Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > Acer Iconia Tab A500

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old May 16th, 2012, 12:17 PM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Factory Reset Does Nothing!

Hi!

I have an Acer Iconia a500. I've had lot of problems lately. I'm still using 3.2.1. It has been working reliably until about a week ago. I use the tablet mainly for work, so I count on it working to open PDF's, docs, etc... Here are my issues and thanks for reading.

1. If I remove an app, rename a file, update an app or do anything else, these changes are not saved when I reboot the tablet. Anything I delete comes back! And it starts updating all the apps again. I'm afraid to turn it off!

2. After that frustration, I decided to do a factory reset from Settings>Privacy>Factory Data Reset. That didnt do anything! All my files and info and apps were still there!

3. I tried resetting from startup using a tip I got where you hold the volume button. I get droid holding an exclamation point for about a minute, and then it boots normally without any changes.

Anyone have any idea? Thanks so much.

TL,DR: factory reset doesn't change anything, all user files and info stays.

ChountCocula is offline  
Last edited by ChountCocula; May 16th, 2012 at 12:22 PM.
Reply With Quote
sponsored links
Old May 16th, 2012, 03:28 PM   #2 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Ohio
Posts: 168
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 14
Thanked 77 Times in 57 Posts
Default

That sounds terrible. Try performing a hardware reset followed by this procedure from Acer ...exactly as described: Acer Support: Frequently Asked Questions list for Internal Only - How do I perform a Factory Data Reset if my Acer ICONIA TAB A500 does not boot?

If you do it properly and don't see the "Erasing user data" and then "Clearing cache" you should call Acer. Hopefully your tablet is under warranty. Note that it may take a few tries to get the sequence of the buttons correct. Flipping the rotation lock switch back and forth while holding the volume control is a bit tricky.
Mrhelper is offline  
Last edited by Mrhelper; May 16th, 2012 at 08:08 PM.
Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 07:31 PM   #3 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 164
 
Device(s): HTC Rezound, Acer A500, Toshiba Thrive 8G (for the kids)
Carrier: Not Provided

Thanks: 40
Thanked 21 Times in 18 Posts
Default

Do you have any back up software that might be running?
pwalt is offline  
Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 10:50 PM   #4 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thank you for the responses guys. I have tried the screen lock toggle before, nothing worked. I am sending the tablet into acer to do a clean factory restore. This is a bit of an inconvenience but I am glad to find it was still under warranty. Thanks everyone!
ChountCocula is offline  
Reply With Quote
Old May 27th, 2012, 09:27 PM   #5 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 200
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 26
Thanked 42 Times in 36 Posts
Default

Have you tried the settings factory reset? there is a place in the settings that you have to uncheck to allow you you delete apps and they stay gone. If you don't uncheck it every time you turn it off and back on it goes back to what it was. Also if you go into the settings you will find a place to do a factory reset, not the pin hole reset. If you do a factory reset it will wipoe the drive and do a fresh install on you system.
dbldipp is offline  
Reply With Quote
Old July 23rd, 2012, 01:40 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
KegHead's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Land of Lincoln
Posts: 66
 
Device(s): Samsung Exhibit 2 4G Google Nexus 7
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

Hi!

I follow post #2 and get the green gogle mam with an explanation point.

Any ideas what I'm doing wrong?
KegHead is offline  
Reply With Quote
Old July 23rd, 2012, 02:03 PM   #7 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Ohio
Posts: 168
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 14
Thanked 77 Times in 57 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by KegHead View Post
Hi!

I follow post #2 and get the green gogle mam with an explanation point.

Any ideas what I'm doing wrong?
You may have held the power button too long, while possibly pushing the volume rocker switch the wrong way. If that's all that happened, the tablet has gone into a recovery mode.

To get out of that:

1.) If the tablet is on, press and hold the power button for at least 5 seconds to force the table to power down.

2.) With the tablet powered down, start the procedure noted in post 2 again.

Follow the instructions very precisely. One key is to hold the power button only as long as they say (3 seconds). Don't release the volume button until instructed to.

It can take a few practice runs to get the timing and sequence just right. If the little android shows up again, power down again and retry.
Mrhelper is offline  
Reply With Quote
Old August 6th, 2012, 07:48 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Dude, did they fix the problem that you have? I have exactly the same problem, any solution? Thanks
RexInd is offline  
Reply With Quote
Old August 6th, 2012, 07:59 PM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Anybody got the solution for this problem.? I have exactly the same problem and I am so desperate to get the solution. Thanks guys
RexInd is offline  
Reply With Quote
Old August 6th, 2012, 08:53 PM   #10 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Ohio
Posts: 168
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 14
Thanked 77 Times in 57 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RexInd View Post
Anybody got the solution for this problem.? I have exactly the same problem and I am so desperate to get the solution. Thanks guys
If the problem you are seeing is the same as that in post #6, then the solution in post #7 should work.

If the problem is the same as that in post #1, that seemed to be a hardware or firmware problem because even the Factory data reset did not work, and the OP apparently sent the tablet into Acer for warranty service.
Mrhelper is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old September 9th, 2012, 12:34 AM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Accer a500 delete everything!!!

100% Fix

1)hold vol down then press power and hold pwr for exactly three sec.
(if it vibrates then you waited to long)

2)Rite after you release pwr start toggling switch (rite below vol down)

3)You should immediatly see:

erasing user data.....
erasing cache.......

4)It will Freeze.(after waiting 5-10mins) at this point manually restart tablet by holding down pwr

upon start up you will see that the tab is completely restored to factory settings


done

(My first post; sorry for grammer & Pun errors...lol)

mandip69
mandip69 is offline  
Last edited by mandip69; September 9th, 2012 at 12:41 AM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to mandip69 For This Useful Post:
NightAngel79 (November 11th, 2012)
Old March 12th, 2013, 09:43 AM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Notsure

One day back, my tab acer iconia a100 got stuck and never worked. I could switch it ON or OFF. When I switch the tab, I can only see the acer logo and it doesn't work further. Can anyone help?
acericoniaa100 is offline  
Reply With Quote
Reply
Tags
acer iconia a500, factory reset


Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > Acer Iconia Tab A500
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:42 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.