Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Captivate > Captivate - Tips and Tricks

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old July 20th, 2010, 11:30 AM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Exclamation To Everyone Who IS/WAS Having GPS Problems UPDATE 09/24/2010

Those who have not been able to install the JH7 update OTA, here is a flash-able version of it that is the same as OTA. Flash with Clockwork.

I897UCJH7 - OTA System, Kernel, Modem - Clockwork Flashable - Rooted - xda-developers

Some claim this has fixed GPS others claim it has not. Make your own conclusions.

This is what is wrong with Galaxy S GPS. Post by MR.GPS

http://androidforums.com/captivate-support-troubleshooting/163765-demystifying-gps-issues-samsung-galaxy-s.html

Here is a reference page and in depth guide to GPS settings and what could work!

GPS Settings: Performance Options (improvement) - xda-developers

and another one

T-Mobile Samsung Vibrant (Galaxy S) GPS fix

Another suggested fix that seems to be helping a number of people!

Official: GPS fix is being pushed out

Original Settings

SUPL/CP Settings
Server spirent-lcs.com
Port 7275
SUPL Secure On

Application Settings
Operation Mode Standalone
Hot Start
Accuracy 50
Use SkyHook Off

Advertisements
KappaG9 is offline  
Last edited by KappaG9; September 24th, 2010 at 10:54 AM.
Reply With Quote
The Following 9 Users Say Thank You to KappaG9 For This Useful Post:
Blackforge (July 20th, 2010), circazero (July 20th, 2010), jbradt (July 20th, 2010), micmin (July 27th, 2010), mnicb (August 1st, 2010), olieebur (July 20th, 2010), t-readyroc (July 26th, 2010), tehbishop (August 10th, 2010), ys2010 (August 2nd, 2010)
sponsored links
Old July 20th, 2010, 01:24 PM   #2 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 37
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by KappaG9 View Post
As many of you, I have had GPS problems since i got my phone 2 days ago. It would not lock on. I changed my settings to what other users have been suggesting by changing it to cold start and using supl.google.com and MS Based but it only gave me an accuracy of about 900 meters at BEST. This morning i changed everything back to normal, in supl settings i changed it from custom to auto config. In application settings i changed it back to standalone, turned skyhook ON, hot start, rebooted, and now i get a lock on instantly with an accuracy of 5 meters and it follows me around unlike before.

So, to those of you who are still have problems try changing your settings back to normal or the ones that i used to see if anything changes for you. (using Wifi to help acquire signal is still ON).

Hope this helps!
has anyone tried this yet I'm at work and interested to know
Donaldkbart is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 01:42 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 37
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by KappaG9 View Post
As many of you, I have had GPS problems since i got my phone 2 days ago. It would not lock on. I changed my settings to what other users have been suggesting by changing it to cold start and using supl.google.com and MS Based but it only gave me an accuracy of about 900 meters at BEST. This morning i changed everything back to normal, in supl settings i changed it from custom to auto config. In application settings i changed it back to standalone, turned skyhook ON, hot start, rebooted, and now i get a lock on instantly with an accuracy of 5 meters and it follows me around unlike before.

So, to those of you who are still have problems try changing your settings back to normal or the ones that i used to see if anything changes for you. (using Wifi to help acquire signal is still ON).

Hope this helps!
has anyone tried this yet I'm at work and interested to know
Donaldkbart is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 02:20 PM   #4 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 3 Times in 1 Post
Default

did nothing for me
krystak04 is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 03:39 PM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Laugh

Wow... it seemed to work great for me. Yesterday when I was playing with Maps, Navigation, & trying to geo-tag photos it took minutes to lock and be somewhat functional. Maps showed me being about 1/2 mile away. Navigation seemed to be pretty close, but again, took forever to lock. Then when taking photos, the "Show on map" option put me about 1/2 mile away from where I was.

I compared the "normal" settings in your first post to the ones on my phone, which had the original GPS settings. I found the only two things I had to do were turn Skyhook to ON and switch configuration from Custom to Auto. I rebooted for good measure, went outside, and ZING. Was locked in seconds and incredibly accurate.
jbradt is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 04:00 PM   #6 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Quote:
Originally Posted by jbradt View Post
Wow... it seemed to work great for me. Yesterday when I was playing with Maps, Navigation, & trying to geo-tag photos it took minutes to lock and be somewhat functional. Maps showed me being about 1/2 mile away. Navigation seemed to be pretty close, but again, took forever to lock. Then when taking photos, the "Show on map" option put me about 1/2 mile away from where I was.

I compared the "normal" settings in your first post to the ones on my phone, which had the original GPS settings. I found the only two things I had to do were turn Skyhook to ON and switch configuration from Custom to Auto. I rebooted for good measure, went outside, and ZING. Was locked in seconds and incredibly accurate.
Glad it worked for you as well! I was about ready to return it and get a new one that had working gps
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 04:22 PM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 8
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

is skyhook an easy setting to change, or do I need root/special app? (don't have my phone yet, but am concerned about this)

thanks
rofflez is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 04:27 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 3 Times in 1 Post
Default

whoops, looks like i forgot the reboot...mine works now..GJ kappa

you can turn skyhook on by typing in

*#*#1472365#*#* and its in application settings at the bottom no root needed
krystak04 is offline  
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to krystak04 For This Useful Post:
Blackforge (July 20th, 2010), Loco Leeep (July 23rd, 2010), naxir (July 21st, 2010)
Old July 20th, 2010, 04:28 PM   #9 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Quote:
Originally Posted by rofflez View Post
is skyhook an easy setting to change, or do I need root/special app? (don't have my phone yet, but am concerned about this)

thanks
Dial *#*#1472365#*#* and it will take you to the GPS menu and under application settings you scroll down to skyhook and switch it to ON. No need for root.
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to KappaG9 For This Useful Post:
Blackforge (July 20th, 2010)
Old July 20th, 2010, 04:56 PM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: LA, CA
Posts: 51
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 11 Times in 4 Posts
Default

this actually worked!

i noticed when i dialed *#*#1472365#*#* my signal went from 2 bars to 4 bars!
but once i reboot the phone it goes back to 2 bars, which is weird because with my iphone it would get 4-5 bars edge or 3g.

does anyone know of any setting to change or something to do to boost signal?

thanks!
circazero is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 20th, 2010, 05:09 PM   #11 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 56
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 6 Times in 6 Posts
Send a message via ICQ to Blackforge Send a message via Yahoo to Blackforge
Default

Quote:
Originally Posted by circazero View Post
this actually worked!

i noticed when i dialed *#*#1472365#*#* my signal went from 2 bars to 4 bars!
but once i reboot the phone it goes back to 2 bars, which is weird because with my iphone it would get 4-5 bars edge or 3g.

does anyone know of any setting to change or something to do to boost signal?

thanks!
Do not compare the number of bars on your iPhone if it wasn't running 4.0.1. You were seeing more bars than you should have been. The Captivate and my iPhone 3GS are within the same area as far as signal goes post-4.0.1 firmware on the iPhone. Actually the Captivate usually gets an extra bar.
Blackforge is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 05:10 PM   #12 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 25
 
Device(s): T-Mobile G1 - Sold, iPhone 4 - Returned, Samsung Captivate - Current
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
olieebur
Default

Remember iOS lied to us before for a long time and then they recently patched the signal is iOS 4.0.1. My brother has an iPhone 4 and now it shows true signal which is about lower than usual.
olieebur is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 05:10 PM   #13 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Quote:
Originally Posted by circazero View Post
this actually worked!

i noticed when i dialed *#*#1472365#*#* my signal went from 2 bars to 4 bars!
but once i reboot the phone it goes back to 2 bars, which is weird because with my iphone it would get 4-5 bars edge or 3g.

does anyone know of any setting to change or something to do to boost signal?

thanks!
Well this doesn't boost your 3G/Edge signal. It just lets you mess around with GPS settings.
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 05:27 PM   #14 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 175
 
Device(s): Motorola Atrix 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 15 Times in 15 Posts
Default

I didn't have much problems with the GPS for the first two days. It definitely took a little while longer to lock than the Aria (which was within seconds), but it always locked. But today, while I had to visit several places, my GPS just didn't want to lock at all. And when it finally did, it was inaccurate, and would drop the connection shortly after.

I just set those two settings mentioned, and I'll give it a shot when I drive home from work. I'll let you guys know my results.
Donatron is offline  
Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 05:42 PM   #15 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 122
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Didn't do anything for me.
ghostfox1 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:22 AM   #16 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 26
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default

For those of us concerned about battery life, does enabling skyhook suck up any extra juice? Of course I leave my gps off unless I'm using it so I'd guess even if it does it wouldn't matter except for when I have it on right?
mjgunn is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 07:32 AM   #17 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i tried this and unfortunately this did not work for me. i've tried so many different things. i'm thjnking of taking the phone back to att this weekend. Im so frustrated with this issue.
Jreitnauer7 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 08:02 AM   #18 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 60
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Where are you guys making this changes to files? I have no idea where to look on the phone. Also what does calling this number do?
falcon26 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 08:16 AM   #19 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 23
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 7 Times in 4 Posts
Default

You don't need to change any files and dialing *#*#1472365#*#* doesn't call a number, it's just a way to get access to a configuration screen that you can't get to otherwise. After you enter that sequence, click on the "Application Settings" button that you'll see.
GordonE is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 08:20 AM   #20 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 17
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by KappaG9 View Post
As many of you, I have had GPS problems since i got my phone 2 days ago. It would not lock on. I changed my settings to what other users have been suggesting by changing it to cold start and using supl.google.com and MS Based but it only gave me an accuracy of about 900 meters at BEST. This morning i changed everything back to normal, in supl settings i changed it from custom to auto config. In application settings i changed it back to standalone, turned skyhook ON, hot start, rebooted, and now i get a lock on instantly with an accuracy of 5 meters and it follows me around unlike before.

So, to those of you who are still have problems try changing your settings back to normal or the ones that i used to see if anything changes for you. (using Wifi to help acquire signal is still ON).

Hope this helps!

EDIT: Don't forget to reboot after applying settings!
Um.... Can you post what the normal settings were?
LCDeuce is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 21st, 2010, 08:50 AM   #21 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 96
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 11 Times in 6 Posts
Default

Can someone post these instructions for someone who has never used gps or a smartphone... so I mean in detail. Also, when you say using GPS are you referring to the Nav button on the phone? Or the Map button? or Either? Thanks
Terry S is offline  
Last edited by Terry S; July 21st, 2010 at 08:57 AM.
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 10:04 AM   #22 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Indianapolis
Posts: 17
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Nothing seems to be working on the GPS front for me. GPS worked great for the first two days or so, but now I can't get the phone to get a GPS lock for anything. I've tried changing settings as described above, as well as putting them back to defaults. I run the GPS test available from the config screen, and get the same result with both settings variants: 5 to six satellites shown as being connected, but after several minutes of being connected nothing happens, the phone still has no idea about latitude, longitude, etc. This is a major pain in the @**

**EDIT**

I did some digging, and went over to the folks at xda forums who directed me to the Samsung Vibrant community there. I used the method described in this thread (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=728611) and my GPS now works and is quick as all get out. Accuracy isn't perfect, but could be worse.
amazingtaters is offline  
Last edited by amazingtaters; July 21st, 2010 at 10:22 AM.
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 10:12 AM   #23 (permalink)
Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 149
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by amazingtaters View Post
Nothing seems to be working on the GPS front for me. GPS worked great for the first two days or so, but now I can't get the phone to get a GPS lock for anything.
I'm having the same problem. The GPS worked great the first day but it's progressively gotten worse. Now if I open up Maps the satellite icon at the top just blinks and blinks and blinks and never locks. This happens indoors and out.
Chromag is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 10:25 AM   #24 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: California
Posts: 24
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Same with me. I did as mentioned above and enabled Skyhook but didnt seem to work, even after a reboot. Getting reallllly frustrated!
Mugzee18 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 12:04 PM   #25 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 175
 
Device(s): Motorola Atrix 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 15 Times in 15 Posts
Default

I tried the fix, and it seems to help get a lock faster (within 1 minute), but it doesn't help at all with accuracy or the ability to maintain the lock.

With my Tilt, Fuze, and Aria, the GPS was always very accurate and never lost its lock once it got it.
Donatron is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 12:27 PM   #26 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 18
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I am also having problems with the GPS lock. Was testing it out this morning in the car and it would only lock 5% of the time (on and off), with about 15meters of accuracy.. the rest of the time, it's not able to stay locked. I found that the way you hold (or place it inside the car, has to be flat) it has a big impact on the lock. In my opinion, this is completely unusable (as Google maps navigation thinks I am about half a city's distance away).

I will try the suggestion above and see if it helps, but I'm doubtful. My previous phones had absolutely no loss of lock and accuracy below 5 meters on the exact same route.


Quote:
Originally Posted by Donatron View Post
I tried the fix, and it seems to help get a lock faster (within 1 minute), but it doesn't help at all with accuracy or the ability to maintain the lock.

With my Tilt, Fuze, and Aria, the GPS was always very accurate and never lost its lock once it got it.
tonyc is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 01:43 PM   #27 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Quote:
Originally Posted by LCDeuce View Post
Um.... Can you post what the normal settings were?
SUPL/CP Settings
Server www.spirent-lcs.com
Port 7275
SUPL Secure On

Application Settings
Operation Mode Standalone
Hot Start
Accuracy 50
Use SkyHook Off

These are the normal settings for the GPS.
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:35 PM   #28 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 58
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I was not getting a lock at all and wireless signal put me 100+ miles from where i am. Its locking now takes about 20seconds, dead on accurate.

We will see how this goes...
iamfiretruck is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:48 PM   #29 (permalink)
Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 114
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 6
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

Doesn't skyhook use data though? I guess that's the price you pay for a more accurate lock on your location, but it definitely shouldn't be that way. Sucks to hear the GPS isn't working too hot, because I know I will be using that quite often when I pick up this phone
NOSintake is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:52 PM   #30 (permalink)
Member
 
blazeplacid's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: DFW TX
Posts: 204
 
Device(s): Inspire 4G, iphone 4, Skyrocket
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 11 Times in 8 Posts
Default

can someone do a step by step of how to get to the menu you are referring to?

im going to Applications on the bottom of the phone screen (blue icon)

Settings then???
blazeplacid is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 21st, 2010, 02:56 PM   #31 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 56
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 6 Times in 6 Posts
Send a message via ICQ to Blackforge Send a message via Yahoo to Blackforge
Default

Quote:
Originally Posted by blazeplacid View Post
can someone do a step by step of how to get to the menu you are referring to?

im going to Applications on the bottom of the phone screen (blue icon)

Settings then???

Act like you're going to make a call and type this in: *#*#1472365#*#*
Blackforge is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:56 PM   #32 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Quote:
Originally Posted by blazeplacid View Post
can someone do a step by step of how to get to the menu you are referring to?

im going to Applications on the bottom of the phone screen (blue icon)

Settings then???
Yeah, go to your dial pad like you're going to call someone and dial this number:

*#*#1472365#*#*

You don't have to hit call or anything, it will take you straight to the GPS menu that you usually can't get to. There you will see Applications and supl menus. you can mess around with them however you want. The settings i originally posted seem to work for me very well and other users but you can set it to what ever you want and play around with them. The original settings are in the first post as well so you don't have to worry about not being able to change them back.

Good luck!
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:59 PM   #33 (permalink)
Member
 
blazeplacid's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: DFW TX
Posts: 204
 
Device(s): Inspire 4G, iphone 4, Skyrocket
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 11 Times in 8 Posts
Default

yeah...I was typing the last part of the #*#* wrong...DOH!
blazeplacid is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 03:07 PM   #34 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Haha, it happens
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 03:37 PM   #35 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 40
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Just guessing, but Skyhook probably is there for AT&T Navigation. But, it might not work with Google Maps.
RingMe is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 03:39 PM   #36 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 21
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by KappaG9 View Post
As many of you, I have had GPS problems since i got my phone 2 days ago. It would not lock on. I changed my settings to what other users have been suggesting by changing it to cold start and using supl.google.com and MS Based but it only gave me an accuracy of about 900 meters at BEST. This morning i changed everything back to normal, in supl settings i changed it from custom to auto config. In application settings i changed it back to standalone, turned skyhook ON, hot start, rebooted, and now i get a lock on instantly with an accuracy of 5 meters and it follows me around unlike before.

So, to those of you who are still have problems try changing your settings back to normal or the ones that i used to see if anything changes for you. (using Wifi to help acquire signal is still ON).

Hope this helps!

EDIT: Don't forget to reboot after applying settings!

EDIT: Original Settings

SUPL/CP Settings
Server www.spirent-lcs.com
Port 7275
SUPL Secure On

Application Settings
Operation Mode Standalone
Hot Start
Accuracy 50
Use SkyHook Off

Forgive the Noob questions, but you say to change the setting back to normal, but then you say to turn skyhook on. Which is it? If I read this correctly I think you are saying to only change the skyhook setting to on, am I right?

Also, I was wondering if anyone could tell me what the difference is between using MS Assisted as the Operation Mode, and if anyone knew what Skyhook actually is/does.

Thanks!
siehead is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 03:49 PM   #37 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

sorry about the wordiness but yes change them back to normal but also turn skyhook on and in supl settings change to auto config instead of custom.
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 04:09 PM   #38 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: California
Posts: 24
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I actually found that Hot Start to Cold Start helped me lock in drastically faster, in almost 5 seconds. I havent tried it with setting Supl to Auto. I just switched it, so I'll check it out and see if that works even better.

Anyone switch to Cold start find that it works better?
Mugzee18 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 04:43 PM   #39 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

I used to use cold start then and it seemed to help but now I'm back to hot start
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 07:59 PM   #40 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alabama
Posts: 87
 
Device(s): HTC Thunderbolt
Carrier: Not Provided

Thanks: 11
Thanked 14 Times in 12 Posts
Default

Create a Contact.

First Name = GPS
Last Name = Settings

Phone Number = *#*#1472365#*#*

Now you can either scroll thru your list or just dial *#* and it will
give you that contact to dial, per normal numbers.
sonicanatidae is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 21st, 2010, 08:06 PM   #41 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Thats a good idea. I've noticed after i restart my phone sometimes it doesn't lock on but if i open the settings and just hit auto config and go back to maps it locks on.

Maybe its just in my head lol who knows...
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 11:42 PM   #42 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Michigan
Posts: 378
 
Device(s): Atrix, Inspire, Incredible, Evo, Evo Shift, Fascinate, Nexus S, BB Torch, BB Style, Galaxy Tab & iPh
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 14 Times in 12 Posts
Default

GPS doesn't really work even after doing this.
dsjr2006 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 11:49 PM   #43 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Doesn't really work as in not being accurate or not locking on at all?
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 11:49 PM   #44 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 25
 
Device(s): T-Mobile G1 - Sold, iPhone 4 - Returned, Samsung Captivate - Current
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
olieebur
Default

Ok I now have a problem. Before, My GPS was working okay. the only thing that was wrong was that it was very jumpy but it locked sometimes. Now that I did this fix. I have been having trouble actually USING the Navigation app. the GPS location finds my location quick, but when I try to use navi, it loads forever and doesn't get into the turn by turn directions. I put the default settings back to normal but it's still acting the same way. Any suggestions? Not being able to use navigation at all is really lame right now
olieebur is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 11:53 PM   #45 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Gerogia
Posts: 132
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 17 Times in 7 Posts
Send a message via AIM to KappaG9
Default

Did you try to reboot after applying settings?

And did navigation work before?
KappaG9 is offline  
Reply With Quote
Old July 22nd, 2010, 02:37 AM   #46 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 25
 
Device(s): T-Mobile G1 - Sold, iPhone 4 - Returned, Samsung Captivate - Current
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
olieebur
Default

Yeah I reboot immediately after applying the settings each time. it worked before I did this, but now it doesn't work at all. Not sure what to do anymore, for now i'm just waiting it off and seeing it will work again soon.
olieebur is offline  
Reply With Quote
Old July 22nd, 2010, 03:17 AM   #47 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 25
 
Device(s): T-Mobile G1 - Sold, iPhone 4 - Returned, Samsung Captivate - Current
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
olieebur
Default

Alright my navigation started working again. I just had to give it some time actually looking for the GPS satellites in navigation. I left it on to search for a long time and eventually it ended up finding it. Not sure if I want to put the fix settings back on. I will see later if my GPS is accurate this time.
olieebur is offline  
Reply With Quote
Old July 22nd, 2010, 08:26 AM   #48 (permalink)
Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 149
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

I think my GPS just gave up working at all now. It hasn't locked on since maybe sometime Tuesday. I'm thinking of calling it a defect and swapping out for another Captivate.
Chromag is offline  
Reply With Quote
Old July 22nd, 2010, 08:56 AM   #49 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 8
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i use my gps a lot and like this phone more than the 3gs. I'll wait for a fix to come out but i know its a software issue. I had an issue before with getting a fixed signal. tried the xda fix, didnt work. set back to factory settings and BAM it worked but only until i restarted my phone and now no lock again.
lilbluu is offline  
Reply With Quote
Old July 22nd, 2010, 09:03 AM   #50 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Arlington, Texas
Posts: 10
 
Device(s): Samsung Captivate
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Try this:

T-Mobile Samsung Vibrant (Galaxy S) GPS fix

I haven't yet tested it..................

UPDATE: Tried it and my "accuracy" got worse. Went from 16 ft to 94 ft. and lock time did not improve.

=(
Fixintu is offline  
Last edited by Fixintu; July 22nd, 2010 at 09:31 AM.
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Captivate > Captivate - Tips and Tricks
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 01:42 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.