Go Back   Android Forums > Android Forums Community > The Lounge > Computers & IT

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old October 15th, 2011, 11:26 AM   #1 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,925
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 486
Thanked 1,870 Times in 1,300 Posts
Default HDD failing ?

My 250 GB SATA Seagate HDD is failing it seems
Third replacement in Two years .
However unlike the previous two failures ,this time SMART,Short and Long DST (Seatools bootable CD) didn't detect any fault .
The problem I face is ,HDD gets uninstalled and reinstalled randomly .
Today the drive has become inaccessible .
Ironically I planned my Backup only Today .
I have strong suspicions ,this is a driver issue .
Any Ideas or suggestions will be helpful .

Advertisements
Tresezk is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old October 15th, 2011, 11:29 AM   #2 (permalink)
ROM Developer
 
SUroot's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Riddlesden, West Yorkshire, UK
Posts: 23,926
 
Device(s): SGS3 (Current) HTC Desire (Retired)
Carrier: 3 UK

Thanks: 1,923
Thanked 5,324 Times in 3,995 Posts
Default

Well if you have a caddy and another computer, you could mount it. If it works it rules out platter and controller (although its doubtful its platter anyway) and points to connection or drivers
SUroot is offline  
Reply With Quote
Old October 15th, 2011, 12:12 PM   #3 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,925
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 486
Thanked 1,870 Times in 1,300 Posts
Default

Nope I dont have either . My old PATA is more robust than the SATA .Bummer .
Ironically ALL MY LINI ISO are in SATA .
The Only ISO on PATA Is Natty which I will be using later .I am not too keen on dling Oneric . Hope I can salvage the data somehow .(Will make dd's )
Tresezk is offline  
Reply With Quote
Old October 15th, 2011, 06:22 PM   #4 (permalink)
ROM Developer
 
SUroot's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Riddlesden, West Yorkshire, UK
Posts: 23,926
 
Device(s): SGS3 (Current) HTC Desire (Retired)
Carrier: 3 UK

Thanks: 1,923
Thanked 5,324 Times in 3,995 Posts
Default

Are we talking desktop?

You could replace the HDD then try mount it as slave.

If its just data, run a live cd and get the data if you can?
SUroot is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to SUroot For This Useful Post:
Tresezk (October 16th, 2011)
Old October 15th, 2011, 06:40 PM   #5 (permalink)
Antidisestablishmentarian
 
johnlgalt's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: 3rd Rock
Gender: Male
Posts: 9,395
 
Device(s): Motorola® DROID® BIONIC®
Carrier: VZW

Thanks: 2,168
Thanked 1,919 Times in 1,362 Posts
Send a message via ICQ to johnlgalt Send a message via MSN to johnlgalt Send a message via Yahoo to johnlgalt Send a message via Skype™ to johnlgalt johnlgalt@gmail.com
Default

It could be any of a few issues - bad PSU, bad SATA connections, Onboard controller issues, etc.

Even without a caddy, if you have a friend who has a computer that has a free SATA controller (Preferably a SATA II, as taht can handle both SATA I and II devices), you could test the drive and see if anything is wrong with it - I'm better no since SMART doesn't detect a failure.

When you say it becomes disconnected, are you getting error messages at all?

Also, what OS are you running on the machine? Do you have AHCI enabled?
__________________

Files for the Motorola® DROID® BIONIC®:
Motorola USB drivers v5.9.0 | Motorola RSD Lite v5.7
My DropBox Referral link
johnlgalt is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to johnlgalt For This Useful Post:
Tresezk (October 16th, 2011)
Old October 16th, 2011, 12:55 AM   #6 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,925
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 486
Thanked 1,870 Times in 1,300 Posts
Default

Yes we are talking desktop .(Forgot to mention it )
Bad PSU and Faulty driver are top probables .
Checked the connections and replaced SATA cables .
I am running Win 7 x86 ultimate on my PATA .
AHCI is enabled
What I meant disconnected is the drive dissappears (As in unistalled or umount in linux )
After a short while it reappears as new disk drive .

I am currently using Ubuntu Natty from my pendrive
I have 3 internal HDDs .1 PATA ,1 SATA 250 GB and 1 SATA 1TB.

I will check the HDD on another computer .
Tresezk is offline  
Last edited by Tresezk; October 16th, 2011 at 02:30 AM.
Reply With Quote
Old October 16th, 2011, 03:56 AM   #7 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,925
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 486
Thanked 1,870 Times in 1,300 Posts
Default

Backup completed in Natty .
No funny stuff while copying .
No failed mounts .
No Nothing .
Strange Stuff .

Surface Test clear
All tests under Natty .No errors found .
All tests under seatools dos .No errors .
dumped zeroes all over the hard disk No error
dd if=/dev/zero of=/dev/sdb
dd if=/dev/urandom of=/dev/sdb
Read speed /write speed .No errors .
Bummer
Tresezk is offline  
Last edited by Tresezk; October 16th, 2011 at 07:13 AM.
Reply With Quote
Old October 16th, 2011, 07:53 AM   #8 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,925
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 486
Thanked 1,870 Times in 1,300 Posts
Default

I think Wiping the HDD ,did the trick or something (One of X methods )
HDD is working ok now in windows .
Thanks for you inputs
Tresezk is offline  
Reply With Quote
Old October 17th, 2011, 11:04 PM   #9 (permalink)
Antidisestablishmentarian
 
johnlgalt's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: 3rd Rock
Gender: Male
Posts: 9,395
 
Device(s): Motorola® DROID® BIONIC®
Carrier: VZW

Thanks: 2,168
Thanked 1,919 Times in 1,362 Posts
Send a message via ICQ to johnlgalt Send a message via MSN to johnlgalt Send a message via Yahoo to johnlgalt Send a message via Skype™ to johnlgalt johnlgalt@gmail.com
Default

Quote:
Originally Posted by karandpr View Post
Yes we are talking desktop .(Forgot to mention it )
Bad PSU and Faulty driver are top probables .
Checked the connections and replaced SATA cables .
I am running Win 7 x86 ultimate on my PATA .
AHCI is enabled
What I meant disconnected is the drive dissappears (As in unistalled or umount in linux )
After a short while it reappears as new disk drive .

I am currently using Ubuntu Natty from my pendrive
I have 3 internal HDDs .1 PATA ,1 SATA 250 GB and 1 SATA 1TB.

I will check the HDD on another computer .
Quote:
Originally Posted by karandpr View Post
Backup completed in Natty .
No funny stuff while copying .
No failed mounts .
No Nothing .
Strange Stuff .

Surface Test clear
All tests under Natty .No errors found .
All tests under seatools dos .No errors .
dumped zeroes all over the hard disk No error
dd if=/dev/zero of=/dev/sdb
dd if=/dev/urandom of=/dev/sdb
Read speed /write speed .No errors .
Bummer
Quote:
Originally Posted by karandpr View Post
I think Wiping the HDD ,did the trick or something (One of X methods )
HDD is working ok now in windows .
Thanks for you inputs
I had a feeling AHCI was involved as you were losing and then re-finding teh drive. it was either a driver issue, or it could have been something more sinister - such as malware (as in malware attempting to write to the MBR and being blocked and isolated by an anti-malware client, that then isolated the entire drive long enough for Windows to say "Oh, by the way, that disk you were planning on copying from? I just took it down."

At any rate, glad it's worked out for ya - for now. PSU tester may not be a bad thing to invest in, though.... just in case.
johnlgalt is offline  
Reply With Quote
Old October 29th, 2011, 10:59 PM   #10 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 946
 
Device(s): Motorola Droid Bionic
Carrier: Not Provided

Thanks: 268
Thanked 149 Times in 118 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by karandpr View Post
My 250 GB SATA Seagate HDD is failing it seems
Third replacement in Two years .
However unlike the previous two failures ,this time SMART,Short and Long DST (Seatools bootable CD) didn't detect any fault .
The problem I face is ,HDD gets uninstalled and reinstalled randomly .
Today the drive has become inaccessible .
Ironically I planned my Backup only Today .
I have strong suspicions ,this is a driver issue .
Any Ideas or suggestions will be helpful .
For future reference I would pay a company like SugarSync or some other to backup your data.

I pay SugarSync $50 a year for 40 gigs of data space and unlimited PC links.

If something happens and my data disappears or computers crash I simply resync the data and it all gets redownloaded, very reliable.
Vehtemas is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old October 29th, 2011, 11:18 PM   #11 (permalink)
Antidisestablishmentarian
 
johnlgalt's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: 3rd Rock
Gender: Male
Posts: 9,395
 
Device(s): Motorola® DROID® BIONIC®
Carrier: VZW

Thanks: 2,168
Thanked 1,919 Times in 1,362 Posts
Send a message via ICQ to johnlgalt Send a message via MSN to johnlgalt Send a message via Yahoo to johnlgalt Send a message via Skype™ to johnlgalt johnlgalt@gmail.com
Default

$40 a year is not bad at all. I might look into that - I just blew 3 HDs away a couple of months ago, but I'm trying to buy a replacement HD that matches the others, then gonna install the exact same firmware and swap out boards ... and see if I can't do a little hardware hijinxing on the dead drives lol.
johnlgalt is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Forums Community > The Lounge > Computers & IT
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 05:43 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.