Go Back   Android Forums > Android Phones > Motorola Droid X > Droid X - Support and Troubleshooting

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old June 9th, 2011, 06:34 AM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
bubbaken's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: NY
Posts: 191
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 73
Thanked 44 Times in 33 Posts
Default Camera problems Droid X

I've been having the camera crash about 1/3 of the time since switching to .596 OTA. I'm not running any funky apps, no launchers and no camera add-ons. It typically happens after I take my first picture and freezes up for about 10 seconds sending me back to the home screen. Any suggestions are appreciated. (I performed a data wipe etc.)


bubbaken is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old June 9th, 2011, 07:55 AM   #2 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 220
 
Device(s): Droid X - Running Apex 1.4.1 - LPP
Carrier: Not Provided

Thanks: 23
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bubbaken View Post
I've been having the camera crash about 1/3 of the time since switching to .596 OTA. I'm not running any funky apps, no launchers and no camera add-ons. It typically happens after I take my first picture and freezes up for about 10 seconds sending me back to the home screen. Any suggestions are appreciated. (I performed a data wipe etc.)

i had a similar issue on rooted .596 and someone posted to do the following..

go into settings - manage apps - camera - clear data/cache
go into settings - manage apps - media storage - clear data/cache

doing both of those has fixed up that freezing problem.

they had noted (Wisely) that it could be that the last vid or pic that you've taken was corrupted, causing an issue when the tiny thumbnail would try to load..so, if the problem persists, try deleting the last pic/vid that you have taken - then clear data/cache on camera/media storage and see if helps!

good luck.
RWil85 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RWil85 For This Useful Post:
bubbaken (June 9th, 2011)
Old June 9th, 2011, 01:10 PM   #3 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
bubbaken's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: NY
Posts: 191
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 73
Thanked 44 Times in 33 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RWil85 View Post
i had a similar issue on rooted .596 and someone posted to do the following..

go into settings - manage apps - camera - clear data/cache
go into settings - manage apps - media storage - clear data/cache

doing both of those has fixed up that freezing problem.

they had noted (Wisely) that it could be that the last vid or pic that you've taken was corrupted, causing an issue when the tiny thumbnail would try to load..so, if the problem persists, try deleting the last pic/vid that you have taken - then clear data/cache on camera/media storage and see if helps!

good luck.

Thanks! That is most likely the issue as I had pictures that it couldn't render our draw a thumbnail. Just a reminder to others it will wipe all your pictures/media do do a backup first (it will warn you).
bubbaken is offline  
Reply With Quote
Old June 9th, 2011, 04:07 PM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 220
 
Device(s): Droid X - Running Apex 1.4.1 - LPP
Carrier: Not Provided

Thanks: 23
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bubbaken View Post
Thanks! That is most likely the issue as I had pictures that it couldn't render our draw a thumbnail. Just a reminder to others it will wipe all your pictures/media do do a backup first (it will warn you).
it did not wipe the pics that I had saved to my sd card..it does however wipe the cache of the pics on the gallery..

the first time you open the gallery again, it will say 'loading data' or something like that...and it takes quite a while (a few mins) to render the photos/vids that are on your sd card in the gallery again..i freaked out also, thought i had lost ~250 pics/vids..although, that's the case for stuff on the sd card - I cant speak for whether or not it will delete pics/vids from phone memory as I dont save them there (i think it might, though)
RWil85 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RWil85 For This Useful Post:
bubbaken (June 9th, 2011)
Old June 9th, 2011, 04:29 PM   #5 (permalink)
Be nice!
 
Steven58's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: New Jersey, USA
Gender: Male
Posts: 32,255
 
Device(s): AOKP 4.4.2 (Kit Kat)
Carrier: Verizon

Thanks: 8,551
Thanked 26,448 Times in 6,826 Posts
Default

moved to support section.
__________________
==============================


My old signature went here ^^
Steven58 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Steven58 For This Useful Post:
RWil85 (June 9th, 2011)
Old June 9th, 2011, 04:40 PM   #6 (permalink)
Member
 
Buckeye Boy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Cleveland,Ohio
Posts: 377
 
Device(s): iPhone 4s-me Fascinate-wife
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 46 Times in 32 Posts
Question my flash flashed before the picture takes?

anyone else notice? my flash triggers before the actual picture takes and all my low light pictures are all dark. it makes sense, but what the heck?
Buckeye Boy is offline  
Reply With Quote
Old June 9th, 2011, 04:43 PM   #7 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
bubbaken's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: NY
Posts: 191
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 73
Thanked 44 Times in 33 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RWil85 View Post
it did not wipe the pics that I had saved to my sd card..it does however wipe the cache of the pics on the gallery..

the first time you open the gallery again, it will say 'loading data' or something like that...and it takes quite a while (a few mins) to render the photos/vids that are on your sd card in the gallery again..i freaked out also, thought i had lost ~250 pics/vids..although, that's the case for stuff on the sd card - I cant speak for whether or not it will delete pics/vids from phone memory as I dont save them there (i think it might, though)
I see and as it turnes out no files were deleted from my phone, including pictures I took minutes before. I guess I should of given it a chance to figure things out!

And my question magically moved to the proper place.

This forum is awesome
bubbaken is offline  
Reply With Quote
Old May 1st, 2012, 10:16 AM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Droid X camera freezes up

Quote:
Originally Posted by RWil85 View Post
i had a similar issue on rooted .596 and someone posted to do the following..

go into settings - manage apps - camera - clear data/cache
go into settings - manage apps - media storage - clear data/cache

doing both of those has fixed up that freezing problem.

they had noted (Wisely) that it could be that the last vid or pic that you've taken was corrupted, causing an issue when the tiny thumbnail would try to load..so, if the problem persists, try deleting the last pic/vid that you have taken - then clear data/cache on camera/media storage and see if helps!

good luck.
I too was having problems with my Droid X camera freezing up shortly after going into either camera or video mode. I first tried removing and rebooting the battery. Then tried the factory reset. Still same problem. Based on above paragraph, I searched my recent videos and deleted a number of them. Since then, the camera and video functions are back to normal. I think the insight about problems loading a bad thumbnail must have been on the money.
eprice is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > Motorola Droid X > Droid X - Support and Troubleshooting
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:34 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.