Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Epic 4G > Epic 4G - Support and Troubleshooting

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old February 7th, 2011, 08:56 PM   #1 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Crossville, TN
Posts: 1,353
 
Device(s): Motorola Atrix HD (pos)
Carrier: AT&T

Thanks: 59
Thanked 106 Times in 84 Posts
Default Media Scanning Foreverrrrrrrrr

Wow, when I typed the thread title, the suggested threads already existing are pretty much all Galaxy S phones.

Anybody else having issues with media scanning taking half an hour or longer, and essentially locking you out of music, pictures, and camera function???

__________________
www.gofundme.com/justiceforjim
forddna is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old February 7th, 2011, 10:30 PM   #2 (permalink)
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Illinois
Posts: 151
 
Device(s): Samsung Epic 4G HTC EVO 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 47
Thanked 93 Times in 35 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by forddna View Post
Wow, when I typed the thread title, the suggested threads already existing are pretty much all Galaxy S phones.

Anybody else having issues with media scanning taking half an hour or longer, and essentially locking you out of music, pictures, and camera function???
Have you tried reformatting your sd card?
qbking77 is offline  
Reply With Quote
Old February 8th, 2011, 10:05 AM   #3 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Crossville, TN
Posts: 1,353
 
Device(s): Motorola Atrix HD (pos)
Carrier: AT&T

Thanks: 59
Thanked 106 Times in 84 Posts
Default

No. I don't want to lose all my files. I think I accidentally f found a fix. Will post later.
forddna is offline  
Reply With Quote
Old February 8th, 2011, 04:35 PM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Tampa Bay, FL
Posts: 244
 
Device(s): Moto Photon Q, Samsung Galaxy Tab w/CM9 ICS. Former Samsung Moment and Epic 4G owner.
Carrier: Sprint

Thanks: 13
Thanked 37 Times in 34 Posts
Default

How much media content do you have on your card? I've only had my phone for a week, so I haven't loaded it up yet, except for about 100 pictures from my last phone. If you're having problems, I might wait to add media.

BTW, do you have any 4G coverage on that end of the county yet?
jasonacg is offline  
Reply With Quote
Old February 8th, 2011, 09:07 PM   #5 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Crossville, TN
Posts: 1,353
 
Device(s): Motorola Atrix HD (pos)
Carrier: AT&T

Thanks: 59
Thanked 106 Times in 84 Posts
Default

No, I can't get 4g at my home. I can't even get to stay connected in Brandon. I was on Lumsden near the south mall entrance and couldn't get it.

I have about 4gb used. Still have 11.50 free. This is what happened earlier today. I went to Settings - SD Card. I clicked Unmount. I removed the card to look at it (I forgot what size and class it was and wanted to verify). Once I put it back in, media scanning started and took less than a minute!

To test it again, I shut my phone off a little while later and turned it back on. Same thing. Maybe one minute to scan.
forddna is offline  
Reply With Quote
Old February 10th, 2011, 12:35 AM   #6 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Crossville, TN
Posts: 1,353
 
Device(s): Motorola Atrix HD (pos)
Carrier: AT&T

Thanks: 59
Thanked 106 Times in 84 Posts
Default

This didn't last long, nor did it work again for me today. Had my phone randomly shut itself off, and when it rebooted, it was another 30 min scan. Pretty irritating when you're trying to use bluetooth audio for a long drive and it skips and freezes in the middle of songs because media scanning is making everything lag!!
forddna is offline  
Reply With Quote
Old February 10th, 2011, 10:41 AM   #7 (permalink)
Junior Member
 
dangerdat's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 40
 
Device(s): Epic 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Copy the existing files off your SD card onto your computer then reformat the SD card, transfer files back to the SD card and see if it does the same thing.
dangerdat is offline  
Reply With Quote
Old July 23rd, 2011, 03:22 AM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ft. Worth, TX
Posts: 4
 
Device(s): Samsung Epic 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm having the same problem: "media scanning...." stays in the notification bar forever! Well, for an hour or more, anyway. I have only loaded 10 short mp3 files in a "ringtones" folder, so I cannot imagine that is the problem. Reading this thread, it appears that no one knows why this happens, and that only two of us in the entire world are having this problem. Anyone have any suggestions to fix the problem?
ngpsaki is offline  
Reply With Quote
Old July 23rd, 2011, 10:25 AM   #9 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Crossville, TN
Posts: 1,353
 
Device(s): Motorola Atrix HD (pos)
Carrier: AT&T

Thanks: 59
Thanked 106 Times in 84 Posts
Default

I think the 2.2 upgrade is what fixed mine. I don't remember now though.
forddna is offline  
Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 07:43 AM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by ngpsaki View Post
I'm having the same problem: "media scanning...." stays in the notification bar forever! Well, for an hour or more, anyway. I have only loaded 10 short mp3 files in a "ringtones" folder, so I cannot imagine that is the problem. Reading this thread, it appears that no one knows why this happens, and that only two of us in the entire world are having this problem. Anyone have any suggestions to fix the problem?
I have same problem, in fact my phone getting too hot, its really problem, I am encountered once I deleted files in SD Card
lsteruel is offline  
Last edited by lsteruel; November 15th, 2011 at 07:46 AM.
Reply With Quote
sponsored links
Old November 15th, 2011, 07:45 AM   #11 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Baton Rouge, LA
Gender: Male
Posts: 986
 
Device(s): Nexus 5
Carrier: T-Mobile

Thanks: 68
Thanked 116 Times in 100 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by lsteruel View Post
I have same problem, in fact my phone getting too hot, its really problem
When I upgraded to 2.3 (Gingerbread), the media scanning time for me decreased noticeably. What version of Android are you running?
regression is offline  
Reply With Quote
Old December 7th, 2011, 11:32 AM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 6
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have the same issue with some custom roms, but some how i decided to flased another rom and that fixed the issue. But when i went back to the first rom that was causing problems it did not change at all, i was having the same issues.

im not a pro but i think i has todo with some scripts??
That last rom that i had flashed i have no problem since then.
chipis is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Epic 4G > Epic 4G - Support and Troubleshooting
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 01:19 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.