Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Galaxy Europa (5) > Europa (5) - All Things Root

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old January 17th, 2012, 03:16 PM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sad I5500 boot loop Recovery.

My GT-I5500 Samsung Galaxy Europa I bought in the UK won't boot up. I upgraded to android 2.2 in the summer and everything was fine until yesterday when it wouldn't boot up. When I turn it on it shows a pulsating Samsung logo and vibrates a few times. I tried putting it in recovery mode when it says "downloading" and shows a yellow triangle but it still won't connect to Kies. I tried to recover with Kies but it asks me for a code from the previous PC, which happens to be in England. Luckily most of my files are either backed up to Google or on the 16 gig SD card. My question is can I get this phone usable again? Do I really need the recovery code or can I start over with a new install of Android 2.2?

revans1 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old January 17th, 2012, 03:46 PM   #2 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

On another thought/question. If I was to ask someone to try to get the code from the computer I originally did the upgrade to Froyo 2.2 with using Kies in England would they be able to get it without my Samsung I5500 attached? How would they get the code?
Thanks for any replies.
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 05:47 AM   #3 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Denmark
Posts: 100
 
Device(s): Samsung f480 + Galaxy Tab + Galaxy 5 Europe + Galaxy W
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 18 Times in 18 Posts
Default

I really donīt know anything about some codes, I have used more computers and nothing about codes ???
queeni is offline  
Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 09:06 AM   #4 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Kies recovery screen shot

I have the yellow downloading caution sign on the phones screen. I connect it to the PC with the USB cable. Kies shows it is trying to connect with the spinning icon. and then it tells me "the device is not responding". If I try the emergency recovery from the tools menu nothing happens and the phone is not in the list. I tried the troubleshooting the connection error and it always downloads the driver. I reconnect the phone and it still can't find it. Windows does recognize that a USB device is connected when I plug it in. If I goto the "emergency firmware recovery" there is an option to "enter the recovery code from the previous PC". I realize the problem is getting the phone to connect in Kies first. What should I do next? Is there another program other than Kies that will connect to the phone to re install the OS?
Attached Images
File Type: jpg Kies recovery code copy.jpg (33.2 KB, 99 views)
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 09:27 AM   #5 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Denmark
Posts: 100
 
Device(s): Samsung f480 + Galaxy Tab + Galaxy 5 Europe + Galaxy W
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 18 Times in 18 Posts
Default

Have you tryed to uninstall kies from Samsungs Web page, restart your pc, install Kies again, sometimes 1-3 times ;.(
queeni is offline  
Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 04:41 PM   #6 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'll give it a try and let you know. Thanks.
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 05:34 PM   #7 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

Hi,

Have you tried taking the battery out for 1-3 mins
Have you ever flashed, rooted etc your phone if not then don't. Call Samsung or your network provider, if they cannot help try to get your phone repaired by them
On Droid1234 is offline  
Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 07:04 PM   #8 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have taken the battery out and left it out for minutes and hours as I trouble shoot the phone. Once it is stuck in the boot loop the only way to turn it off is to remove the battery. I tried the Vol. up and power button to turn it off but it just reboots it. I called Samsung and they said to send it in but I realize now that the phone is more than a year old therefore warranty has expired. Sending it in for repair is probably cost prohibitive. My next step was to try using Odin to flash the rom. I am trying to find out the correct Froyo 2.2 file as I have just learnt that there are at least three for a UK phone. Odin does seem to recognize the phone in download mode. Any ideas as to how I can find out the correct Android 2.2 firmware version I need? Or can I use any of the UK versions? I did upgrade the phone once before but I did it the way they told me to at Vodafone which is to upgrade to the latest version of Kies and then when you connect the phone you have the option to upgrade the OS. It worked with out a hitch and the phone worked well until this problem occurred.

What is the problem with flashing the ROM to re install Android 2.2??
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 19th, 2012, 12:00 PM   #9 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Update I5500 Semi Bricked Phone

**Update**
I flashed the ROM with Odin three times with two different .tar firmware files and the "ops" file and there is no change except that one of the firmware files gave me a different name for the phone at the beginning of the boot up to "GT-I5500L" instead of "GT-I5500". This is good because it tells me that I did indeed re install the firmware. However the phone always does the same thing and won't boot to the home screen. At this point I suspect that it has a hardware failure and during boot-up the OS is finding a bad component and thus giving the three short vibrations as a error code the same way a PC would with a beep code if it doesn't pass post. I have run out of ideas except to try to re-flash it with an older android 2.1 or to send it to Samsung for service in Birmingham.
Any other ideas would be appreciated or comments.
Thanks
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 19th, 2012, 03:54 PM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

I have had this problem twice. I believe samsung have a two year mobile phone warrenty. If you want to get your phone working you must flash the i5500XXJED (android 2.1), I believe this is the correct spelling for the firmware. I can guarentee you that the firmware ends with JED. Then follow the instructions on this thread to installing the correct firmware for your phone.
Manual: "This device can't be updated" the workaround
On Droid1234 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old January 19th, 2012, 11:02 PM   #11 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Phone is working again!!!

Thanks On Droid1234 for the information. I flashed it with the file you told me about i5500XXJED and the phone is working now. I tried to upgrade it with Kies but it gave me a message that my phone can't be upgraded. I looked for the version of android 2.2 for my phone - pcode: GT-I5500KAVOP but can't find it.
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 20th, 2012, 01:59 PM   #12 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

What network are you on?
Are you also on the XDA-Developers by the name of revans007?
On Droid1234 is offline  
Last edited by On Droid1234; January 20th, 2012 at 02:03 PM.
Reply With Quote
Old January 20th, 2012, 04:06 PM   #13 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes that is me.
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 20th, 2012, 04:37 PM   #14 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

So what network is your phone on and are you sure that, that is the right p code?
And if I helped can you please thank me.
On Droid1234 is offline  
Last edited by On Droid1234; January 20th, 2012 at 04:43 PM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to On Droid1234 For This Useful Post:
revans1 (January 20th, 2012)
Old January 20th, 2012, 09:28 PM   #15 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The network I am on in the UK is Vodafone where I bought the phone as "pay as you go". I also live in the USA and unlocked it so I could use T-mobile. I haven't bothered with T-mobile in the USA when I returned here after being away because the PAYG service is minimal for the cost compared to the UK. In the USA I will use the phone for music, skype, email and web browsing etc. with WiFi. But when I go back to the UK I use it as my mobile phone and depend on the satnav program Ndrive.
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 21st, 2012, 08:43 AM   #16 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

I doubt that you will be able to flash the firmware for your p code as it is probably a vodafone p code so just flash any firmware for the i5500 and only the i5500.
On Droid1234 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to On Droid1234 For This Useful Post:
revans1 (January 22nd, 2012)
Old January 22nd, 2012, 08:35 PM   #17 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Happy Update reviving my GT-I5500 from Dead

I have the phone 90% back to working properly. I Flashed the ROM with two versions of Android Froyo 2.2 for European GT-I5500 models. First XWJPQ then XWJPL. The XWJPQ wasn't stock and was missing stuff and had some weird added apps. So I tried XWJPL as I read someone else had good luck with it. Some of the differences are that the home button goes to the third screen not the first screen on the left. if I am using skype I can't make the screen black to prevent my ear from ending the call. This may be due to a newer release of the skype app since I had to re-install it. Now I have to find the other 20 or so apps that I had installed and re-install them. Most of them were on the SD card but I don't think I do any think with the apps just the photos, video and music files. I am now wondering if I can save a regular backup image of the phone in case this happens again. Hopefully it won't.
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 23rd, 2012, 11:09 PM   #18 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mad My Phone is screwed up again!

My GT-I5500 seemed alright for a day after flashed the ROM with Froyo 2.2 flavor WXJPL. As of this morning is has started to run really slow and crashes often. Something is seriously wrong with it to the point where it has become useless. When I click the power button when it is running to wake it up it flashed the unlock screen for half a second then it goes black before I can unlock it. If I reboot it it works slowly and takes several seconds to do each command. I guess the questions I have are what happened? Is the version of Froyo that I used bad? Is the hardware of the phone bad? To me it seems like it could have a faulty internal ram problem that corrupted the OS. Is there any tool to check the hardware of the GT-I5500? I would really like to find out if it is worth spending any more time reloading the OS and software, or if I am barking up the wrong tree. Any suggestions?
revans1 is offline  
Reply With Quote
Old January 24th, 2012, 03:51 PM   #19 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

Try using the I5500XWJQ3 firmware which used to be my old stock firmware, this firmware is for the UK. You might want to get the baseband I5500XWJP4 (I believe) as it is the latest one (as far as I know) for the UK. The phone not giving you the chance to unlock it is because it is going slow.

You should try rooting your phone as it will allow you to back up all your apps and data.
On Droid1234 is offline  
Reply With Quote
Old January 25th, 2012, 09:09 PM   #20 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 14
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I re-installed with the I5500XWJQ3 firmware. The phone works better but the speed is still very slow. If I play the chess game I have installed I have to wait for the computer to make its move and I can see the chess pieces move in slow motion on the screen where as before they would instantly move. I find it curious that the re-install didn't delete all my programs personal info. off the phone. Perhaps it didn't swap all the parts of the OS, hence the problems are still there. I used an all in one Tar file. I was thinking of rooting the phone to see if I can check the clock speed and change it if it is below what it should be. On the other hand I have read that it voids the warranty. I may send it back to Samsung in the UK to have it fixed by them. I don't have the receipt with me so I don't know how to prove it was purchased less than two years ago.
revans1 is offline  
Last edited by revans1; January 25th, 2012 at 11:13 PM.
Reply With Quote
sponsored links
Old January 26th, 2012, 01:42 PM   #21 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: England
Posts: 47
 
Device(s): Samsung Galaxy Europa GT-I5500
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

Do not forget that if you root your phone you can always unroot it, I reccomend using Superoneclick to root your phone. You can find videos on how to use it through Youtube.
On Droid1234 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to On Droid1234 For This Useful Post:
revans1 (January 26th, 2012)
Old April 22nd, 2012, 04:54 AM   #22 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i have a samsung I5503 and it has been bootlooping. i tried odin 4.28 and use stock rom but after it send a signal to reboot the phone it is bootlooping. please help.
stephentalla is offline  
Reply With Quote
Old September 16th, 2012, 03:14 AM   #23 (permalink)
New Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by revans1 View Post
My GT-I5500 Samsung Galaxy Europa I bought in the UK won't boot up. I upgraded to android 2.2 in the summer and everything was fine until yesterday when it wouldn't boot up. When I turn it on it shows a pulsating Samsung logo and vibrates a few times. I tried putting it in recovery mode when it says "downloading" and shows a yellow triangle but it still won't connect to Kies. I tried to recover with Kies but it asks me for a code from the previous PC, which happens to be in England. Luckily most of my files are either backed up to Google or on the 16 gig SD card. My question is can I get this phone usable again? Do I really need the recovery code or can I start over with a new install of Android 2.2?




this same exact thing happened to me but my galaxy came with android 2.2 and i updated it to 7 and the phone would not boot up. the only thing you can do is flash your phone and it would work. i'm still searching for a flashing software.
david122 is offline  
Reply With Quote
Old January 6th, 2013, 06:01 AM   #24 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you follow this thread, it will get you over your problem and allow you to install a ROM of your choice
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1416190
AlanCleaves is offline  
Reply With Quote
Reply
Tags
boot loop, code, kies, recovery


Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Galaxy Europa (5) > Europa (5) - All Things Root
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:24 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.