Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - All Things Root
EVO 4G - All Things Root Rooting, ROMS, Overclocking, etc.

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old March 22nd, 2011, 07:10 PM   #1 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default 3g not working help

So I thought that I was only having 3g issues on destroyer at least that's when it started but I flashed kings GB rom today and again no 3g. Almost seems like aosp thing for me. I was just on kings unleashed r3 and it was working fine. Switch to aosp and no go. Any ideas? I did a format all and a wipe separately before I flashed. Tried a reboot. Still no go.

Advertisements
evomattnc is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old March 22nd, 2011, 07:39 PM   #2 (permalink)
Zercron Encrusted Tweezer
 
Granite1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pittsburgh, PA
Gender: Male
Posts: 7,075
 
Device(s): M8, Note2(Wife) EL TEvo(retired :()
Carrier: Sprint

Thanks: 12,372
Thanked 6,978 Times in 3,720 Posts
Default

Have you read through this thread?

http://androidforums.com/evo-4g-support-troubleshooting/280082-major-solution-fix-your-slow-3g-speeds-evo4g.html

I haven't read it so I'm not sure if this includes anything for AOSP, but I remembered Mr. Ed posting this a little while back.
__________________
"Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts." Albert Einstein
Granite1 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Granite1 For This Useful Post:
Mr. Ed (March 22nd, 2011)
Old March 22nd, 2011, 07:45 PM   #3 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

The first part is a streaming fix. The second cannot be done on aosp. I guess updating my profile on sense then restoring is worth a shot...
evomattnc is offline  
Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 07:52 PM   #4 (permalink)
Zercron Encrusted Tweezer
 
Granite1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pittsburgh, PA
Gender: Male
Posts: 7,075
 
Device(s): M8, Note2(Wife) EL TEvo(retired :()
Carrier: Sprint

Thanks: 12,372
Thanked 6,978 Times in 3,720 Posts
Default

Ok, I wasn't sure since I didn't read the thread. I've never had any 3G data loss, so I've never really had a reason to read it. I'll spoop around a little but and see if I find anything. My 1/4 brain combined with you whole one should find something.
Granite1 is offline  
Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 08:02 PM   #5 (permalink)
Zercron Encrusted Tweezer
 
Granite1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pittsburgh, PA
Gender: Male
Posts: 7,075
 
Device(s): M8, Note2(Wife) EL TEvo(retired :()
Carrier: Sprint

Thanks: 12,372
Thanked 6,978 Times in 3,720 Posts
Default

I found this:

Help Please: Only have 1X/4G...no 3G

Don't know if this is what Mr. Ed proposed or not.
Granite1 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Granite1 For This Useful Post:
evomattnc (March 22nd, 2011)
Old March 22nd, 2011, 08:09 PM   #6 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

Yup pretty much the same thing. Thanks for looking around granite i really appreciate it. Im going to try a data profile restore in a minute and see what happens, fingers crossed.
evomattnc is offline  
Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 08:19 PM   #7 (permalink)
Zercron Encrusted Tweezer
 
Granite1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pittsburgh, PA
Gender: Male
Posts: 7,075
 
Device(s): M8, Note2(Wife) EL TEvo(retired :()
Carrier: Sprint

Thanks: 12,372
Thanked 6,978 Times in 3,720 Posts
Default

10-4. I could troll the xda threads, but you'd probably have a different phone by the time I found anything in that black hole.
Granite1 is offline  
Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 10:41 PM   #8 (permalink)
Senior Member
 
frenchy714's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: East Tawas, MI
Gender: Male
Posts: 3,154
 
Device(s): Galaxy Nexus (rooted), Nexus 7 (rooted)
Carrier: Sprint

Thanks: 1,599
Thanked 1,958 Times in 1,129 Posts
rfrenchtsrta@gmail.com
Default

Quote:
Originally Posted by evomattnc View Post
Yup pretty much the same thing. Thanks for looking around granite i really appreciate it. Im going to try a data profile restore in a minute and see what happens, fingers crossed.
That's what I would recommend. Push come to shove, you can always call sprint (from a different line ) and see what they can do remotely over the phone.
__________________
"Be the change that you wish to see in the world" -Mohandas Gandhi
Site Rules & Guidelines | Read them, follow them, and be the example for fellow AF members.
frenchy714 is offline  
Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 10:51 PM   #9 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

No such luck. Maybe its my shitty home tower its had issues before. Ill test at work tomorrow. But so far no3g. I even forced roam and still no 3g tho...
evomattnc is offline  
Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 10:54 PM   #10 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Granite1 View Post
10-4. I could troll the xda threads, but you'd probably have a different phone by the time I found anything in that black hole.
Lol true that. Thanks bud. If its no go at work its my phone if its ok at work I owe sprint a call and they owe me some money. Not like I have the option of 4g in this town.
evomattnc is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old March 22nd, 2011, 11:43 PM   #11 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by evomattnc View Post
No such luck. Maybe its my shitty home tower its had issues before. Ill test at work tomorrow. But so far no3g. I even forced roam and still no 3g tho...
forced roam how? roam control doesn't give 3g data, only 1x however using a custom prl would connect you to verizon towers vs sprint ....


test at work and then give me a PM.

I have a similar issue with a tower at work... 3g works well at home...but no 3g at work...it's what started my quest to fix my connection and how I came up with the 3g fix. ....however in the end it did nothing for me at work because of the out tower (they were installing a new tower today nearby...maybe sprint!)
__________________
I'm back....
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
Old March 23rd, 2011, 12:19 PM   #12 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

So maybe I was never getting 3g at home because sense is deceptive on 3g, always says 3g even if on 1x. I have been testing my speeds and I cant get a speed over 128 k, usually around 60k.

I tried roam control and it didnt increase my speeds (as you indicated) though i did successfully roam.

I do remember a time when i got 1.1 m here at work while on roam, now that I think back that may have been the "roam control" that was cooked into vaelpak 3.2. Do you know what his fix was? Did it change my prl? Im going back to vaelpak to test.

THe only thing is i used to get 540 on the way to and from work, now i do not....they have multiple towers in my city with 3g issues now? or my 3g is officially broken somewhow. All i know is I have tried a lot of stuff and i havent had a 3g speed in days. I also used to get 3g speeds when i first did the profile restore fix here at work. Im not getting 3g speeds at all anymore. I'll test on vaelpak and see what results i get. I'll PM you after my testing.
evomattnc is offline  
Reply With Quote
Old March 23rd, 2011, 06:29 PM   #13 (permalink)
Zercron Encrusted Tweezer
 
Granite1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pittsburgh, PA
Gender: Male
Posts: 7,075
 
Device(s): M8, Note2(Wife) EL TEvo(retired :()
Carrier: Sprint

Thanks: 12,372
Thanked 6,978 Times in 3,720 Posts
Default

I'm glad you chimed in Mr. Ed, you have way more experience with this kind of issue than I do.
Granite1 is offline  
Reply With Quote
Old March 23rd, 2011, 07:00 PM   #14 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

sorry it took me so long.


hey I sent you a pm Test what I sent and lets go from there.... you may be right and not have 3g or consistent 3g at work...I can help you possible fix that too
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Mr. Ed For This Useful Post:
evomattnc (March 24th, 2011)
Old March 23rd, 2011, 09:55 PM   #15 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by evomattnc View Post
So maybe I was never getting 3g at home because sense is deceptive on 3g, always says 3g even if on 1x. I have been testing my speeds and I cant get a speed over 128 k, usually around 60k.

I tried roam control and it didnt increase my speeds (as you indicated) though i did successfully roam.

I do remember a time when i got 1.1 m here at work while on roam, now that I think back that may have been the "roam control" that was cooked into vaelpak 3.2. Do you know what his fix was? Did it change my prl? Im going back to vaelpak to test.

THe only thing is i used to get 540 on the way to and from work, now i do not....they have multiple towers in my city with 3g issues now? or my 3g is officially broken somewhow. All i know is I have tried a lot of stuff and i havent had a 3g speed in days. I also used to get 3g speeds when i first did the profile restore fix here at work. Im not getting 3g speeds at all anymore. I'll test on vaelpak and see what results i get. I'll PM you after my testing.
I had a Hero stuck on 1x one time, it actually somehow got set internally to 1x only. I had to flash to the 1.5 firmware which allowed me to change it back to hybrid (1x and 3g). I believe there are ways to expose these settings on the EVO...check this out:
https://market.android.com/details?id=com.kc.networkswitch&feature=search_res ult

Otherwise, I know someone with an EVO who got stuck on 1x and Sprint just replaced his phone.
MrGreg is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to MrGreg For This Useful Post:
evomattnc (March 24th, 2011)
Old March 24th, 2011, 01:49 AM   #16 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by MrGreg View Post
I had a Hero stuck on 1x one time, it actually somehow got set internally to 1x only. I had to flash to the 1.5 firmware which allowed me to change it back to hybrid (1x and 3g). I believe there are ways to expose these settings on the EVO...check this out:
https://market.android.com/details?id=com.kc.networkswitch&feature=search_res ult

Otherwise, I know someone with an EVO who got stuck on 1x and Sprint just replaced his phone.
Holy crap! The 2g/3g cdma toggle worked! I tried everything, even a diff prl. Nothing was giving me 3g. Tried diff roms, formatting, rebooting, going to stock odexed, 3g speed fix, data profile restores, prl update, cancel updates, roam control, vaelpaks roam only and 3g speed fix lol seriously everything was tried. Im so glad you pointed out the switch. Checked my setting with easy setting said 1x flipped the switch and bam says 3g and speeds are up to 1 mb! So weird it got stuck on 1x...? wish there was an explanation for that.

Thanks for helping me increase my 3g speeds Mr. ED
evomattnc is offline  
Last edited by evomattnc; March 24th, 2011 at 02:09 AM.
Reply With Quote
Old March 24th, 2011, 02:07 AM   #17 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
evomattnc's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC
Posts: 3,245
 
Device(s): EVO 4G Synergized HC style, Asus EEE Pad Transformer optimized Prime 1.5 style
Carrier: Not Provided

Thanks: 94
Thanked 536 Times in 473 Posts
Default

Incidentally are you THE MrGreg? Of roam control fame? If that is the case, I did purchase your app and use it regularly i kept switching back and forth at work and used it to make my phone make up its mind lol. Switching isnt sweet for battery life. Good stuff. Great tip again, im ecstatic right now lol.
evomattnc is offline  
Reply With Quote
Old March 28th, 2011, 11:33 AM   #18 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by evomattnc View Post
Incidentally are you THE MrGreg? Of roam control fame? If that is the case, I did purchase your app and use it regularly i kept switching back and forth at work and used it to make my phone make up its mind lol. Switching isnt sweet for battery life. Good stuff. Great tip again, im ecstatic right now lol.
Haha, yes that's me. I'm glad to hear that you find the app so useful, thank you for your support...also happy to hear you got your phone working again
MrGreg is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - All Things Root
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 06:49 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.