Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old June 23rd, 2010, 07:14 PM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 128
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 39
Thanked 34 Times in 17 Posts
Default HTC Sense - always reloads

Hey I just did a factory reset and am still having this issue. Every now and then maybe like 5+ times a day, when I load an app and jump back to the home screen I see a little "loading..." sign. Sometimes it takes 5 seconds and sometimes 70-90 seconds.

Anyone know how I got this or what it is? I am not using an app killer.

By the way, I just noticed that a white screen that says "HTC" in green comes first, then the loading pop up appears.

Advertisements
reemas is offline  
Last edited by reemas; June 23rd, 2010 at 07:17 PM.
Reply With Quote
sponsored links
Old June 23rd, 2010, 07:21 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans, LA
Gender: Male
Posts: 1,903
 
Device(s): HTC One M8, HTC One, Nexus 5, Nexus 10, Nexus 7.2, HP Touchpad, iPad Air
Carrier: Sprint, T-Mobile

Thanks: 410
Thanked 960 Times in 599 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by reemas View Post
Hey I just did a factory reset and am still having this issue. Every now and then maybe like 5+ times a day, when I load an app and jump back to the home screen I see a little "loading..." sign. Sometimes it takes 5 seconds and sometimes 70-90 seconds.

Anyone know how I got this or what it is? I am not using an app killer.

By the way, I just noticed that a white screen that says "HTC" in green comes first, then the loading pop up appears.
Something is crashing Sense... Most probably an App.... I know it is a pain but what apps do you have installed?
sikclown is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 07:24 PM   #3 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 128
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 39
Thanked 34 Times in 17 Posts
Default

i have pandora, photoshop, swype, movies (flixtser?)and doubletwist.
reemas is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 07:30 PM   #4 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans, LA
Gender: Male
Posts: 1,903
 
Device(s): HTC One M8, HTC One, Nexus 5, Nexus 10, Nexus 7.2, HP Touchpad, iPad Air
Carrier: Sprint, T-Mobile

Thanks: 410
Thanked 960 Times in 599 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by reemas View Post
i have pandora, photoshop, swype, movies (flixtser?)and doubletwist.
That's it? 5 apps?
sikclown is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 07:42 PM   #5 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 128
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 39
Thanked 34 Times in 17 Posts
Default

and every default app that it came with.
reemas is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 07:49 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 69
 
Device(s): HTC EVO
Carrier: Not Provided

Thanks: 18
Thanked 24 Times in 7 Posts
Default

On my old Evo, HTC Sense would reload everytime I closed Pandora. I haven't loaded Pandora on the new phone yet but I will to compare.
fayester is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 08:27 PM   #7 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Location: aberdeen md
Posts: 60
 
Device(s): wife has incredible I have an EVO.
Carrier: Not Provided

Thanks: 13
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

i have quite a few apps and i get the same thing. i have an app killer. seems like i get it more when i unlock the screen while an app is running when the screen locks. i have it protected with a pattern lock as well.
jason.sgtski is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 08:38 PM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans, LA
Gender: Male
Posts: 1,903
 
Device(s): HTC One M8, HTC One, Nexus 5, Nexus 10, Nexus 7.2, HP Touchpad, iPad Air
Carrier: Sprint, T-Mobile

Thanks: 410
Thanked 960 Times in 599 Posts
Default

People hate hearing this but App Killers cause these kinds of problems.. They end up closing something the phone needs.. At least in my experience and I did months of trial and error with my Hero and Task Killers
sikclown is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to sikclown For This Useful Post:
jadoe05 (June 24th, 2010)
Old June 23rd, 2010, 08:59 PM   #9 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 224
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 32
Thanked 29 Times in 18 Posts
Default

I think its either a 2.1 or a sense issue, maybe a combo of both.

I am having the issue on my Hero as well and Ihate to hear that I may have it on my new EVO that is OTW. =(

I had the official sprint 2.1 unrooted first, then rooted and deleted bloatware, then flashed Aloysius ROM OC, then the same ROM but non OC and ALL of them have this reloading issue.

It isn't a complete phone reboot tho just a UI reload and it is pretty annoying.

**edit** Also I never used a task killer until I got to the non OC rooted version.
So in 4 different versions of how I ran my phone, 3 of them didn't use any kind of task killer and I still had this problem so that can't be it =(
Bat~man is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 09:06 PM   #10 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans, LA
Gender: Male
Posts: 1,903
 
Device(s): HTC One M8, HTC One, Nexus 5, Nexus 10, Nexus 7.2, HP Touchpad, iPad Air
Carrier: Sprint, T-Mobile

Thanks: 410
Thanked 960 Times in 599 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bat~man View Post
I think its either a 2.1 or a sense issue, maybe a combo of both.

I am having the issue on my Hero as well and Ihate to hear that I may have it on my new EVO that is OTW. =(

I had the official sprint 2.1 unrooted first, then rooted and deleted bloatware, then flashed Aloysius ROM OC, then the same ROM but non OC and ALL of them have this reloading issue.

It isn't a complete phone reboot tho just a UI reload and it is pretty annoying.

**edit** Also I never used a task killer until I got to the non OC rooted version.
So in 4 different versions of how I ran my phone, 3 of them didn't use any kind of task killer and I still had this problem so that can't be it =(
I hear ya but I never had this issue on my Hero and have not had it happen once on my EVO either. I don't root or load ROMs. Which leads me towards an App... Which a lot of the times it is
sikclown is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old June 23rd, 2010, 09:21 PM   #11 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 224
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 32
Thanked 29 Times in 18 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by sikclown View Post
I hear ya but I never had this issue on my Hero and have not had it happen once on my EVO either. I don't root or load ROMs. Which leads me towards an App... Which a lot of the times it is
Yea it very well could be, task killers might also be guilty of forcing reloads.

But, even if it is, there is definitely something else causing it as well. I never had the problem on my hero until 2.1 hit..now no matter what I do it won't stop.

Although I did read somewhere that using a ROM w/o sense UI fixes it, but I like sense UI...stock android is hella boring.
Bat~man is offline  
Reply With Quote
Old June 23rd, 2010, 09:31 PM   #12 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans, LA
Gender: Male
Posts: 1,903
 
Device(s): HTC One M8, HTC One, Nexus 5, Nexus 10, Nexus 7.2, HP Touchpad, iPad Air
Carrier: Sprint, T-Mobile

Thanks: 410
Thanked 960 Times in 599 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bat~man View Post
Yea it very well could be, task killers might also be guilty of forcing reloads.

But, even if it is, there is definitely something else causing it as well. I never had the problem on my hero until 2.1 hit..now no matter what I do it won't stop.

Although I did read somewhere that using a ROM w/o sense UI fixes it, but I like sense UI...stock android is hella boring.
My Hero runs great on 2.1... I wonder if it is an App that hates 2.1?
sikclown is offline  
Reply With Quote
Old June 24th, 2010, 10:43 AM   #13 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 128
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 39
Thanked 34 Times in 17 Posts
Default

i just did the factory reset. my phone was clean. i used it for a bit without problems. i then downloaded the swype installtion.

i DID NOT install swype, just downloaded the file. but when i pressed home from the downloads window, sense took a minute to reload my home screen.

i mean what now? help please!
reemas is offline  
Reply With Quote
Old June 24th, 2010, 02:13 PM   #14 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,384
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,734
Thanked 57,191 Times in 22,982 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by reemas View Post
i just did the factory reset. my phone was clean. i used it for a bit without problems. i then downloaded the swype installtion.

i DID NOT install swype, just downloaded the file. but when i pressed home from the downloads window, sense took a minute to reload my home screen.

i mean what now? help please!
Maybe download SystemPanelLite (Market) and run that.

Top of initial screen are three pie charts. Tap it.

1. What cpu usage are you showing, average?

2. What sort of free memory are you showing?

Try to monitor for before / after Sense reload, if possible.
EarlyMon is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
reemas (June 24th, 2010)
Old June 24th, 2010, 02:16 PM   #15 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 128
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 39
Thanked 34 Times in 17 Posts
Default

thanks earlymon, i'll try that tonight and post back if i have problems, i just formatted the SD card too cause i heard that a bad audio track causes the sense player to mess up.
reemas is offline  
Reply With Quote
Old June 24th, 2010, 08:50 PM   #16 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 24
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

That happened to me today - constant rebooting. Took it to service center and they did the hard reset - still had the problem. Finally they ordered me a refurb. one for delivery tomorrow.

But, went home and played with it - took out the sd card and it did not reset anymore. Tried inserting several times and it started to reboot again. I ewven erased all the data on it - still no luck.

Put the original 2 gig card that came with the phone back in and that worked great!

I had the sd card (16 gig) in there for about 5 months with no problems before this.
joehp1 is offline  
Reply With Quote
Old June 24th, 2010, 08:58 PM   #17 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans, LA
Gender: Male
Posts: 1,903
 
Device(s): HTC One M8, HTC One, Nexus 5, Nexus 10, Nexus 7.2, HP Touchpad, iPad Air
Carrier: Sprint, T-Mobile

Thanks: 410
Thanked 960 Times in 599 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by joehp1 View Post
That happened to me today - constant rebooting. Took it to service center and they did the hard reset - still had the problem. Finally they ordered me a refurb. one for delivery tomorrow.

But, went home and played with it - took out the sd card and it did not reset anymore. Tried inserting several times and it started to reboot again. I ewven erased all the data on it - still no luck.

Put the original 2 gig card that came with the phone back in and that worked great!

I had the sd card (16 gig) in there for about 5 months with no problems before this.
You've had an EVO for 5 months?
sikclown is offline  
Reply With Quote
Old June 24th, 2010, 09:33 PM   #18 (permalink)
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 258
 
Device(s): Evo, Hero
Carrier: Not Provided

Thanks: 30
Thanked 64 Times in 45 Posts
Default

considering he had an original 2 gig card, and he just swapped for a refurb, id say pretty likely he has a hero
RickJ is offline  
Reply With Quote
Old June 26th, 2010, 09:42 PM   #19 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 128
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 39
Thanked 34 Times in 17 Posts
Default

i just formatted the EVO AND the SD card. i heard that having corrupted files on teh SD card affects sense's music player which probably made HTC sense crash. so far i'm problem free.

also i haven't been using and app killer...
reemas is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to reemas For This Useful Post:
EarlyMon (June 26th, 2010)
Old September 26th, 2011, 02:04 PM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default SD Card problem confirmed

I had this exact same problem. I unmounted my card and viola, problem solved. There's a few files that are on my card that I want to save, but after that, I'm imagining that reformating just the card will completely cure the issue.
maschovy is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 08:56 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.