Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old October 26th, 2010, 12:16 PM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default Camera Doesn't Work, Displays Blank Screen- Help!

Yesterday I was listening to Pandora and I wanted to snap a picture with my EVO, so I hit the 'Home' button and then opened the Camera app. After that the little camera icon showed in the middle of the screen for a second or two and disappeared. Next the screen was blank. I also tried the camcorder and the screen was also blank. I've done many resets/pulling the battery out and I still have no luck. Any ideas as to what is causing my camera to not work at all? The only way to exit out of the blank screen is to press the 'Home' button on the phone.

Thanks for the help!

UPDATE/EDIT: I uninstalled Pandora and now it works.

UPDATE #2: It seems like it work once and now it doesn't work at all.

__________________
HTC One | Nexus 10 | Instagram
AHWagner is offline  
Last edited by AHWagner; October 26th, 2010 at 01:29 PM.
Reply With Quote
sponsored links
Old October 27th, 2010, 02:41 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

Have you completed soft resets (basically power cycling) or a hard reset?
__________________
I'm back....
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
Old October 27th, 2010, 08:04 PM   #3 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

Soft resets involves holding ther power button down and selecting power off, correct? Yes, I've done that many many times.
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old October 27th, 2010, 11:43 PM   #4 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Mr. Ed View Post
a hard reset?
???

if yes on both accounts you need to take your phone in to a service repair center and see whats up
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
Old October 28th, 2010, 06:43 PM   #5 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

Haven't done a hard reset yet. I'm letting that be my last option, but it looks like that's what I'm going to have to do
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old October 28th, 2010, 09:01 PM   #6 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

I just did a hard reset and I still have the problem.
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old October 29th, 2010, 04:08 PM   #7 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

Well I went to Sprint and they said that the camera defect is covered under HTC's 1 year warranty. They said I pay a $35 deductible because I don't have insurance on my EVO.
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old October 31st, 2010, 01:37 AM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by AHWagner View Post
Well I went to Sprint and they said that the camera defect is covered under HTC's 1 year warranty. They said I pay a $35 deductible because I don't have insurance on my EVO.
i am one of the few that still don't believe that this $35 fee is being charged accordingly. it was my understanding that the fee is charged if a user damages their phone. feel free to ask to speak to the manager and to see the description/policy of this fee in person.

be respectful. i have never seen the full policy regarding this fee...but what I have found on the web leads me to believe that they are simply charging it for everything.


and in your case...$35 sure beats having to buy another phone.

if you can get a copy of the policy that would be awesome. then I can stop posting my doubts
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
Old October 31st, 2010, 09:53 AM   #9 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

I'll try and get a copy for you. They made me pay the $35 upfront, so when I pick up my EVO next week, I'll ask them about it.
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old October 31st, 2010, 10:38 AM   #10 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

found it last night

New TEP Policy

haven't read it yet. we are carving pumpkins
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old October 31st, 2010, 05:14 PM   #11 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

^ I read it and commented. Thanks for the link also!
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old November 4th, 2010, 03:46 PM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I am having this problem too. Any fixes? Please tell me it's not bad hardware. I've had this phone for less than 20 hours.

When I launch Camera, I immediately get a blank/black screen. I can hit Home a few times to get out of it, but the process is still running.
muzicman82 is offline  
Reply With Quote
Old November 4th, 2010, 03:55 PM   #13 (permalink)
Senior Member
 
Mr. Ed's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Over Yonder
Posts: 6,675
 
Device(s): S3, Evo LTE,Galaxy Note, Skyrocket, Aria, Nook Color Lg thrill,HTC EVO 4g, HTC Inspire,S7 slim,Acer
Carrier: Not Provided

Thanks: 1,008
Thanked 1,467 Times in 989 Posts
Default

If you have tried the above soft and hard resets and it has not fixed the problem I would take it into a sprint store

at your first day with the phone there should be no fee installed. If they try and charge you ask for the manager and mention the 30 day return policy, return it and buy another one
Mr. Ed is offline  
Reply With Quote
Old November 4th, 2010, 06:11 PM   #14 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
AHWagner's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Maryland
Posts: 317
 
Device(s): HTC One, HTC EVO LTE
Carrier: Sprint

Thanks: 14
Thanked 217 Times in 80 Posts
Default

^muzicman82, listen to what Mr. Ed said.
AHWagner is offline  
Reply With Quote
Old November 4th, 2010, 06:31 PM   #15 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'll try a hard reset again... The camera worked fine when I got it. Is this a common or known problem with no fix? Seems like everything I've read points to having to get it replaced..
muzicman82 is offline  
Reply With Quote
Old December 4th, 2010, 02:19 PM   #16 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 24
 
Device(s): HTC Evo 4G LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 6
Thanked 11 Times in 4 Posts
Default

I'm having similar problems. After a soft reset, I can start up the camera app and shoot pictures. If I try to switch to the front facing camera, it goes black and freezes up like others have described in this thread. After I force close the app, if I try to open the app back up, I get the camera icon for one second and then back to home screen. Very frustrating.
dbastl is offline  
Reply With Quote
Old December 4th, 2010, 03:46 PM   #17 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

When I had the problem, I didn't even have the on-screen menus that let you switch cameras. I got it replaced in the Sprint store, no questions asked... but I only had the phone for 36 hours.
muzicman82 is offline  
Reply With Quote
Old December 4th, 2010, 03:59 PM   #18 (permalink)
Senior Member
 
lordofthereef's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3,133
 
Device(s): EVO 4G Rooted + CM7 [ROM]
Carrier: Not Provided

Thanks: 358
Thanked 368 Times in 291 Posts
Default

Wait, so even if it's covered under the two year warranty Sprint charges you to fix it? That's a little ridiculous...
__________________
"A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself" - Josh Billings
lordofthereef is offline  
Reply With Quote
Old December 4th, 2010, 04:06 PM   #19 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm not sure. When I had an HTC Touch Pro, there was a known issue with the plastic chrome edges chipping away. It didn't affect the phone operation at all, purely cosmetic. However, I called Sprint customer service about it and they sent me a brand new phone (not even refurbed).

My suggestion is that if you have any doubts about whether it'd be covered, call Sprint. They're much more willing to handle issues than stores. You could try calling a Sprint store anonymously to see what they say.
muzicman82 is offline  
Reply With Quote
Old December 10th, 2010, 08:17 AM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 7
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My camera has been working well, but one day it just went blank like the OP describes. Hard reset and everything doesn't work. I don't think it has anything to do with SD card either.
dinkoh is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old December 13th, 2010, 01:53 PM   #21 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 6
 
Device(s): Sprint HTC Hero ROM cm6
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Mr. Ed View Post
i am one of the few that still don't believe that this $35 fee is being charged accordingly. it was my understanding that the fee is charged if a user damages their phone. feel free to ask to speak to the manager and to see the description/policy of this fee in person.

be respectful. i have never seen the full policy regarding this fee...but what I have found on the web leads me to believe that they are simply charging it for everything.


and in your case...$35 sure beats having to buy another phone.

if you can get a copy of the policy that would be awesome. then I can stop posting my doubts



just call up HTC. they will send u a new phone, nextday air, that way u will always have a phone, NO CHARGE!!. i really dont know why sprint charge cuz u r using warranty...???
aznprelude is offline  
Reply With Quote
Old December 13th, 2010, 01:59 PM   #22 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yeah, with my Touch Pro2, Sprint handled the warranty claim. I wonder if it was only because it was a "known" issue, and a less popular device. If HTC handles warranty claims NDA, that would be even better.
muzicman82 is offline  
Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 03:58 PM   #23 (permalink)
New Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

open your htc evo. Use a special screwdriver. Now check the lens of the camera and push it backwards. good luck
NaCo is offline  
Reply With Quote
Old October 16th, 2011, 09:59 AM   #24 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Talking solution

HURRAY I found solution, hopefully for you also!

structure:
- my issue
- not working solutions
- solution
- conclusion


my issue:
- after launching camera (no matter in which app) just blank screen, back button, menu button do not work only home. I used original ROM, no adaptions, no intrusion, package new. I installed couple apps from Market.

not working solution:
- hard reset (erase sd, erase mobile)
- downgrade to older ROM

working solution:
- I flashed new ROM and made deletion by Super wipe, after whalaaa works!!

conclusion:
- good news, it is not HW thing, probably superwipe helps, when hard reset is not enough. Note that I had gingerbread, I downgraded to older system first, without superwipe - camera still did not work. Then superwipe and new rom (revolution hd) and works like it did..

hope I helped.
givehope is offline  
Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 04:12 PM   #25 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Could you please share superwipe download link that you have used?
Thanks in advance.
ouzunlar is offline  
Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 05:46 AM   #26 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Southwest US
Posts: 30
 
Device(s): HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by givehope View Post
HURRAY I found solution, hopefully for you also!
working solution:
- I flashed new ROM and made deletion by Super wipe, after whalaaa works!!

conclusion:
- good news, it is not HW thing, probably superwipe helps, when hard reset is not enough. Note that I had gingerbread, I downgraded to older system first, without superwipe - camera still did not work. Then superwipe and new rom (revolution hd) and works like it did..

hope I helped.
Thanks for the info! Can you give some of us steps on what you did exactly? I am not visual and need written directions for things. :P

Thank you!
batness is offline  
Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 08:07 PM   #27 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default The Easiest Fix

I had this same issue....after searching forums and trying my own fixes (that did not work), I contacted Sprint via chat. The camera on my phone works great now. Here is my chat with the rep:

Pam G.: Thank you for contacting Sprint. While I access your account. Let's move this chat and make it a window of its own. It will enable you to view other Web pages while we chat.

Simply click the white Yes button below now.
Pam G.: Thanks for moving the chat window.
Pam G.: I understand your concern regarding camera application.
You: Thanks
You: I see others have the same problem, but no solution
Pam G.: You're welcome.
Pam G.: Please allow me a few moments to review your account
Pam G.: I have performed the advanced troubleshooting from here so that the correct information from the account is passed to the device. This refresh will correct the issue within next 30 to 60 minutes. Please Power Cycle your phone by following these steps:
Pam G.: 1. Power-cycle your phone by turning your phone off (press and hold the power button)

2. Remove the battery for minimum of one minute.

3. Turn your phone back on

Please confirm, once the phone is up.
Pam G.: Have you turned on the phone?
You: I did, it's still starting up
You: ok, it's on now
You: I have a message that the network is preparing my services
Pam G.: Ok. Let it complete.
Pam G.: Please check if the camera icon is appearing now.
You: The icon is there
You: it was there before, just was not working
Pam G.: Please check if it is working no.
Pam G.: *now
You: Yes, it's working. Do you know what happened to make it stop working? When I saw it wasn't working, I uninstalled a number of other apps thinking they were causing a problem, but still didn't correct the problem
Pam G.: Its a temporary issue which required basic troubleshooting which I have already done on your phone. Be assured, you will not face this issue again.
You: Thank you so much! I was worried about it! The camera is my favorite feature on my EVO!
Pam G.: I can understand.
Pam G.: Did I fully address all the reasons for your chat today?
You: Yes! I really appreciate your help today!
Pam G.: Thank you.
Pam G.: A short survey follows this chat. Will you be able to respond yes to the question "Was your issue resolved on this chat session?" The results help Sprint measure my performance.
You: Of course! Thanks!
Pam G.: Thank you so much for filling the Survey for me.
You: Have a great night!
Pam G.: Thank you.
Pam G.: Takec are.
Pam G.: *care
You:
jcolo1 is offline  
Reply With Quote
Old November 25th, 2011, 11:50 AM   #28 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Removing Battery and Restarting Worked

Followed what was posted by jcolo1 and it worked...removed battery, waited a couple minutes, restarted. All good. Thanks.
RioRillito is offline  
Reply With Quote
Old January 26th, 2012, 08:01 PM   #29 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default HTC Evo 4G

I have an HTC EVO 4G and had the same problem described. The camera ap and other aps that used the camera would go to blank black screen. No amount of 'force close' or power down/power up would fix.

Fixed by removing battery for 1 min and reinstalling.
Jedihead is offline  
Reply With Quote
Old April 1st, 2012, 01:41 PM   #30 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

What app did you buy?
10023402 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old April 12th, 2012, 03:13 PM   #31 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

When I start the app the camera symbol starts up but then goes to a blank or black screen. The only way out is to hit the home button. Who knows the fix. My phone is updated and has the pre-loaded apps only. Hard restarts and flashing does not seem to work. This problem is all over the internet. Help.
Daxlw is offline  
Reply With Quote
Old May 5th, 2012, 10:21 AM   #32 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I don't know how this worked but I took the battery out and pressed hard on the camera lens. It had a small snap. Restart. It works now.
Daxlw is offline  
Reply With Quote
Old June 9th, 2013, 03:36 PM   #33 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Dhaka, Bangladesh
Gender: Male
Posts: 1
 
Device(s): HTC desire C
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Jedihead View Post
I have an HTC EVO 4G and had the same problem described. The camera ap and other aps that used the camera would go to blank black screen. No amount of 'force close' or power down/power up would fix.

Fixed by removing battery for 1 min and reinstalling.


Being new, I don't know whether I can write or not.
I have htc desire C. I faced same black-sceen problem.
Got scared, learn the tips & solved.
(1) Put the Power Off (not re-strart)
(2) Remove battery & SD card.
(3) Wait 1 min and start without SD.
(4) Open Camera, no black-screen. Camera is Ok.
(5) Power Off, insert SD, Power On.
(6) Open Camera. Will dictate Photos / videos to Save in SD.
(7) Click Ok to come out or continue.
COMMENTS:-
(1) Probably there had no synchronization between Camera
& SD Card.
(2) Always synchronize all before Power Off.
(3) When everything works except camera, its not a software
problem. Can't be a hardware too.
sharafat is offline  
Last edited by sharafat; June 9th, 2013 at 03:54 PM. Reason: for better understanding to members and readers
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:38 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.