Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting

Like Tree1Likes
  • 1 Post By dreadthedays

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old April 12th, 2012, 02:16 PM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default My evo 4g has the camera black blank screen problem issue. Does not work

When I start the app it starts but goes to the black or blank screen. You can only hit the home button to exit. I have hard restart and cleared the cache. Nothing works. Help.

Advertisements
Daxlw is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old April 12th, 2012, 02:41 PM   #2 (permalink)
AF Contributor
 
tube517's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: USA
Posts: 2,282
 
Device(s): Samsung GTab 3 7.0,Samsung GNote2 (i317),EVO 4G, Toshiba Thrive, Galaxy Note LTE,EVO Shift
Carrier: T-Mobile,Google Voice

Thanks: 1,921
Thanked 864 Times in 572 Posts
Default

Go to settings-applications-all applications. choose the camera app and clear the data on it.
Also, gently press on the camera lens and see if that helps. I've seen issues on other forums where the camera came unhinged slightly.
__________________
Samsung Tab 3 (7 in) • Deletrious ROM V1.6 /TOSHIBA Thrive • Pio's Team Baked BlackBean ROM 4.1.2/Samsung Galaxy Note2 • Temasek v37 kitkat (4.4.2)/HTC EVO 4G • Decks Reloaded ROM/EVO Shift• JellyBelly ROM/Samsung Galaxy Note I (i717)•CM11 (4.4.2 kitkat) /Samsung Galaxy S3 •DanKang 4.3.1 ROM
tube517 is offline  
Last edited by tube517; June 23rd, 2013 at 04:32 PM. Reason: Added missing word
Reply With Quote
Old April 12th, 2012, 03:04 PM   #3 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I have tried that. this problem seems to be a huge one with the evo cameras. No one seems to have a certain fix. This guy said to do this

1) Restart your phone
2) Delete all your videos on your SD Card (This sucks, I am sorry but you can copy them to your PC)
3) Hit the home key (if your not on the home screen already)
4) Hit the ^ key on your phone to pull all your apps
5) Scroll down to your voice recorder and access that app
6) Hit the record button and record something it can be anything
7) After recording stop and delete the voice recording
8) Go to your camcorder
9) Record your video and it will work

I tried and failed. HTC said to clear the cache and data. Tried and failed. It seems to be some sort of HW failure. Any suggestions and I will try them.
Daxlw is offline  
Reply With Quote
Old April 12th, 2012, 03:28 PM   #4 (permalink)
AF Contributor
 
tube517's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: USA
Posts: 2,282
 
Device(s): Samsung GTab 3 7.0,Samsung GNote2 (i317),EVO 4G, Toshiba Thrive, Galaxy Note LTE,EVO Shift
Carrier: T-Mobile,Google Voice

Thanks: 1,921
Thanked 864 Times in 572 Posts
Default

Did you do a battery pull?
tube517 is offline  
Reply With Quote
Old April 12th, 2012, 04:11 PM   #5 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

First thing HTC wanted to do was to power down. Pull battery, then restart. Did not help.
Daxlw is offline  
Reply With Quote
Old April 12th, 2012, 04:25 PM   #6 (permalink)
AF Contributor
 
tube517's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: USA
Posts: 2,282
 
Device(s): Samsung GTab 3 7.0,Samsung GNote2 (i317),EVO 4G, Toshiba Thrive, Galaxy Note LTE,EVO Shift
Carrier: T-Mobile,Google Voice

Thanks: 1,921
Thanked 864 Times in 572 Posts
Default

Sorry, I don't know what to tell you then. Sounds more serious than the troubleshooting you have already done.
tube517 is offline  
Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 12:08 PM   #7 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Evo 4G camera black blank screen at app startup. Only home button works to go back

When I start the app it starts but goes to the black or blank screen. You can only hit the home button to exit. I have hard restart and cleared the cache. Nothing works. Who has a fix?
Daxlw is offline  
Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 02:54 PM   #8 (permalink)
Zercron Encrusted Tweezer
 
Granite1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pittsburgh, PA
Gender: Male
Posts: 7,075
 
Device(s): M8, Note2(Wife) EL TEvo(retired :()
Carrier: Sprint

Thanks: 12,372
Thanked 6,978 Times in 3,720 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Daxlw View Post
When I start the app it starts but goes to the black or blank screen. You can only hit the home button to exit. I have hard restart and cleared the cache. Nothing works. Who has a fix?
When you say a hard reset, do you mean a factory reset? Did you wipe the phone clean and start from scratch?

Also are you rooted, or stock?
__________________
"Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts." Albert Einstein
Granite1 is offline  
Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 03:28 PM   #9 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

My phone is not rooted. I wiped it clean. Did the hard reset. Nothing worked.
Daxlw is offline  
Reply With Quote
Old April 28th, 2012, 09:58 PM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

take battery cover off push hard down on camera, then restart evo this may work, you dropped it and evo's have pin camera
yama143 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old May 5th, 2012, 10:16 AM   #11 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I don't know how this worked but I took the battery out and pressed hard on the camera lens. It had a small snap. Restart. It works now.
Daxlw is offline  
Last edited by ocnbrze; May 5th, 2012 at 12:43 PM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Daxlw For This Useful Post:
jkogas (June 2nd, 2012)
Old June 2nd, 2012, 10:51 AM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Daxlw View Post
I don't know how this worked but I took the battery out and pressed hard on the camera lens. It had a small snap. Restart. It works now.
I had the very same problem. I did just as you did (pressing hard on the lens) and the camera now works!

I have dropped the phone in the past (who hasn't?). I'm betting this could easily fix this problem for many with the same issue. Thanks very much for sharing!
jkogas is offline  
Reply With Quote
Old June 2nd, 2012, 11:12 AM   #13 (permalink)
AF Contributor
 
tube517's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: USA
Posts: 2,282
 
Device(s): Samsung GTab 3 7.0,Samsung GNote2 (i317),EVO 4G, Toshiba Thrive, Galaxy Note LTE,EVO Shift
Carrier: T-Mobile,Google Voice

Thanks: 1,921
Thanked 864 Times in 572 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Daxlw View Post
I don't know how this worked but I took the battery out and pressed hard on the camera lens. It had a small snap. Restart. It works now.

If you had read my original reply you would have had it fixed earlier
tube517 is offline  
Reply With Quote
Old February 10th, 2013, 04:04 PM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thanks tube517, jkogas, daxlw, yama143.... I took the battery out (don't know if that was necessary or not, but I did it anyway). Pushed on the camera lens -- didn't have to push hard at all -- and heard / felt the slight "snap" and immediately knew it was gonna work. And it did. So, yeah, thanks again!
JDG0710 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to JDG0710 For This Useful Post:
ocnbrze (February 11th, 2013)
Old June 23rd, 2013, 12:54 PM   #15 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default camera fix

I pushed around the camera gently. After a few seconds it clicked in. I didnt even have to take it apart. It happens when you drop it. Same fix as taking it apart but with less chance of messing up something else. I did not have a camera for a month... All i did was this quick fix and now it works like a charm. Good luck!
tube517 likes this.
dreadthedays is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to dreadthedays For This Useful Post:
ocnbrze (June 23rd, 2013)
Old September 27th, 2013, 01:55 AM   #16 (permalink)
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: USA
Gender: Male
Posts: 151
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 41 Times in 36 Posts
Default Good Advice!

Good advice all around. You wouldn’t think that pressing the camera could get the lens to snap back into place.

I have seen applications cause this issue too though, so when you said you did a hard reset I was worried you might have to look into replacement options.

How to fix a Smartphone if the Camera shows a Black Screen has many of these suggestions as well and just like you did, I would always start by looking at and trying to fix the software first and then hardware. And when pressing your camera lens make sure to take caution as to not press too hard on your touch screen or other parts of the phone and accidentally crack it. Physical damage will void the warranty and you might be stuck in a worse place then you were originally.

I am glad you guys got your phones working properly again.

~James~
James_Bond is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 09:51 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.