Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting

New Forums: Nexus Player | Nexus 9
test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old May 28th, 2010, 07:14 PM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Archon810's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 153
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 18
Thanked 83 Times in 35 Posts
Send a message via AIM to Archon810
Exclamation Issue: Dismount/disappearing defect in the Included 8GB MicroSD?

I am having quite big problems with my EVO 4G's 8GB card that it came with.

The symptoms are: all data on it would randomly disappear and only a reboot would fix it.

The camera app starts complaining that it can't save pictures due to bad permissions.

The music app (TuneWiki) would go crazy and almost freeze the phone while trying to play the playlist that is loaded into its memory.

The gallery app would see no pics.

The ASTRO app would show empty dirs and some dirs as unavailable.

At least another EVO user is experiencing similar problems: Twitter / Neil Lund: @AndroidPolice I had the s ... Twitter / Neil Lund: @AndroidPolice I believe t ...

I am wondering how global this problem is and if other EVO owners are experiencing the same issues. I don't want to lose all my data one day and would rather alert HTC and Sprint if it's widespread.

Thanks guys.

Advertisements
__________________
AndroidPolice.com - Android news, reviews, and tutorials | @AndroidPolice
My Tech Blog
| @ArtemR
Archon810 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Archon810 For This Useful Post:
KoukiFC3S (May 30th, 2010)
sponsored links
Old May 28th, 2010, 07:15 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
TheBiles's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Atlanta, GA
Posts: 705
 
Device(s): Sprint HTC EVO 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 9
Thanked 159 Times in 64 Posts
Default

No issues at all for me.
__________________
TheBiles is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 07:16 PM   #3 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Location: San Diego
Posts: 105
 
Device(s): Evo 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 12 Times in 9 Posts
Default

Could be a bad card. Do you have another one you could try.
Evo_Pimpin is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Evo_Pimpin For This Useful Post:
marctronixx (May 28th, 2010)
Old May 28th, 2010, 07:36 PM   #4 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Archon810's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 153
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 18
Thanked 83 Times in 35 Posts
Send a message via AIM to Archon810
Default

Quote:
Originally Posted by Evo_Pimpin View Post
Could be a bad card. Do you have another one you could try.
I don't at the moment while I'm traveling on my honeymoon but what concerns me is that it indeed may be a bad SD card, in which case I'm wondering how many other EVO 4G owners are affected. The one I knew was affected - what are the odds of that?

Also, it doesn't happen every day but I am using my camera and music app a lot due to traveling, so you might still hit it one day.
Archon810 is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 07:39 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
TheBiles's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Atlanta, GA
Posts: 705
 
Device(s): Sprint HTC EVO 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 9
Thanked 159 Times in 64 Posts
Default

Could you try reformatting your SD card?
TheBiles is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 07:44 PM   #6 (permalink)
Member
 
jeffdlb's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maryland, USA
Posts: 273
 
Device(s): Palm III > IIIx > Vx > Sony N610c > SJ33 > Palm Treo 650 > Centro > HTC Evo 4G > Motorola Photon
Carrier: Not Provided

Thanks: 32
Thanked 20 Times in 15 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Archon810 View Post
I don't at the moment while I'm traveling on my honeymoon
Perhaps your new bride is sabotaging the device so you'll stop using it!
jeffdlb is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jeffdlb For This Useful Post:
ibleedbloo (May 28th, 2010)
Old May 28th, 2010, 07:49 PM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Caloy's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Richmond, TX
Gender: Male
Posts: 1,864
 
Device(s): Samsung Galaxy Note II
Carrier: Sprint

Thanks: 215
Thanked 199 Times in 149 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jeffdlb View Post
Perhaps your new bride is sabotaging the device so you'll stop using it!
LOL! That's what you get when your attention is more on a phone then your wife on your honeymoon....

Seriously though, I hope it's just your card and not your hardware.
__________________
Pre, may sindi ka?
Caloy is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Caloy For This Useful Post:
septro (May 29th, 2010)
Old May 28th, 2010, 07:59 PM   #8 (permalink)
Senior Member
 
mcbtrain929's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: ChiTown
Posts: 919
 
Device(s): Samsung Galaxy Note LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 107
Thanked 137 Times in 67 Posts
Default

god this reeks of the mytouch3g problem. hopefully its an isolated incident and just a bad card.
mcbtrain929 is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 08:19 PM   #9 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 36
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 5 Times in 2 Posts
Default

I had a very similar problem. Tried to save something and said the card was full. When I checked the storage, it said there was 0.0 there and 0.0 available.

I took the card out, put it back in and it worked fine. It has only happened once so far.

C
h2_hummer is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 08:52 PM   #10 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

Actually I'm having the same exact issue as well. I didn't bother starting a thread since I'll be getting an aftermarket 16 gig Class 6 card, in a few days.

There is a widget out there that will unmount & remount your SDCard, so you don't have to reboot. That is a temporary workaround.

I'm glad to hear that I'm not the only one. I wonder if the Evo's were shipped with super shitty sdcards.

One of the things I was planning on doing tonight was pulling all of my files off and reformatting the card, to see if that helps.
__________________
--
There are 4 boxes to use in the defense of liberty: soap, ballot, jury, ammo. Use in that order. Starting now.
Bek is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old May 28th, 2010, 09:12 PM   #11 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 114
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 75 Times in 30 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Archon810 View Post
I am having quite big problems with my EVO 4G's 8GB card that it came with.

The symptoms are: all data on it would randomly disappear and only a reboot would fix it.
Try re-seating the card. I had the same problem at the first startup. Powered off, removed the battery, pulled the SD card lever, removed the SD card, reinserted SD card, pushed in the SD card lever, installed battery and back cover and have not had the problem since.
__________________
Samsung SGS2/E4GT - Sprint
------------------------------
Old Phone - HTC Sprint EVO!!!
------------------------------
Old Phone - HTC Touch Pro 2 - Sprint
Colorado_Al is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 10:20 PM   #12 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,251
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,270
Thanked 3,079 Times in 1,808 Posts
Default

i had this happen to my tp2 and a 16gb card. it would just randomly disappear. i think its just a defective card.
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 10:22 PM   #13 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

I just tried to reseat my card, and files disappeared again via Astro File Manager.

Am going to pull my data off and reformat the card. I'm hoping it's the card itself and not something in the Evo itself!
Bek is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 10:23 PM   #14 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 36
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 5 Times in 2 Posts
Default

What is the easiest way to move to a new card? Want to move to a 16 GB card. Do I have format the card in the Evo? Then I can just copy folders over?
h2_hummer is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 10:29 PM   #15 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

Yup
Bek is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 10:55 PM   #16 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 114
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 75 Times in 30 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bek View Post
I just tried to reseat my card, and files disappeared again via Astro File Manager.

Am going to pull my data off and reformat the card. I'm hoping it's the card itself and not something in the Evo itself!
Bummer. Did your EVO come with a 2GB card as well from Google I/O (full of music)? Maybe you can try that before you wipe the 8GB.
Colorado_Al is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 10:59 PM   #17 (permalink)
Junior Member
 
mcnutty's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 75
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 41
Thanked 10 Times in 5 Posts
Default

This is a "known issue" that requires a disc format to permanently resolve.
mcnutty is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 11:04 PM   #18 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by mcnutty View Post
This is a "known issue" that requires a disc format to permanently resolve.
Can you elaborate with details please? I'm rather curious.

My card seemingly took its final shit on me, so I just reformatted it. Thankfully I didn't lose anything, so I'm copying my photos and music back over right now. Irritating and doesn't give me much confidence. At least my replacement 16gb card is en route.

Quote:
Originally Posted by Colorado_Al View Post
Bummer. Did your EVO come with a 2GB card as well from Google I/O (full of music)? Maybe you can try that before you wipe the 8GB.
Nope, the seller kept it (I didn't really want it anyway).
Bek is offline  
Reply With Quote
Old May 28th, 2010, 11:17 PM   #19 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I've been having the same issue. I'm trying a different sd card to see if I have any issues.
Lloyd50 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 02:19 AM   #20 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have an I/O Evo that came with a 8gb card and it was disappearing also. So I bought a new card thinking that it was the card but it happened again. I tried re formatting both of them but it didn't make a difference. I was thinking of hard re setting the device but didn't really want to do that if It wasnt going to fix it.
shokher99 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old May 29th, 2010, 02:28 AM   #21 (permalink)
Senior Member
 
zombdroid's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Raccoon City
Posts: 562
 
Device(s): RAZR MaXX
Carrier: Not Provided

Thanks: 86
Thanked 75 Times in 48 Posts
Default

I am curious to know if the I/O phones are the same hardware version as what is shipping this coming Friday.
__________________
The years passed, mankind became stupider at a frightening rate. Some had high hopes the genetic engineering would correct this trend in evolution, but sadly the greatest minds and resources where focused on conquering hair loss and prolonging erections. - Idiocracy
zombdroid is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 04:32 AM   #22 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Cry

A hard reset didn't fix it either. I have run out of ideas.
shokher99 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 06:08 AM   #23 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Aus
Posts: 43
 
Device(s): HTC Desire
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Im confused..the evo doesn't even show on GSM arena? I thought it hadn't been released yet..at least not in aus.
Mahoni is offline  
Last edited by Mahoni; May 29th, 2010 at 06:10 AM. Reason: typo
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 06:14 AM   #24 (permalink)
Member
 
GeneralPatton's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: New York
Gender: Male
Posts: 213
 
Device(s): Samsung Galaxy Note 2
Carrier: Verizon

Thanks: 16
Thanked 39 Times in 27 Posts
Send a message via AIM to GeneralPatton
Default

Maybe try this App?

Reload SD - Android app on AppBrain

Let me know if it works because I'll then be putting it on my EVO when I get it. It sounds to me like this is indeed an EVO problem, not an SD Card problem. (People saying it happens even with new cards)
__________________
Previous Phones:
[ Sprint HTC Hero
| Sprint HTC EVO 4G | Sprint HTC EVO 4G LTE ]
Current Phone:
[ Verizon Samsung Galaxy Note 2 - Jelly Beans B8 ROM
]
GeneralPatton is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 06:32 AM   #25 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Austin
Posts: 187
 
Device(s): Epic 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 48 Times in 16 Posts
Send a message via Yahoo to tx_brandon
Default

uh oh...looks like this is the first pain in the ass issue.
tx_brandon is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 08:37 AM   #26 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by GeneralPatton View Post
Maybe try this App?

Reload SD - Android app on AppBrain

Let me know if it works because I'll then be putting it on my EVO when I get it. It sounds to me like this is indeed an EVO problem, not an SD Card problem. (People saying it happens even with new cards)
After reformatting last night, I'm still seeing the issues this morning. For me, I can always trigger the failure, simply by opening Astro File Manager and trying to browse photos.

I tried to use your Reload SD widget, and the system does remount the card. However, it only sees the card as being a blank or unreadable card, thus asking me if I want to format it! If I reboot (and thank goodness this phone reboots fast), then it'll see the card again.

I noted during one try, that I could do plenty of other things like run SD Speed Test (a nice read/write test which doesn't work after the SD card fails), listen to music, or use the Gallery to browse photos.

I'm going to try a few other things. I'll re reseat the card once again, and maybe test to see if there's wiggle room that could be the root cause. If so, I'll look into maybe using a scotch tape shim to secure it further.

I'm also curious to try plugging the phone into my laptop after a failure, to see if I can see it as a USB drive still or not.
Bek is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 09:13 AM   #27 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i have opposite results. if i don't open the gallery i can look at pics through astro and take pictures all day long. if i open the gallery the photos will show up as thumbnails and maybe work for a short while but eventually when i try to bring a pic up full size it will hang. after it hangs if i try to use the camera it says that it doesnt have the file permissions. i think the gallery isnt letting go of the sd card. the weird part is i can browse the photos all day long if i go to the camera and hit the film icon to look at the pictures that i took. is that the same gallery app? when i plug in the phone to a computer after the failure, it doesn't give me the option to use as a disk drive at all. presumably because the phone doesn't detect it any more. so can anyone else isolate the gallery app as being the culprit??
shokher99 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 09:22 AM   #28 (permalink)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Northern Illinois
Posts: 1,066
 
Device(s): HTC EVO
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 121 Times in 75 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jeffdlb View Post
Perhaps your new bride is sabotaging the device so you'll stop using it!

Exactly, Stop fiddling with the phone and start fiddling with her instead. What's wrong with you? ..
BetterMost is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 09:34 AM   #29 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

Alright gang, so I continued having the issue if I had the failure, then plugged the phone into my laptop - my PC wouldn't recognize the USB drive.

I popped my battery and took a closer look at the card slot mechanism. I cannot describe it, but the mechanism that secures the SD card is spring-based, and does have a tiny bit of play. I attempted to push the card in as far as it would go.

After rebooting, I have not been able to reproduce a failure - a GOOD THING. I'm going to keep an eye on things and see how it goes. If I suffer a failure again, I'm going to put a few small pieces of scotch tape on top of the SD Card. This'll make it thicker, forcing the battery to push it all the way down, hopefully securing it better.

I'll report back if I have any further issues. To those who are, try reseating your card and cross your fingers.

Oh yes, I found out about and secured a copy of h2testw, which can be used to test the data integrity of the card itself. I tested 1/2 of my card (it only tests sectors that are free space) and had no issues.
Bek is offline  
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Bek For This Useful Post:
andddlay (May 29th, 2010), Archon810 (May 29th, 2010), Bagua (May 29th, 2010), RedsGT (May 29th, 2010), SHO_ONE (May 31st, 2010), SprintFun (May 29th, 2010)
Old May 29th, 2010, 10:10 AM   #30 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 114
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 75 Times in 30 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bek View Post
I popped my battery and took a closer look at the card slot mechanism. I cannot describe it, but the mechanism that secures the SD card is spring-based, and does have a tiny bit of play. I attempted to push the card in as far as it would go.
Glad to hear it.
Re-seating the card did it for me. I think you need to make sure that the card is pressed firmly into the slot and that the release lever is pressed down firmly as well.
Colorado_Al is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old May 29th, 2010, 10:17 AM   #31 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I switched cards and I haven't had any issues . I tried putting a piece of paper in with the battery to keep the sd card secure but I still had the issue, I currently have my girlfriends blackberry 1 gig sd card in my evo and I have yet to get the no card avilable error. I think it's an issue with the actual card being bad.
Lloyd50 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Lloyd50 For This Useful Post:
marctronixx (May 29th, 2010)
Old May 29th, 2010, 10:22 AM   #32 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i think its software related. i bought 2 different cards with the same failure. how long have you had the 1 gig card in your phone without a problem?
shokher99 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 11:27 AM   #33 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

This aucks, card took a shit again. Even have a tape shim in there! Am out so will try again later.
Bek is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 12:38 PM   #34 (permalink)
Senior Member
 
gabbott's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: NY
Posts: 599
 
Device(s): Galaxy Nexus
Carrier: Not Provided

Thanks: 33
Thanked 96 Times in 84 Posts
Default

Issue 2500 - android - SD card corruption - Project Hosting on Google Code
gabbott is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 12:45 PM   #35 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by shokher99 View Post
i think its software related. i bought 2 different cards with the same failure. how long have you had the 1 gig card in your phone without a problem?
I've had it in since last night , I have one episode of Seinfeld on it and one album and so far I haven't had any issues ..I'll report back with how it's doing later on this afternoon.
Lloyd50 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 12:47 PM   #36 (permalink)
Senior Member
 
mcbtrain929's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: ChiTown
Posts: 919
 
Device(s): Samsung Galaxy Note LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 107
Thanked 137 Times in 67 Posts
Default

jeez, this is getting ridiculous.....
mcbtrain929 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 12:54 PM   #37 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 9
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm having the same problem - Camera app says it can't save to the card due to file permissions. The gallery sometimes shows all blank images, sometimes hangs.

I looked from a PC and reset the file permissions on some Thumbs.db files
(attrib -s -h h:\*.* /s)
When I upplugged the phone said preparing SD card, and now it's working at the moment.
I don't know if it was these files, or just making it prepare the card again, or how long it will last.
PWBarrett is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 01:05 PM   #38 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: CA
Posts: 49
 
Device(s): Samsung Epic
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

It pretty much HAS to be a software issue if it's being recognized after rebooting without physically touching the card. They should be able to fix something like this with a software update, all the more reason for them to update the EVO to 2.2 (plus bug fixes)
__________________
Epic or NOTHING!
cluckkillerb is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to cluckkillerb For This Useful Post:
Archon810 (May 29th, 2010)
Old May 29th, 2010, 02:40 PM   #39 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 9
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Happened again

I started getting the error again.
This time I just plugged the phone into a PC as a disk drive, then unplugged it.
The phone re-prepped the card, and it's working again.
Must be a software problem. I hope somebody comes up with a fix.
PWBarrett is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 04:17 PM   #40 (permalink)
Member
 
Eguy's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Inside your monitor.
Posts: 485
 
Device(s): GS4: CM 10.2, N7 2013: CM 10.2, Xoom WiFi (Stock JB)
Carrier: Not Provided

Thanks: 47
Thanked 64 Times in 43 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by BetterMost View Post
Exactly, Stop fiddling with the phone and start fiddling with her instead. What's wrong with you? ..
Living up to your user name I see.
Eguy is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old May 29th, 2010, 04:51 PM   #41 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 122
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 63 Times in 12 Posts
Default

I had this problem when I first got my EVO, but have not had it since.

Tried your way of making it come back - browsing with Astro - and I went back into camera and sure enough it said I didn't have permissions.

Decided to format the card using the official sdcard formatter here: SD Formatter 2.0 for SD/SDHC - SD Association (takes awhile to do a full format because it writes to the whole card and then formats). I unmounted the card before I did this on the phone.

Put the card back in, browsed around and did everything I could to make it come back and everything seems ok now. YMMV.
aldo is offline  
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to aldo For This Useful Post:
Bek (May 29th, 2010), SHO_ONE (May 31st, 2010), twospirits (May 29th, 2010)
Old May 29th, 2010, 05:09 PM   #42 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by aldo View Post
I had this problem when I first got my EVO, but have not had it since.

Tried your way of making it come back - browsing with Astro - and I went back into camera and sure enough it said I didn't have permissions.

Decided to format the card using the official sdcard formatter here: SD Formatter 2.0 for SD/SDHC - SD Association (takes awhile to do a full format because it writes to the whole card and then formats). I unmounted the card before I did this on the phone.

Put the card back in, browsed around and did everything I could to make it come back and everything seems ok now. YMMV.
i also did a full format (took about 20 minutes) in vista and have not been able to duplicate the failure anymore. weird because i formatted them both in linux yesterday and that didnt stop it. keeping my fingers crossed...

also, i didnt put any of my old pictures on the card thinking that some of the files might not be playing nice with the phone.
shokher99 is offline  
Last edited by shokher99; May 29th, 2010 at 05:11 PM.
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 06:39 PM   #43 (permalink)
Junior Member
 
Diesektor's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 47
 
Device(s): HTC Evo 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 16
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default Anyone else worried about ad card issues?

I've been doing alot of research on Android since first hearing about the evo since this will be my first Android device. I'm still eagerly awaiting Friday but now i'm kinda nervous since I read the sd card post. I will be using the camera religiously for taking pics of my son. Anyone else nervous about this? It's been a known issue for over a year and it's still around...
Diesektor is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 07:11 PM   #44 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 122
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 63 Times in 12 Posts
Default

For some reason I remember reading that this official formatter is the one to use because formatting elsewhere might muck up something with the card? I don't remember but I've used it since and it's been good. Hope it helps others.
aldo is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 07:20 PM   #45 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Archon810's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 153
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 18
Thanked 83 Times in 35 Posts
Send a message via AIM to Archon810
Default

No corruption actually occurs - all my files are always intact after the reboot, so it's not the same issue.
Archon810 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 07:22 PM   #46 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Archon810's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 153
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 18
Thanked 83 Times in 35 Posts
Send a message via AIM to Archon810
Default

That makes a lot of sense, but it can still be hardware related. The hardware can at some point do something that messes with the software, and is reset by a reboot.

Fingers crossed that it can be fixed, and more importantly, diagnosed.
Archon810 is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 07:39 PM   #47 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

Finally just got back home from running around all day.

I'm both disappointed and glad to hear that I'm not the only one with this issue.

Thanks for posting up that SD Formatter - I'm going to try that immediately. Also plan on digging further into the Android Bug Report thread. I'll report back if I find anything useful, that hasn't been shared here already.
Bek is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 07:50 PM   #48 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,251
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,270
Thanked 3,079 Times in 1,808 Posts
Default

that is not going to affect me. the people who post online do not represent the masses so although we have seen people post about it i dont think its anything to get alarmed about. i have the htc hero (had.. just sold it) on launch day and had a 16gb card in it and it was just fine. i stored facebook photos i would upload and some 3 stooges shorts on the card and never had any issues. the evo is a first gen phone so it will have bugs just like any first gen phone. we will be early adopters of this new tech so bugs will show up... mass produced products have bugs in them... the evo is no different..

but no im not worried because of a few posts...
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old May 29th, 2010, 07:55 PM   #49 (permalink)
Senior Member
 
Rob_A's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: New York
Posts: 832
 
Device(s): HTC EVO 4G, HTC EVO Shift 4G, HTC Rezound
Carrier: Not Provided

Thanks: 123
Thanked 220 Times in 110 Posts
Default

if that happens to me, I will try another micro SD card. If the same thing happens, then i know it's an issue with the phone and I will just exchange it.
Rob_A is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Rob_A For This Useful Post:
neodorian (May 29th, 2010)
Old May 29th, 2010, 07:56 PM   #50 (permalink)
Senior Member
 
Caloy's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Richmond, TX
Gender: Male
Posts: 1,864
 
Device(s): Samsung Galaxy Note II
Carrier: Sprint

Thanks: 215
Thanked 199 Times in 149 Posts
Default

I'm a bit nervous, but hopefully they can fix this issue before my 30 days is through, or I'll be sending the Evo back.
Caloy is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Support and Troubleshooting
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:01 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.