Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Tips and Tricks

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old August 3rd, 2010, 01:31 AM   #1 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
thaboyz's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
 
Device(s): HTC Evo 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 19
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default Possible fix for anyone having problems with SWYPE after installing 2.2

If your swype is not working correctly after installing 2.2. Try this...


Go to this link https://beta.swype.com/android/user/


Click on Resend me the Invite Email!


On your phone go to setting>applications>manage applications.


Scroll through and tap on Swype. Click uninstall


Then click on Swype installer. Uninstall this as well


Open the email account with the Swype link on your phone.


Tap on the first link in the email


Install the Swype Installer


From the Swype Installer, install Swype then enable it.


Enjoy


I think the problem is that the Swype and the Swype Installer that is on most peoples phones after the 2.2 update are configured for Android 2.1. I noticed when I was going to uninstall the Swype for 2.1 the version number was 1.0. After installing the new installer and Swype the version number is now 1.56.30.7625.


Your weclome

Edit:****Seems to be only a temporary fix****

Advertisements
thaboyz is offline  
Last edited by thaboyz; August 4th, 2010 at 03:47 AM.
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to thaboyz For This Useful Post:
InstantKarma (August 3rd, 2010), Kickstand (August 3rd, 2010), KINGB18 (August 3rd, 2010), PhxDroid (August 3rd, 2010), SuperDave70 (August 3rd, 2010)
sponsored links
Old August 3rd, 2010, 01:40 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
InstantKarma's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Houston, Tejas
Posts: 988
 
Device(s): HTC Evo 4G LTE rooted stock, Nexus 7 stock
Carrier: Not Provided

Thanks: 58
Thanked 146 Times in 117 Posts
Default

My welcome to what?
__________________
Founder of the Society for the Prevention of Apostrophe Abuse.
InstantKarma is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 06:19 AM   #3 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 7
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 4 Times in 1 Post
Default How To Make SWYPE Work in 2.2

I had the issue with 2.2 breaking swype like many of you. I even attempted to reinstall and it would work again until I rebooted my phone manually, at which point it would stop recognizing any input. So here's my fix.

OPTIONAL 1: Consider doing a clear of your phone's storage (aka hard reset), I know its a pain in the ass, but doing this fixed the delays I had with Handcent and Swype as well as a number other odd jittery things after my 2.2 update. Remember, if you do this you will have to re-setup your phone and all apps, including re-downloading swype.


1: Go re-download the installer app, but be sure you delete the version of the installer you already have (including delete it from your download folder), it seems that the version of Swype that is downloaded is tied to the version of the installer app. Use the link in your email or log into the site with your phone's browser to re-download it. Make sure your browser is set to Mobile view. If not, the Swype site believes you're not on an Android phone. Also, use android's stock browser, the Swype site does not recognize most others. When you install it, be sure your task manager/killer is NOT running.


2: If you are specifically using the Task Manager by Adao Team (this may go for others as well), it will break your Swype occasionally, even if you have swype in the ignore list. I had to switch to ATK.
Beradon is offline  
Last edited by Beradon; August 3rd, 2010 at 06:30 AM.
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 06:28 AM   #4 (permalink)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Northern Illinois
Posts: 1,066
 
Device(s): HTC EVO
Carrier: Not Provided

Thanks: 20
Thanked 121 Times in 75 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Beradon View Post
I had the issue with 2.2 breaking swype like many of you. I even attempted to reinstall and it would work again until I rebooted my phone manually, at which point it would stop recognizing any input. So here's my fix.

OPTIONAL 1: Consider doing a clear of your phone's storage (aka hard reset), I know its a pain in the ass, but doing this fixed the delays I had with Handcent and Swype as well as a number other odd jittery things after my 2.2 update. Remember, if you do this you will have to re-setup your phone and all apps, including re-downloading swype.


1: Go re-download the installer app, but be sure you delete the version of the installer you already have (including delete it from your download folder), it seems that the version of Swype that is downloaded is tied to the version of the installer app. Use the link in your email or log into the site with your phone's browser to re-download it. Make sure your browser is set to Mobile view. If not, the Swype site believes you're not on an Android phone. Also, use android's stock browser, the Swype site does not recognize most others.

2: If you are specifically using the Task Manager by Adao Team (this may go for others as well), it will break your Swype occasionally, even if you have swype in the ignore list. I had to switch to ATK.
Im sure they will "fix" it to work better with froyo. Give them time.
BetterMost is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 06:30 AM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 7
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 4 Times in 1 Post
Default

It works beautifully after doing the above, no issues at all. And the devs over at Swype's site frequently speak of not using it while having any sort of task killer installed. But also, not to install swype while a task manager/killer is running.
Beradon is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 07:13 AM   #6 (permalink)
Senior Member
 
InstantKarma's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Houston, Tejas
Posts: 988
 
Device(s): HTC Evo 4G LTE rooted stock, Nexus 7 stock
Carrier: Not Provided

Thanks: 58
Thanked 146 Times in 117 Posts
Default

I flashed .6 (rooted) over .3 earlier, and just now breathed a sigh of relief. Actually didn't have to completely reinstall again.
InstantKarma is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 08:27 AM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 12
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Swype not working on 2.2

Anyone else having this problem? The keyboard is still there, but i cant get any text to display after swypin.
jason4 is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 08:35 AM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Rob_A's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: New York
Posts: 835
 
Device(s): HTC EVO 4G, HTC EVO Shift 4G, HTC Rezound
Carrier: Not Provided

Thanks: 123
Thanked 220 Times in 110 Posts
Default

you need to uninstall/ reinstall it
Rob_A is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Rob_A For This Useful Post:
jason4 (August 3rd, 2010)
Old August 3rd, 2010, 08:41 AM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 12
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

[QUOTE=Rob_A;1293622]you need to uninstall/ reinstall it[/QUOTE

Thanks. That worked
jason4 is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 01:45 PM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 31
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

I cannot find Locale & Text in the Setup area of my Evo with Froyo....how do I turn on Swype in the settings area? Please help...thanks,
jeremysm1 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old August 3rd, 2010, 04:22 PM   #11 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 83
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 8 Times in 7 Posts
Default

Uninstalling Swype and then reinstalling it worked for me after I lost it with 2.2. Thanks for the tips.
Bic101 is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 07:58 PM   #12 (permalink)
Senior Member
 
InstantKarma's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Houston, Tejas
Posts: 988
 
Device(s): HTC Evo 4G LTE rooted stock, Nexus 7 stock
Carrier: Not Provided

Thanks: 58
Thanked 146 Times in 117 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jeremysm1 View Post
I cannot find Locale & Text in the Setup area of my Evo with Froyo....how do I turn on Swype in the settings area? Please help...thanks,
It's "Language & keyboard", now.
InstantKarma is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 03:07 AM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: CA
Posts: 3
 
Device(s): EVO
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Uninstall/reinstall didn't work for me on EVO
leruth is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 03:43 AM   #14 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
thaboyz's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
 
Device(s): HTC Evo 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 19
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default

It seems this fix is only temporary. A couple hours after doing the steps I listed above, I began to experience the same problems. I emailed Swype about the problem I was having. And yes I know Swype is in beta for Android but they cant fix the problem if they dont know about it. I'll post the response I get back from them....if I get one
thaboyz is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 06:24 AM   #15 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 98
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 7
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

In regards to Swype, is anyone getting a notice that Swype does not recognize the Evo as an android device? It must be that there is a setting or something but I just haven't seen an answer to this nor have i gotten a response from Swype on this either......
frankiepapa is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 08:04 AM   #16 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 45
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Newby here that just got an EVO and then the 2.2 update within 4 days of each other. Needless to say, I am in heaven! I hear this is the best keyboard, but how do I get it from scratch? Any help would greatly appreciated!
sboggus is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 08:43 AM   #17 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 31
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

My Swype is back in business. I did the uninstall / reinstall but during the reinstallation portion, I never logged back in to complete it. It seemed strange because I believe it required me to login twice via a browser like interface and I thought the second time was because I hit the button twice.

So, compound the fact that Locale & Text changed to Location & Keyboard along with not finishing the installation doomed me. After I finished the install, the Swype option showed up in Location & Keyboard and I am now good to go.

Thanks!
jeremysm1 is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 11:16 AM   #18 (permalink)
Bek
Senior Member
 
Bek's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chicago burbs
Posts: 908
 
Device(s): Photon 4G; HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 99
Thanked 488 Times in 218 Posts
Default

For folks who may still have an issue after uninstalling & reinstalling, tap & hold a text area where the keyboard would normally be invoked. It'll give you a context menu with Input Method as a choice. Select that and see if Swype is or is not selected (probably is not), and select it. That final trick did it for me.
__________________
--
There are 4 boxes to use in the defense of liberty: soap, ballot, jury, ammo. Use in that order. Starting now.
Bek is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Bek For This Useful Post:
homeydroid (August 5th, 2010), TeamTJ (August 9th, 2010)
Old August 4th, 2010, 01:05 PM   #19 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 15
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 13 Times in 7 Posts
Default

i did this but after rebooting my phone, swype broke again
foosh is offline  
Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 01:11 PM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Swype breaks on me every couple days on both 2.1 and 2.2 (required reinstall). It just stops recognizing dragged input but it still works as a regular touch keyboard. A reboot (sometimes two) will fix it. Turning it off then back on via the 'input method' prompt will give the error message that it does not recognise the device.

I let swype know and don't consider it a big deal as it's just a part of being in beta. Still beats the hell out of the stock input method.
jariten is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old August 4th, 2010, 10:02 PM   #21 (permalink)
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Nashville, TN
Posts: 287
 
Device(s): Evo 4G, Photon 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 27
Thanked 35 Times in 22 Posts
Default

I wish I was officially in the beta so I could update...
brushrop03 is offline  
Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 02:05 PM   #22 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: SoCal
Posts: 23
 
Device(s): EVO
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Pressing and holding in the text input box and switching to standard keyboard worked for me.
leebo is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to leebo For This Useful Post:
homeydroid (August 5th, 2010)
Old August 5th, 2010, 02:12 PM   #23 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default this worked, thanks!!

Quote:
Originally Posted by Bek View Post
For folks who may still have an issue after uninstalling & reinstalling, tap & hold a text area where the keyboard would normally be invoked. It'll give you a context menu with Input Method as a choice. Select that and see if Swype is or is not selected (probably is not), and select it. That final trick did it for me.
after i updated my evo to 2.2 my swype stopped "swyping", but allowed me to tap. if only i knew of this solution before reinstalling tons of times
homeydroid is offline  
Reply With Quote
Old August 6th, 2010, 08:17 PM   #24 (permalink)
New Member
 
ellymay's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Sorry, don't how to delete a post.
ellymay is offline  
Last edited by ellymay; August 6th, 2010 at 08:50 PM.
Reply With Quote
Old August 16th, 2010, 05:34 PM   #25 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Brooklyn, NYC
Posts: 9
 
Device(s): HTC Evo
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I tried to uninstall and Reinstall my Swype, but I am now getting an Swype Installation Failed Message. The ID of this phone does not match tyour registration at beta.swype.com.

Has anyone else experienced this problem?
jbnupe is offline  
Reply With Quote
Old December 21st, 2010, 09:35 PM   #26 (permalink)
Disabled
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 144
 
Device(s): HTC Inspire 4G
Carrier: Not Provided

Thanks: 34
Thanked 5 Times in 4 Posts
Default Swype broken

I had the Swype beta installed and did the update and Swype started crashing constantly. I assumed it was because the update tried to install swype when I already had it. I uninstalled swype and the installer but now I can't get the beta because it says my phone already has it. But I don't have Swype anymore . Any one else have this issue?
androidisforporn is offline  
Reply With Quote
Old December 22nd, 2010, 11:22 PM   #27 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 58
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 10 Times in 5 Posts
Default

Simple solution, remove Swype before updating. Fixed.
chrischoi is offline  
Reply With Quote
Old January 10th, 2011, 10:52 AM   #28 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Kansas, USA
Posts: 7
 
Device(s): HTC EVO from Sprint
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bek View Post
For folks who may still have an issue after uninstalling & reinstalling, tap & hold a text area where the keyboard would normally be invoked. It'll give you a context menu with Input Method as a choice. Select that and see if Swype is or is not selected (probably is not), and select it. That final trick did it for me.
This worked for me too so far. I saw that SWYPE was available after the upgrade to 2.3 but couldn't figure out how to get it to work. It's working now.....THANKS!
deucez22 is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 4G > EVO 4G - Tips and Tricks
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:59 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.