Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 3D

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old June 25th, 2011, 02:16 PM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pluto
Posts: 154
 
Device(s): EVO 4G, Xoom
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 38 Times in 33 Posts
Default camera not working after update

First I apologize if someone is already discussing this, I couldn't find it anywhere. After the phone app/lockscreen update I cannot get the camera or camcorder apps to open. They FC without even the pop-up to report the issue. Any ideas?

Advertisements
papermonkey01 is offline  
Last edited by papermonkey01; June 25th, 2011 at 02:48 PM.
Reply With Quote
sponsored links
Old June 25th, 2011, 07:43 PM   #2 (permalink)
Member
 
JimKnuckles's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Louisiana
Posts: 361
 
Device(s): Note 3
Carrier: AT&T

Thanks: 53
Thanked 134 Times in 76 Posts
dufrenejn@gmail.com
Default

My camera apps are there, but my phone app is gone. Bummer
JimKnuckles is offline  
Reply With Quote
Old June 26th, 2011, 08:12 PM   #3 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pluto
Posts: 154
 
Device(s): EVO 4G, Xoom
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 38 Times in 33 Posts
Default

I mean the camera doesn't work now. It fc's every time i try to open it
papermonkey01 is offline  
Reply With Quote
Old June 26th, 2011, 08:15 PM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 123
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 76
Thanked 47 Times in 18 Posts
Default

Try a factory reset.
probinson is offline  
Reply With Quote
Old June 27th, 2011, 08:28 AM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Unhappy

Dude my 3D is doing the same thing... If you've already set up your phone do NOT do a factory reset. I sat on the phone with Sprint for an hour yesterday and I went from customer svc. to tech support, to advanced tech support and they have no clue what is causing it. They took me through sending updates to the phone while the battery was out 3 times, then finally did a factory reset and ended up creating a ticket for me to go into the nearest Sprint repair and service center. This sucks!!! I got it working out of the box, now all I see is the little white camera icon in the center of the screen when I try to open the camera app, but then it just sits on a black screen until it either force closes or just goes back to the app tray.



Quote:
Originally Posted by papermonkey01 View Post
First I apologize if someone is already discussing this, I couldn't find it anywhere. After the phone app/lockscreen update I cannot get the camera or camcorder apps to open. They FC without even the pop-up to report the issue. Any ideas?
gruvmyster01 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to gruvmyster01 For This Useful Post:
unbridled1 (July 8th, 2011)
Old June 27th, 2011, 08:40 AM   #6 (permalink)
Bnice
Guest
 
Posts: n/a
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Default

Quote:
Originally Posted by gruvmyster01 View Post
Dude my 3D is doing the same thing... If you've already set up your phone do NOT do a factory reset. I sat on the phone with Sprint for an hour yesterday and I went from customer svc. to tech support, to advanced tech support and they have no clue what is causing it. They took me through sending updates to the phone while the battery was out 3 times, then finally did a factory reset and ended up creating a ticket for me to go into the nearest Sprint repair and service center. This sucks!!! I got it working out of the box, now all I see is the little white camera icon in the center of the screen when I try to open the camera app, but then it just sits on a black screen until it either force closes or just goes back to the app tray.
Oh really. You went from tech support to advanced tech support. I find your credibility in question seeing that you have one post and what you posted.
 
Reply With Quote
Old June 27th, 2011, 09:41 AM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Exclamation

That's fine, I'm offering my personal experience. All I suggested was to proceed with caution, I'm still setting my phone back up the way I had it before took me 2 hours after deleting all my apps, configurations etc. The # of posts I have on here is irrelevant...I linked to Android Forums from google after searching the issue and this is the one place I found anyone else experiencing the same problem.

Questioning my credibility based on what I said previously is not warranted. I'm no newbie, I just prefer to frequent Android Central and Xda as opposed to Android forums. So again I say...I was xferred from Sprint Cust. svc to tech support and after trying various updates and repeatedly being told to remove my battery while they pushed updates to the phone, I was transferred yet again to what they called "Advanced" tech support and spoke with someone named Robert who like the first 2 people ran through a bunch of pointless steps with me only to wind up saying well it looks like you've "got a defective model possibly." But after seeing this post, I realize now that my camera didn't cease to function until after I installed the OTA updates.

So if you don't have an Evo 3D, or if have one but you don't have this particular issue and you're not offering any USEFUL information, please keep your ridiculous comments and negativity to yourself, as I sir, question your credibility after having said something so entirely counter-productive.


Quote:
Originally Posted by Bnice View Post
Oh really. You went from tech support to advanced tech support. I find your credibility in question seeing that you have one post and what you posted.
gruvmyster01 is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to gruvmyster01 For This Useful Post:
Gary D. Olson (August 8th, 2011), unbridled1 (July 8th, 2011)
Old June 27th, 2011, 10:55 AM   #8 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pluto
Posts: 154
 
Device(s): EVO 4G, Xoom
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 38 Times in 33 Posts
Default

Actually, as annoying as a factory reset is, it fixed the problem. Sprint tech support will only get you so far, esspecially since this was really spotless or HTC programing issue. Doing things like using astro's app backup and mybackuppro for settings, as well as using some of the apps individual backup options made the whole process take less than 30 min.
papermonkey01 is offline  
Reply With Quote
Old June 27th, 2011, 11:11 AM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by papermonkey01 View Post
Actually, as annoying as a factory reset is, it fixed the problem. Sprint tech support will only get you so far, esspecially since this was really spotless or HTC programing issue. Doing things like using astro's app backup and mybackuppro for settings, as well as using some of the apps individual backup options made the whole process take less than 30 min.
Did you use the ##786# method (SVN) or another way? That's what they had me do and it didn't fix anything...
gruvmyster01 is offline  
Reply With Quote
Old July 17th, 2011, 03:54 PM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I had this issue a few minutes ago, the camera application FC'd immediately upon opening the application. A regular reset of the phone (power off/on, not factory) managed to fix it, but when I reset the phone, my keyboard proceeded to disappear, but still respond to input when I tried to type something in the space it normally occupied, until I FC'd the keyboard application which reset THAT issue. I had to look up the solution here (Issue 15311 - android - Keyboard keeps crashing/breaking - Gingerbread 2.3.3 - Nexus One - Android - An Open Handset Alliance Project - Google Project Hosting), so its apparently an OS issue, not confined just to the 3D.
DJ.Topicality is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 26th, 2011, 12:53 AM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 3 Times in 1 Post
Default Fix discovered!!!!! Finally.

First off go to settings/Applications/manage applications/running/all/camera. Now clear data and shut down. Now for good measure remove battery for 10 seconds (may not be needed). Now, restart your phone and then remove camera shortcut so you are not tempted to use it anymore. The trick now, even though I agree it's lame, is that the camera has to be launched by holding the right side camera button for a few seconds in 2d mode instead of launching from camera app. I haven't done too much research of why this is the only work around but I did find out that there is no connection between the firmware update and the camera.
Da5hiz is offline  
Last edited by Da5hiz; July 26th, 2011 at 12:58 AM.
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Da5hiz For This Useful Post:
alanmv567 (July 27th, 2011), IsThatMyMom (February 3rd, 2012), tcmathi (July 21st, 2012)
Old July 27th, 2011, 03:13 AM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by Da5hiz View Post
First off go to settings/Applications/manage applications/running/all/camera. Now clear data and shut down. Now for good measure remove battery for 10 seconds (may not be needed). Now, restart your phone and then remove camera shortcut so you are not tempted to use it anymore. The trick now, even though I agree it's lame, is that the camera has to be launched by holding the right side camera button for a few seconds in 2d mode instead of launching from camera app. I haven't done too much research of why this is the only work around but I did find out that there is no connection between the firmware update and the camera.
hmmm, i will try that and report back to see if this help, thanks

Edit:nope it still froze on me.....bummer
alanmv567 is offline  
Last edited by alanmv567; July 27th, 2011 at 03:35 AM. Reason: update on something
Reply With Quote
Old August 5th, 2011, 03:14 AM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Exclamation Camera function not working

Hey y'all i deleted all of the sample 2D and 3D pictures and videos that came with the phone through my computer when it was charging on the USB cable and when I removed the cable and tried to use the camera function, all I see is a black screen with no options. The only thing to do is go back to the home screen. Anyone experienced something similar or know a fix? Is there an easy way to reload the original software and specs? 'Preciate it.

Jack
jbryson is offline  
Reply With Quote
Old August 24th, 2011, 08:03 PM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I had the same problem. Just turn off the phone and take out the battery for a couple seconds. Because when you turn it off it's still technically on and using battery life not restarting all your apps but when you take out the battery it completely restarts the phone. I hope I helped.
ianatkinson is offline  
Reply With Quote
Old October 6th, 2011, 12:03 AM   #15 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Thumbs up Fix worked

Quote:
Originally Posted by Da5hiz View Post
First off go to settings/Applications/manage applications/running/all/camera. Now clear data and shut down. Now for good measure remove battery for 10 seconds (may not be needed). Now, restart your phone and then remove camera shortcut so you are not tempted to use it anymore. The trick now, even though I agree it's lame, is that the camera has to be launched by holding the right side camera button for a few seconds in 2d mode instead of launching from camera app. I haven't done too much research of why this is the only work around but I did find out that there is no connection between the firmware update and the camera.

Thanks, your fix worked for me. btw, I just did the restart, taking out the battery wasn't necessary.

Moni S.
MoniQ is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to MoniQ For This Useful Post:
marctronixx (October 6th, 2011)
Old November 18th, 2011, 11:37 AM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This worked for me.

Simply turning the phone off and on did not work.

Thanks!

(Now if we can only learn why this problem is occurring...)

Greg
gwpinetree is offline  
Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 05:30 PM   #17 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I had the same problem, the camera would go to black screen. I fixed my
just five minutes ago by shutting off phone, but don't shut it off, I pressed the restart button option on the exit screen. Restart will clear all
your data, shutting off will not.
megalead is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to megalead For This Useful Post:
DMc2012 (January 27th, 2012)
Old January 15th, 2012, 05:47 PM   #18 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default No Need to Factory Reset

Quote:
Originally Posted by probinson View Post
Try a factory reset.
No need to factory reset

Backup all your Stuff first.

Power off/on did not work for me.
I went to 'settings' did an HTC update... all was good after that.
You may also try a firmware update if available (and feeling brave)

You can also try 1. resetting then 2. power-off then take the battery out for 30 seconds
Alivallo is offline  
Reply With Quote
Old January 26th, 2012, 01:04 PM   #19 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I just got off of the phone with Verizon. I called because the front camera on my HTC Android Incredible 2 stopped working quite a few months ago when the phone did it's own little "update." After the taking the battery off, and re programming, it still doesn't work. According to the rep at VZW, the updates come from the manufacturer and cannot be stopped. Also she said that the camera issue is a known problem and their solution is to send the phone back & get a new one. If she knew this, then why did she spend 30 minutes making me fiddle with the phone?? I have several problems with this, as the phone is not recognizing when it is plugged into the computer so that I can backup photos, contacts, etc. Also, the inability to back up text messages is a bummer. This solution is no solution at all, and I think that with all of these "updates" from the manufaturer, HTC should be focusing on fixing their blunders before updating anything else. HTC needs to start asking for our feedback! If you are thinking about switching service providers, do not goto Verizon ever!
blondepuddytat is offline  
Reply With Quote
Old January 27th, 2012, 09:32 PM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Fix worked

Quote:
Originally Posted by megalead View Post
I had the same problem, the camera would go to black screen. I fixed my
just five minutes ago by shutting off phone, but don't shut it off, I pressed the restart button option on the exit screen. Restart will clear all
your data, shutting off will not.

Thank you all! I had the same camera problem as above. Powering off and removing the battery did not work, nor did avoiding the camera app. Restarting, rather than powering off did the trick!
.....And I thought it was because I dropped it yesterday!
DMc2012 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old February 3rd, 2012, 09:49 PM   #21 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Oklahoma City
Posts: 1
 
Device(s): htc EVO 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Da5hiz View Post
First off go to settings/Applications/manage applications/running/all/camera. Now clear data and shut down. Now for good measure remove battery for 10 seconds (may not be needed). Now, restart your phone and then remove camera shortcut so you are not tempted to use it anymore. The trick now, even though I agree it's lame, is that the camera has to be launched by holding the right side camera button for a few seconds in 2d mode instead of launching from camera app. I haven't done too much research of why this is the only work around but I did find out that there is no connection between the firmware update and the camera.
Hallelujah! The factory-installed camera on my htc EVO 3D stopped working this morning. Sprint just replaced my EVO 3D last week because of a defective screen, so the thought of having to go through the replacement process again was not appealing.

Your simple, yet precise directions which 100% fixed my camera issue, made my day/night! I'm astounded!

Thank you so much!
IsThatMyMom is offline  
Reply With Quote
Old February 18th, 2012, 01:32 PM   #22 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Awesome fix

Download CAMERA EFFECTS from market and just use that!
dannydigi is offline  
Reply With Quote
Old July 21st, 2012, 07:19 AM   #23 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Da5hiz View Post
First off go to settings/Applications/manage applications/running/all/camera. Now clear data and shut down. Now for good measure remove battery for 10 seconds (may not be needed). Now, restart your phone and then remove camera shortcut so you are not tempted to use it anymore. The trick now, even though I agree it's lame, is that the camera has to be launched by holding the right side camera button for a few seconds in 2d mode instead of launching from camera app. I haven't done too much research of why this is the only work around but I did find out that there is no connection between the firmware update and the camera.
thank u for your post, now my camera is working, i did clear data and then restart...
tcmathi is offline  
Reply With Quote
Old March 10th, 2013, 10:54 AM   #24 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Has anyone found a fix for this that works?
Someone gave me this phone, evo 3d, i did a factory reset and unlocked it (i dont like rogers)
everything seems to work fine except camera, if i tap the camera link the camera image flashes on the screen for a second then returns to home screen, the same goes if i hold the side camera button, i have tried rebooting, restarting, remove battery, remove shortcut, factory reset again and downloaded camera effects, nothing works.
if i try using camera effects i get a warning box saying
camera error
cannot connect to camera
i tried update and get no updates available.
its android version 4.0.3, htc sense version 3.6 software number 3.28.631.1

any help would be appreciated
autotron is offline  
Reply With Quote
Reply

HTC EVO 3D
Current Rating:
Rate this Phone:

Sprint continues their EVO line of Android Phones with what is certainly a first for them - a 3D phone. The HTC EVO 3D boasts 3D technology on a beautiful 4.3-inch screen and get this: you don't even need glasses to enjoy the 3D experience! B... Read More



Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 3D
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:18 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.