Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 3D

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old July 1st, 2011, 08:51 PM   #1 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 31
 
Device(s): HTC Evo 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 7 Times in 4 Posts
Default [Workaround] Swipe Trace Disappearing/Freezing

Hey all,

I have had this strange issue arise where the trace line of the swipe on the keyboard doesn't show. I can still use swipe, but i'm doing it "blind", so to speak. Resetting fixes this issue but it has happened several times.

Anyone else have this issue?

Advertisements
Ray-Ban is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Ray-Ban For This Useful Post:
marctronixx (July 1st, 2011)
sponsored links
Old July 1st, 2011, 09:27 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
jdsingle's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 760
 
Device(s): HTC EVO 3D, DInc. w/SR 3.5, Moto Droid 1 w/CM 6.1.2
Carrier: Not Provided

Thanks: 48
Thanked 182 Times in 128 Posts
Default

Go to Swype options and change how long the trail stays on. It may have gotten turned off instead of being on.
jdsingle is offline  
Reply With Quote
Old July 1st, 2011, 09:28 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: NYC
Posts: 54
 
Device(s): EVO 3D, Nexus 7
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 16 Times in 14 Posts
Default

Had to same issue. When swype trace went away, pressing the symbol button also wouldn't show the special characters.

Reboot obviously fixes it temporarily but I've switched to SwiftKey beta and haven't looked back. Curious what the solution is though.
doron is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to doron For This Useful Post:
marctronixx (July 1st, 2011)
Old July 1st, 2011, 09:59 PM   #4 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 31
 
Device(s): HTC Evo 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 4
Thanked 7 Times in 4 Posts
Default

It was selected, but the other thing that fixed it was switching from swipe to touch input, then switch back to swype. The setting never got turned off, it just stopped working somehow.
Ray-Ban is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Ray-Ban For This Useful Post:
Bagua (July 2nd, 2011), marctronixx (July 1st, 2011)
Old July 1st, 2011, 10:03 PM   #5 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,187
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

i noticed this just today...
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old July 2nd, 2011, 12:29 AM   #6 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 156
 
Device(s): HTC One
Carrier: Sprint

Thanks: 3
Thanked 46 Times in 30 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Ray-Ban View Post
It was selected, but the other thing that fixed it was switching from swipe to touch input, then switch back to swype. The setting never got turned off, it just stopped working somehow.
Ditto,

Don't know why it turned off but after switching back to touch then back to swype it has worked for the last 2 days with no problems.
Recoil1 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Recoil1 For This Useful Post:
marctronixx (July 2nd, 2011)
Old July 2nd, 2011, 01:46 PM   #7 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 246
 
Device(s): Evo 3d, HP Touchpad (Both with CM9)
Carrier: Not Provided

Thanks: 38
Thanked 57 Times in 44 Posts
Default

ditto, same effect happening to me

I just long click a typable space to change the input (much faster than going into settings) then switch right back, only takes about 5 seconds to solve the issue but it happens about once every 2 days to me so it'd be nice if it were a fixable problem

on a similar note, can't WAIT until swype 3.0 is released, waaaaaay better. I had the beta on my nexus s before i traded in for the 3vo, that's the ONLY thing I miss about that phone

unfortunately you can't use the beta if your phone comes preinstalled with swype
strat1227 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to strat1227 For This Useful Post:
Old July 2nd, 2011, 03:32 PM   #8 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 156
 
Device(s): HTC One
Carrier: Sprint

Thanks: 3
Thanked 46 Times in 30 Posts
Default

Happened again last night!

Quick switch back to the standard keyboard then back to swype fixed it again.
Recoil1 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Recoil1 For This Useful Post:
marctronixx (July 2nd, 2011)
Old July 14th, 2011, 10:50 AM   #9 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 94
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default Swype keyboard freezing issue

So in the last couple days my evo keyboard has been freezing and the swype trace doesnt show up at all anymore. Symbols have become nonresponsive. soft reset worked a couple days ago but not today. I am so frustrated with this keyboard. I love this phone but this keyboard has been nothing but a headache for me bein ultra sensitive and now this. Anyone else experiencing these problems and possible fix?
Blue_Turtle is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 11:22 AM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 94
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default Temp fix

Found an answer in another forum. By switching the input method to touch input. Then switch back to swype and everything worked fine again. I really hope we get a swype update soon
Blue_Turtle is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Blue_Turtle For This Useful Post:
EarlyMon (July 14th, 2011)
sponsored links
Old July 14th, 2011, 03:00 PM   #11 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,187
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

temp fix was also posted above...
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 03:36 PM   #12 (permalink)
Senior Member
 
ovrrdrive's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,212
 
Device(s): Note 3 SM-N900P, Evo 4G LTE S-OFF Mean Rom, 2 Evo 3D's running Mean Rom ICS, HTC Evo 4G running MikG
Carrier: Not Provided

Thanks: 160
Thanked 386 Times in 270 Posts
Default

Hopefully once we have root we will just be able to instal the newer version of swype and (once again, hopefully) be done with this problem.
__________________
Wife walks in...

Wife: Hey what are you doing?
me: Nada, phones finally rootable.
Wife: Ugh....
ovrrdrive is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 04:08 PM   #13 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 94
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by marctronixx View Post
temp fix was also posted above...

Yea I know now. I started a new thread on this before I found this thread. My posts got transfered here so thats why. Sorry for the confusion
Blue_Turtle is offline  
Reply With Quote
Old July 15th, 2011, 11:59 AM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 3
 
Device(s): HTC EVO 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Cry Swype keyboard stops showing trace

Every few days, the Swype keyboard on my HTC Evo 3D stops showing the trace, and the keyboard won't change for uppercase, symbols, etc. It just shows the same starting keyboard the whole time. I can type words, I can swipe to type, and I can type symbols, but it just doesn't show the right keyboard.

I figured out that I can fix it by changing the input method to the default, then changing back to Swype, but I was wondering if anyone else has a way to fix it so it just doesn't happen. It's kind of annoying.

Anyone? Thanks
desserted is offline  
Reply With Quote
Old July 15th, 2011, 12:58 PM   #15 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,371
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,728
Thanked 57,185 Times in 22,977 Posts
Default

Moved your post over here. Unfortunately, that seems to be the workaround.

I've not tried to see if Flex T9 suffers this issue since switching to SwiftKey. I'll try it when I get a chance - many consider it a better swiping keyboard anyways.
EarlyMon is offline  
Reply With Quote
Old July 15th, 2011, 03:29 PM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: TX
Posts: 11
 
Device(s): EVO 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
dbsimms63@gmail.com
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by Recoil1 View Post
Happened again last night!

Quick switch back to the standard keyboard then back to swype fixed it again.
+1 Same thing I do when it freezes up.
dbsimms63 is offline  
Reply With Quote
Old July 15th, 2011, 04:11 PM   #17 (permalink)
Senior Member
 
Knewz's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Georgia
Posts: 821
 
Device(s): Samsung Galaxy Nexus(Toro) Samsung Galaxy S III
Carrier: Not Provided

Thanks: 36
Thanked 73 Times in 67 Posts
Default

I noticed this too but actually prefer not to have the trail on. When i demo it to people they think the phone is psychic, lol... But swype as of lately to me has been less accurate, so i too switched to Swift. If someone could implement Swift's auto-correct/predict with Swype's gestures they would have the perfect keyboard.
Knewz is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Knewz For This Useful Post:
Old July 15th, 2011, 06:55 PM   #18 (permalink)
Senior Member
 
mak916's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sacramento, CA.
Gender: Male
Posts: 1,147
 
Device(s): GS3, Photon 4G, 3VO(WiFi ONLY), Nexus 7
Carrier: Sprint

Thanks: 220
Thanked 271 Times in 211 Posts
Default

Swype on my phone does not seem to be accurate at all. Not sure what to do?
mak916 is online now  
Reply With Quote
Old July 16th, 2011, 01:25 AM   #19 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 27
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 7
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by mak916 View Post
Swype on my phone does not seem to be accurate at all. Not sure what to do?
Have you tried switching the settings for swype. I know there is a bar that you can move back and forth between "Error Tolerant" to "Fast Response" I think I had it more towards error tolerant and when I did that my swypes were more accurate.
rufio1969 is offline  
Reply With Quote
Old July 16th, 2011, 02:06 PM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Alternative FIX!

I noticed that when my trace path disappeared it had to do with the shift key being permanently pressed, which explains why a poster above couldn't use his capital letters. So instead of switching to touch then back to swype, you just need to press the shift button once or twice and the trace comes back.

Hope this helps.
dankerton is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to dankerton For This Useful Post:
AndroidSPCS (July 16th, 2011)
sponsored links
Old July 17th, 2011, 02:35 AM   #21 (permalink)
Senior Member
 
mak916's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sacramento, CA.
Gender: Male
Posts: 1,147
 
Device(s): GS3, Photon 4G, 3VO(WiFi ONLY), Nexus 7
Carrier: Sprint

Thanks: 220
Thanked 271 Times in 211 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by rufio1969 View Post
Have you tried switching the settings for swype. I know there is a bar that you can move back and forth between "Error Tolerant" to "Fast Response" I think I had it more towards error tolerant and when I did that my swypes were more accurate.
I figured it out. The language was set on Spanish. lol. It works fine now.
mak916 is online now  
Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 10:06 PM   #22 (permalink)
Senior Member
 
jdsingle's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 760
 
Device(s): HTC EVO 3D, DInc. w/SR 3.5, Moto Droid 1 w/CM 6.1.2
Carrier: Not Provided

Thanks: 48
Thanked 182 Times in 128 Posts
Default

I understand the frustration now about this. Uggghhh...I was hoping just maybe i could install my Swype Beta from back in the day over this Swype...but to no avail. Guess we'll be sitting tight.
jdsingle is offline  
Reply With Quote
Old August 13th, 2011, 09:28 AM   #23 (permalink)
Senior Member
 
ovrrdrive's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,212
 
Device(s): Note 3 SM-N900P, Evo 4G LTE S-OFF Mean Rom, 2 Evo 3D's running Mean Rom ICS, HTC Evo 4G running MikG
Carrier: Not Provided

Thanks: 160
Thanked 386 Times in 270 Posts
Default

I just uninstalled the htc version of swype and reinstalled the beta and haven't had any problems at all for weeks. You'll have to root first though to do it.

The beta fixed several problems I was having. It works 100% better.
ovrrdrive is offline  
Reply With Quote
Old August 13th, 2011, 03:39 PM   #24 (permalink)
Senior Member
 
jdsingle's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 760
 
Device(s): HTC EVO 3D, DInc. w/SR 3.5, Moto Droid 1 w/CM 6.1.2
Carrier: Not Provided

Thanks: 48
Thanked 182 Times in 128 Posts
Default

EarlyMon recommended rooting...I've rooted every device the gf and I have owned. With the exception of our TBolt & 3V0. I'll wait till the 30 day return period is over. I rejected the TEP so I'll root after with no worries whatsoever.
jdsingle is offline  
Reply With Quote
Reply

HTC EVO 3D
Current Rating:
Rate this Phone:

Sprint continues their EVO line of Android Phones with what is certainly a first for them - a 3D phone. The HTC EVO 3D boasts 3D technology on a beautiful 4.3-inch screen and get this: you don't even need glasses to enjoy the 3D experience! B... Read More

Tags
applications, bug, swype


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 3D
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:51 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.