Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 3D

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old July 13th, 2011, 05:49 PM   #1 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default Email not updating

I have 4 email accounts set up on my evo 3d. 2 yahoo, 1 pop3, 1 exchange. Non of the accounts update unless I actually go into the mail app. The unread message count on the icon never changes unless I open the app. I am using the stock mail app that came on the device. I have all accounts set to poll mail every 15 minutes. Any suggestions?

Advertisements
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 13th, 2011, 06:27 PM   #2 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 3
 
Device(s): HTC EVO 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Do you have background data or auto-sync turned off? You can check those under Settings -> Accounts & Sync
desserted is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 06:43 PM   #3 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Both are turned on.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 09:13 PM   #4 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

once you set these up did this issue start form the beginning or did it happen later after the accounts were setup?

did you remove the account(s) and re install? have you checked your off peak and peak times? did you change the "Fetch" times? you say 15 minutes, what about every hour? etc?
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 09:25 PM   #5 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

After the initial issue with Yahoo accounts the mail seemed to work correctly. I just noticed this issue a couple of days ago. I had a client send me an email at noon. When I didn't reply they called at 5:00 PM to see why. I went into the mail app at that point and a few seconds later the mail populated. The email was there with a 12:15 time stamp and then the icon updated with the proper unread mail count. I have paid closer attention the last couple of days and it never updates unless I manually go into the mail app. I have deleted and re configured the yahoo accounts but not all the accounts. I will try changing the fetch time and see if it changes.

EDIT: My wife just informed me she has the same issue. She only checks one Yahoo account.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 09:27 PM   #6 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

remove the battery for one minute and re-install.
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 09:29 PM   #7 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Peak is set 8 AM to 8 PM. Peak is set to fetch every 30 min. Off peak every 4 hours. It was only the exchange account that was set to 30 minutes.

EDIT: I just changed peak to end at 10:00 PM and set all accounts including exchange to fetch every 30 min on peak and every 4 hrs off peak. I'll update with the results tomorrow.
OhOneWS6 is offline  
Last edited by OhOneWS6; July 13th, 2011 at 09:34 PM.
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 09:31 PM   #8 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

look in accounts and sync. do you see the green circle? should not be grey. also should not be any (!) marks either.

perhaps clear cache in the mail account also.
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 09:37 PM   #9 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by marctronixx View Post
look in accounts and sync. do you see the green circle? should not be grey. also should not be any (!) marks either.

perhaps clear cache in the mail account also.
All accounts are green circles. I will do a battery pull. How do you clear mail cache?
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 13th, 2011, 10:35 PM   #10 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

lets leave yahoo accounts out of it since there is a known issue with them. see thread for reference: http://androidforums.com/htc-evo-3d/361016-help-cant-get-yahoo-account-set-up-evo-3d.html

so lets just focus on your other POP accounts. if you have direct yahoo account issues, post in the above thread.

clear the mail cache in the applications tab in the settings menu. you may have something hosed up in there.

do you have any apps that could possibly take over the mail service? seems you had them working and then they just stopped?
marctronixx is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 14th, 2011, 05:39 PM   #11 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by marctronixx View Post
lets leave yahoo accounts out of it since there is a known issue with them. see thread for reference: http://androidforums.com/htc-evo-3d/361016-help-cant-get-yahoo-account-set-up-evo-3d.html

so lets just focus on your other POP accounts. if you have direct yahoo account issues, post in the above thread.

clear the mail cache in the applications tab in the settings menu. you may have something hosed up in there.

do you have any apps that could possibly take over the mail service? seems you had them working and then they just stopped?

Cache = 0.00B Clear cache for the mail app is grayed out. The only other mail app I tried was K9 and it was uninstalled shortly after I installed it.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 06:38 PM   #12 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Seems it is working correctly at the moment. Perhaps resetting the peak times or fetch frequency cleared it up. :dunno:
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to OhOneWS6 For This Useful Post:
marctronixx (July 14th, 2011)
Old July 14th, 2011, 06:49 PM   #13 (permalink)
♡ Spidey Sense !! ♡ ™
 
DonB's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: 18th Hole Of the Golf Course
Gender: Male
Posts: 18,623
 
Device(s): Moto X 16 GB Cricket Wireless®/ Stock Galaxy Note 10.1 ®
Carrier: Crickets Wireless ®

Thanks: 6,671
Thanked 7,080 Times in 4,173 Posts
Default

If it happens again, simply go back and clear the cache and the data, then you will have to log back in and see if that resolves it.


Quote:
Originally Posted by OhOneWS6 View Post
Seems it is working correctly at the moment. Perhaps resetting the peak times or fetch frequency cleared it up. :dunno:
__________________


Site Rules/Guidelines
If something needs attention, Report it .
If someone helped you, hit to show it.

CRICKET Referral Program Bonus $ PM me if you need a referral



DonB is online now  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to DonB For This Useful Post:
marctronixx (July 14th, 2011)
Old July 14th, 2011, 08:40 PM   #14 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by DonB View Post
If it happens again, simply go back and clear the cache and the data, then you will have to log back in and see if that resolves it.
It did happen again. I'll try your suggestion.

EDIT: Data = 4.46 MB for the Mail app but clear data is grayed out.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 09:19 PM   #15 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

is it running when the clear data is grayed out? if so force stop it. also can you clear cache?
marctronixx is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 09:36 PM   #16 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Just to make sure I am in the right place

settings/applications/manage applications/all/mail

It was running. I force quit and both clear data and clear cache are still grayed out after the force quit.

EDIT: Did a battery pull as well. I will do a little more testing.

Thanks for all the help.
OhOneWS6 is offline  
Last edited by OhOneWS6; July 14th, 2011 at 09:44 PM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to OhOneWS6 For This Useful Post:
marctronixx (July 14th, 2011)
Old July 14th, 2011, 09:47 PM   #17 (permalink)
New Member
 
chubbzdroid2's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 11
 
Device(s): Droid OG, 2 & X now evo 3d and evo 4g (white)
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by marctronixx View Post
once you set these up did this issue start form the beginning or did it happen later after the accounts were setup?

did you remove the account(s) and re install? have you checked your off peak and peak times? did you change the "Fetch" times? you say 15 minutes, what about every hour? etc?
may I know where i can find these options, under settings>then? i cant seem to find these options to change peaks hours, manual updates etc . just switched from droid 2 to sprint evo 3d , sorry for the noob ?!
semper fi
chubbzdroid2 is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 10:24 PM   #18 (permalink)
Senior Member
 
ArmageddonX's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Arizona, USA
Gender: Male
Posts: 1,541
 
Device(s): Nexus5 - Nexus10
Carrier: Sprint

Thanks: 369
Thanked 840 Times in 417 Posts
Default

I have the opposite problem. I have automatic updates turned off on both my accounts and it still seems to retrieve new mail once a day.
__________________
Note that thoughts expressed here are merely my personal opinions and will hopefully
share my thoughts on the matter to stimulate a respectful discussion.
"There are in fact two things, science and opinion; the former begets knowledge, the latter ignorance." ~ Hippocrates
"If anyone's head is acting an antenna, seek help or wear tin foil." ~ EarlyMon
ArmageddonX is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 11:27 PM   #19 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Default

I have this problem as well. 2 yahoo accounts and one gmail. I do get yahoo mail now (after the major problem was fixed) but I do not get any of my email updated at the scheduled times I put it at. I have them set every 15 min with peak at 12:01 am - 11:59 pm. They only update when I go into them.

I hope the peak time is not messing anything up
atg284 is offline  
Reply With Quote
Old July 14th, 2011, 11:36 PM   #20 (permalink)
New Member
 
chubbzdroid2's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 11
 
Device(s): Droid OG, 2 & X now evo 3d and evo 4g (white)
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by atg284 View Post
I have this problem as well. 2 yahoo accounts and one gmail. I do get yahoo mail now (after the major problem was fixed) but I do not get any of my email updated at the scheduled times I put it at. I have them set every 15 min with peak at 12:01 am - 11:59 pm. They only update when I go into them.

I hope the peak time is not messing anything up
How did you customized your peak hours ?
chubbzdroid2 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 14th, 2011, 11:55 PM   #21 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

menu, more, settings.

do the above when in the htc mail app. from there you have multiple options to customise your e-mail experience..

Quote:
Originally Posted by chubbzdroid2 View Post
may I know where i can find these options, under settings>then? i cant seem to find these options to change peaks hours, manual updates etc . just switched from droid 2 to sprint evo 3d , sorry for the noob ?!
semper fi
marctronixx is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to marctronixx For This Useful Post:
chubbzdroid2 (July 15th, 2011)
Old July 14th, 2011, 11:56 PM   #22 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by chubbzdroid2 View Post
How did you customized your peak hours ?
Go into the default mail client -> menu button (bottom hard button) -> More (bottom right) -> settings -> send & receive -> update schedule -> peak time start/end
atg284 is offline  
Last edited by atg284; July 14th, 2011 at 11:58 PM.
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to atg284 For This Useful Post:
chubbzdroid2 (July 15th, 2011), desserted (July 15th, 2011), marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 15th, 2011, 12:09 AM   #23 (permalink)
New Member
 
chubbzdroid2's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 11
 
Device(s): Droid OG, 2 & X now evo 3d and evo 4g (white)
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Thank u both ...i was so used to changing peak hours & manual updates from homeccreen menu then settings etc ...(motorola)
chubbzdroid2 is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to chubbzdroid2 For This Useful Post:
atg284 (July 15th, 2011), marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 15th, 2011, 09:18 AM   #24 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by atg284 View Post
Go into the default mail client -> menu button (bottom hard button) -> More (bottom right) -> settings -> send & receive -> update schedule -> peak time start/end
Just FYI, If you have multiple email accounts, each account can have a different schedule and peak off peak times. If you want them all to be the same you will need to change the settings for each account.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to OhOneWS6 For This Useful Post:
atg284 (July 15th, 2011), marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 15th, 2011, 09:24 AM   #25 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

I still have the issue. It appears to only be my Yahoo accounts. I am a little confused as to why the fetch function would be any different when on a schedule VS manually fetching email. I'll report to Yahoo and see where it goes.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to OhOneWS6 For This Useful Post:
marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 15th, 2011, 10:16 AM   #26 (permalink)
♡ Spidey Sense !! ♡ ™
 
DonB's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: 18th Hole Of the Golf Course
Gender: Male
Posts: 18,623
 
Device(s): Moto X 16 GB Cricket Wireless®/ Stock Galaxy Note 10.1 ®
Carrier: Crickets Wireless ®

Thanks: 6,671
Thanked 7,080 Times in 4,173 Posts
Default

Have you tried download the Yahoo app from the market to see if that works better ??



Quote:
Originally Posted by OhOneWS6 View Post
I still have the issue. It appears to only be my Yahoo accounts. I am a little confused as to why the fetch function would be any different when on a schedule VS manually fetching email. I'll report to Yahoo and see where it goes.
DonB is online now  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to DonB For This Useful Post:
marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 15th, 2011, 12:44 PM   #27 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by DonB View Post
Have you tried download the Yahoo app from the market to see if that works better ??
Yeah I tried it. Not really a valid solution for me. I want to check all the accounts in the same app. I like the native mail app much better.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to OhOneWS6 For This Useful Post:
marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 15th, 2011, 01:11 PM   #28 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,377
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,731
Thanked 57,187 Times in 22,979 Posts
Default

Yahoo posts moved to - Help- cant get yahoo account set up on EVO 3D - Fool's Errand
EarlyMon is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
marctronixx (July 15th, 2011)
Old July 25th, 2011, 12:57 AM   #29 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Cool Update!

Ok so changing the fetch times never worked for me and I still would only get emails (3 accounts) updated when I would go into the default email program.

Then I tried something....Sorry if someone already mentioned this fix but mine is working perfectly now! All accounts are updating at the fetch times (15 min) I have scheduled now...

Default mail app --> Menu --> More --> Settings --> Select account (if applicable) --> General Settings --> Unselect "Refresh on open"

Repeat for each account.

It seems that the "Refresh on open" option is not an and setting but an or setting. Meaning it will only update mail when you open the app if this setting is selected. If it is unselected, it will revert to your updating schedule.

I've tested this on 3 different accounts through two rounds of tests for each and they are all working at my 15 min fetch set up.

Update: Worked for a day and a half then stopped again...
atg284 is offline  
Last edited by atg284; July 28th, 2011 at 02:25 PM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to atg284 For This Useful Post:
marctronixx (July 25th, 2011)
Old July 25th, 2011, 01:25 AM   #30 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 26
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 4 Posts
Default

Hmm ill try that out, hopefully it works. I've had this issues with two AOL accounts. Thanks.
Qnz92Lude is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Qnz92Lude For This Useful Post:
atg284 (July 25th, 2011), marctronixx (July 25th, 2011)
sponsored links
Old July 25th, 2011, 10:04 AM   #31 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

I am having the same issue and all three of my accounts have the same peak times and settings and only my very first e-mail account I setup (Hotmail) works correctly.
O1PewterWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 25th, 2011, 11:52 AM   #32 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by atg284 View Post
Ok so changing the fetch times never worked for me and I still would only get emails (3 accounts) updated when I would go into the default email program.

Then I tried something....Sorry if someone already mentioned this fix but mine is working perfectly now! All accounts are updating at the fetch times (15 min) I have scheduled now...

Default mail app --> Menu --> More --> Settings --> Select account (if applicable) --> General Settings --> Unselect "Refresh on open"

Repeat for each account.

It seems that the "Refresh on open" option is not an and setting but an or setting. Meaning it will only update mail when you open the app if this setting is selected. If it is unselected, it will revert to your updating schedule.

I've tested this on 3 different accounts through two rounds of tests for each and they are all working at my 15 min fetch set up.
Please report back in a few days. When I made changes to mine it would work for a day or two then quit again. I have since returned my evo and gone back to my old iphone. I am still looking to make the change once Yahoo accounts work reliably with the default mail app.
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to OhOneWS6 For This Useful Post:
marctronixx (July 25th, 2011)
Old July 25th, 2011, 11:54 AM   #33 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 54
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 23 Times in 16 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by O1PewterWS6 View Post
I am having the same issue and all three of my accounts have the same peak times and settings and only my very first e-mail account I setup (Hotmail) works correctly.
Please report back if the "refresh" setting change works for you. Great user name BTW. Mine was NBM
OhOneWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 25th, 2011, 01:16 PM   #34 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by OhOneWS6 View Post
Please report back in a few days. When I made changes to mine it would work for a day or two then quit again. I have since returned my evo and gone back to my old iphone. I am still looking to make the change once Yahoo accounts work reliably with the default mail app.
Will do. So far roughly 12 hours later it is updating mail every 15 minutes. I just did another test on all 3 accounts (2 yahoo, 1 gmail).

For an added measure I did a restart before the last test to see if everything came back together setting wise. It seems to have fixed my problem. I will report back later tonight and then at the 48 hour mark.
atg284 is offline  
Last edited by atg284; July 25th, 2011 at 01:18 PM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to atg284 For This Useful Post:
marctronixx (July 25th, 2011)
Old July 25th, 2011, 10:18 PM   #35 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Default

Well, day 1 of that "fix" proved to be a false positive of sorts.

After I unchecked that "refresh on open" setting I was getting all 3 accounts updating at their 15 minute intervals. This went on for roughly 18 hours then I noticed at work tonight that they were not updating again.

The only variable I can think of is that I use wifi at home and when I go out I switch to 3G. The weird thing is that when I checked that option on all of them, let it sit for a while then unchecked it again, it started updating.

I'm thinking that there is something causing it to stop updating after a while and when you fiddle with the settings it works again. I am back on wifi and will see how tonight goes.

Any takers on why this would be happening? I couldn't imagine it being a hardware issue.

If the problem persists I will be sending HTC a detailed account and see what they have to say. They expressed great customer support during the Yahoo mail issue.

Sorry for the potential false hope.
atg284 is offline  
Reply With Quote
Old July 26th, 2011, 06:22 AM   #36 (permalink)
HTC User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,219
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 21,189
Thanked 3,068 Times in 1,798 Posts
Default

if its just yahoo only accounts then its a yahoo issue. this has been documented in another thread.

no its not hardware related. if you can get any type of data service on 3G (sprint tv, surf the web, etc etc) then your data connection is solid.

i have several accounts.. 3 yahoo emails and 4 personal domain emails AND exchange on the 3D and the xoom tablet. never had any issues with either of those on the xoom and just had some issue with yahoo on the 3D.. again as it was discussed in the yahoo thread. i have a hiccup into the second week of the 3d's life. so i removed them.. went to the android app (which is a great app its just a memory/resource hog) and then back to the native app and they have been solid since...

some like me have had successful yahoo accounts on the 3D and some not.. i think it may be the way each individual user has their account set up... thats the only difference in regards to all other things...

setting up a brand new virgin yahoo account to test would be a great idea here...
marctronixx is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to marctronixx For This Useful Post:
atg284 (July 26th, 2011), EarlyMon (July 28th, 2011)
Old July 26th, 2011, 05:49 PM   #37 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by marctronixx View Post
if its just yahoo only accounts then its a yahoo issue. this has been documented in another thread.

no its not hardware related. if you can get any type of data service on 3G (sprint tv, surf the web, etc etc) then your data connection is solid.

i have several accounts.. 3 yahoo emails and 4 personal domain emails AND exchange on the 3D and the xoom tablet. never had any issues with either of those on the xoom and just had some issue with yahoo on the 3D.. again as it was discussed in the yahoo thread. i have a hiccup into the second week of the 3d's life. so i removed them.. went to the android app (which is a great app its just a memory/resource hog) and then back to the native app and they have been solid since...

some like me have had successful yahoo accounts on the 3D and some not.. i think it may be the way each individual user has their account set up... thats the only difference in regards to all other things...

setting up a brand new virgin yahoo account to test would be a great idea here...
I did have the yahoo mail problem early on but I think they fixed that or something because it started working again. I was not working for only 3 days if I remember correctly.

I just deleted each account and did a restart. I will add them back in and see if that helps. I will be contacting HTC here soon if they continue to give me problems. Thanks for your insight!
atg284 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to atg284 For This Useful Post:
marctronixx (July 26th, 2011)
Old July 28th, 2011, 02:40 AM   #38 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Confused

I just emailed HTC because I can not get the mail to update on it's own. I am out of ideas.

Will report back...
atg284 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to atg284 For This Useful Post:
marctronixx (July 28th, 2011)
Old July 28th, 2011, 09:20 AM   #39 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,377
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,731
Thanked 57,187 Times in 22,979 Posts
Default

Hotmail and Yahoo have been caught making constant server changes, breaking everyone's pop and imap access, sweeping the problem under the run and hoping that people will complain elsewhere.

This is Android wide, mobile wide actually. The HTCs get the first complaint because the default server starts with "htc.XXXX" - making it look the HTC dedicated server path is hosed and it's HTC's fault.

Remove the htc. prefix from your mail server paths (in and out) and when it fails again in a day or two, you'll see this isn't a problem with HTC nor our phone in particular.

Changing things fixes nothing - it simply appears to because you've talked their servers into briefly recognizing you. As will happen if you wait.

An effective workaround is posted in the Yahoo thread showing how to route thru Yahoo's Asia servers and that seems to work.

Hotmail is a losing battle without a known workaround. If you have that working, know that it's not if, it's when, you will face this problem.

Staff recently consolidated some 50 or 60 threads from phone forums into one main one in Applications.

We left our private thread here, despite site policy, because we were at launch and it was too easy for newcomers to perceive this as a launch issue.

Title of the thread says it all -

Help- cant get yahoo account set up on EVO 3D - Fool's Errand
EarlyMon is offline  
Last edited by EarlyMon; July 28th, 2011 at 09:25 AM.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
atg284 (July 28th, 2011), marctronixx (July 28th, 2011)
Old July 28th, 2011, 10:07 AM   #40 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

Unchecking the refresh at open did not work for me also. I know you guys keep bringing up the Yahoo and now Hotmail problems but I have a Gmail account and Exchange Account that do not update when told. My Hotmail account is the only one that does update correctly.
O1PewterWS6 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 28th, 2011, 10:44 AM   #41 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,377
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,731
Thanked 57,187 Times in 22,979 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by O1PewterWS6 View Post
I am having the same issue and all three of my accounts have the same peak times and settings and only my very first e-mail account I setup (Hotmail) works correctly.
Quote:
Originally Posted by O1PewterWS6 View Post
Unchecking the refresh at open did not work for me also. I know you guys keep bringing up the Yahoo and now Hotmail problems but I have a Gmail account and Exchange Account that do not update when told. My Hotmail account is the only one that does update correctly.
Sorry about that - for my part, I was unclear as to which account types were at issue for you.

Let's please start with gmail - which app? HTC Mail or Gmail? If Mail, when you set it up did you let it default to the server settings (correct way) and have your checked your polling frequency and download options?

(I did see the statement about polling in your first quote above, but let's please verify and start with a clean page for your issues, thanks.)
EarlyMon is offline  
Last edited by EarlyMon; July 28th, 2011 at 10:56 AM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
marctronixx (July 28th, 2011)
Old July 28th, 2011, 01:35 PM   #42 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by EarlyMon View Post
Sorry about that - for my part, I was unclear as to which account types were at issue for you.

Let's please start with gmail - which app? HTC Mail or Gmail? If Mail, when you set it up did you let it default to the server settings (correct way) and have your checked your polling frequency and download options?

(I did see the statement about polling in your first quote above, but let's please verify and start with a clean page for your issues, thanks.)
I am using the HTC Mail app. I let them pick their own server settings.

Hotmail: Peak 7 AM - 8 PM, Everyday, Every 30 Minutes
Gmail: 7 AM - 8 PM, Everyday, Every 30 Minutes
Exchange: 7 AM - 8 PM, Mon - Fri, Every 30 Minutes

Setup in the order I gave them and only the Hotmail account seems to work. They all of course work when I go in the app and hit refresh.
O1PewterWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to O1PewterWS6 For This Useful Post:
marctronixx (July 28th, 2011)
Old July 28th, 2011, 02:21 PM   #43 (permalink)
Member
 
atg284's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ohio
Posts: 201
 
Device(s): Galaxy S5 -------- HTC EVO 3D, HTC Touch Pro, HTC Mogul
Carrier: Not Provided

Thanks: 124
Thanked 77 Times in 65 Posts
Default

Thanks for the info EarlyMon!


I forgot about that fix. I remember reading that thread a while back. At the time I wasn't sure if people were getting it to work.

I will give it a try tonight.
atg284 is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to atg284 For This Useful Post:
EarlyMon (July 28th, 2011), marctronixx (July 28th, 2011)
Old July 28th, 2011, 05:08 PM   #44 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,377
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,731
Thanked 57,187 Times in 22,979 Posts
Default

O1PewterWS6 - under main Settings, Accounts & sync - for my google account I have Gmail sync unchecked and under Mail (my gmail) I have that set to sync.

I have sync on open checked.

Please see if mirroring my settings squares away the Gmail problem.
EarlyMon is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
marctronixx (July 28th, 2011), O1PewterWS6 (July 29th, 2011)
Old July 29th, 2011, 02:44 PM   #45 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by EarlyMon View Post
O1PewterWS6 - under main Settings, Accounts & sync - for my google account I have Gmail sync unchecked and under Mail (my gmail) I have that set to sync.

I have sync on open checked.

Please see if mirroring my settings squares away the Gmail problem.
Well under my Accounts & Sync: Auto-sync was not checked, should it be?
O1PewterWS6 is offline  
Reply With Quote
Old July 29th, 2011, 02:56 PM   #46 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,377
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,731
Thanked 57,187 Times in 22,979 Posts
Default

I have mine set that way, although I thought that might not affect Mail - in any case - mine's set that way, please try it, can't hurt anything.
EarlyMon is offline  
Reply With Quote
Old July 29th, 2011, 03:14 PM   #47 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by EarlyMon View Post
I have mine set that way, although I thought that might not affect Mail - in any case - mine's set that way, please try it, can't hurt anything.
Changed, I will report back the results.
O1PewterWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to O1PewterWS6 For This Useful Post:
EarlyMon (July 29th, 2011)
Old August 1st, 2011, 07:58 AM   #48 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 20
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default

That seems to have fixed the issue!!
O1PewterWS6 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to O1PewterWS6 For This Useful Post:
EarlyMon (August 1st, 2011)
Old August 1st, 2011, 05:34 PM   #49 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,377
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,731
Thanked 57,187 Times in 22,979 Posts
Default

Bonus!
EarlyMon is offline  
Reply With Quote
Old August 3rd, 2011, 11:40 AM   #50 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 37
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Another view point on the email problem

Shout out to Don B - I'm back!!!

I came to EVO 3D from a Rooted Hero first with CM6, then Gingerbread 2.3.3 and then 2.3.4. I had the same problem with my Hero only after I upgraded to Gingerbread. The accounts would update correctly for awhile and then only when I opened them. With my 3VO, I have 3 pop accts - one for work, one Comcast and one Hotmail (I use Gmail just for contacts and misc) My default account is the Comcast account and it works perfectly - follows the update times I have set. The other two accounts only pull when I open them (but they used to work perfectly as well). My suspicion is that is related to something in the Gingerbread platform vs anything else as that is when I first noticed it on my other phone. I do not have anything other than that tiny bit of evidence for my suspicion, but it seems valid. Anybody with a similiar take?
1sved1 is offline  
Reply With Quote
Reply

HTC EVO 3D
Current Rating:
Rate this Phone:

Sprint continues their EVO line of Android Phones with what is certainly a first for them - a 3D phone. The HTC EVO 3D boasts 3D technology on a beautiful 4.3-inch screen and get this: you don't even need glasses to enjoy the 3D experience! B... Read More



Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC EVO 3D
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:40 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.