Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC Evo 4G LTE

New Forums: Nexus Player | Nexus 9
Like Tree2Likes
  • 1 Post By EarlyMon
  • 1 Post By airdog

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old May 31st, 2012, 12:22 PM   #1 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 905
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 178
Thanked 735 Times in 330 Posts
Default How to open apps instead of websites (or other options)?

So on my Evo 3D and OG Evo, I used to be able to be on a Youtube video or in Google Maps on my PC, hit my "chrome to phone" icon on my Chrome browser, and then it would send the link to the phone and automatically be intercepted by the Youtube native app or Maps native app on my Android phone.

With the LTEvo, it seems that the links are instead being sent to the default browser and opening up as a mobile webpage (which is vastly inferior). Any thoughts on this?

Advertisements
NeoteriX is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old May 31st, 2012, 12:25 PM   #2 (permalink)
Member
 
Doomstang's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Missouri
Posts: 474
 
Device(s): Evo 3D
Carrier: Not Provided

Thanks: 88
Thanked 255 Times in 145 Posts
Default

You may want to go to Settings - App associations and have a look at which default programs interact with which types of links.
Doomstang is offline  
Reply With Quote
Old May 31st, 2012, 01:52 PM   #3 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 905
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 178
Thanked 735 Times in 330 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Doomstang View Post
You may want to go to Settings - App associations and have a look at which default programs interact with which types of links.
I should've clarified that I looked at the "apps associations" already. "Physical address" and "Map address" are set to Maps, while "Web URLs" are set to Chrome Beta. Nothing else qualifies.

I think the problem is, the phone is treating a Chrome to Phone message as a Web URL and nothing else.
NeoteriX is offline  
Reply With Quote
Old June 12th, 2012, 10:16 PM   #4 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default [Resolved] Maps Links not Opening in Maps App (Apps Association issue)

Greetings all - First time poster (I searched before posting)

Switched from an EVO 4G to the LTE version and have been very happy with it. I have been having one small, yet painful issue -

When I do a google search for a business name in the search widget, and I open the browser, when I click on the Directions Button or the address I expected it to open in Google Maps APP, however it just open in the Browser.

I like the Maps APP for their overlays and traffic and I am asking because this behavior is not what I would have expected.

I have checked my associated apps in setting and Maps links are supposed to open in the Maps App.

Any suggestions? It has been plaguing me for days

Thanks,

Brad
BradSl is offline  
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 05:24 AM   #5 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,464
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,774
Thanked 57,266 Times in 23,021 Posts
Default

Welcome to the forums!

I just tried this with Boat Browser, and for maps, I got a dialog to choose between the browser and Maps, and when tapping on the push pin next to the address below the map, it went straight to Maps.

I don't know if it's a stock browser issue, but give it a try with Boat, report back.
EarlyMon is online now  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
marctronixx (June 13th, 2012)
Old June 13th, 2012, 02:41 PM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default I uninstalled the updates

The resolution to the problem was to uninstall the Google Apps Maps updates - once I did this everything returned to "expected behavior"

Thanks for the help.
BradSl is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to BradSl For This Useful Post:
EarlyMon (June 13th, 2012), marctronixx (June 13th, 2012)
Old June 13th, 2012, 02:57 PM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by NeoteriX View Post
I should've clarified that I looked at the "apps associations" already. "Physical address" and "Map address" are set to Maps, while "Web URLs" are set to Chrome Beta. Nothing else qualifies.

I think the problem is, the phone is treating a Chrome to Phone message as a Web URL and nothing else.
I'm having the same exact problem. I was sending an address to my phone from google maps in chrome, and it opened in a browser on my phone. I tried clearing the data from the app. No change.
brooklyntyger is offline  
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 04:22 PM   #8 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 905
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 178
Thanked 735 Times in 330 Posts
Default

I tried the solution here: http://androidforums.com/htc-evo-4g-lte/564386-maps-links-not-opening-maps-app-apps-association-issue.html

Thinking this may be a related problem, but no dice.
NeoteriX is offline  
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 04:41 PM   #9 (permalink)
Senior Member
 
PyroSporker's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,595
 
Device(s):
Carrier: ):

Thanks: 814
Thanked 1,155 Times in 639 Posts
Default

It is unclear to me if the new 'App Associations' work below, in conjunction with, or supersede the old way of 'app defaults'.

I would have said check the App Associations but it has been tried. This has probably been tried already too but you could try going to Settings -> Apps -> All -> Internet -> Clear Defaults.

PyroSporker is offline  
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 05:34 PM   #10 (permalink)
Senior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: May 2010
Posts: 905
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 178
Thanked 735 Times in 330 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by PyroSporker View Post
It is unclear to me if the new 'App Associations' work below, in conjunction with, or supersede the old way of 'app defaults'.

I would have said check the App Associations but it has been tried. This has probably been tried already too but you could try going to Settings -> Apps -> All -> Internet -> Clear Defaults.

I normally run Chrome as my default browser, and I can clear the default app associations for Chrome and clear the app associations for Internet in each's App Settings, and when I chrome-to-phone a map, it goes straight to the stock Internet browser.
NeoteriX is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old June 13th, 2012, 05:48 PM   #11 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,464
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,774
Thanked 57,266 Times in 23,021 Posts
Default

Chrome to phone is just an sms, as you know. If you send yourself an address, it'll open maps.

Anything with an http in front of it is going straight to the browser, obviously.

If you root and turn off Apple compliance (search the pre-release thread for linkify ) then when an sms comes in with a youtube link or a map link, you get the familiar pop-up to choose a browser or maps/youtube, depending.

It's broken by court order.
EarlyMon is online now  
Last edited by EarlyMon; June 13th, 2012 at 06:41 PM. Reason: answer in link, let's keep it quiet if we can
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 08:58 PM   #12 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 56
 
Device(s): LTEVO
Carrier: Sprint

Thanks: 4
Thanked 26 Times in 17 Posts
Default How to get it to open apps instead of websites?

So I think this limitation may be because of ITC issues with apple. But instead of opening the app links seem to open the browser. Any body know how to fix. Examples are calendar invites in gmail. They open the browser instead of the calendar app. Youtube links open in the web versus the youtube app.
Will Rickards is offline  
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 09:14 PM   #13 (permalink)
Senior Member
 
cooper1010's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 504
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 176 Times in 95 Posts
Default

Noticed this with YouTube. OG Evo did it right, this one doesn't. No likey.
cooper1010 is offline  
Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 11:01 PM   #14 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,464
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,774
Thanked 57,266 Times in 23,021 Posts
Default

Topics merged, see post 11.
marctronixx likes this.
EarlyMon is online now  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to EarlyMon For This Useful Post:
falconey (June 14th, 2012), marctronixx (June 13th, 2012)
Old June 14th, 2012, 10:07 AM   #15 (permalink)
AM2
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Charlotte
Posts: 318
 
Device(s): OGEvo, 3Dvo, EL TEvo, The ONE
Carrier: Not Provided

Thanks: 498
Thanked 186 Times in 95 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by EarlyMon View Post
Chrome to phone is just an sms, as you know. If you send yourself an address, it'll open maps.

Anything with an http in front of it is going straight to the browser, obviously.

If you root and turn off Apple compliance (search the pre-release thread for linkify ) then when an sms comes in with a youtube link or a map link, you get the familiar pop-up to choose a browser or maps/youtube, depending.

It's broken by court order.

I've done this with no success. it makes the link completely unresponsive . are there additional steps necessary?
__________________
If you want an EVOlution the only solution is to EVOlve
AM2 is offline  
Reply With Quote
Old June 14th, 2012, 11:55 AM   #16 (permalink)
Senior Member
 
OstrichSaK's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Colorado, USA
Posts: 1,445
 
Device(s): SGS4 stock
Carrier: VZW

Thanks: 71
Thanked 319 Times in 201 Posts
Default Why won't YouTube links launch in the YouTube app or give an option to do so?

Why is it that whenever I click a YouTube link somewhere it automatically launches in a browser? Used to be on previous devices I would get a pop-up that would request how I wanted to open it and at least give me the option to open in the YouTube app and now... nothing. It launches the YouTube site within the browser which is much more clumsy than the native app for video watching. How can I get this again?
OstrichSaK is offline  
Reply With Quote
Old June 14th, 2012, 12:02 PM   #17 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,464
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,774
Thanked 57,266 Times in 23,021 Posts
Default

By rooting and changing a few data values -

Ending the Apple tyranny

This is the Apple induced, court ordered problem, same thing that took away links in the stock email.

(follow-on discussion was moved to thread above, as promised )
EarlyMon is online now  
Last edited by EarlyMon; June 14th, 2012 at 02:31 PM.
Reply With Quote
Old June 14th, 2012, 12:06 PM   #18 (permalink)
The PearlyMon
 
EarlyMon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico, USA
Posts: 46,464
 
Device(s): M8, LTEvo, 3vo, and Shift - Evo retired
Carrier: Sprint

Thanks: 42,774
Thanked 57,266 Times in 23,021 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by AM2 View Post
I've done this with no success. it makes the link completely unresponsive . are there additional steps necessary?
That alone was enough for me with Chrome to phone, but the full solution is Ending the Apple tyranny
EarlyMon is online now  
Reply With Quote
Old July 14th, 2012, 10:50 PM   #19 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 52
 
Device(s): EVO 4G LTE (Retired) EVO 3D, EVO 4G
Carrier: Sprint

Thanks: 4
Thanked 8 Times in 6 Posts
Talking

Quote:
Originally Posted by NeoteriX View Post
So on my Evo 3D and OG Evo, I used to be able to be on a Youtube video or in Google Maps on my PC, hit my "chrome to phone" icon on my Chrome browser, and then it would send the link to the phone and automatically be intercepted by the Youtube native app or Maps native app on my Android phone.

With the LTEvo, it seems that the links are instead being sent to the default browser and opening up as a mobile webpage (which is vastly inferior). Any thoughts on this?

THE NO ROOT METHOD...
OK, after much frustration and searching I found this thread that helped me fix the "linking" problem I had with Google Maps and YouTube. I was able to do this without Rooting my phone. I run my EVO 4G LTE bone stock for the time being. I may root it down the road, but for now I have it in the stock configuration.

Like many, I started experiencing this issue after I upgraded to the EVO 4G LTE. I never had this problem with my original EVO or my EVO 3D. I use Google maps almost daily. I often text other people addresses and map links (especially my wife). She also upgraded to the EVO 4G LTE. You receive the text, click on the link and it opens maps and it sets your navigation point. Simple and effective.

I never used the Chrome to phone option but I think the issues are related. I simply opened Google Maps and then went to a location or address. From the menu bar I would select “Share” and send it with the built in messaging app. The problem comes when trying to open that link in messaging. The link would open the stock EVO browser instead of Google Maps. No good.

Anyway, to make a long story short I simply made a change in Settings ->App associations. When I opened App associations, I noticed that under Web URLS the phone was set to Internet (the stock browser). I simply changed that setting to Dolphin Browser HD. I have had the Dolphin Browser HD installed on all of my EVO’s for the last couple of years. But for some reason it wasn’t the default. As soon as I changed it, the linking started to work as it did on previous EVO’s. Unfortunately, it does not give you the option to set it as default but at least it now asks what app you want to open the link with. It also works for YouTube links as well.

I had to install the Dolphin browser on my wife’s phone to make it work for her. I have a feeling that if you install any new browser and select it instead of the stock browser in App associations it will work for you. Hope this helps, it works great for me.
mbstd1 likes this.
airdog is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to airdog For This Useful Post:
mbstd1 (July 17th, 2012), Mr. Ed (July 15th, 2012)
Old July 15th, 2012, 02:38 AM   #20 (permalink)
Senior Member
 
dr g's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 589
 
Device(s): HTC Evo 4G LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 97
Thanked 199 Times in 110 Posts
Default

It does this with boat browser too, but it still doesn't work with incoming maps via chrome to phone. I think the issue may be it uses "gstatic" domain now? I don't think it used to do that.
dr g is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old July 15th, 2012, 07:58 PM   #21 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 52
 
Device(s): EVO 4G LTE (Retired) EVO 3D, EVO 4G
Carrier: Sprint

Thanks: 4
Thanked 8 Times in 6 Posts
Default

Yeah, I never used chrome to phone. I just use google maps to look up locations in and send them to people by SMS (which now works great along with YouTube links).

What is gstatic domain?
airdog is offline  
Reply With Quote
Old August 5th, 2012, 09:25 PM   #22 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 13
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default Video downloading/streaming

On my OG Evo, anytime I would select a video (google, youtube, ect.) It would prompt me to download or stream. And now on my new LTEVO it doesn't prompt at all.. just streams, I don't have any problems with it, but sometimes I would like to save the video to watch later. Anyone know how to download the videos instead of streaming? Not just youtube, but any video on the browser.
Corymo is offline  
Reply With Quote
Old August 5th, 2012, 10:42 PM   #23 (permalink)
Dr. Feelgood
 
Rxpert83's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: MN
Gender: Male
Posts: 17,361
 
Device(s): Nexus 7, Nexus 5
Carrier: Sprint

Thanks: 14,847
Thanked 12,620 Times in 7,280 Posts
Default

I don't think that was a default action for the OG EVO. Sounds like something else was involved.

Was it rooted?

Maybe I just don't remember that feature
Rxpert83 is online now  
Reply With Quote
Reply

HTC EVO 4G LTE
Current Rating:
Rate this Phone:

The HTC EVO 4G LTE is Sprint's version of the HTC One X. It comes with all the same specs, except for the processor, internal storage and radios (includes LTE). And aesthetics are also significantly different. While many users have complaine... Read More

Tags
browser, google maps, link, maps app, maps links, native, youtube


Go Back   Android Forums > Android Phones > HTC Evo 4G LTE
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 06:31 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.