Go Back   Android Forums > Android Phones > Motorola Atrix 2

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old October 12th, 2012, 10:05 PM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Buggy/Laggy after ICS Update

Hello everyone,

I upgraded my Atrix 2 to ICS the other day and it has been nothing but problems ever since. Anything I tried to open (dialer, apps, menu's) would take 30+ seconds, some would never open. The Play store download are crazy slow. For example I tried updating Youtube and after 15 minutes it was at 18%. People would call and I would try to answer, but it stopped ringing long before it would actually try to answer. I was getting random reboots. I decided to do a factory reset.

Although it would boot fine now, it was still really buggy and laggy. Most apps take a good 30 seconds to load. The menu's seem to respond fine and so does the dialer. The play store is the exact same, painfully slow. It doesn't matter if it is Wifi or 4g.

I turned on "Show all ANR's" in the developer options. When it boots I get a barrage of non responding apps/services for the first 10 minutes, then it slows down. I still get random ones though. Homescreen quite often and "com.motorola.process.system" not responding.

I turned on CPU usage in the developers options, but I'm not sure what the information means or what is acceptable/unacceptable. I compared the values/graphs to my wife's ICS tablet and hers are much lower. For example:

My Atrix 2: 5.72 / 6.28 / 6.76 (graph is 1/3 of the way across the screen, most of it is blue, graph jumps around)

Transformer Tablet: 0.0 / 0.06 / 0.06 (graph is almost non existant).

Motorola support told me that I cannot compare the graphs because the 2 ICS versions are different enough that the values could not be compared. Maybe, maybe not. All they offered was for me to send the phone in.

I'm searching the web like crazy, but I think that the update is new enough where there isn't too much content on the subject yet.

Anyone have any ideas on what I can do/try? Any tips on how to troubleshoot the problem?

Thanks

Dustin

Edit: I should also mention that web browsing is not as slow as the play store. Once I finally get the web browser loaded, we pages load relatively quickly.

dmroeder is offline  
Last edited by dmroeder; October 12th, 2012 at 10:10 PM. Reason: More info
Reply With Quote
sponsored links
Old October 17th, 2012, 08:16 AM   #2 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The AT&T support center says what is happening with my phone is a known issue the the ICS update. Supposedly they had to ship all their "for replacement" Atrix 2's back to Motorola because they came in with the same buggy update so they didn't have a replacement phone for me. They claim that there is an update in the pipeline. Suxxorz...
dmroeder is offline  
Reply With Quote
Old October 17th, 2012, 08:42 AM   #3 (permalink)
Senior Member
 
kevindroid's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: baltimore
Posts: 901
 
Device(s): sgs3 on moar with dkp kernal nexus 7 v2 on cm 11 sgs2 on cm11
Carrier: Not Provided

Thanks: 184
Thanked 216 Times in 182 Posts
Default

ive read complaints about ics updates on more than the atrix. sorry for your company created problem
kevindroid is offline  
Reply With Quote
Old October 17th, 2012, 02:07 PM   #4 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by kevindroid View Post
ive read complaints about ics updates on more than the atrix. sorry for your company created problem
I've been doing some more testing and it almost seems like the phone works fine until the first time I sign in with my Google account. Not science yet, just seems that way...
dmroeder is offline  
Reply With Quote
Old October 17th, 2012, 08:14 PM   #5 (permalink)
Member
 
macgiobuin's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chattanooga, TN
Posts: 296
 
Device(s): Moto X Nexus 7 (2013)
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 26 Times in 22 Posts
Default

I have noticed that after using some apps that it is necessary to re-boot the phone. I believe that many apps have not been updated for an ICS Atrix 2 and this is causing issues. You might try uninstalling apps, and re-install them one or two at a time. Run the app and see what happens. If you phone lags after using an app several times in a row, I would contact the developer to see if a fix is available.
macgiobuin is online now  
Reply With Quote
Old October 18th, 2012, 08:35 AM   #6 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by macgiobuin View Post
I have noticed that after using some apps that it is necessary to re-boot the phone. I believe that many apps have not been updated for an ICS Atrix 2 and this is causing issues. You might try uninstalling apps, and re-install them one or two at a time. Run the app and see what happens. If you phone lags after using an app several times in a row, I would contact the developer to see if a fix is available.
I have found that if I wipe my phone, it works just fine until I sign into the play store with my google account. As soon as I do that, the thing turns into a turd. That's without downloading any apps.
dmroeder is offline  
Reply With Quote
Old January 15th, 2013, 11:53 PM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default fix from Motorola

Tanya: Hi, my name is Tanya. How may I help you?
chris I have an atrix 2 and ever since the OTA update to android 4.04 my phone has been slow and lags doing everything, even opening up the apps menu i get a delay
Tanya: My apologies. I'll be glad to assist you.
Tanya: Please verify the MEID/IMEI of the phone.
Tanya: Have you checked the memory status on your phone?

chris: I have checked the available memory and my task manager lists it at over 300 MB free for ram
Tanya: I see.
Tanya: Please do the following then.
Tanya: Clearing the partition will remove any temporary files that may be causing the problem, but will not delete your files or settings.

1. Power up the phone by pressing the VOL UP + VOL DOWN KEY together + POWER KEY .
2. The device will enumerate with different BOOT OPTIONS
3. Use the VOL DOWN Key to SCROLL and VOL UP Key to SELECT
4. Press the VOL DOWN to highlight Recovery
5. Press the VOL UP to Select Recovery
5. The device will start up with Motorola logo and power up to a little Android man logo with Exclamation mark
6. Press the VOL UP and VOL DOWN Key together at this screen
7. The device will display BLUE Text on a Black background.
8. Use the VOL DOWN Key to scroll DOWN and the POWER Key to SELECT the option desired.
9. In this case, press the VOL DOWN key till the Wipe Cache Partition is selected and press the POWER key to confirm the selection.
10. Device will perform Partition Wipe
11. The device will be back to the display BLUE Text on a Black background.
12. Select Reboot System Now.
Tanya: Please let me know once you're done.
chris: ok I will do that
Tanya: Thanks.
Tanya: How is it going now?
chris that seems to have helped
Tanya: Good.
wizzardfan is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to wizzardfan For This Useful Post:
CesarOC (April 29th, 2013), macgiobuin (January 17th, 2013)
Old January 17th, 2013, 09:09 AM   #8 (permalink)
Member
 
macgiobuin's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chattanooga, TN
Posts: 296
 
Device(s): Moto X Nexus 7 (2013)
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 26 Times in 22 Posts
Default

This procedure seemed to help a bit on my phone. Thanks for the tip!
macgiobuin is online now  
Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 07:27 PM   #9 (permalink)
Junior Member
 
CesarOC's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Tijuana, Mexico
Gender: Male
Posts: 39
 
Device(s): Samsung galaxy ace GT-S5830L - ROM: AOSP ICS FINAL 2 CPU GOVERNER:ONDEMAND
Carrier: TELCEL GSM

Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

i will try this
CesarOC is offline  
Reply With Quote
Reply

Motorola ATRIX 2
Current Rating:
Rate this Phone:

The Motorola ATRIX 2 is AT&T's followup to their original ATRIX 4G. It won't differ much in terms of specs, but this would bring Ma Bell up to speed with more recent offerings from Sprint and Verizon in the Photon 4G and the DROID Bioni... Read More



Go Back   Android Forums > Android Phones > Motorola Atrix 2
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:48 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.