Go Back   Android Forums > Android Phones > Motorola Droid

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old November 17th, 2009, 01:16 PM   #151 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 96
 
Device(s): Galaxy Note 2
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Ok, so I don't know if this is proof that it is a date thing and not a camera fix thing.. I just changed my date on my phone to 11/11 and I get the red bars when taking pictures. I then change it back to today and now I get the green bars... Very odd.. But hey even if it is fixed for the next 24.5 days then we will be at the 24th day on the 11th of December just in time for their OTA push. So maybe the launch was timed just right so people would only experience the issue for 10 days, it would then be fixed because of this issue, then that gives them enough time to push out the fix on December 11th just as it is going to switch back. Very nice Verizon if this is true..

tipopilota is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old November 17th, 2009, 01:24 PM   #152 (permalink)
Member
 
neumannator's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: MN
Posts: 115
 
Device(s): DROID
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

somebody did something
neumannator is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 01:27 PM   #153 (permalink)
Senior Member
 
Howie's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Central NY
Posts: 1,412
 
Device(s): ...
Carrier: Not Provided

Thanks: 23
Thanked 71 Times in 60 Posts
Default

well, what ever the situation, my phone will stay on Nov 17th until the fix :P
Howie is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 01:35 PM   #154 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default must be silent update

Mine focuses now also! yay! and I dont have shopsavy installed. Had to have been a silent update.
lukester01 is offline  
Last edited by lukester01; November 17th, 2009 at 01:36 PM.
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 01:42 PM   #155 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Iowa
Posts: 84
 
Device(s): Motorola Droid
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by CRPercodani View Post
No OTA people, if your battery is working better then be happy, but it wasn't just magically fixed.
I don't know where you came up with magically but I am wondering if the camera bug might have an effect on the battery. Now I wasn't getting as bad of battery life as some but I definitely wasn't getting as much as others either. It appears to be draining at a visibly less rate today then any other day since launch.

I know it doesn't seem to make sense that it would have anything to do with battery life but then who would think the timestamp would directly mess with focusing either.

I did have to do *228 and both option 1 and 2 to get my 3G back after it stopped working last night so there is a chance it has something to do with that as well.

I don't think it is unreasonable to ask other users if they have noticed a change as well so we can possibly narrow it down to what is making a difference in battery life.
MajesticFlame is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 02:44 PM   #156 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 99
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 13 Times in 11 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Santamoose View Post
I can see that things have improved too, or perhaps I just haven't experimented with it properly. Indoor shots with incandescent lighting are still somewhat poor, you might have to turn on a lot of lights or just not take pictures in small rooms with dark colored walls =P

Here are some examples though of the sunny outdoors!





The two outdoor photos are really sharp. But compared to the two indoors (both with lights on and off)





They still leave something to be desired. This was all done with focus/white balance/scene in auto mode.
The two indoor shots are motion blurred. Take a look at the exif data for those two pics, I suspect they used a much slower shutter speed due to the darker conditions, and you moved the camera while the shutter was still open. It'd be nice if the camera app would tell us what shutter speed and ISO it was choosing so we could decide before taking the picture if we need to take extra precautions in order to get a good picture.
PridgNYC is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 03:01 PM   #157 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 83
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by PridgNYC View Post
The two indoor shots are motion blurred. Take a look at the exif data for those two pics, I suspect they used a much slower shutter speed due to the darker conditions, and you moved the camera while the shutter was still open. It'd be nice if the camera app would tell us what shutter speed and ISO it was choosing so we could decide before taking the picture if we need to take extra precautions in order to get a good picture.
Yes, you're right. But us humans aren't exactly made of stone, so it can't really be helped, and there is no way to use a tripod mount (who the hell would want that on a camera phone anyway?)
Santamoose is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 03:21 PM   #158 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My camera button is still finicky. I get green bars more often, but just the right side of the button registers, and a full click doesn't take a picture after auto-focus has done its thing, it just shuts off the bars and sits there like nothing happened. Maybe I have a physical defect? Anyone else see problems like this?
urbancontra is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 03:37 PM   #159 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: central MD
Posts: 31
 
Device(s): Droid, DroidX, Nexus s 4g(tmobile), thunderbolt (current daily with miui), charge,
Carrier: Not Provided

Thanks: 10
Thanked 7 Times in 5 Posts
Default

my phone still shows red corners every time.

i tried setting my date a few days into the future to see but still nothing.
eagle17 is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 04:01 PM   #160 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by eagle17 View Post
my phone still shows red corners every time.

i tried setting my date a few days into the future to see but still nothing.

May be try *228 and post back if it begins to focus. Otherwise, hope that the fairy stops by your phone tonight
Android_Newbie is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old November 17th, 2009, 04:26 PM   #161 (permalink)
Member
 
chefboyardee's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: philly
Posts: 187
 
Device(s): og droid, droid 4, wifi xoom
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by MajesticFlame View Post
I don't know where you came up with magically but I am wondering if the camera bug might have an effect on the battery. Now I wasn't getting as bad of battery life as some but I definitely wasn't getting as much as others either. It appears to be draining at a visibly less rate today then any other day since launch.
all i can offer here is an anecdotal suggestion, but i read in another thread on these forums about the battery. keep in mind i do not know the specifics of batteries so hopefully someone who does can jump in and potentially take my foot from my mouth, but...

what i remember reading is that there are two types of batteries, ones that do better after a few full discharges and recharges, and others that are otherwise "stable". the theory presented in this other thread is that this phone uses the former, so after a few days of use draining the battery, and potentially (depending on your use) draining it to 0% and recharging, your battery will last longer.

again, i have *no* idea if this is true, and i can't find the post, but i definitely read that on here somewhere. so it might be related to that, just that we've all had the phones a while now and the time to fully discharge them in many cases.

in any event, my battery is doing much, much better today and yesterday than it did the first week. i doubt it's related to an OTA update, perhaps we're just using them less heavily now that the "toy" factor has worn off?

sorry for any potentially incorrect information, feel free to jump in and correct or link to the other thread that i can't currently find.
chefboyardee is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 04:38 PM   #162 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 52
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Not sure that battery info is correct. It is lipo, so it should be fine with partial charges.
Droidzilla is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 04:46 PM   #163 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Iowa
Posts: 84
 
Device(s): Motorola Droid
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 5 Posts
Default

Thanks for your response chefboyardee , I've read that thread and have in fact done the full discharge a few times already. This increase is most likely not due to that as it is a fairly large change that happened in one day.
MajesticFlame is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 05:26 PM   #164 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 8
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default see post in engagdet for update...

Motorola Droid camera autofocus fixed in secrecy? (Update: it's a date-related self-correction)

Hmmm...24.5 days ~= 10000000 octal secs = 2^21 ...
then 1sec = 1000 msec ~= 2^10, so it must be a 32 bit integer
overflow ? Must have been a junior programmer...
jenli is offline  
Last edited by jenli; November 17th, 2009 at 08:13 PM. Reason: more comments
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 06:18 PM   #165 (permalink)
Premium Member
 
justjimjpc's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Washington DC, USA
Posts: 10,560
 
Device(s): G1(2ea) 1 rooted, MT3G v1.0, Samsung Vibrant, Samsung III, LG SLATE Tablet
Carrier: T-Mobile

Thanks: 5
Thanked 220 Times in 104 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Flowah View Post
And I'm Stephen xxxxxxx Hawking.

Do you think your internet credentials impress anyone? That just shows what a xxxxxx 12 year old you are. Congratulations.

You language and personal attacks are not welcome here and will not be tolerated ....

If you would like to remain part of the community .. i suggest you modify you approach to others and for your language.

Thanks for you expected cooperation


For Everyone here if you want this thread to continue ... Play nice ....

Or I will be happy to close it ...
__________________
Help Us: Submit FAQ's You have answered over and over! Will add them to OUR FAQ LIB. Check out our FAQ's.... Also Check out our Tag Search. \\\ Running 2 G1's & a MT3G, Vibrant(rooted), Galaxy S: <<< OLD New >>> JUST Samsung S3-32GB & LG GSlate Tablet /// Link for --> G1 Dream ROOT GUIDE ///// Link for --> UN-ROOT GUIDE
.
justjimjpc is offline  
Last edited by justjimjpc; November 17th, 2009 at 06:50 PM.
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 07:10 PM   #166 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 10
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Close up of whats left of my daughters cookie. Looks like a great pic to me!
DroidPhan is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 07:55 PM   #167 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 78
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Santamoose View Post
an '85 fiero GT? I had an 84, drove it for one year, then parked it in my back yard where it's sat for 6 years because I would have felt bad selling it to someone!
chris.h is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 08:29 PM   #168 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Santamoose View Post
Yes, you're right. But us humans aren't exactly made of stone, so it can't really be helped, and there is no way to use a tripod mount (who the hell would want that on a camera phone anyway?)
Yes, I had similar observations as well. Outdoor pics look fine, but the indoor pics end up all grainy (ISO 400+, even with flash) and motion-blurred.

Also, seems like camera aperture is f2.8 only.

It would be great if there's an app which allows us to change the shutter speed & ISO - something like a 'P' mode in most super-compacts
rags is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 09:40 PM   #169 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Freaking Ohio
Posts: 875
 
Device(s): Atrix 3.5G
Carrier: Not Provided

Thanks: 8
Thanked 19 Times in 19 Posts
Default

Indoor pics don't look too bad to me. They aren't my digi Rebel quality, but look at the lens, you're not going to get the best photo's from that itty bitty hunk of glass.

Picasa Web Albums - Barry - Droid Photos
barry99705 is offline  
Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 09:48 PM   #170 (permalink)
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 100
 
Device(s): Droid, Iphone 2G
Carrier: Not Provided

Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Even though i am now seeing green at all 4 corners, i gotta say this camera does take some shitty pics. In a room that is lit by the glow from a television and maybe a small lamp, the screen on the phone looks almost completely dark with a few white specs. You cant see the pic of what you are taking and when the pic comes out, it is all grainy. I am not sure a software upgrade will fix this one. I think Moto just used a cheap lens.
famac! is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old November 18th, 2009, 01:15 PM   #171 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: central MD
Posts: 31
 
Device(s): Droid, DroidX, Nexus s 4g(tmobile), thunderbolt (current daily with miui), charge,
Carrier: Not Provided

Thanks: 10
Thanked 7 Times in 5 Posts
Default

tried the *228 nothing changed...

checked date and it is reading correct date and time.

tried about 25 attempts at focusing only 3 of them had green corners.

i have also cleaned the lens... BTW this makes a huge difference is picture quality. my storm did not seem to need the cleaning treatment nearly as much (I don't remember cleaning it)

hopefully this is not the only fix for autofocus. I would love to use the camera and some of the camera related apps.
eagle17 is offline  
Reply With Quote
Old November 18th, 2009, 03:43 PM   #172 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,030
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 54 Times in 44 Posts
Default

the latest news is that it is a date bug in the camera. It will work for the next 24 days unless fixed then it wont work for 24 days. Not sure why it isnt working for the last poster
gwlaw99 is offline  
Reply With Quote
Old February 26th, 2010, 01:13 PM   #173 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Portland, OR
Posts: 1
 
Device(s): Droid
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default I think this helps with the auto focus problem....

My husband downloaded a magnifying program shortly after he purchased his Droid this past weekend. He never had problems with the camera. I bought mine at the same time, and have been having trouble with the autofocus all week.

Last night he suggested I download the app called Magnify to see if somehow it could override whatever was going wrong with the autofocus. It seemed to do the trick. The camera works fine now. I don't know if this was just a coincidence, but it's worth a try.
Tree is offline  
Reply With Quote
Old February 26th, 2010, 01:33 PM   #174 (permalink)
Member
 
kbayer's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Houston, Tx
Posts: 415
 
Device(s): Nokia N95 8gb, KikkButt DROID... and now a Dell Streak!!!
Carrier: Not Provided

Thanks: 15
Thanked 32 Times in 14 Posts
Default

My camera's been working great all along, but anything's "worth a try"... maybe I'll get some improvement. Thanks for the tip!!
kbayer is offline  
Reply With Quote
Old February 26th, 2010, 02:20 PM   #175 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 277
 
Device(s): Motorola Droid, NexTheme ESE81
Carrier: Not Provided

Thanks: 19
Thanked 11 Times in 8 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by DroidPhan View Post
Close up of whats left of my daughters cookie. Looks like a great pic to me!
Damn, that cookie looks good. I knew I shouldn't have skipped lunch
slick is offline  
Reply With Quote
Old February 26th, 2010, 02:32 PM   #176 (permalink)
Senior Member
 
Legacystar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 574
 
Device(s): Thunderbolt Bamf Droid on BBv.4 1ghz, Droid X rooted Xoom rooted
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 30 Times in 18 Posts
Default

wow reviving a thread from the dead
Legacystar is offline  
Reply With Quote
Reply

Motorola Droid
Current Rating:
Rate this Phone:

The Motorola Droid - the first ever Verizon Android Phone - exploded onto the mobile market with an incredibly successful ad campaign that brough Android to the masses. With a huge and vibrant touchscreen, solid metal body, full QWERTY keyboard, 5M... Read More



Go Back   Android Forums > Android Phones > Motorola Droid
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 05:57 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.