Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > Nexus 7 (2012)

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old February 15th, 2013, 04:50 PM   #1 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
trankster's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Irvine, CA
Posts: 211
 
Device(s): Galaxy Tab Pro 8.4 wifi, HTC One
Carrier: Verizon (HTC One)

Thanks: 8
Thanked 21 Times in 19 Posts
Default 4.2.2 update problem with exchange services

After 7 months of near flawless performance, my exchange services (corporate email) is no longer working and giving an error "Exchange Services has Stopped". I have done soft resets, powered down and on, deleted the email account and added (which I can no longer do as a result of Exchange Services stopped) with no improvement. I am not rooted BTW. Has anyone else had this happen, and found a solution?

I hesitate to do a factory reset because I do not want to start over reinstalling apps and data and personalizing my stock launcher home and other screens. And, not sure a factory reset is the solution. Is there a way to save or back up your customized launcher screens so that you do not have to rebuild them after a hard/factory reset? Thanks for your help.

Advertisements
trankster is online now  
Last edited by trankster; February 15th, 2013 at 05:29 PM.
Reply With Quote
sponsored links
Old February 15th, 2013, 05:02 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 669
 
Device(s): Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005 Black 32GB
Carrier: Three (UK)

Thanks: 29
Thanked 105 Times in 88 Posts
Default

I updated also and have two different exchange accounts setup (two different server). My setup didn't stop working and I don't have the same problem. I did however notice that I am getting a lot of problems to send emails which are getting stuck in the outbox with a network error even though 3G or wireless are at full reception.
Gomjaba is offline  
Reply With Quote
Old February 15th, 2013, 05:37 PM   #3 (permalink)
Beware The Milky Pirate!
 
El Presidente's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Scotland
Posts: 27,230
 
Device(s): Xperia Z1, Nexus 7 3G, HTC One X, SGS3 Mini
Carrier: EE

Thanks: 14,331
Thanked 16,332 Times in 8,739 Posts
Default

For your home screens, you could install Nova/Apex and use their import feature to import what you've got on stock? They have a backup option which back up the settings/desktop info to your SD Card.

Copy the backup file to your PC, just in case the reset wipes it.

You could also try Carbon, that backs up everything and doesn't need root to do so.
__________________
Site Rules & Guidelines / Staff List / Ask the Staff
Want to bring naughty posts to our attention? Use:
Be respectful to each other - That's what we're all about.
El Presidente is offline  
Reply With Quote
Old February 15th, 2013, 05:40 PM   #4 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
trankster's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Irvine, CA
Posts: 211
 
Device(s): Galaxy Tab Pro 8.4 wifi, HTC One
Carrier: Verizon (HTC One)

Thanks: 8
Thanked 21 Times in 19 Posts
Default

It could be something went wrong during my update. I called Google's support services and am waiting for a response from a specialist. Will post their comments.

For Home Screens, just found out that MyBackup Pro will back up and restore them.
trankster is online now  
Last edited by trankster; February 15th, 2013 at 07:39 PM.
Reply With Quote
Old February 18th, 2013, 12:23 PM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default 4.2.2 update crashed my exchange sync

Quote:
Originally Posted by trankster View Post
After 7 months of near flawless performance, my exchange services (corporate email) is no longer working and giving an error "Exchange Services has Stopped". I have done soft resets, powered down and on, deleted the email account and added (which I can no longer do as a result of Exchange Services stopped) with no improvement. I am not rooted BTW. Has anyone else had this happen, and found a solution?
Same for me - since 4.2.2 update I can no longer sync with my company's exchange account. No idea yet.
Any suggestions?
lightning36 is offline  
Reply With Quote
Old February 18th, 2013, 02:23 PM   #6 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
trankster's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Irvine, CA
Posts: 211
 
Device(s): Galaxy Tab Pro 8.4 wifi, HTC One
Carrier: Verizon (HTC One)

Thanks: 8
Thanked 21 Times in 19 Posts
Default Re: 4.2.2 update problem with exchange services

Nothing yet. I am waiting for a response from the tech I spoke with last week. I may try a factory reset when I have the time to deal with reinstalling everything. I will post any reply I get from Google.
trankster is online now  
Reply With Quote
Old February 19th, 2013, 03:03 AM   #7 (permalink)
Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 310
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 11
Thanked 66 Times in 57 Posts
Default

I've just updated to 4.2.2 on my N7 and N4, and both still connect to my Exchange 2003 server as before.
jhsrennie is offline  
Reply With Quote
Old February 19th, 2013, 03:10 AM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default (Resolved) Exchange not syncing after 4.2.2 update

I resolved my issue via a hint I found in another forum.

(Sorry if the menu entries are not correct, my Android is german, so
I have to guess the names of the english entries)

Select Settings / Data Usage.
Open the context menu at the top right.
Check "Autom. synchronize data"


Seems that selection was lost during 4.2.2 update
(and according to the thread where I found the hint - the same
happened after 4.1.2 update ...)
lightning36 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to lightning36 For This Useful Post:
crion133 (March 31st, 2013)
Old February 24th, 2013, 10:31 AM   #9 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
trankster's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Irvine, CA
Posts: 211
 
Device(s): Galaxy Tab Pro 8.4 wifi, HTC One
Carrier: Verizon (HTC One)

Thanks: 8
Thanked 21 Times in 19 Posts
Default Exchange Services lost with 4.2.2 update

Tried the Factory reset this weekend. As I feared it did not solve the problem. Now I need to spend hours rebuilding and restoring my folders and data. As I relied on my N7 for email, calendar and contacts away from my desktop computer, this is very frustrating and a big loss in confidence in the Nexus 7.
trankster is online now  
Reply With Quote
Old February 24th, 2013, 09:59 PM   #10 (permalink)
Member
 
lucky013's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 206
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 18
Thanked 22 Times in 20 Posts
Default Re: 4.2.2 update problem with exchange services

Quote:
Originally Posted by trankster View Post
Tried the Factory reset this weekend. As I feared it did not solve the problem. Now I need to spend hours rebuilding and restoring my folders and data. As I relied on my N7 for email, calendar and contacts away from my desktop computer, this is very frustrating and a big loss in confidence in the Nexus 7.
Did you backup your data? Most folks have all their contacts backed up in case of an issue. If you have a google account everything should be saved and available for export.
lucky013 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old February 25th, 2013, 10:25 PM   #11 (permalink)
Member
Thread Author (OP)
 
trankster's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Irvine, CA
Posts: 211
 
Device(s): Galaxy Tab Pro 8.4 wifi, HTC One
Carrier: Verizon (HTC One)

Thanks: 8
Thanked 21 Times in 19 Posts
Default Re: 4.2.2 update problem with exchange services, SOLUTION

Yes, I did back up and no actual data was lost.. My problem was the loss of my office Outlook Exchange connection in the N7 email, calendar and contacts, and then having to restore and personalize after the hard reset.

My solution for Outlook Exchange was to purchase the TouchDown Exchange app.
trankster is online now  
Reply With Quote
Old March 31st, 2013, 12:13 PM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Talking

Quote:
Originally Posted by lightning36 View Post
I resolved my issue via a hint I found in another forum.

(Sorry if the menu entries are not correct, my Android is german, so
I have to guess the names of the english entries)

Select Settings / Data Usage.
Open the context menu at the top right.
Check "Autom. synchronize data"


Seems that selection was lost during 4.2.2 update
(and according to the thread where I found the hint - the same
happened after 4.1.2 update ...)
Lightning, You saved my day! :-D I never would have looked in that section without Your hint! One thing I have to add: After activating the beforementioned automatic data synchronization I also had to set the sync-frequencies to automatic, then it started to work again. We will see what will happen after changing frequencies back to "normal"...

Happy easter from Goettingen! :-)
crion133 is offline  
Reply With Quote
Old April 5th, 2013, 09:10 AM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Had Same Issue and Fixed It

After doing the 4.2.2 update I had the same issue. Have just worked with our company's help desk and problem solved. Go to Settings -- Data Usage -- Menu (on my Galaxy Nexus S1 it is little dots at top right). Put a check by Auto-sync data. This should always be checked if you are wanting to sync with Exchange. During the 4.2.2 update it is removed.
CAnTN is offline  
Reply With Quote
Old July 9th, 2013, 01:25 AM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default 4.2.2 and Exchange Server

Quote:
Originally Posted by lightning36 View Post
I resolved my issue via a hint I found in another forum.

(Sorry if the menu entries are not correct, my Android is german, so
I have to guess the names of the english entries)

Select Settings / Data Usage.
Open the context menu at the top right.
Check "Autom. synchronize data"


Seems that selection was lost during 4.2.2 update
(and according to the thread where I found the hint - the same
happened after 4.1.2 update ...)
Brilliant worked a treat on my Nexus 4 which suddenly dropped this.
DrGadget is offline  
Reply With Quote
Reply


Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > Nexus 7 (2012)
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:43 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.