Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > B&N NOOKcolor > NOOKcolor - Support and Troubleshooting

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old December 28th, 2011, 12:19 AM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Nook Color not connecting with my Wi-Fi

So I know little to nothing about Wi-Fi and internet connection stuff, but what I can tell you is that I was able to connect my brand new Nook Color to my boyfriend's wifi but when I came home, it is unable to connect with my own wifi. I have a Mac and my wifi is "WPA personal". I know the password and I have entered it but my nook always shows it's 'disconnected.'

I have even changed my wifi to have no security settings and my nook still won't connect to it. (Don't worry, I changed it back immediately.)

But what's wrong and what can I do to fix it? I would really like to download some books for my road trip coming up and this is becoming aggravating!

Thanks in advance!

-Meesh

meesh23 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old December 28th, 2011, 05:10 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
colchiro's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Gender: Male
Posts: 8,852
 
Device(s): HP TouchPad, Samsung Galaxy Note II, Dell Venue 11 Pro
Carrier: Verizon

Thanks: 833
Thanked 1,810 Times in 1,403 Posts
Default

How old is your wireless router?

You'll probably need the login/password to access it from a web browser.

It's possible that you have access control (only certain devices can access it), which would require you to know or recognize it's mac address. (Look for wireless settings with "mac address" on it.)

Another possibility is to change the encryption type (AES/TPK).
colchiro is offline  
Reply With Quote
Old January 3rd, 2012, 10:19 AM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 17
 
Device(s): Samsung Galaxy SII/Sprint Epic 4G Touch
Carrier: Not Provided

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I had two similar problems with my new NC.

It wouldn't connect using stock 1.2.0 or 1.4.1 at my Fiancee's house - I had to change her router's wireless encryption to WPA2 AES.

It wouldn't connect using CM7 7.1 at my house - I had to change my router's wireless encryption to WPA2 AES.

Strangely, both our laptops worked interchangably at either house using WEP.
Coincidentally, my Samsung Galaxy SII/Sprint Epic 4G Touch running 2.3.6 (stock) wouldn't connect at her house before the change, it just worked at mine.
Nor would my Wii work wirelessly at her house before the change.

So changing 2 encryption settings fixed three devices
MikeNJ is offline  
Reply With Quote
Old January 3rd, 2012, 01:44 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 93
 
Device(s): Samsung Galaxy S3
Carrier: AT&T

Thanks: 4
Thanked 21 Times in 19 Posts
Default

If you were using WEP, you might as well not bother with encryption at all. WEP is easily cracked. WPA is what you want anyway.
chocophile is offline  
Reply With Quote
Old June 21st, 2013, 01:17 PM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Gender: Female
Posts: 10
 
Device(s): nookColor Filemate Clear 7 inch tablet
Carrier: none

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ok, I've had this problem for many months, and could never find any way to connect. I even took my mook to B&N yesterday, where everything worked just fine. I even checked my router's MAC address settings and the router could see the nook just fine, the nook's MAC address was already listed, but still the nook would not even "see" the router when it scanned. Finally, after reading the above posts, I decided to take the security on my router down to WEP (temporarily) to see what that would do. Well, I couldn't connect to the internet with any of my devices following that move. So I pushed the red reset button on my router, which reset the security back to WPA/PSK. And what do you know, after months of no connection, my nookcolor has finally got online at my house. Hurray. Hopefully, people with this problem will see this post and be able to connect.
sross512004 is offline  
Reply With Quote
Old July 27th, 2013, 05:16 PM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Gender: Female
Posts: 10
 
Device(s): nookColor Filemate Clear 7 inch tablet
Carrier: none

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Oop, sorry. Didn't realize I'd already posted about this and don't know how to delete this 2nd post.


I want to post this update. My Nookcolor has been setting, unused, for the last 6 months, because I broke down and bought a tablet that would connect to wifi. I recently took my Nookcolor into a B&N store. Of course, it connected there just fine so there was nothing they could do. I came home and started playing with trying to connect it again, still no luck. But then, in the course of human events, I messed around so much that I messed up my router. Well, to make a long story short, I had to do a hard reset on the router and what do you know? My Nookcolor connected to it instantly! And I haven't had any connection problems since.
sross512004 is offline  
Last edited by sross512004; July 27th, 2013 at 05:19 PM.
Reply With Quote
Old August 3rd, 2013, 10:13 PM   #7 (permalink)
Senior Member
 
colchiro's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Gender: Male
Posts: 8,852
 
Device(s): HP TouchPad, Samsung Galaxy Note II, Dell Venue 11 Pro
Carrier: Verizon

Thanks: 833
Thanked 1,810 Times in 1,403 Posts
Default

The NC is an older device and not sure if it supports wireless "N".

It's possible you changed a setting on it that broke support for older devices that only work with "B" and "G" protocols and the reset fixed it.
colchiro is offline  
Reply With Quote
Old October 2nd, 2013, 07:34 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 4
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

When I check my router's settings online at Verizon it can't even detect the NC. When I temporarily switch to static IP it "connects" and shows a white wifi logo but there is no internet access. argh.

Quote:
Originally Posted by sross512004 View Post
Ok, I've had this problem for many months, and could never find any way to connect. I even took my mook to B&N yesterday, where everything worked just fine. I even checked my router's MAC address settings and the router could see the nook just fine, the nook's MAC address was already listed, but still the nook would not even "see" the router when it scanned. Finally, after reading the above posts, I decided to take the security on my router down to WEP (temporarily) to see what that would do. Well, I couldn't connect to the internet with any of my devices following that move. So I pushed the red reset button on my router, which reset the security back to WPA/PSK. And what do you know, after months of no connection, my nookcolor has finally got online at my house. Hurray. Hopefully, people with this problem will see this post and be able to connect.
Benito_EM is offline  
Reply With Quote
Reply
Tags
connection, internet, nook, nook color, wifi


Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > B&N NOOKcolor > NOOKcolor - Support and Troubleshooting
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 09:00 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.