Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Galaxy S3

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old December 26th, 2012, 08:50 AM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question MPT Driver issue - tried all fixes...

Hello

I flashed my phone from Orange firmware to stock firmware last weekend, and since then, I've not been able to connect my phone to my PC via USB.

I installed Odin on the day I flashed the stock firmware, and Odin picked the phone up ok.

I usually only connect my phone to my pc to manage files etc, and don't use Kies, although I did try to use Kies after I flashed the new firmware, to check for updates. It was then that I started to have problems.... I couldn't connect, and Kies tried to install new drivers, which failed.

I then tried to connect to my pc in the usual way, without Kies, and my PC didn't pick my phone up. The same "installing driver device software" message came up, which again failed.

I tried to connect to another pc, and the same happened. Kies is not installed on that pc in case that's relevant. No previous problems with my phone being recognised on that pc for file management purposes, and other phones are connecting fine.

My phone is showing as being connected to my PC as a media device, but just not being picked up by my PC.

I've tried the following fixes, such as:

i) uninstalling all USB drivers, and then installing Samsung USB drivers. The same "installing driver device software" message came up, and the Samsung drivers installed fine, but the MPT drivers still failed.

ii) updating the drivers by browsing my pc and chosing the "let me pick" option. It failed to update, and gave a code 10 error.

ii) installing the MPT porting kit - made no difference at all.

At first, I thought it may have something to so with Kies or Odin, but the problem must be with my phone, because the same thing is happening whatever PC I'm trying to connect to, and the other pc's don't have either of those installed.

The firmware I flashed is the UK stock firmware; could that have affected anything on my phone itself?

Thanks for reading. Please let me know if you have any suggestions.

P.S. I did search before I posted, and couldn't find anything that exactly matched my problem, and seemed to be from people having a problem with Kies, which I don't think this is.

feelsoreal is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old December 26th, 2012, 09:34 AM   #2 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 279
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 22
Thanked 16 Times in 13 Posts
Default

Sorry I don't have a solution for you, but I've been experiencing the same problems with the MTP driver. My Transformer with ICS is picked up just fine. Before getting Jelly Bean with the Verizon update it worked fine, but admittedly I didn't hook up my phone via USB for a week or two before that. I could very well have lost functionality before then; who knows. I'm guessing something in the phone is not allowing the MTP process to start. I can't believe this isn't a more widespread problem.
question729 is offline  
Reply With Quote
Old December 26th, 2012, 10:20 AM   #3 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks - I'm glad I'm not the only one! I agree it's definitely the phone, but not sure what has happened.
feelsoreal is offline  
Reply With Quote
Old December 28th, 2012, 04:43 AM   #4 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Solved the problem...

I connected my phone via Odin (before flashing Jelly Bean 4.1.2), and the drivers installed successfully! I could access my files as usual. I tested it again when Odin was closed, and it was back to normal. Hurrah!

I now have a different problem since updating to 4.1.2 (Harware Id not recognised), but connecting via Odin fixed the MTP issue. I now have to find a fix for the hardware id problem.
feelsoreal is offline  
Reply With Quote
Old January 6th, 2013, 01:44 PM   #5 (permalink)
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 279
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 22
Thanked 16 Times in 13 Posts
Default

I was only trying to charge my phone via USB just now, but the mtp driver actually installed this time. I haven't done anything special to the phone, but I'm glad I'm able to access the phone through my PC again. Weird problem...
question729 is offline  
Reply With Quote
Reply

Buy the Samsung Galaxy S III
Sign up for instant notification when the Samsung Galaxy S III goes on sale!
Samsung Galaxy S III

  The Samsung Galaxy S3 is the company's flagship device of 2012. As one of the most anticipated devices of the year, this device is the first to come with a Exynos 4 Quad processor. It also has Android 4.0, a 4.8-inch 720p Super AMOLED ... Read More



Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Galaxy S3
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 08:57 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.