Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Galaxy S3

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old January 24th, 2013, 02:49 PM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Galaxy S3 At&T intermittently not receiving texts until I restart

Hello all - not sure if others are experiencing this issue with their Galaxy S3 on AT&T.

I have not been able to determine a pattern when this happens, but periodically / intermittently, I stop receiving text messages and possibly even phone calls (so my girlfriend tells me ;-). Quite frustrating for her, and eventually me when she vents.

If I restart the device, the notifications and messages come flooding in.

Just wondering if anyone has had this issue and if there is a root cause determination and fix.

Thanks,

Rick

1-25-13: I installed and am trying out 'restart connection', 'fast Reboot', 'Signal repair' and the latest is 'Fresh Network' by McStealth which stops and restarts all my network and wifi connections..seems to work but would like to find an app that would do this automatically on a scheduled basis - I requested this functionality to McStealth..will see if I get a reply.

rick27607 is offline  
Last edited by rick27607; January 25th, 2013 at 07:39 AM. Reason: added additional info
Reply With Quote
sponsored links
Old January 24th, 2013, 03:13 PM   #2 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Michigan
Posts: 25
 
Device(s): Samsung Captivate, Samsung Galaxy S3
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It has to do with the Jelly Bean update. I have been told by an ATT rep that they are working on it to fix it. But the problem comes with ATT's LTE. With the new update, you are unable to make or receive phone calls while LTE is running. It is extremely frustrating and I hope they fix it very soon.
captivater is offline  
Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 07:26 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
jekyll919's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wichita, KS
Posts: 49
 
Device(s): Triumph (MTDEV CM7, current build)
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

Posting for my girlfriend, but is there anything we can do in the mean time? Her's stopped receiving texts and calls this morning. She keeps her LTE off as per my suggestion for saving battery, so we don't think it's that. She can send texts and calls, but can't receive them. A few people in our area were reporting the same things with different phones, so I thought maybe it was some kind of network upgrade/outage. Either way, she's freaking out.
jekyll919 is offline  
Reply With Quote
Old January 25th, 2013, 07:24 AM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Northern Virginia
Posts: 269
 
Device(s): Samsung Galaxy S3 (AT&T)
Carrier: Not Provided

Thanks: 11
Thanked 35 Times in 25 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by captivater View Post
With the new update, you are unable to make or receive phone calls while LTE is running.
That's not true, I do it all the time. There may be a bug win the scheduler or some other piece of software causing these problems, but it isn't because the phone can't make or receive calls while LTE is running.

My best guess, honestly, would that there is a problem with staying actually connected to the network and that restarting is reconnecting. Something like that could be on either the phone or the network though. I'd call AT&T just in case it is on their end though.
ardyer is offline  
Reply With Quote
Old January 25th, 2013, 07:32 AM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Michigan
Posts: 25
 
Device(s): Samsung Captivate, Samsung Galaxy S3
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by ardyer View Post
That's not true, I do it all the time. There may be a bug win the scheduler or some other piece of software causing these problems, but it isn't because the phone can't make or receive calls while LTE is running.

My best guess, honestly, would that there is a problem with staying actually connected to the network and that restarting is reconnecting. Something like that could be on either the phone or the network though. I'd call AT&T just in case it is on their end though.
It IS a problem with the LTE network. You're telling me your ATT gs3 with jelly bean, when you go to make calls, the 4g LTE symbol stays there and doesn't drop from LTE to plain 4g and then possibly just disappears? If it doesn't do that you're probably the only one. I spoke with multiple ATT reps about the problem and it is known by samsung and att and they are working to fix it.
captivater is offline  
Reply With Quote
Old January 27th, 2013, 11:07 PM   #6 (permalink)
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 499
 
Device(s): Galaxy Note 10.1, Galaxy S3, Galaxy Epic Touch, Epic 4G, Moment
Carrier: Sprint

Thanks: 16
Thanked 39 Times in 33 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jekyll919 View Post
Posting for my girlfriend, but is there anything we can do in the mean time? Her's stopped receiving texts and calls this morning. She keeps her LTE off as per my suggestion for saving battery, so we don't think it's that. She can send texts and calls, but can't receive them. A few people in our area were reporting the same things with different phones, so I thought maybe it was some kind of network upgrade/outage. Either way, she's freaking out.
I had the same problem with my sprint s3. I finally pulled the trigger and did a factory reset. I think that has fixed the problem-- finally.
Stoney62 is offline  
Reply With Quote
Old January 28th, 2013, 07:27 AM   #7 (permalink)
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Northern Virginia
Posts: 269
 
Device(s): Samsung Galaxy S3 (AT&T)
Carrier: Not Provided

Thanks: 11
Thanked 35 Times in 25 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by captivater View Post
It IS a problem with the LTE network. You're telling me your ATT gs3 with jelly bean, when you go to make calls, the 4g LTE symbol stays there and doesn't drop from LTE to plain 4g and then possibly just disappears? If it doesn't do that you're probably the only one. I spoke with multiple ATT reps about the problem and it is known by samsung and att and they are working to fix it.
Yup, since I responded I've been paying extra attention. Happened (LTE icon stayed on while on voice call) at least twice yesterday.
ardyer is offline  
Last edited by ardyer; January 28th, 2013 at 07:28 AM. Reason: Clarity
Reply With Quote
Old January 29th, 2013, 04:01 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My friend is having the same problem. He has a galaxy s2 though. All of a sudden in the last 2 days, he hasn't been able to receive any of my texts only mms but no sms messages. We are both on ATT and I have an Iphone5 if that matters. So this is an issue with the jelly bean update and LTE? He says he can get texts from other people though. Why would it not work with mine?
texpro1234 is offline  
Reply With Quote
Old January 29th, 2013, 04:02 PM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

And he has tried restarting and that doesn't work either.
texpro1234 is offline  
Reply With Quote
Old January 31st, 2013, 01:06 PM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Twin Cities, MN
Posts: 73
 
Device(s): SGS3 AT&T, SGS2 AT&T SHOstock2 rom
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 11 Times in 9 Posts
Default

Wow, I don't know if I am happy or sad to find out I am not the only one experiencing this!

There is a another thread on this here: (Perhaps they should be merged?)
Not receiving calls/texts until I restart the phone myself.

Not sure how this is connected to the 4GLTE thing as I keep all my radios off and only run them on demand as needed.

HISTORY ON INITIAL FONE
AT&T had me replace the sim card, upgrade to JB and checked to see my fone was provisioned correctly, none of that helped. They sent me a replacement fone that came last Saturday. It came with ICS on it so I upgraded it to JB. (Note: original fone was doing this on ICS and continued after JB update) So mad that the new replacement fone is doing exact same stuff so I removed all my apps and widgets and it happened again.

Just this morning I did the factory reset from recovery mode and did not bring back one single app! So this fone is 100% OEM.

If it happens again, I don't know what to do. A guy on XDA also mentioned that he spoke with an AT&T tech that admitted the "programming fault" and he was told that rooting and a rom would also solve thie issue but I am reluctant to do that. I have heard problems with loosing the fones IMEI number during root and also tripping the flash counter, both of which I do not want to have happen in the event I have to go back to AT&T for warranty.

Has anyone ever heard if AT&T would allow you to choose a different brand fone as a replacement say like an HTC or something?
NoMoreSymbian is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old January 31st, 2013, 08:02 PM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 9
 
Device(s): Captivate ROM:Continuum v4 (JS8) Baseband Modem:XXJVK Kernel:Onix 2.0.5
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Bookmarking this in hopes some 1 finds a fix soon.

I just got the s3 a week ago and have been plagued with not being able to receive sMs or calls on two different occasions. A simple restart fixes the issue, however I would prefer not having to restart daily in hopes of getting my calls and texts.

4.1.1
I747UCDLK3
3.0.31-274808
FroggyStyle is offline  
Reply With Quote
Old February 1st, 2013, 09:28 AM   #12 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Twin Cities, MN
Posts: 73
 
Device(s): SGS3 AT&T, SGS2 AT&T SHOstock2 rom
Carrier: Not Provided

Thanks: 1
Thanked 11 Times in 9 Posts
Default

Ok long phone call with AT&T yesterday afternoon after yet another failure. At first, the guy wanted to put me through the usual diagnostic hoops but I stopped him and told him to just listen to what's been done and what the symptoms are. After a while he stopped me and said he knew exactly what the issue is and will fix it for me right now! Now I do not know what all the terms he threw at me mean but I will list them here for reference. I told him that the phone was reset yesterday morning and zero apps were installed so it had to be a network issue or something wrong with my account. He told me there were "routing number mismatches" and my "LRN" was incorrect. Also said they had me on the wrong network and moved me to the Cingular wireless network. Don't know where I was previously. He also mentioned that the SOA was updated with LRN to the proper SPID. I was told the changes could happen immediately but for sure within 24 hours. No failure yet but this phone has fooled me before and gone for a couple days without failing.

One thing I didn't think was related is that I talk with my wife a lot during her long work commutes and we are constantly loosing the ability to hear one another. There are periods of silence then it pops back in. This literally happens in every call we have and we attributed it to either a tower issue or her car's Bluetooth etc but since the tech made these changes, not one call issue in the three conversations we have had. Also it seems that text messages are received and send instantly unlike they used to sit for a bit before going. Hmmmm.

I hope I do not have to post in the next couple days that the phone has failed again, it is really getting to me.


Well guess what! Yeah it failed again. I ran across a thread on the AT&T help forums and the guys there had a work around using two different methods to disable LTE. One was a video showing an easy way to create a new APN that just uses 4G. I did that and a family just called telling me they could not reach me a couple hours ago. I was sitting here at home, phone right next to me! I could call AT&T again but it just seems a waste of time as they just do not seem to have a clue why this is happening!
NoMoreSymbian is offline  
Last edited by NoMoreSymbian; February 2nd, 2013 at 04:12 PM.
Reply With Quote
Reply

Buy the Samsung Galaxy S III
Sign up for instant notification when the Samsung Galaxy S III goes on sale!
Samsung Galaxy S III

  The Samsung Galaxy S3 is the company's flagship device of 2012. As one of the most anticipated devices of the year, this device is the first to come with a Exynos 4 Quad processor. It also has Android 4.0, a 4.8-inch 720p Super AMOLED ... Read More

Tags
restart to fix, sms receive problem


Go Back   Android Forums > Android Phones > Samsung Galaxy S3
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:45 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.