Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > Samsung Galaxy Tab 10.1

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old January 4th, 2012, 05:44 PM   #1 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default problems connecting to the internet on wifi

First of all, I allready read some issues on this forum about this sort of wifi problems but none of them helped me out !
I just bougth a samsung Galaxy 10.1v tablet and try to connect to the internet true my wifi-network.
I have allready a PC and a samsung galaxy S2 working on my wifi. I'm using a good old fashion US Robotics Maxg router with a WPA2 and WPA (PSK) security Method and TKIP and AES encryption with the password phrase.
I also changed the standard ip ranges from 192.168.2.x to 192.168.123.x because of vpn-work stuff.
Connection to my wifi network is made directly after entering the passwordphrase on my tab but I'm struggeling connecting to anything outside (gmail, market, ...).
I managed today to connect trough the wifi at my work. That works fine so no mallfunction of the tablet. But at home... By the way, it's android 3.0.1 inside ;o))
Before I forget, i allready reconfigured the router from manufactory settings but nothing helps. It has to do with a router setting but I don't have any clue...I got stuck now... I allready tried to change the default channel on the router to a lower number than 11 as mentionned in one of the other threads and restarted router and tab but it doesn't work. Anybody any idea ?

Molenco is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old January 5th, 2012, 12:11 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Szadzik's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Gender: Male
Posts: 5,413
 
Device(s): Galaxy S4 Galaxy Note 10.1 Nexus 7 2013 LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 208
Thanked 729 Times in 616 Posts
Default

1. Tab 10.1 should be at least Android 3.1

2. HAve you tried assigning a static IP on the router to the Tab?
__________________
OT MaxDB, CD1, CD5, J5, GD96, ME45, T68i, X6, CX65, A925, E398, MPx200, X6-2, OT715, D600E, W810, M600i, BB8100, W880, N95-2, P1i, Ignito, W880, X1, MS1, MS2, TP851, XT910, GTab 10.1, SGS3, SGS4, SGNote 10.1, Nexus 7 II
Szadzik is offline  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 11:50 AM   #3 (permalink)
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 197
 
Device(s): Razr Maxx
Carrier: Big Red

Thanks: 12
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

Sence i updated to 3.2 i have been having connect issues as well as being very slow.
__________________
Been to the dark side and back. Rocking a maxx.
bxtzd3 is online now  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 02:21 PM   #4 (permalink)
Senior Member
 
bfksc's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Canada
Posts: 1,253
 
Device(s): Rugby Pro LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 200 Times in 169 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Molenco View Post
Connection to my wifi network is made directly after entering the passwordphrase on my tab but I'm struggeling connecting to anything outside (gmail, market, ...).
I managed today to connect trough the wifi at my work. That works fine so no mallfunction of the tablet. But at home... By the way, it's android 3.0.1 inside ;o))
Check the SSID broadcast name for your router network and make sure it's a single word or phrase as some devices are fussy about it:

This Is My Network = does NOT work

ThisIsMyNetwork = does work
bfksc is offline  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 07:03 PM   #5 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Szadzik View Post
1. Tab 10.1 should be at least Android 3.1

2. HAve you tried assigning a static IP on the router to the Tab?
1. I tried to do an update on my tab through Kies but that doesn't work neighter. i tried it on a Windows XP SP3 and a Windows vista... It starts connecting to the PC but it stays in that situation...

2. As far as I found on the router I cannot assign a static ip adres to a device... I thought you had to do it on the device itself... as on a PC or a server...
Molenco is offline  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 07:04 PM   #6 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bfksc View Post
Check the SSID broadcast name for your router network and make sure it's a single word or phrase as some devices are fussy about it:

This Is My Network = does NOT work

ThisIsMyNetwork = does work
My SSIS is MOLTHUIS, so that cannot be te problem... Thanks anyway.
Molenco is offline  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 07:08 PM   #7 (permalink)
New Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My collegae mentionned today that there is a difference between the 10.1 and the 10.1v version. What I can see is that I have an 8 MP camera on board an is thicker that the 10.1. He said that you can't buy it in the stores here so has it something to do with a sort of regional setting ?
Molenco is offline  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 09:54 PM   #8 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Atlanta
Gender: Male
Posts: 47
 
Device(s): Droid Maxx
Carrier: Verizon

Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Since the last update, my tab often takes a long time to connect to wifi. If I manually cycle wifi off and back on, it connects right away. Hopefully the next update will fix it one day...
zimmy is offline  
Reply With Quote
Old January 5th, 2012, 11:35 PM   #9 (permalink)
Senior Member
 
Szadzik's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Gender: Male
Posts: 5,413
 
Device(s): Galaxy S4 Galaxy Note 10.1 Nexus 7 2013 LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 208
Thanked 729 Times in 616 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Molenco View Post
1. I tried to do an update on my tab through Kies but that doesn't work neighter. i tried it on a Windows XP SP3 and a Windows vista... It starts connecting to the PC but it stays in that situation...

2. As far as I found on the router I cannot assign a static ip adres to a device... I thought you had to do it on the device itself... as on a PC or a server...
If the device you have is not just a simple access point, you should be able to set a static IP for a single device. If not, try rebooting the Tablet and the router to make sure they are not hing on sth.
Szadzik is offline  
Reply With Quote
Old January 20th, 2012, 09:38 PM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tallahassee, FL
Posts: 3
 
Device(s): Galaxy Tab 10.1, HTC EVO
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Anyone heard if and when Samsung will offer a fix for the wi-fi problem that lots of GT owners are having ? WoW !! I came within a hair of buying the I-Pad2 when I bought the GT10.1. I Love Android but this waiting with no home Wi-Fi is not good..
Chardeaux is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old February 16th, 2012, 07:18 PM   #11 (permalink)
New Member
 
91dakota91's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 3
 
Device(s): Galaxy Tab 10.1, Samsung Stratosphere I405
Carrier: Not Provided

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I recently purchased a Galaxy Tablet 10.1 and I've not been able to connect to my home wifi network since I got it. I have a desktop running the cable modem and router. I have two laptops that run off the wireless router. The tablet will let me go through the motions of connecting, but continuously saying, "Obtaining IP address." It never connects. I've tried the following:

Restarting the router
Creating a static IP address
Restarting the tablet
Reentering the WEP key on the tablet after clearing it out multiple times
I've checked for system updates on the tablet, but none available
So, what now?
91dakota91 is offline  
Reply With Quote
Old February 17th, 2012, 09:34 AM   #12 (permalink)
Senior Member
 
bfksc's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Canada
Posts: 1,253
 
Device(s): Rugby Pro LTE
Carrier: Not Provided

Thanks: 2
Thanked 200 Times in 169 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by 91dakota91 View Post
I recently purchased a Galaxy Tablet 10.1 and I've not been able to connect to my home wifi network since I got it. I have a desktop running the cable modem and router. I have two laptops that run off the wireless router. The tablet will let me go through the motions of connecting, but continuously saying, "Obtaining IP address." It never connects.
Sounds just like an IP caching issue. Even though DHCP is supposed to be fully dynamic, it has a sticky feature where the router attempts to reserve the first IP used for that device, and if that IP gets used by another device, then the Tab won't be issued an IP until after the IP lease period has expired. Some routers have an infinite time period, others use a week, some are one day.

To fix it, you need to "forget" the connection on the Tab in the WiFi settings, then disable WiFi on the Tab, power cycle both the Tab and the router, then enable WiFi on the Tab again. It will find the router and set up a new IP. Once you get a new IP, it's a good idea to set that IP static in the router that way it will always reserve the IP.

Or you can set the DHCP IP lease renew time to "never" or a very high period like a week. Renews occur at the 50% point, so with a week setting it will renew at 3.5 days which should be long enough to connect again before "losing" the IP to another device.
bfksc is offline  
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to bfksc For This Useful Post:
Bjcho (February 26th, 2012), kiltedwarrior2 (July 2nd, 2012)
Reply


Go Back   Android Forums > Android Tablets & MIDs > Samsung Galaxy Tab 10.1
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:28 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.