4G Problems with Google I/O Phones?Support


Last Updated:

  1. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Has anyone else had problems getting 4G to work on the phones given out at the Google I/O Conference? I am in Raleigh, NC with a very strong 4G signal, but the phone will not work on 4G. It finds the 4G Network, but then it tries to get an IP Address from Sprint and just sets there, hung in that state.

    I have tried it at several different spots, all with great 4G reception. It finds the network fine, but never gets an IP Address.

    Tech support is working on it, they think something is not set correctly on the account, but they don't know what. Anyone else have this trouble?

    Thanks... C
     

    Advertisement
  2. eieio

    eieio Well-Known Member

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    1,065
    Likes Received:
    823
    Sounds like the phone is not provisioned correctly for 4g access, are you using it on the IO number or did you switch over to a personal line??
     
    RiverOfIce likes this.
  3. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Still on the number that came with the phone. I have not switched the phone over to my Sprint account yet.

    C
     
  4. SprintFun

    SprintFun VIP Member VIP Member

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    1,547
    Likes Received:
    656
    I'm happy all of you I/O guinea pigs are beta testing my phone for me :D
     
  5. shadrap

    shadrap Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Messages:
    293
    Likes Received:
    272
    I am in Greensboro, I recently drove to Raleigh and back and tried out my 4G. I didn't have a problem with the 4G as long as I was sitting still. Mine has never requested an IP address. Hope you get it resolved. Let us know the outcome.
     
  6. RiverOfIce

    RiverOfIce Banned

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Messages:
    1,715
    Likes Received:
    1,254
    That has happened a few thousand times with me. The phone is not provisioned on the network. Tech will have to flash the phone.
     
  7. TheBiles

    TheBiles Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Messages:
    705
    Likes Received:
    159
    It's the exact same phone that you will get on the 4th. We just get it over a week early. :D
     
  8. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Were you using an Evo from the Google Conference? 4G works fine with an Overdrive. It is just not working on this particular phone.
     
  9. eieio

    eieio Well-Known Member

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    1,065
    Likes Received:
    823
    4g looks for a MAC address. I have never seen a device request an ip address so that is weird.

    There is a setting under advance setting in the phone to see if it has been assigned a mac address if there is not one the phone has not been provisioned correctly..

    Pull the batter for 2 minutes and see if there is a PRL update..

    You can manually check for these
     
  10. shadrap

    shadrap Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Messages:
    293
    Likes Received:
    272
    Yes. I have not had a problem. I did do the prl update.
     
  11. Mikesnap

    Mikesnap Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    69
    Likes Received:
    5

    I agree
     
  12. misticjeff

    misticjeff Well-Known Member

    Joined:
    May 24, 2010
    Messages:
    54
    Likes Received:
    19
    I'm happy to report that everything is working properly here in Las Vegas, Nevada. Good, strong 4G signal and all is well.
     
  13. Eguy

    Eguy Well-Known Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    485
    Likes Received:
    64
    And for some, pay a lot more :D.
     
  14. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    The 4G Settings screen has 5 Sections
    1. 4G (gives status, mine says "Obtaining IP address from Sprint"
    2. Network notification (notifies you if 4G network is available
    3. Network Provider
    4. Signal strength
    5. IP address

    So I am assuming that some type of IP address does have to be assigned for 4G, since it is one of the items on the 4G Settings Screen.

    How do I get to "Advance Settings"? I did not see that under the Settings App.

    Thanks... C
     
  15. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    OK, I did find the 4G MAC address, it is under Hardware Information, under About Phone, under Settings

    It does have a 4G MAC Address assigned. I also tried the PRL update, but no luck. Still waiting on Tech Services to come up with a solution.

    C
     
  16. infamousjax

    infamousjax Well-Known Member

    Joined:
    Feb 16, 2010
    Messages:
    182
    Likes Received:
    21
    Actually, there's a chance that some of the Google I/O phones are signed with test keys, not release keys. Of course, there's no proof of this yet, but it definitely IS possible.

    So who knows, maybe you still have a prototype. ;)
     
  17. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Well Sprint gave up already. They said it must be something wrong with this particular phone. The worst part is they said they cannot do anything about it, until the phones are released on June 4th (because according to Tech Support, they don't have a replacement available).

    So now I have to wait for the Sprint store to open on the 4th, while everyone else is in line to get a new EVO, I will be there, trying to get mine fixed/replaced.

    :-(

    C
     
  18. cesjr02

    cesjr02 Well-Known Member

    Joined:
    May 6, 2010
    Messages:
    266
    Likes Received:
    24
    Phone still functions with 3G and wifi correct? Now you'll just have to use your phone as poor saps like me who don't live in a 4G area. :eek:
     
  19. robertdahlgren

    robertdahlgren Active Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    38
    Likes Received:
    127
    Just fyi, my 4G works fine after I got a new phone number assigned to the google I/o evo. The process took about 30 minutes to complete with a rep on the phone. Just in case you haven't, try disabling wi-fi if you are in range of an open network when enabling the 4G to force the phone onto the 4G connection.

    I did not test out 4G with the original number since there was no 4G coverage in SFO. I received the first collections agency call for the previous owner of the phone-number 10 minutes after activating it and sitting in a session at I/O, hence the change to a new number later that day.
     
  20. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Well I don't know if I am happy or sad, but finally, atleast one other person is having the same problem I am having with trying to connect to a 4G network with my EVO.

    Good and EVO: Sprint employees can't get HTC EVO 4G until July or later

    This person is getting the same "Obtaining IP Address from Sprint" message that mine hangs on, when trying to connect to 4G network.

    Has anyone else seen this yet? Know how to fix it? Sprint gave up.

    C
     
  21. infamousjax

    infamousjax Well-Known Member

    Joined:
    Feb 16, 2010
    Messages:
    182
    Likes Received:
    21
    Sprint told me today that the I/O phones were going to have some bugs because they wern't finalized yet or something... but the ones coming out on the 4th are.

    guess we'll find out
     
  22. h2_hummer

    h2_hummer Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Sprint told me the exact opposite. They said the phones that they gave away at Google, were identical to what would be at retailers on the 4th.
    Same software level, same hardware, everything.
     
  23. infamousjax

    infamousjax Well-Known Member

    Joined:
    Feb 16, 2010
    Messages:
    182
    Likes Received:
    21
    well that's Sprint for ya :)
     
  24. spridell

    spridell Well-Known Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Messages:
    333
    Likes Received:
    166
    I highly doubt that Sprint or HTC would give out 5,000 units that werent finalized.

    That would be suicide for Sprint and HTC.
     
  25. jobryan26

    jobryan26 Member

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    22
    Likes Received:
    2
    Maybe the 4G issue is another bug that was corrected at the same time the sd card was also corrected. This would explain why some are having issues while others are not.

    This was posted on Facebook early late last night:
    "Robert Becher hey everyone i think they fixed problem with the card on phone
    I contacted sprint about this problem tonight, they told me they knew about it already. Sprint said the only phones that have this problem are the ones that google gave to their employees and to the reviewers. It was a software issue,apparently the issue w...as only with the first 2,000 phones google gave out. With the phones being released on June 4th, the software issue is resolved. I am switching form the Crap pre to the HTC Evo 4G, and I am glad to now be a part of Android Forums. Thanks guys and have a good night."
    HTC EVO | Facebook
     

Share This Page

Loading...