Any solution for SUPER lag when making a call????


Last Updated:

  1. salth2o

    salth2o Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    77
    Likes Received:
    1
    After the update to 2.1 the CRAZY lag to just make a phone call had me so frustrated I swapped to my moment. While that did not have the lag, I do not like the size, or the lack of sense UI. I just swapped back and was cruising the forums looking to see if anyone had any way to make the lag better. It is crazy that I have to wait up to 30 seconds sometimes just for the phone to go to dial.

    All help is appreciated
     

    Advertisement
  2. 330D

    330D From My Cold Dead Hands VIP Member

    Joined:
    Mar 4, 2010
    Messages:
    2,863
    Likes Received:
    779

    Don't know if you want to root it, but it surely helps most with the lag issue when you load up a custom rom....
     
  3. clutch_08

    clutch_08 Member

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Root it and flash a rom on to it.
     
  4. salth2o

    salth2o Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    77
    Likes Received:
    1
    Can I root if I already installed that update after 2.1?
     
  5. 330D

    330D From My Cold Dead Hands VIP Member

    Joined:
    Mar 4, 2010
    Messages:
    2,863
    Likes Received:
    779
  6. tatonka_Hero

    tatonka_Hero Well-Known Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    1,566
    Likes Received:
    86
    it doesn't help if the ROM is based on the original 2.1 update. A lot of the 2.1 ROM's still have that lag when dialing. The Froyo release though, doesn't have nearly the delay in dialing out, or doesn't seem to anyway
     
  7. zx12richard

    zx12richard Well-Known Member

    Joined:
    Jan 28, 2010
    Messages:
    318
    Likes Received:
    10
    I heard tried and kinda believe it worked. Read somewhere about turning cache sizes down. Think it helped
     
  8. Firehawk

    Firehawk Well-Known Member

    Joined:
    May 24, 2010
    Messages:
    73
    Likes Received:
    6
    Update the HTC software found in settings>about phone>system updates. Many people, including myself, noticed a big difference after this update. I understand that this update will prevent you from rooting in the future unless you re-install android 2.1. But for people like me who dont plan on rooting this update was a life saver.
     
  9. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    many people report that installing that .6 software update reduces this lag. While 2.1 based custom roms will speed the phone up in general, it wont get rid of the dialer lag, now froyo does.
     
  10. huffman6977

    huffman6977 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 3, 2010
    Messages:
    191
    Likes Received:
    2
    the best way i found is after boot up take down the network and restart it. you can put a widget on the home screen that does it. after i do that i have no lag at all
     
  11. Jimbo670

    Jimbo670 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    What please explain that. Getting closer to dumping this phone and sprint.:mad:
     
  12. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    long press empty spot on screen > add shortcut > settings > mobile network. Doing this will basically give a widget that will dis/reconnect wireless network, the same can also be done with airplane mode.
     
  13. huffman6977

    huffman6977 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 3, 2010
    Messages:
    191
    Likes Received:
    2
    thanks joe you beat me to it lol. don't give up on sprint or the hero. i was feeling the same way trust me. all i do is hit the button after booting up and turn it back on and the lag goes away. if it comes back just do the same thing.
     
  14. hummeljd

    hummeljd New Member

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I had this exact same problem. All I did was contact Sprint, they "refreshed" my phone and the call lag issue was gone. I'm not sure what "refresh" means, but that's what they told me they did, and it seemed to work.
     
  15. Jimbo670

    Jimbo670 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Ok, two more things to try before my phone disappears

    The three
     
  16. DonB

    DonB ♡ Spidey Sense !! ♡ ™ Moderator

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,275
    Likes Received:
    7,881

    Curious I just checked this add shortcut > settings > mobile network., and I do not see Mobile settings there, you sure of this path

    I got mine from add short cut/Widget/settings/Mobile network
     
  17. DonB

    DonB ♡ Spidey Sense !! ♡ ™ Moderator

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,275
    Likes Received:
    7,881
    Where is this cache size option to lower
     
  18. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    Lol something like that, you get the gist of it.
     
  19. DonB

    DonB ♡ Spidey Sense !! ♡ ™ Moderator

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,275
    Likes Received:
    7,881
    Still did not answer my question how do you lower the cache as mentioned above ??
     
  20. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    oh, I wasn't referring to you but I know you can set limits to maximum cache sizes in certain browsers, that's the only cache size I know of that you can limit. I can tell you that doing so will nit reduce dialer lag.
     
  21. DonB

    DonB ♡ Spidey Sense !! ♡ ™ Moderator

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,275
    Likes Received:
    7,881

    I am assuming that Richard was referring to something else than browser, thus the reason why I want to know what he meant, so we can all try it, LOL
     
  22. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    lol, now that I think about it, that makes sense...
     
  23. mkhopper

    mkhopper Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Messages:
    124
    Likes Received:
    9
    I'm going to have to beg to differ on that one.

    Since rooting my Hero, I've always run roms that were built with the HTC software intact, including the Sense UI and standard HTC dialer. I even installed Dialier One with no help with the lag.

    I'm now running the latest Darchdroid rom, which strips out all HTC related items entirely. It's completely AOSP vanilla with the addition of the ADW Launcher software.

    Not only is the speed of the phone much, much faster, but lag in the dialer app is completely gone. Not to mention that this dialer is about 100% easier to use than the one supplied with Sense.

    I love my HTC phone, but won't ever go back to the Sense UI.
     
  24. DonB

    DonB ♡ Spidey Sense !! ♡ ™ Moderator

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,275
    Likes Received:
    7,881


    Interesting, something to think about down the road if it drives me crazy
     
  25. zx12richard

    zx12richard Well-Known Member

    Joined:
    Jan 28, 2010
    Messages:
    318
    Likes Received:
    10
    I pretty Much lowered every cache I could find. My internet to like 2mb lowered flixster and any other. Go to a webpage any hit menu. Them setting and you'll find cache. I can't prove it helped but seems like it to me. Maybe just positive thinkin. Lol
     

Share This Page

Loading...