Awake time mysteryGeneral


Last Updated:

  1. jkmasi

    jkmasi Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    27
    I was happy with my Awake Time usually running at around 10-11%. For some reason, now my awake time is always at ~ 40-50%. I had installed some new weather apps & widgets, so I uninstalled them. I uninstalled Spare Parts, because my change in awake time happened after upgrading that program. I uninstalled Astro File Manager - even though I don't think it's the problem, but it is a big app (I know that's not related to awake time, I was just getting desperate).

    I have the following apps installed currently:
    ATM - hardly ever use this. It's NOT set to do anything automatically - I just like to look at what's running if I have a prob
    Handcent
    Digital Clock Widget
    Bettercut
    My Backup Pro

    I have Mail set to pull mail every 30 minutes (same as before). Nothing is set to auto sync. GPS & Bluetooth off, Wifi on (when in range) and Mobile Network on, Location setting off.

    While I'm at it -- I generally hate the trade-offs with this phone: There are tons of cool apps and widgets in the Market, but each time I've tried something, I usually end up uninstalling it because in some way, overall phone performance is downgraded or compromised in some way - battery drain, lag or similar. Now, I am down to the most basic list of apps, and my phone thinks it's working half of the time it's supposed to be sleeping!

    I have read all of the tips for battery life and optimizing - btw. Just checking for any fresh insight to this awake time problem.
     

    Advertisement
  2. Ty07allstar

    Ty07allstar Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    206
    Likes Received:
    7
    I know my awake time will go up to around 40% if I'm playing a game or using an app that hogs the battery for a long time but once I stop and let my phone sleep it goes down to around 10%. Reinstall Astro and open up the process manager that it has and look at the percentage of the CPU that each app is using and see if any of them is higher then 0%. The only ones that should be 0% are Astro and Android System.
     
  3. xshock

    xshock New Member

    Joined:
    Feb 28, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I don't know. I have a lot of stuff running all the time and my phone does not go slow at all. You can try installing Advance Task Killer to stop aplpications running in the background. I have everythign synced like gmail, facebook, twitter, and more, but try advance task killer.
     
  4. Ty07allstar

    Ty07allstar Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    206
    Likes Received:
    7
    I forgot to mention that, like xshock said, if you have facebook, twitter and other stuff set to auto sync that will increase the awake time also. The only thing that I have set to auto sync is gmail, contact's, and calendar.
     
  5. jkmasi

    jkmasi Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    27
    I have nothing set to auto-sync, as I said.

    The main thing that's confusing me is that I had a low awake time before. I now have a high awake time and I can't figure out what's different. I uninstalled everything I could think of that could be contributing, or was a recent install.

    I will reinstall Astro and see if I can tell what's happening.
     
  6. AdrianC14

    AdrianC14 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 29, 2009
    Messages:
    776
    Likes Received:
    62
    Remember when you first turn on your phone, the awake time will always be at 100%, then it will gradually go down as you don't use it.
     
  7. jkmasi

    jkmasi Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    27
    The only things that don't stay at 0% other than Astro and Android System are the Digital Clock widget - that bounced from 0-2% while I was watching it in Astro... Market would go to 1% then back to 0... Mail... same thing.

    Not sure whether to reinstall spare parts.
     
  8. Zerethusta

    Zerethusta Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2010
    Messages:
    92
    Likes Received:
    5
    There's a few different digital clock widgets, I had one of them that sent me to 100%, try uninstalling. Real easy to put back if you so decide.

    On a side note, I've been using Beautiful Widgets, and am VERY happy with their clock skin choices. May not be for everyone, but I'm using either decay or destroy (can't recall which) and have no intention of chaging it in the near future.
     
  9. AdrianC14

    AdrianC14 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 29, 2009
    Messages:
    776
    Likes Received:
    62
    I like Divi Clock. It's a cute little widget and customizable.
     
  10. jkmasi

    jkmasi Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    27
    On a side note, I've been using Beautiful Widgets, and am VERY happy with their clock skin choices. May not be for everyone, but I'm using either decay or destroy (can't recall which) and have no intention of chaging it in the near future.[/quote]

    No trouble with Beautiful Widgets? I uninstalled - caused lag for me - at least I think that was the culprit. Maybe I'll try again.
     
  11. gm991

    gm991 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    294
    Likes Received:
    6
    Don't know if you have Weather Bug installed or not
    I had this problem a couple days ago, and come to find out it was weather bug, because we had a ton of bad weather up here in the north east and I had 8-9 flood warnings on weather bug, so I think it kept wakeing the phone.
    The problem hes fixed it self because the weather warnings went away, don't know if this might be your problem or not , just thought I would throw it out there
     
  12. jkmasi

    jkmasi Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    27
    I purchased Weather Bug Elite, but uninstalled it after a few days. I didn't like it that much and I think it was draining my battery a bit. I usually just check Weather Underground. Thanks for the idea, though.
     
  13. pkopalek

    pkopalek Well-Known Member

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Messages:
    837
    Likes Received:
    117
    I know you uninstalled it, but Spare Parts will tell you what apps are responsible for your "Partial Wake Usage".

    I use Spare Parts whenever I need, I've never had trouble with it, and I think that the rumors about it are outrageous. I'd at least install it for a week to look at what's up with the partial wake usage. It will rat on itself if it's the problem.
     
  14. hybridowner

    hybridowner Active Member

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    30
    Likes Received:
    4
    Could you possibly checked the box for the phone to stay awake while plugged in? Check under settings/applications/development there's a check box marked Stay Awake. If this is checked, the phone stays awake while plugged in and charging. So the entire time that the phone is plugged in will be counted toward the awake time even though it's not actually contributing to battery drain.
     
    jkmasi likes this.
  15. darrenmthornton

    darrenmthornton Active Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    One other suggestion: use advanced task manager AND automated task killer together (use ATM to kill processes, and then ATK to kill all programs. I've found that each often miss something, but using them together catches everything. Maybe that can help...
     
  16. jkmasi

    jkmasi Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    27

    Great suggestion. I checked and that was checked. I guess that also explains why the awake time is 100% when you first unplug the phone. Right before I checked that setting I looked at my phone status. My awake time is back to 10%. Go figure - all is well again AND now my phone will sleep while charging overnight.

    Does anyone know the purpose of the Stay Awake feature? I'd like to know when I might need it to be checked....
     
  17. AdrianC14

    AdrianC14 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 29, 2009
    Messages:
    776
    Likes Received:
    62
    The people at Verizon turned it on while they were transferring data from my old phone to the Droid Eris.
     
  18. Jrocker23

    Jrocker23 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    102
    The stay awake feature is for using the home screen clock & keeping it on while charging or if some programs that need to be on constantly like say when using gps in the car. When you use gps in the car, keep the phone plugged in and have the stay awake feature on so it doesnt dim out (that is if the gps program doesnt have its own option to keep the phone awake, then the stay awake feature is not needed).
     

Share This Page

Loading...