Backing up apps when changing rom?


Last Updated:

  1. mike390

    mike390 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I want to try a different rom but i also dont want to go through the hassle of finding all my apps in the market again, i was wondering if there was a way to back them up to apks even? or keep them installed for the next rom
     

    Advertisement
  2. daveybaby

    daveybaby Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2009
    Messages:
    919
    Likes Received:
    105
    AppManager will let you back up & restore apps to SD card (except protected ones).

    Also this claims to do the same thing (i havent tried it though).
     
  3. monkegeo

    monkegeo Active Member

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Messages:
    39
    Likes Received:
    1
    Try Titanium backup from the market.
     
  4. Shivv

    Shivv Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    8
    Likes Received:
    1
    Sorry to bump an old thread, but what happens when the backed up apps get updated? Will I still get a notification through the Market even though the apps no longer show up in my Downloads list?
     
  5. Xyro

    Xyro 4 8 15 16 23 42 Moderator

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    12,760
    Likes Received:
    8,895
    I've heard Titanium backup is the only one capable of restoring the link to the market.
     
  6. CrewGuy

    CrewGuy New Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Is there a way to do a search in "The Market", instead of scrolling and looking?
     
  7. daveybaby

    daveybaby Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2009
    Messages:
    919
    Likes Received:
    105
    umm... yeah, there is. Click the button with the word 'search' on it.
     
  8. Xyro

    Xyro 4 8 15 16 23 42 Moderator

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    12,760
    Likes Received:
    8,895
    Or even the dedicated search button on your phone :p
     
  9. jdwis

    jdwis Active Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    37
    Likes Received:
    1
    hi
    how to do the Restore? the backup is taken via Titanium..
    I oculdnt find any button, the tab says "Backup/Restore" but I oculdnt find any option or way to resotre it from sdcard?
    thanks
     
  10. Slug

    Slug Check six! Moderator

    Joined:
    Aug 1, 2009
    Messages:
    20,389
    Likes Received:
    16,500
    Either tap the individual app entries to get "restore" options or press "menu", select "batch" and use those.
     
  11. jdwis

    jdwis Active Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    37
    Likes Received:
    1
    Hi


    Yes thats true but lets say I took a backup with present ROM and its applications, now I erased and flashed another ROM, may be Titanium comes already on the ROM or I installed it.
    At this point running Titanium would not find any app on the phone which were there with the previous ROM, so I assume there should be a way in Titanium to do a Restore from the sdcard for the new ROM..???

    I just checked the Batch option, there is no option for Restore..
    I guess this app is only for Backup but not for restore??

    thanks
     
  12. Slug

    Slug Check six! Moderator

    Joined:
    Aug 1, 2009
    Messages:
    20,389
    Likes Received:
    16,500
    Bottom of the batch list.... "Restore missing apps with data", "Restore missing apps + all system data", "Restore all apps with data"?

    One is pretty pointless without the other. ;)
     
  13. jdwis

    jdwis Active Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    37
    Likes Received:
    1
    thanks Slug

    found those three options for restore... somehow missed that, i would blame it to vodka ;)
    ok I took the backup with Titanium, stored on sdcard.
    then I changed my previous MCR 3.1 to 3UK customised ROM (rooted) as per the one on modaco's site, newer ver 2.73.771.73..
    got an error with Titanium, asking for busybox, chkd forum threads and sorted the problem..
    Now as per your instruction I found those three options
    1) "Restore missing apps with data"
    2) "Restore missing apps + all system data"
    3) "Restore all apps with data"?
    I tried option 1, but nothing got restored from sdcard?
    tried 3rd option as well, no luck...
    I did not try 2nd option as it says All System Data... I assume the ROM ver is changed so System Data files are also changed and so I did not want to mess it..
    Any idea what and how this can be sorted.. my backup has nearly 60 apps.. :) I dont want to go thru that hassle again for installing all the apps from mkt..
    but if there is no way out then ya I might need to do that...
    And ya thnks for that advice on Radio, this time I installed it with the latest ver, followed your guidelines and things went smoothly...

    thanks
     
  14. jdwis

    jdwis Active Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    37
    Likes Received:
    1
    sorry...
    its sorted now, had to change the settings in Preferences... Min age (days) for refresh.
    the count was wrong thats why it was not refreshing...
    done..
    thanks

    it is indeed good app...
     
  15. harmony895

    harmony895 Active Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    It is a pity Titanium only works on a rooted Hero.
    And i don't have that.

    Any other suggestions, to backup also System data?
     
  16. lildegregs22

    lildegregs22 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2010
    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    I think Titanium Backup is the best one to have.
     
  17. jdwis

    jdwis Active Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    37
    Likes Received:
    1
    I assume you can use "Quick System Info" as well even if its not rooted, I am not entirely sure though... just try it out...
    Titanium is a very good application but before that I used this quick system info and that used to backup the entire application stored on the phone in the form of .apk file... which is really helpful when you want to restore that app again... and u dont really require any specific application to restore but even Linda's Filemanager can do it...

    Just try it out...
    Hope it help..
     
  18. harmony895

    harmony895 Active Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    JDWIS, thanks will give them i try.
     
  19. albatri

    albatri Active Member

    Joined:
    Aug 28, 2009
    Messages:
    35
    Likes Received:
    1
    As mentioned on a separate thread a few days ago, I can't use the marketplace or any Google apps since the Googlemail to Gmail debacle. I can't change my Gmail back to Googlemail and I can't login with Gmail so I'm gonna just bite the bullet and reset the phone and start again.

    I'm keen to not lose my apps however but can't install any of the backup apps on to my phone. Can any bright sparks think of a way round this?

    Unrooted Hero on Orange in the UK, latest official Orange Firmware.
     

Share This Page

Loading...