Backup and Restore New for 2.2Tips


Last Updated:

  1. mahers

    mahers Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    1,320
    Likes Received:
    164
    So here's a little tip that's part of Froyo (2.2). Backup and Restore. Apparently, if you need to do a factory reset and wipe the phone, by selecting this in your Privacy settings before the reset, your apps and settings will be restored from Google's servers to their previous state without having to do it all manually f. There's more info on the Moto Forum site here. I hope this actually does what it says it does and helps a few folks out. Anyone try this yet?
     

    Advertisement
    Outlaw71 and mxsjw like this.
  2. HookEmHorns*UT*

    HookEmHorns*UT* Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    237
    Likes Received:
    25
    I have done this and it works flawlessly. I didnt even know about this till i went to reinstall my apps lol. But it does work!
     
    mxsjw likes this.
  3. mahers

    mahers Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    1,320
    Likes Received:
    164
    So it reinstalls everything you had prior to the reset? Apps, phone settings, ringtones, wallpaper, etc? Becasue if that's the case, factory resets won't be such a PITA anymore. An actually usefull Froyo feature! :)
     
  4. binary visions

    binary visions Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    3,334
    Likes Received:
    1,443
    Interestingly, I was running the leaked original 2.2 for a little while and eventually SBF'ed back to 2.1. Didn't really think much about the backup/restore feature.

    When I decided I wanted to upgrade to 2.3.15, I went through, accepted the sync feature, and started reinstalling apps. Only, a bunch of the apps were registered as having started to download already, and my phone was acting funky. I cancelled a bunch of the downloads without thinking they had been deliberately initiated (I thought there were bugs). At one point, I hit the home button and it dropped me into Launcher Pro - which I hadn't installed at all.

    After cancelling so many of the downloads and not being sure what the status of my phone was, I did a factory reset and didn't accept the sync option the next time around, just manually did everything, and then turned on sync.

    Kinda wish I had waited the first time around, to see just how extensive the restore was, but it definitely was reinstalling my apps and a bunch of my settings.
     
  5. Jayme

    Jayme Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    362
    Likes Received:
    13
    I saw this while playing around with my phone the other day, now I know what its for.
     
  6. mxsjw

    mxsjw Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    1,311
    Likes Received:
    171
    You've got to be effing kidding me.
    This will be so nice when my replacement comes on Monday.
     
  7. mahers

    mahers Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    1,320
    Likes Received:
    164
    :D

    I wonder if it would work with a phone swap??? Let us know how it goes please!
     
  8. mxsjw

    mxsjw Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    1,311
    Likes Received:
    171
    Oh I will, don't you worry.:cool:
     
  9. Leftyguy

    Leftyguy Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2010
    Messages:
    2,668
    Likes Received:
    102
    Just hope backup & restore doesn't resore back any bad files that caused the problem in the first place.
     
  10. HookEmHorns*UT*

    HookEmHorns*UT* Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    237
    Likes Received:
    25
    Well it reinstalled my apps and basic setting but not wallpaper and ringtones.
     
  11. bigbadwulff

    bigbadwulff Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    2,442
    Likes Received:
    200
    If it puts things back to the way they were before, aren't you in the same spot you were before?
     
  12. Almac

    Almac Member

    Joined:
    Apr 1, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    4
  13. NCTurner

    NCTurner Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2010
    Messages:
    395
    Likes Received:
    368
    Where is the actual RESTORE function? I clicked the backup option under privacy, and I realize that's a toggle, but I assume it'll do it's own backup upon installation. Is it through the backup assistant?
     
  14. xliderider

    xliderider Well-Known Member

    Joined:
    Jan 28, 2010
    Messages:
    1,232
    Likes Received:
    192
    Two different things. Backup Assistant is a Verizon contact backup program on Verizon servers. The Backup and Restore in the Android OS is on Google's servers.
     
  15. mxsjw

    mxsjw Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    1,311
    Likes Received:
    171
    I said I'd update...so,

    I didn't use the restore on the new phone, I decided to do a full wipe as soon as I popped the battery in. Smooth as silk today. :cool:
     
  16. mahers

    mahers Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    1,320
    Likes Received:
    164
    If it was a new phone, what was on it to wipe? :confused:

    Don't confuse me, man :)
     
  17. mxsjw

    mxsjw Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    1,311
    Likes Received:
    171
    T'was a refurbed phone, it came loaded with 2.1, and had to be updated to Froyo. It also wasn't properly wiped and reset when I got it...did not boot up the 1st time with the droid setup/walk thru screens, it just turned on and went to the home page right away.
    I wanted it clean, so I could muddy it up myself.:p:D
     
  18. crboone

    crboone Well-Known Member

    Joined:
    Aug 16, 2010
    Messages:
    254
    Likes Received:
    13
    Does this reduce or eliminate the need for Titanium?
     
  19. mahers

    mahers Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    1,320
    Likes Received:
    164
    I see said the blind man. Odd that you would get it that way, but then again, nothing they do surprises me anymore. Hope your email attachments work/save properly this time around. (I still can't get my damn compass calibration menu to appear!:mad:)
     
  20. Gareee

    Gareee Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    661
    Likes Received:
    31
    VERY cool!
     
  21. Justintoxicated

    Justintoxicated Well-Known Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    265
    Likes Received:
    12
    I don't think so, I think it just grabs all the apps you had from the appstore similar to appbrain. Only if I remember correctly, it auto installs them. I don't think the app data was preserved though, or system apps / data. I still remember having to re-configure much of the phone but I guess some settings must have been saved. Anyone know exactly what this will and won't do?
     
  22. Outlaw71

    Outlaw71 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    2,482
    Likes Received:
    468
    Man this will be an absolute life saver if it works!!! Questions... does it back up your contacts? Because I tried doing the Verizon Back-up Assistant and it only grabbed 44 of my contacts (out of roughly 200)... so I don't know what's up with that. And the other question, what about apps like 'Keeper' and 'Notes'... does it put all the info that's contained in those apps back as well, or just the apps themselves?
     
  23. Outlaw71

    Outlaw71 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    2,482
    Likes Received:
    468
    .... third question, does that 'Factory Reset' in the privacy menu do the exact same thing as the 'Wipe Date/Factory Reset' that you find when booting in safe mode?
     
  24. sparky07

    sparky07 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    129
    Likes Received:
    1
    Does this feature back up text messages too?
     
  25. sleepsafe

    sleepsafe Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    96
    Likes Received:
    14
    Gotta say, I've done a factory reset twice, both with these features turned on. They have done absolutely nothing. Phone back just as a new phone out of the ox. I had to reinstall all of the apps manually. YMMV, for my money this feature is worthless.
     

Share This Page

Loading...