Bad phon reception - how do I change to hybrid prl?Support


Last Updated:

  1. DavidinGA

    DavidinGA Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    128
    Likes Received:
    8
    I'm having crappy reception (like most people) with -100db reception so I was wondering if I might try hybrid prl to see if that helps. Can I make the change to hybrid or do I have call or go to a vzw store?

    Also, how do I access the Inc's service menu?

    Thanks
     

    Advertisement
  2. DavidinGA

    DavidinGA Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    128
    Likes Received:
    8
    Wow I guess this is a hard question for everyone....(crickets chirping)
     
  3. Big20x

    Big20x Member

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    1
    dial *#*4636#*#*:)
     
  4. tmorris

    tmorris Member

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    3
    Just call verizon customer service and they can have the hybrid prl pushed to your phone. If you do *228 afterward it will remove it though.
     
  5. jhelwege

    jhelwege Active Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    30
    Likes Received:
    4
    I think the guy that answered earlier posted the number wrong... it's actually *#*#4636#*#*... you can change the prl in that menu.. and you can also dial ##PROGRAM (or ##7764726) to take you in to the phone programming menu
     
  6. cdodge

    cdodge Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    358
    Likes Received:
    14
    what is considered a good/bad signal?

    I don't think i have the issue but i am just curios.
     
  7. weizilla

    weizilla Active Member

    Joined:
    May 4, 2010
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    What's a hybrid prl?
     
  8. maverick96

    maverick96 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    19
    Reception and call quality on the Incredible is some of the worst I have ever experienced. Almost made me feel like I wasn't even on the Verizon network thats how poor it is... Not to mention typing in an online forum with the Incredible produces a horrific keyboard lag...:(
     
  9. mills23

    mills23 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    751
    Likes Received:
    29
  10. tmorris

    tmorris Member

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    3
    Hybrid PRL allows the use of other towers in certain areas. For example, I live in Green Bay and have no issues making and receiving calls in my home. I also have a home in Fort Myers FL and have always had trouble making and receiving calls in my home there (this has nothing to do with the Incredible as it happens with other phones). When Verizon pushed the hybrid list, it allowed me to access some towers that may have been part of the Alltell network, and it added one bar to the signal on my Ozone, and that was the difference. I could then easily do a call and not have it drop. Hope that helps.
     
    GrandMasterB and Teris like this.
  11. Teris

    Teris Well-Known Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    170
    Likes Received:
    4
    Very interesting. I'm going to give this a shot.
     
  12. Adamx

    Adamx Well-Known Member

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    478
    Likes Received:
    30
    What are you smokin lol? My kb doesn't lag, and that would have nothing to do with network speed or reception.

     
  13. budone

    budone Active Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    ##775 and ##778 work also.
     
  14. Teris

    Teris Well-Known Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    170
    Likes Received:
    4
    I got into the settings, but don't know what I should be changing.
     
  15. LoPan12

    LoPan12 Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    2
    Then don't touch anything. Seriously. Just call verizon.
     
  16. jamor

    jamor Well-Known Member

    Joined:
    Apr 13, 2010
    Messages:
    3,688
    Likes Received:
    761
    No idea, but a lot people including myself don't get bad reception.
     
  17. below_radar_00

    below_radar_00 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    125
    Likes Received:
    8
    I too was experiencing terrible signal problems. I dropped two calls yesterday and I've NEVER dropped a single call in my 3-4 years with VZW. I looked in my phone status and my signal was a -101 which apparently isn't good. Anyways I found a site that has the newest PRL and another site with how to install. With this new PRL installed, my signal is now -91!!!!

    First go to this site: HowardForums: Your Mobile Phone Community & Resource - Newest 650XX Hybrid PRL and find the post from 5/10/10 that has two zip files. Download the 65133 zip and unzip it. You'll find an RLA file in there. Copy the RLA to the root of your SD card. Then dial ##778 and send. You'll get a popup to view or edit. Hit edit. A password prompt comes up and your password is 000000 (six zeroes). Then scroll down to PRL and hit update PRL. It'll take a few seconds for the screen to change. When it does select for it to find all files and scroll down to the 65133 file and hit okay. Then you'll be back at the previous menu. You aren't done yet though. You have to hit the MENU key and select commit. Your phone will update and restart. Congrats you have updated your PRL!

    To help others it may be beneficial to go to your phone settings BEFORE you update and post your before signal and then after the update go in again and post your after signal. If this was helpful please thank me! :D
     
  18. justbrae1

    justbrae1 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    68
    Likes Received:
    8
    went from -101 at all times, to -80.
     
  19. INTREPID-NY

    INTREPID-NY Well-Known Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    273
    Likes Received:
    55
    FYI, I tried downloading the zip files using IE and they were corrupt. Worked fine with Mozilla Firefox. No idea why. Thanks for PRL file link.

    No Change for me. But I don't have any Alltel towers near me.

    Original PRL 51866: -93
    New PRL 65133: -93

    Here is a map of the Alltel coverage areas. If you don't live or travel in these areas, the Hybrid PRL update will not be beneficial:

    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=673661&highlight=update

    Note: Doing *228 will overwrite the manually installed PRL to the regular VZW PRL in your area (restore your PRL).
     
    Outatime likes this.
  20. XxICEMAN720xX

    XxICEMAN720xX Well-Known Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Messages:
    149
    Likes Received:
    5
    I used your method, downloaded the zips, ##778, committed the 65133.rla and rebooted phone. I'm still at around -100dbm

    My question to you is what makes you think the 65133 prl is "newer" than the 51866 prl?
     
  21. INTREPID-NY

    INTREPID-NY Well-Known Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    273
    Likes Received:
    55
  22. XxICEMAN720xX

    XxICEMAN720xX Well-Known Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Messages:
    149
    Likes Received:
    5
    Ok so since I live in Oregon and do not plan on travelling to the mid west I have no need for the alltell prl.... thanks anyway it was a good try!

    New question, should I *228 back to my original prl or does it not matter at all?
     
  23. Asterdroid

    Asterdroid Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    989
    Likes Received:
    458
    Went from -92 to -86
     
  24. INTREPID-NY

    INTREPID-NY Well-Known Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    273
    Likes Received:
    55
    You can go back now or you can wait until your next monthly *228
    I went back after finding the map. I thought Alltel was near my Florida travel location, but it's not.
     
  25. DonDraper

    DonDraper Well-Known Member

    Joined:
    Apr 5, 2010
    Messages:
    226
    Likes Received:
    30
    so what would this do for someone who is still using an Alltel plan??

    (my phone doesn't say "Verizon Wireless" on the lock screen, and under "Network", "Operator name" it says "Unknown"
     

Share This Page

Loading...