Can anyone help me with this annoying gallery issue?Support


Last Updated:

  1. SwallowTheTime

    SwallowTheTime Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    5
    Alright so here's my problem. When I open the photo gallery, you know how it shows the thumbnail image of a stack of pictures with your newest picture on top for each folder; 'Camera Roll', 'Folders', 'All Photos', 'All videos' etc.? Well upon opening the gallery, the thumbnail image for the 'Camera Roll' Folder does not show up. The 'Camera Roll' label is there, but the thumbnail of the stack of images is not behind it. This makes me not be able to click it or open that folder. If I get out of the gallery and get back in, all is normal.

    This happens almost everytime upon initial opening of the gallery, especially if I have just taken a new photo. Gallery will work fine, I take a new picture, get out of Camera, go to gallery, and that first thumbnail of the stack of images is gone again. I have cleared the data for the gallery app, rebooted, but to no avail. I can't imagine what would cause this or how to fix it. I posted a similar thread to another forum and got 2 responses, both from people who said they had the same issue, but no fix. Pleeeease let me know if you have any ideas. I'd really appreciate it and immediately wire you 10,000 US dollars for being a genius. haha.



    Warning: (I may not actually wire you any money) But I would love you forever.

    Thanks guys
     

    Advertisement
  2. Salamando

    Salamando New Member

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    3
    Just wanted to say that I am having the exact same issue, so you are not alone.
     
  3. foo

    foo Well-Known Member

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    483
    Likes Received:
    105
    ya i've had that happen quite a few times too. just another bug that will hopefully get addressed in future updates
     
  4. ekyle

    ekyle Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,773
    Likes Received:
    108
    Similar problem I have is that sometimes I'll take a picture and the grey film reel image shows up, not the picture that I took. I need to restart the phone to get it functioning again
     
  5. bigbadwulff

    bigbadwulff Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    2,442
    Likes Received:
    200
    Same issue. I just get out of Gallery and go back in and it shows up.
     
  6. BLK MAJK

    BLK MAJK Well-Known Member

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Messages:
    100
    Likes Received:
    17
    ditto for me....glad Im not the only one!
     
  7. SwallowTheTime

    SwallowTheTime Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    5
    Geez I didn't realize it was so widespread haha. Is there anyone who doesn't have the issue? Or anyone who had it but managed to figure out a way to get rid of it? I'm worried that it proabably won't get addressed in the next update and that there probably won't be another update after that one. I'm glad it's not just me with the issue. It's not a huge deal, it still works if you close out and get back in, it's more annoying than anything.
     
  8. colchiro

    colchiro Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    8,886
    Likes Received:
    1,784
    Sounds like a corrupt sd card.

    Any one try this?

    turn off the phone and remove the sd card
    using a usb adapter, plug the adapter in a computer
    back up the sd card to the computer
    format the card
    restore the backed up files
    click on the "safely remove" option in the computer
    remove from the computer
    reinsert the sd card in the phone
    power up the phone.
     
  9. SwallowTheTime

    SwallowTheTime Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    5

    I don't have a way to plug the sd card into my computer, but could you just format the card within the phone? Thing is I have done this before, not to get rid of this issue, but I did it after the froyo update along with a factory reset. I haven't ever loaded pictures onto my phone from my computer, always just captured them from the phone. As far as I can remember I have had the problem ever since the update.
     
  10. colchiro

    colchiro Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    8,886
    Likes Received:
    1,784
    MicroSd USB adapters can be found at many stores, including Walmart, Target, Radio Shack.

    Here's a cheap one: Amazon.com: Sandisk MobileMate Micro SD & M2 Reader (SDDR-121, Bulk Package): Electronics

    I suggested using the computer since I'm a computer-oriented guy and you have more options, and can easily back up all files. I sure most of you aren't interested in a factory reset, which restore your phone to the way you received it, void of apps and settings.
     
  11. dylo22

    dylo22 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    743
    Likes Received:
    119
    I use gallery3D instead of the gallery that came with the phone. I suggest giving that a try if you're still having trouble. So far I haven't had problems like you've described. But then again I don't take alot of pictures or videos. I believe you can find the gallery3D apk in xda forums.
     
  12. colchiro

    colchiro Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    8,886
    Likes Received:
    1,784
    If gallery3d works for you, then you probably have a problem with the gallery app.

    If both have issues, then I'd check out the sd card, since pictures you take reside there.
     
  13. bigbadwulff

    bigbadwulff Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    2,442
    Likes Received:
    200
    Seems like a lot of complaints about it in the Comments. It replaces the stock Gallery completely? And a lot of people say it's slow? Uninstall problems?
     
  14. SwallowTheTime

    SwallowTheTime Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    5

    Yeah I was reading that too so I'm a little afraid to download it. That and I'm sick of having to download 3rd party apps to get my phone to work the way it is suppose to lol
     
  15. rjoudrey

    rjoudrey Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    125
    It the Gallery that was their before the latest (Blur thing) came out.
     
  16. Caddyman

    Caddyman Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    3,216
    Likes Received:
    638
    it prolly runs fine, it ran fine on an oc'd eris for me. ima install'r now
     
  17. nycebo

    nycebo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    520
    Likes Received:
    45
    It just takes a while for the photos to update to the gallery. It's not a 'bug' per se, but they surely should figure out a way to get the photos to update to the gallery more quickly. What's crazy is that Gallery3D has an even longer lag on my phone.
     
  18. Teddi

    Teddi Member

    Joined:
    Dec 7, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I get the same issue if I take a pic then go home and to to the gallery later, pic is not always there. I have lost some pics this way. I found to keep from losing them I have to take the pic with the camera then go the gallery from the camera to make sure it saved the pic. Really annoying! I take a lot of pics.
    Also my camera keeps crashing. Has anyone had this problem or know of app that works better than the pre-installed camera?
     
  19. nycebo

    nycebo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    520
    Likes Received:
    45
    Are you using the stock Music player? It's a known bug that not only creates problems with the media player audio formats but also cascades into problems with photos and videos. The solution? Download a 3rd party media player from the market, reboot and then NEVER open the stock Music player...or the problem begins anew.
     
  20. ekyle

    ekyle Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,773
    Likes Received:
    108
    Are you talking about the music player not recognizing the formats like MP3? That happens regardless of the music app. I've tried 3, no luck.
     
  21. nycebo

    nycebo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    520
    Likes Received:
    45
    Exactly. The key is....reboot...then never use the stock Music app. I can't comment on '3', but I have used PlayerPro and never had an issue since stumbling on this 'solution'. Anyway, apparently the DX update is 'days' away (having already rolled out to test users) so the problem should be resolved shortly.
     
  22. foo

    foo Well-Known Member

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    483
    Likes Received:
    105
    may want to check again for that update. I received it this morning (checking manually), and I'm not in a test group (i don't think)
     
  23. ekyle

    ekyle Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,773
    Likes Received:
    108
    I used Mixzing once. Had the error, downloaded Mixzing, restarted and had the issue again. After I wiped my cache several times the stock music player has been working fine.
     
  24. SwallowTheTime

    SwallowTheTime Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    5
    Unfortunately the 2.2.1 update did not fix the gallery issue for me. I've even formatted the SD card and have done a factory reset after the update. I should have tried a factory reset BEFORe the update, maybe that would have helped I don't know. This is clearly a bug that is not going to go away for me. I've done multiple factory resets, changed the way I open the gallery, and basically every different combination of resets, reboots, data clears, etc.

    I am curious about something though. What kind of computer do you guys that are having this gallery issue have? I have an apple imac. I ask because after doing a factory reset, I used my camera and gallery all day without issue. I plugged my phone into my computer to transfer some music to my phone, and the first picture I took after connecting to my computer made the thumbnail go missing in the gallery for "camera Roll' again, and now it does it every single time.
     
  25. stereoeclectic

    stereoeclectic Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2010
    Messages:
    137
    Likes Received:
    4
    i can no longer open my gallery at all, even after numerous reboots and a battery pull. this happened shortly after the update. however, i also installed Vignette about that time, also.

    i can still see my photos in the file structure, so i know the sd card is working. however, since gallery won't open, i can't change my wallpaper, which is annoying.

    not sure how to fix this.
     

Share This Page

Loading...