Can not access from PC the SD or internal flash storage


Last Updated:

  1. S4A

    S4A Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 11, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    Initially all worked OK. But then after some installs from the Market i am not able to access any internal flash storages. Phone was not rooted.

    Here are some facts:

    - i see the drive letters assigned for both of them on PC but when you click Explore the message is "Please insert a disk into drive M: (or N or whatever)".
    - They are shown as mounted on the phone . Dismount and mount again changes nothing
    - the phone is recording photos/videos OK on internal memory means flash is working fine.
    - SD card is perfectly working too. if you extract it and put into computer you can read/write it. On the cell you can play music from it etc no problems
    - I restored everything with Factory Data Reset but things did not change
    - Same story from another PC
    - Samsung Kies shows the files in PC Windows Media Player which are on Vibrant's SD card but can not read/download them

    Is this some driver problem ? Or flash memory is locked by Vibrant OS?

    I suspect EasyTether or PDANet third party driver for Samsung phones is responsible.
    Tethering works though
     

    Advertisement
  2. Wata88

    Wata88 Member

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    3
    there is no US kies yet... i think that what you are using is international and not made directly for US phones... so there is your problem.. you can use mass storage and you would have to hold and press the usb connected and press mount and your phone would be recognize as a removable device. I think for now until samsung releases the kies for US phones thats all you can do...
     
  3. S4A

    S4A Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 11, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    Kies was just for info, i do not use it, it also does not work anyway.

    What i need is access SD as from PC, and that stopped to work no matter what i do
     
  4. Daedalus

    Daedalus Well-Known Member

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Messages:
    93
    Likes Received:
    1
    Have you tried to access the SD card on a different computer? You said you did a factory reset and that would have eliminated any issue with 3rd party software causing the issue. It could be that the device drivers on windows are corrupt.
     
  5. DKYang

    DKYang Well-Known Member

    Joined:
    Apr 30, 2010
    Messages:
    263
    Likes Received:
    19
    Drivers should not play an issue when mounting the drive. The computer will read it like it would when a regular flash drive is plugged. If you did factory reset and it didn't fix the problem, then I suggest you take it to a T-Mobile store and try to exchange it. My computer reads my phone fine, both internal and SD memory.
     
  6. S4A

    S4A Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 11, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    Problem is solved but i still can not understand how these changes to the phone happened. Probably some installed software changed in Vibrant something. Could be it's the "addition" from the tethering software

    Anyway, here it is, it's very simple, but this is an additional step to what it was before nevertheless. After usual USB cable connection and confirmation of using the phone as a mass storage device on the phone popped up menu (if you've made this selection on the phone settings), say into Voice dialer: "Open SD Card", and when new screen appears, click "Enable USB mass storage"
     
  7. MonkeyManiac2010

    MonkeyManiac2010 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    S4A, thank you! I was having the same problem on my Vibrant. Two drives showed up in Vista's file explorer, but I couldn't open them. When I did your voice dial -> open sd -> check the mass storage checkbox, it worked!

    Weird that this is not in the main settings, that I can see...
     
  8. S4A

    S4A Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 11, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    Yes, it is weird...And i do not remember i have checked/unchecked anything when i first time accessed the storage, i 've just choose the storage on the phone and all was working.

    But seems some additional apps i installed modified this permanently since they need this to be on/off for their purposes when the cellphone communicates with the PC
     
  9. MonkeyManiac2010

    MonkeyManiac2010 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    Hey everyone, I found the setting:

    Settings -> Applications -> USB settings -> Mass storage

    So you won't have to use the voice dial now. Just navigate that path above.
     
  10. dkraut

    dkraut Member

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    OMG!!!! I was about to tear my friggin hair out until I found this thread. Nothing worked until I tried the voice dial info above. THANK YOU!
     

Share This Page

Loading...