Clearing Cache - Can anyone confirm?Support


Last Updated:

  1. superchaos

    superchaos Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    486
    Likes Received:
    36
    I opened ASTRO file manager Menu>More>Preferences and there is a setting to clear the internal caches. I already cleared mine manually through the settings>manage applications so I am not sure if ASTRO clears all the caches on the Eris or not.

    Can anyone confirm this?
     

    Advertisement
  2. Ruh17

    Ruh17 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Messages:
    118
    Likes Received:
    1
    As far as I can tell this doesn't clear all the caches. I made sure I had cache for my browser and market. Then I used Astro to clear the phone cache like u described. Then I checked the apps again and they still had the same caches
     
  3. superchaos

    superchaos Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    486
    Likes Received:
    36
    That kinda sucks. Maybe it is designed for a 1.6+ OS. Thanks for testing it.
     
  4. Mortgage_It

    Mortgage_It Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    120
    Likes Received:
    1
    can anyone suggest the top 5 apps and frequency we should be clearing them? 1 x per day? 1 x per week?
     
  5. thetomlin2

    thetomlin2 Guest

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    1,292
    Likes Received:
    242
    I guess it depends on which apps you have on your phone. I would recomend going into manage applications in settings and sort by size. Browser is alway a big one and will be near the top. The Market usually takes up some room too.

    As for the frequency ... I dont think there really is any set time interval that works better than another. Depends on your apps and how often you use them. I use the internal Memory Widget on my home screen, and know about how many mb I have used. When it starts to climb, I know that it is from the apps cache and I go clear some out.

    Hope thats helpfull
     
  6. Mortgage_It

    Mortgage_It Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    120
    Likes Received:
    1
    very helpful, thank you. where can i find the internal memory widget?
     
  7. thetomlin2

    thetomlin2 Guest

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    1,292
    Likes Received:
    242
  8. Ruh17

    Ruh17 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Messages:
    118
    Likes Received:
    1
    I go through and clear caches one or two times a day. And I rarely have the lagging issue that most have. The stock browser, market, and albums apps build up a ton of cache quickly. Contacts storage and people build up a little cache regularly. Settings can get a little from time to time. I never get cache with games or most of the apps I have downloaded. It seems that the caches only really build up on the stock HTC apps.
     
  9. Ruh17

    Ruh17 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Messages:
    118
    Likes Received:
    1
    I think that the clear cache function of apps like Astro and clear cache widgets and such only work if Ur phone is rooted.
     
  10. Slugdoc

    Slugdoc Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2009
    Messages:
    211
    Likes Received:
    13
    On a stock Eris with no extra installed apps, just after a restart, how much free space should there be?
     
  11. bad05gtt

    bad05gtt Well-Known Member

    Joined:
    Dec 30, 2009
    Messages:
    76
    Likes Received:
    3
    please, just a quick question...if i go into manage applications and clear out ALL the caches..... this will not cause any problems to my phone ( just increase my internal memory) thanks !!!!!
     
  12. thetomlin2

    thetomlin2 Guest

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    1,292
    Likes Received:
    242
    I have not had any problems clearing cache ... but I am sure you and I dont use the same exact apps, so I cant say for sure what will happen with yours. There shouldn't be any problem.
     
  13. eg146

    eg146 Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I had a question about this too. I saw the option to clear internal cahe, thumbnail cache, and I think external cache.

    Once before I went in my Droid 2 files and cleared what I thought was contacts history but ended up shutting down the phone. Verizon had to get it back up and running. I don't know what I screwed up but I even lost data in apps that weren't backed up.

    Don't want that to happen again, are these safe cache's to clear?? Thanks
     

Share This Page

Loading...