connection keeps reverting to 1x on Sprint


  1. dishe

    dishe Well-Known Member

    I'm running the ZVC update rooted (installed the zip via cwm) as well as hyperkernel with a 1.3Ghz overclock.

    I know Sprint has been doing some network maintenance recently (adding LTE to many towers), but I've been noticing that my phone constantly wants to revert to 1x in my house.

    This is strange, as around here I only hit 1x when roaming. Native Sprint towers are almost universally EVDO capable around here (and now possibly LTE as well), but I suppose that the 3G on the tower near my house might be faulty.

    At least, that's what I thought until I checked my wife's phone, and my old HTC Vogue. All of them connect at 3G without a problem, only mine seems to want to revert to 1x!

    Its strange, I updated the PRL and had a reprovision of my account from Sprint, and it seems to connect to 3G for about a minute or two, and then reverts to 1x and seems to stay there unless I toggle airplane mode or reboot the phone.

    Any ideas?

    I know ZVC's radio rom removed some of the roaming and network controls, so I'm not even sure what I can test at this point. ::grumble::

    Advertisement
  2. sik00

    sik00 Well-Known Member

    Don't have a solution for ya (sorry :(), but wanted to let you know that I had almost the exact same experience when I got my Marquee last year. Sometime within the first week I noticed my data connection seemed to be stuck at 1x. It would rarely go into 3G, unless I put it in and out of Airplane mode or rebooted. It would stick for a bit and then revert back. A friend of mine lives a few houses down and his phone, a DROID3 on Verizon, was in 3G constantly. My dad has an iPhone from work on Sprint, and he also had 3G constantly. I tried updating my PRLs and Profiles numerous times, and even went so far as to call Sprint (I know, a nightmare right?) and have them reset my profile from their end. Nothing worked, so I lived with it for a few months.

    Out of the blue around January of this year I noticed 3G was sticking. I hadn't done anything special to the phone in that span of time. Asked my buddy what he thought of it, and he mentioned the same thing you already said: Sprint's network upgrade.

    I called Sprint for kicks and asked if any towers were being worked on in my area. They said there were 2 being upgraded. My best guess at the time was that the towers in question were simply overloaded for the amount of customers in the area, or they could have been faulty like you mentioned.

    Since January, my 3G has been constant. It can be slow at times, even down to 100 kb/sec on speed tests, but it's still there. Take this for what you want, just thought I'd share my similar experience ;)
  3. piggypoofoo

    piggypoofoo Active Member

    this is just kinda thrown out there , have not tried just seen on the play store '' 2g,3g,4g,cdma widget allows you to switch between the connections , i have ''no clue'' if it would help in the slightest bit i just seen it on the store. there is also a app on the google store called 3g connection fix free, again i have no idea if this will help just some suggestions.
  4. wetbiker7

    wetbiker7 Well-Known Member Contributor

    Strange. The only time I get the 1x icon is when sending sms.

    Have you tried flashing the zvc update zip a few times to see if it will straighten itself out?
  5. jbhowell88

    jbhowell88 New Member

    You try to update the perl?
  6. wetbiker7

    wetbiker7 Well-Known Member Contributor


    LOL.... I was going to mention that but didn't. As much as we talk about PRL's in here you think people would go ahead and just try it. :D
Loading...

Share This Page