Contact pictures not showing in HTC Messages app


Last Updated:

  1. mattots

    mattots Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Since I started installing custom ROMs on my Desire, the contact pictures have been missing in the HTC Messages app. They show up fine everywhere else, just in Messages I see the default grey contact icon all the time.

    I initially thought it could be a bug specific to one of the ROMs I installed but it's happened with AdamG's 'official' Froyo Sense ROM and Paul's MCR Custom ROM r5 which I'm currently running (actually, I've installed 2 slightly different 'bakes' of this and the problem is there in both).

    I've tried asking about this on XDA and MoDaCo in the relevant ROM threads but not had any luck. Just wondered if anyone had any idea at all what could be causing this and how to fix it, or at least find out why it's happening.

    As I said, its literally just in the Messages app that it's happening - everywhere else contact pics show up just fine.

    Hoping someone has some clues as to what's going on!
     

    Advertisement
  2. Tunga

    Tunga Well-Known Member

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    27
    Not exactly a fix but have you looked at Handcent SMS? I'm yet to find anything about the Sense Messaging app that I prefer to Handcent and it may not have this issue.
     
  3. mattots

    mattots Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Just installed Handcent and it has the same issue - just shows the grey default icon. So its not not the app itself that's to blame it would seem. Very odd. Need someone with a bit more of an understanding of the internal workings of the os to shed some light on this.
     
  4. mattots

    mattots Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Oddly, contact pictures DO show up in SMS Popup. I also just tried Chomp sms and they work in that as well. However, I would still like to get to the bottom of this.
     
  5. DesirableHTC

    DesirableHTC Well-Known Member

    Joined:
    Apr 27, 2010
    Messages:
    234
    Likes Received:
    11
    i have the same issue mate, i used chomp SMS before rooting, but after first root i found that i was sending out double messages even though i was only sending one from chomp....? But as for the contact pics in SMS app, i just don't have a scobby!
     
  6. chaosbringer

    chaosbringer New Member

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Having that issue on my HTC droid....if anyone found a fix. please update me.
     
  7. miguelsilva

    miguelsilva New Member

    Joined:
    Jan 13, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    20
    1 - Go to the market and download a terminal emulator (there are several free ones)

    2 - Open the terminal emulator and type the following:

    su
    chmod 666 /data/data/com.android.providers.contacts/files/*

    This changes the permissions on the contacts folder. I had this problem after rooting and messing around with Titanium Backup and this solved it.
     
  8. miguelsilva

    miguelsilva New Member

    Joined:
    Jan 13, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    20
    Actually the problem wasn't cause by Titanium backup, it was caused by ROM Manager. Using the "Fix Permissions" option causes this problem on the Desire.
     
    DodgerinNH likes this.
  9. foobar66

    foobar66 Active Member

    Joined:
    Dec 20, 2010
    Messages:
    40
    Likes Received:
    2
    Fantastic. I had the same problem after "fixing permissions in ROM Manager". I spent already 1 day searching for a solution ...

    Thanks, m8
     
  10. kkoolpatz

    kkoolpatz New Member

    Joined:
    Jan 26, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Registered just to say thank you. - Dont know if it means much to you but its a great feeling when you type your problem into google and the first link is your solution.
     
  11. AidanZealley

    AidanZealley New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    When I type the second line it says 'No such file or directory'
    Any ideas why and what I can do to make it work?
    Thanks

    EDIT:

    I rebooted the phone and tried the command again and it worked. My problem is fixed now.
    Thanks @miguelsilva :)
     
  12. ajmoncrieff

    ajmoncrieff New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Worked perfectly! Thank you very very much
     
  13. androidisforporn

    androidisforporn Well-Known Member

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    143
    Likes Received:
    5
    Also had this issue on HTC Thunderbolt, thanks for the help everyone!
     
  14. stroja62

    stroja62 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    i cant get this to work. r those spaces supposed to be before and after 666. how do i imput it
     
  15. DoodleD

    DoodleD Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2010
    Messages:
    80
    Likes Received:
    8
    Same question??? Is su on separate line? If so how do you move between them?
     
  16. DodgerinNH

    DodgerinNH Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    208
    Likes Received:
    23

    I just realized I had this problem yesterday on my Incredible. Followed the suggestions (a little nervously since I'd never messed around with a Terminal Emulator) And it worked!!!

    You're a genius, Miguel Silva!!!
     
  17. DodgerinNH

    DodgerinNH Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    208
    Likes Received:
    23
    "Fix Permissions" on ROM Manager is exactly what caused this. Great find and thanks again
     
  18. milkpowder

    milkpowder New Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Great solution. Logged in just to say thanks.
     
  19. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2009
    Messages:
    6,113
    Likes Received:
    1,010
    Tip

    DONT USE ROM MANAGER ON DESIRE
     
  20. pettenstein

    pettenstein New Member

    Joined:
    May 20, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    This gives me the error that there is no such Directory.
    I checked and there isn't... It goes as far as /data/data/com.android.providers.contacts. The folder files/ does not exist...

    What does this mean, is this the whole problem. Or should I look for another fix?
     
  21. dbrook007

    dbrook007 Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    When I type the su and do a return, it says 'permission denied' ?

    Thx,
    Darren
     
  22. EMPSboo77

    EMPSboo77 New Member

    Joined:
    Aug 20, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    just to add, and reassure users that when you go into the screen on the terminal emulator on my Htc desire HD... my blue screen has the following text on the screen (this is normal...)
    export PATH=/data/local/bin:$PATH
    $ export PATH=/data/local/bin:$PATH
    $

    so when you type the text in it will look like this
    $su (hit enter) and then type in the next line -(as other people have indicated you will get the text saying it is invalid etc -but this is okay as indicated and then you will power down your phone and restert).
    thought that I would clarify this thread.
     
  23. dbrook007

    dbrook007 Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    When i try it, it just says 'permission denied'
     
  24. jayroller

    jayroller Well-Known Member

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    102
    Likes Received:
    26
    Maybe a silly question, but is your phone rooted?
     
  25. Baldilocks

    Baldilocks Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    159
    I'm having the same problem with my Galaxy S II. But I have no /files subfolder. This is driving me crazy!!
     

Share This Page

Loading...