First time Android Hero owner...


Last Updated:

  1. mplayer74

    mplayer74 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Hello everyone, i'm a first time and proud owner of an unlocked HTC Hero, been using symbian all the time, but recently bought an HTC Hero from Thailand since it's not available here in the UAE(united arab emirates), our phone provider only has the magic with almost zero support! :(

    anyways, my phone is the Asian(support English, Thai, Singapore languages) version with firmware version 1.5 and software 1.0.0.A6288

    i would like to reflash my phone to the european software "ROM Upgrade for HTC Hero_2.73.405.5" from HTC UK HTC - Support - HTC Hero - Software Download

    every time i try to flash it i get an error while it's in progress and quits the update. how do i go abouts doing this correctly? i also tried rooting my phone yesterday and finding the right files was difficult since "RapidShare" is a nightmare to download from.

    i's like to update my phone to the latest U.K software. my phone is fine as it is, but sometimes i hit the wrong key on the keyboard and switches the keyboard to an Asian/Chinese like keyboard.

    and help would be greatly appreciated....specially finding the right files to root the phone if that's what it'll take. and last thing, i tried doing it through theunlockr.com How To: Root Your Sprint Hero in One Click! | The Unlockr
    and i still couldn't find the "mc-hero-recovery" all the sites that had it were rapidshare like, you either have to pay or wait for eternity(which still didnt allow me to download).

    thanks, and i appreciate your help!

    marwan,
     

    Advertisement
  2. quantumrand

    quantumrand Well-Known Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Messages:
    1,237
    Likes Received:
    198
    You can give this method a try: http://androidforums.com/htc-hero/19660-guide-installing-modaco-custom-rom.html

    But instead of using the MoDaCo Custom ROM (aka MCR), you can use this ROM image (Generic 2.73.405.5): http://content.modaco.net/hero/update-hero-generic-2.73.405.5-signed.zip

    However, I am not certain the Flashrec method will work for your version. It's worth a try at least. If Flashrec says it is successful after flashing the custom recovery image, boot into the recovery menu (Home + PowerOn) and do a nandroid backup, followed by a Factory Reset/Wipe. Then do the update.zip (using that 2.73.405.5 ROM renamed to update.zip).

    If you Flashrec method doesnt work, you will need to use the Gold Card method, which unfortunately I have no info on.
     
  3. mplayer74

    mplayer74 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    thanks bro, i'll give it a shot.

    by the way, i booted into recovery mode before attempting anything, and i got a picture of a phone with the triangle and an exclamation mark in it. is that supposed to happen?
     
  4. mplayer74

    mplayer74 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0

    edit: this is so complicated, jail breaking an iPhone is so much easier!!! :cool:
     
  5. eargdf

    eargdf Member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I believe the main language of Singapore is English.
     
  6. mplayer74

    mplayer74 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0

    language is not my issue, it's the fact i cannot update to newer versions, plus hitting the wrong keyboard buttons brings up Chinese like characters.
     
  7. quantumrand

    quantumrand Well-Known Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Messages:
    1,237
    Likes Received:
    198
    That's the default recovery image. I doubt it will let you flash your ROM using the update.zip method.

    You need to get the custom recovery image installed. It will look similar to this: http://androidandme.com/wp-content/uploads/2009/08/cmrecovery14.png
     
  8. mplayer74

    mplayer74 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    thanks man. where do i get the custom recovery image from?
     
  9. quantumrand

    quantumrand Well-Known Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Messages:
    1,237
    Likes Received:
    198
    It's all in this post: http://androidforums.com/htc-hero/19660-guide-installing-modaco-custom-rom.html

    The recovery image is in this zip archive: http://content.modaco.net/hero/1.1-hero-recovery.zip

    The only difference is that you'll be using that official ROM I linked you to in a previous post instead of the MoDaCo ROM. And you'll want to select the Factory Reset/Wipe option before the sdcard:update.zip option.
     
  10. fieldy

    fieldy Member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Before you go doing something drastic, check the Locale options in the Settings menu (Menu>Settings>Locale&Text>Select Locale) - is there anything in there for you to set this to English only?

    Also in the Touch Input settings there is a choice of Keyboard Language......
     
  11. blumenro

    blumenro New Member

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I'm in the same situation. I purchased my Hero in Singapore not knowing that I will run into some issues :(. Basically most things are running fine from here in Germany. I also have the locale issue though (which sucks when it comes to text recognition/T9) and that my keyboard might change to a Chinese one (not really an issue - just have to avoid it ;)). Also I guess that I will have some issues with paid apps - but until now I'm only using free ones.

    But the most severe issue I already see is with the upgrade to Android 2.1 coming (hopefully) end of April. HTC support from Singapore already told me that I won't be able to upgrade unless I'm in Singapore! And it won't be available online as well.

    So I will also have to install a custom ROM at some point in time. Is the Modaco custom ROM that was mentioned above based on Android 1.5 or already on 2.1? But I would anyhow guess that better custom ROMs for 2.1 will be available after the official release, right? So I guess it would be wise to wait some more weeks before I mess around with my phone, or?
     
  12. walkinhotdog

    walkinhotdog Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    122
    Likes Received:
    6
    Is this the same build number as your guys? 2.73.707.9 146733 cl#62020 release-keys

    I dont even know where my phone is from exactly. My guess is singapore, malaysia, or thailand. The locales i have are english (singapore, phillipines, thailand) and i have that chinese keyboard too.

    That sucks if we wont be able to download the 2.1 update from the htc site when it comes out. And our phone is a pain in the ass to root, you need to use the gold card method.

    Anyone know how over the air update works? Like we connect to the internet and who provides the update to our phone? Im in the US so is there a chance that OTA update wont work for me?
     
  13. Jaffa

    Jaffa Well-Known Member

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Messages:
    1,185
    Likes Received:
    91
    Specific carriers will give updates, whether OTA or by download, if your hand set is unlocked from HTC, if your phone serial number allows you to download non carrier specific stuff from the HTC website your fine. If your serial number does not give you access to downloads from HTC your out if luck
     
  14. walkinhotdog

    walkinhotdog Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    122
    Likes Received:
    6
    Well my serial doesnt let me download the latest USA firmware from the htc site, it says it is not suitable for this device. Mines unlocked and nonbranded. I then go into some other asian location on the htc site, but since they all shipped with the latest firmware, there is no update to download. Looks to me that either they put it up on the site, or we need to root or be stuck on 1.5 forever.
     
  15. blumenro

    blumenro New Member

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I have exactly the same build number.


    Are you sure? What exactly does this mean?
    I hoped that I just could install a custom ROM, if I can't get the official 2.1 release.

    HTC support from Singapore offered me that they could do it for me as I do not have a contract with SingTel. Well, I really don't think that is an option unless they pay me a ticket to travel there :)
    I asked them whether there isn't a support team in Germany that could do the job as well. Still waiting for an answer.
     
  16. walkinhotdog

    walkinhotdog Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    122
    Likes Received:
    6
    Yea i did a lot of reading and asking questions about rooting our phone. Most heros can be rooted using a instantroot.apk that you put on your sd card and open. simple. It doesnt work on ours (ive tried it). Apparantly we need to downgrade our build number (goldcard method) which has a ton of steps, then root it.

    Yea i think im out of luck here in the US as well. No way im flying there for an update lol. Maybe someone can post up the official ROM file for our hero online once its out. :eek:
     

Share This Page

Loading...