Flashed 2.1.2, now phone is "Low on Space"


Last Updated:

  1. skoo9382

    skoo9382 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    1
    so i just recently as of yesterday flashed Fresh 2.1.2, and i was coming from Fresh 2.1.1, and now my phone is telling me i'm "Low on Space" - "Phone storage is getting low"

    i haven't added any apps since upgrading to 2.1.2 but now i'm "Low on space"?

    Does Fresh 2.1.2 take up more space? which means i need to have less apps?

    Would getting a bigger memory card help with this issue at all???
     

    Advertisement
  2. tatonka_Hero

    tatonka_Hero Well-Known Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    1,566
    Likes Received:
    86
    a bigger memory card won't help a bit, as you're low on internal space.

    Have you rebooted since flashing 2.1.2?

    Edit: also, check your cache in manage applications. It's likely there's a few apps (especially the browser) that has built up a lot of cache and is eating up memory
     
  3. xmattx920x

    xmattx920x Active Member

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    fresh 2.1.2 does take up more space because its de-odexd to speed it up. format your sd card with a ext3 partition and use app2sd to move your apps to your sd and of your internal space.

    edit- and just by the way you said "you haven't added any more apps" makes me think you didin't wipe your data before the flash which may have kept unnecessary files on your internal.
     
  4. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29
    I also have this issue on Aloysius, I have hardly any eternal memory left.

    Does anyone know if Apps2SD will work on this rom?

    And if it will, I have never formatted my SD card before....so will I need to save my pics and stuff on my PC before I format it?
     
  5. xmattx920x

    xmattx920x Active Member

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    im not sure if aloysius supports it or not as ive only used fresh and freshtoast. but you would have to copy everything off your sd card as it will delete everything you have on there
     
  6. chinkster

    chinkster Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    316
    Likes Received:
    11
    go to browser>settings>clear cache. that got me a lot of internal memory back. i also uninstalled some useless apps
     
  7. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29
    Thanks a lot man

    I do have an app on this rom called DConfig, I have no idea what it is but when I open it it says apps2SD and has "enable" and "move apps to SD" enabled but I don't think I have apps2sd on this rom.
     
  8. mysticmead

    mysticmead Well-Known Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    1,348
    Likes Received:
    175

    yes you have it...yes it's enabled.. BUT.. until you partition the SD card with an ext3 partition and a swap partition as well as a fat partition, it won't move any apps to the SD card.
     
  9. TerrBear

    TerrBear Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2009
    Messages:
    108
    Likes Received:
    18
    I had the same issue until I followed the instructions for apps2sd. Just do it. It works great and no more "low space" issues.
     
  10. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29
    I would try it, but in the thread over at XDA they gave me a link to one that works with the aloysius rom...basicly I think I would have to wipe my phone again and I JUSt got it setup =\

    PLus, it seems slightly complicated

    I never formatted My SD card whic isn't an issue since I could backup my pix and music...it just seems a little complicated to get it to work...and may cause some issues.
     
  11. xmattx920x

    xmattx920x Active Member

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    i was looking at aloysius and after seeing the benchmarks versus what im hitting now im gonna flash it to try it out and ill tell you how it goes and tell you how smoothly the procedure goes.
     
    Bat~man likes this.
  12. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29

    That would be awesome man, if you like the rom and get apps2sd working definitely keep me updated if you dont mind
     
  13. skoo9382

    skoo9382 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    1
    i was under the impression that you didn't have to wipe everything if you were coming from a previous Fresh Rom.

    "A data wipe should not be necessary if you are coming from Fresh Rom 2.1.x or Fresh Toast 2.x." From Flipz Website

    I cleared the Cache and it's taken away the icon. So i think i'm good for now. But i'm going to buy a bigger memory card anyways, and probably look into partitioning it and using a Apps2sd program.
     
  14. derspiess

    derspiess Well-Known Member

    Joined:
    Oct 17, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    I didn't notice any significant drop in available memory when I moved from 2.1.1 to 2.1.2, but the phone did get excruciatingly slow. I didn't really want to do the apps2sd thing, so I moved back to 2.1.1
     
  15. skoo9382

    skoo9382 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    1
    yea....2.1.2 is pretty slow. also was 2.1.1 and 2.0d. Really, nothing compares to how amazed i was when rooted Fresh 1.1 w/ Gumbo Kernel/Set CPU from Stock
     
  16. ibepressin

    ibepressin Active Member

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    26
    Likes Received:
    10
    This is what scares me. I like to flash new roms as they come on the scene. If I partition and use aps2sd is this going to interfere with flashing of roms with and without aps2sd?

    I've tried a bunch too and I sometimes feel like (this rom is getting slower.) Sometimes my 700+whp car feels like it's getting slower too but it's just me getting used to it. Speed is relative. That stock rom is really slow then the first time we upgrade it blows us away. Then we search for that same difference again and again but we are already fairly fast so nothing is as dramatic as that first upgrade.
     
  17. mysticmead

    mysticmead Well-Known Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    1,348
    Likes Received:
    175

    yes, of course not to the point of not being able to use the ROM.. you'd have to wipe the SD EXT as well as davlik and data.. then reinstall your apps. of course, you better make sure that you have a nandroid that includes the ext so you can restore back to it..

    for me, app2sd is risky.. I've said it many times before.. Fresh 2.1.2 at least makes the apps2sd NOT move the davlik to the SD unless you tell it too.. with davlik on the SD if you pull the SD card or if it fails, the phone won't boot and most likely would need to have the RUU run to get it working again. with the davlik NOT moved, you might be able to just put the card back in.. unless it failed.. then yer screwed
     
    ibepressin likes this.
  18. xmattx920x

    xmattx920x Active Member

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    so after using aloysius for over a day now i have to say im pretty impressed. im using the OC version right now but i might switch to the purehero rom the developer also provides because i dont use sense. apps2sd was really easy. formatted the sd in recovery mode using the defaults it provides then flashed the rom and let dconfig do its thing. worked great for me and i have 139mb of free disk space.
     
  19. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29
    So I guess it doesn't work for me because I didn't partition my SD card?

    So If I partition it do you think it will work? Or will I have to reflash?

    Also, how to I check to see if I have a good enough SD card for it, I read some will mess with performance
     
  20. xmattx920x

    xmattx920x Active Member

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    yeah all you would have to do is format your sd card in recovery, reboot, and run dconfig . it will ask for SU permissions and automatically reboot. some things i did notice though is if you want to enable JIT make sure to use home switcher to change your defualt to a different home app then sense. i tired just making helix the default in the app settings at first but that put my phone into a repetitive boot cycle but worked fine after using home switcher. im pretty sure most sd cards will work fine as all flash memory is relatively fast whether its class 2, 4 , or 6.


    fyi- i moved dalvik to my sd as well and using advanced task killer set to auto kill every screen off with no overclocking widget or setcpu (both where causing major lag)
     
    Bat~man likes this.
  21. msierra519

    msierra519 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    261
    Likes Received:
    10
    i tried a bunch of them too and to be honest the fastest for me is the official sprint release rooted with bloatware removed and wifi tether added :D
     
  22. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29
    I don't really know what JIT is, but if I don't have to use it for apps2sd to work I won't

    I'm using the OC'd version of the rom and it said not to use task killers...I'm also using sense UI, deleted helix because I was trying to make some more room on my phone.

    Do you think I'm still ok to use only the apps2sd with how I have it setup now?

    By the way, I appreciate the info you give =)
     
  23. xmattx920x

    xmattx920x Active Member

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    yeah i know they say not to use a task killer but i have mine set to ignore most things and just kill my browser and some other odd programs that don't need to be running in the background. i was having some lag issues until i did this, but what works for some people has massive down sides for others.
     
  24. Bat~man

    Bat~man Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    29
    K man, I appreciate the tips.

    I'll format my sd card after work and play around with it. Hopefully I have results like you did.
     
  25. dmm5157

    dmm5157 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    279
    Likes Received:
    14
    I had this same problem when going from Fresh Toast 2.1 to Fresh 2.1.2. I only had 1MB of free space on my card. I think flashing before you switch is probably a good idea, at least in going from fresh toast to fresh 2.1.2.


    I ended up going back to Fresh Toast. Seem to have less problems, but maybe that's just me.
     

Share This Page

Loading...