1. Introducing Channels - a new way to chat with other Android users!
    Dismiss Notice

Forcing Apps to install to the SD Card without rootTips


Last Updated:

  1. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Navigate to the adb folder again, then just type adb shell and see what happens there. The adb devices bit is just to make sure the PC is talking correctly to the phone.
     

    Advertisement
    Sash1 likes this.
  2. Sash1

    Sash1 Member

    Joined:
    Jan 6, 2012
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    I did it- thanks very much for all your help everyone- I done what you said El Presidente and it gave me a long run down of all these adb compnents on the run screen which was weird but it worked,I put adb shell in again and its all done now.

    Cant move everything but Some have been moved over to the sd card giving me more space- thats Great :):D
     
  3. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Glad you've got it working! :)
     
  4. aronnn8

    aronnn8 New Member

    Joined:
    Jan 7, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I can't get past step three. It says, "'sdk-tools' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file." I have no idea why it's not working.... Help! Thanks so much.
     
  5. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Hi Aronn8, are you just typing sdk-tools or cd\sdk-tools? From the screen shots, it does look as though the cd\ bit is part of the directory so I can understand the confusion.
     
  6. cloud1629

    cloud1629 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    hello. need help. downloaded all the prerequisites, extracted everything. cmd as admin, but when i typed adb devices, it doesn't show my device. it showed "List of devices attached", but underneath it is a total blank. what did i do wrong? thanx
     
  7. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Is USB Debugging enabled?
     
  8. cloud1629

    cloud1629 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    yup, debugging mode enabled. turned off the fastboot from the settings. btw, my phone is s-on, does it make any difference?
     
  9. cloud1629

    cloud1629 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    ok, got it working now. need to uninstall HTC sync and reinstall the ones in the sdcard. saved tons of MB on my internal memory. thanx a lot! :D
     
  10. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Glad it worked :)

    Strange that it did with an older version of HTC Sync though, but as long as you got there in the end!
     
  11. gazL

    gazL Member

    Joined:
    Jan 3, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    hello all,
    i have 1 problem, i was going so well until it can to step 6.. it says

    error: device not found

    what do i do?

    -
    gary
     
  12. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Is USB Debugging enabled and it's def in charge only mode? Also, one of the posters above said re installing HTC Sync helped them out too.
     
  13. gazL

    gazL Member

    Joined:
    Jan 3, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    yes USB debugging is enabled and in charge mode only, and i have re-installed ..
     
  14. Morciv

    Morciv Member

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    can i get step-by-step instructions on how to download the adb or android sdk? cuz i cant figure it out for the life of me :O imma complete noob at this....
     
  15. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Have you tried another cable or USB Port too?

    http://androidforums.com/faqs/443072-adb-guide-updated-12-05-2011-a.html

    Are the mini SDK instructions in there ok? That's all you need and it's much easier than the full SDK install. Let me know if not and I'll see what I can knock up.
     
  16. aronnn8

    aronnn8 New Member

    Joined:
    Jan 7, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0

    No, I am typing just sdk-tools. I think I've got it figured out. I had to turn the debugging on, and I had to reinstall HTC sync. I'm still not sure if I got it all the way though. I mean I can install stuff to my SD card now, but in command prompt it just didn't seem right... Everything was fine until I had to type adb shell. I typed adb shell and got $. I proceeded to type pm setInstallLocation 2. That same thing came up underneath where I typed it, and then underneath that I got another $. I typed Exit, then Exit came up underneath that. Then it said Exit: permission denied and then another $.

    o-o...
    This is what it looks like:

    c:\sdk-tools>adb shell
    $ pm setInstallLocation 2
    pm setInstallLocation 2
    $ Exit
    Exit
    Exit: permission denied
    $

    Should I just not be worried because it worked? Lol, thanks so much. Sorry I'm not that smart when it comes to this stuff! :)

    Edit: It seems to work fine when I have my phone connected to my computer through the USB cord. Otherwise, it doesn't download anything if it's not connected.
     
  17. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    No need to apologise! That's all it should say, it should have worked.

    When you disconnect, what error messages are you getting when you try to download?
     
  18. Tinkk0

    Tinkk0 New Member

    Joined:
    Jan 14, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    - Im a little slow , Lol ; I need step by step instructions and more description please
     
  19. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    That's about as basic as I could make it, sorry. :eek:

    What looks complicated and I'll see what I can add.
     
  20. MintyBabesxo

    MintyBabesxo New Member

    Joined:
    Jan 14, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    It works, thank you so much! :D
     
  21. gazL

    gazL Member

    Joined:
    Jan 3, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    sorry to be such a nuisance, but this is where i am at '

    C:\sdk-tools\sdk-tools>adb devices
    * daemon not running starting it now at port 5037 *
    * daemon started successfully *
    list of devices attached


    and that is all, any help?
     
  22. djthebogan

    djthebogan Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    179
    Likes Received:
    43

    If it is not listing your device u will have to make sure u have all the proper drivers installed so the computer recognizes it. After u install the drivers, make sure u restart your pc
     
  23. j00k3r

    j00k3r New Member

    Joined:
    Jan 19, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    today I bought this phone, love it and just want to say THANK U for this, awsum ! XD
    cheers ! ;)
     
  24. android hogg

    android hogg New Member

    Joined:
    Jan 20, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0

    Hi, this is a great post as I only want to free up memory, don't want to be bothered with s-off, rooting, etc, etc, but I'm having the same problem: everything seems to have worked fine but i cannot move any application to the SD card. It's a european T-Mobile WFS running Android 2.3.5, HTC Sense 2.1, sw ver. 2.14.118.1, Kernel 2.6.35.10

    Here is a screenshot of the command line window, just remove the spaces:

    https :// dl-web.dropbox.com/get/public/CropImage.jpg? w=f4b343cb

    Cheers,
    Alkis
     
  25. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate! Moderator This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    30,518
    Likes Received:
    21,337
    Hey Alkis, even with no spaces, that link doesn't work, sorry.

    Try moving it to your public folder, then posting.
     

Share This Page

Loading...