Forcing LG devices into Emergency Mode (Download Mode)


Last Updated:

  1. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
    You will need a newer version of QPST if you have a 4G capable phone.
    Download QPST here
    You also need drivers if you have not installed them already.
    Download drivers here (they are universal for most LG devices).

    Thirdly, you need to know your MSL/SPC code

    For MetroPCS phones only:
    Download MEID converter from the Play Store or go to http://whiterabbit.org/android. Enter your IMEI/MEID; your IMEI/MEID is found in Settings>About Phone>Status, or underneath your battery. Convert it and now write down that 6 digit number

    Other carrier phones:
    You will have to use CDMA Workshop or something to get the code. (Yes you will have to use Google.com) There are several youtube videos and posts on retrieving the code, such as this one here (note: you should not have to reboot your phone and stuff unless you have a Virgin Mobile phone).

    Virgin Mobile phones:
    LG loves to keep you guys away from being able to use the COM PORT. I've seen this with the Optimus Elite and Optimus V. There usually is a way to get the COM PORT working with a hidden menu (dial ##PORT# ), but you usually need to get your SPC code somehow to enable it. This may or may not work for your device:
    http://androidforums.com/optimus-v-...-proof-d-well-easy-way-get-msl-optimus-v.html
    If that doesn't work, go to your device forum, use google, look through other forums. There usually is a way to get this code.


    Once you get your SPC code:
    1. On the phone:
      • If ICS or above
        Go to Settings>Development Options>USB debugging enabled
      • If Gingerbread or below
        Go to Settings>Applications>Development Options>USB debugging enabled
    2. Connect phone to PC (Choose charge only on phone, if applicable)
    3. Open Device Manager on PC
    4. Look at which port the phone is on:
      [​IMG]
    5. It is COM5 for me.
    6. Open QPST
    7. Add new port on bottom right:
      [​IMG]
    8. Click the port the phone is connected to then press OK
      [​IMG]
    9. Go to Software Download:
      [​IMG]
    10. Press the Multi-image tab, uncheck auto backup/restore and press Start (make sure the correct Port is selected and SPC code is entered):
      [​IMG]
    11. As soon as possible, press Abort and exit.
    12. That's it, you should now be in Emergency Mode/Download Mode :D, now go unbrick yourself :p

    Note that some PCs may completely freeze after booting the phone into Download Mode, just force shutdown your PC by holding the power button on the computer for 5-10 seconds, then turn it back on.
     

    Advertisement
    jasonzech and Spdfreak34 like this.
  2. Spdfreak34

    Spdfreak34 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    265
    Likes Received:
    56
    It's step push start and then abort and exit immediately?

    I've tried this 3 times and can't get into emode.
     
  3. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
    Really? o_O wait until the phone does something then..
     
  4. Spdfreak34

    Spdfreak34 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    265
    Likes Received:
    56
    Chances of nuking my phone? Can't afford a $300 paperweight. Lol
     
  5. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
    If it goes into download mode, remove battery, reinsert, turn on the device with power button and that's it.
    Chance of bricking= 0%
     
  6. Spdfreak34

    Spdfreak34 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    265
    Likes Received:
    56
    Worked!!


    In the last pic you posted where it says "File:0%" I waited for that to go to 100% then it said putting phone into download mode. As soon as the phone began to reboot (screen goes blank) I unplugged the phone and it was in download mode.

    Thanks for figuring it out Sammyz!!
     
    sammyz likes this.
  7. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
    Uncheck auto backup/restore :p
     
  8. txmarkel

    txmarkel Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    61
    Likes Received:
    2
    I have a LG connect was rooted then lost my status bar so jumped the gun instead of asking you. Did the factory software now I have VV4 and can't get it to root now any ideas. Got spoiled to having it rooted. Thanks
     
  9. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
    VV4 cannot be rooted. :)
     
  10. txmarkel

    txmarkel Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    61
    Likes Received:
    2
    Is there any way to get rid of the VV4 so I can root it. Thanks I'm still a newbee
     
  11. txmarkel

    txmarkel Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    61
    Likes Received:
    2
    P.S. So never use LG update software?
     
  12. txmarkel

    txmarkel Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    61
    Likes Received:
    2
    Are they working on rooting the VV4? Hope so
     
  13. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
  14. zeest

    zeest Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2012
    Messages:
    413
    Likes Received:
    78
    Is it possible to do this if the phone won't turn on, as long as everything through step 8 is completed?
     
  15. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid Guide This Topic's Starter

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    8,835
    Likes Received:
    2,487
    Nope
    I mean if you do get something showing up in your computer, it will work, if not then no.
     

Share This Page

Loading...