FROYO on Xperia X10


Last Updated:

  1. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    Hi all
    Some great DEVS (jerpelea and zdzihu) from XDA develop 2 custom roms for our X10 and here`s how you can get the 2.2 FROYO version and better...you will have Dual Boot :)

    *** I`M NOT RESPONSIBLE FOR ANYTHING!!! YOU ARE ALL RESPONSIBLE FOR WHAT YOU ARE DOING!!! ***

    First of all there`s a few things that you have before install this.

    1. Android SDK installed and on the root of your PC/Laptop (C:\)
    2. Correct java for your Operating System
    3. Official 2.1 ROM from SonyEricsson
    4. Rooted device
    5. Busybox Installed and run properly

    If you don`t have all the necessary requirements don`t do this!!!

    Ok let`s do it :)

    1. Download Froyo 2.2.1 AOSP ROM at the end of the post

    (23/11/2010 FreeX10_alpha-release_0.0.1)

    2. On your Official 2.1 SE ROM go to Applications>Devolopment and check everything.
    3. Connect your USB cable
    4. Mount SDCARD
    5. UNZIP FreeX10_alpha-release_0.0.1.tar.bz2 to some place of your PC/Laptop and you will get two files (FreeX10.zip and install)
    6. Now just copy those two files to the root of your SDCARD

    Now here`s the funny part :)

    7. Open cmd
    on XP go to Start>All Programs>Accessories>Command Prompt
    on VISTA just type cmd on start
    8. On cmd window type

    C:\android-sdk-windows\tools
    adb shell
    su (a window will pop up on your screen phone. make sure you select allow)
    dd if=/sdcard/install of=/data/install && chmod 777 /data/install && /data/install

    and the installations proccess will begin ;)

    9. Reboot ONLY you cmd windows says so
    10. Rebooting proccess may take a while (but no more than 10min)
    11. Enjoy your new 2.2 Froyo Rom

    NOTE: To enter on 2.1 stock rom just press BACK button right after SonyEricsson appear on screen

    --------------------------------------------------------------------------
    To solve some issues of this release do this:

    1. On the same post download FreeX10_alpha-release_0.0.2-UPDATE
    2. Reboot your X10 and enter 2.1 stock version
    3. Mount SDCARD
    4. UNZIP FreeX10_alpha-release_0.0.2-UPDATE and copy those two files to sdcard>FreeX10 folder. will ask if you want to replace. Choose YES.
    5. Rebbot your X10

    Bugs solved with this version:
    - - incoming call works everytime now
    - wifi
    - lockscreen
    - SMS vibrate
    - wifi location
    - home button


    [​IMG]
     

    Advertisement
    X10iUser likes this.
  2. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    CHANGE BOOT PRIORITY

    Copy chargemon.txt file to

    /system/bin

    folder ON YOUR ORIGINAL 2.1 ROM, NOT FROYO!!!

    AFTER UPGRADE TO 0.0.2 VERSION

    1. SMS vibrate is disabled by default; open Messaging, press MENU button -> settings -> vibrate -> always
    2. If you don't have radio (network) after 1st boot, please open ADB shell and issue this command:
    killall servicemanager
    3. If you don't have root access, please open ADB shell and issue this command:
    chmod 4755 /system/bin/su

    DELETE FROYO

    Removing

    /system/bin/chargemon

    or run this in adb shell (on 2.1)

    su
    rm -r /sdcard/FreeX10 && rm /system/bin/chargemon && rm /system/bin/ramdisk.tar


    COPY FROM/TO SDCARD

    adb push /mnt/sdcard/<filename> - to copy the file to SD
    adb pull /mnt/sdcard/<filename> - to copy the file from SD

    ENABLE UNI FOR SDCARD

    If your SD Card contains folder in non ascii letter, you can modify your chargemon file so its enables utf8 for non ascii letter. Look for this:

    mount -t vfat -o rw,noatime,nodiratime /dev/block/mmcblk0p1 /sd

    and change to this

    mount -t vfat -o rw,noatime,nodiratime,utf8 /dev/block/mmcblk0p1 /sd

    allways updating;)
     
  3. highaltitude

    highaltitude Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    241
    Likes Received:
    11
    Is this really a 2.2 or a hacked up 2.1 with features to resemble 2.2? Did they take a 2.2 from some other phone and adapt it to X10? I think at the moment I'm pretty happy with a 2.1 I know actually was made for SE X10. Thanks for the post, I did see this on XDA for a couple weeks now. Cool to see further developments happening. Will keep an eye out to see how this goes.
     
  4. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    this is a complete and clean rom without any of the SE crap.
    for instance in benchmark tests 2.1 SE stock rom take ~450 on Quadrant. with this 2.2 rom you get ~2400!!! it`s a HUGE speed!

    but the better part is that you still have your stock rom in it because this is a dual boot proccess `cause it`s still a pre-beta release
     
  5. tears123

    tears123 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Is the froyo going to be installed in the phone memory or the memory card?

    If it is on the memory card will I be able to mount the memory card and get access to my pictures when connected to my pc? I use my camera a lot.

    If not, is there a way to get access to my pictures on the phone when connected to the pc?

    Does anybody know if it is possible to make the arc slider on froyo?
     
  6. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    1. On SDCARD
    2. In this momment can`t mount sdcard because system is installed on sdcard
    3. No
    4. I presume you are talking about lock screen. Yes. Through other programs. In this momment you will have Froyo default lock screen.
     
  7. Jcbpnl

    Jcbpnl Active Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    40
    Likes Received:
    2
    After you move the two files to the root of the SD card, make sure to unmount the SD card or else you will get a file/directory not found error.
     
  8. s4siddiqui

    s4siddiqui New Member

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Thanks for the procedure for upgrading froyo. I tried exactly it mentioned but whenever I run adb shell it says device not found.
    Any idea where I am doing wrong.
    Help please
     
  9. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    Unmount your sdcard.
    If you've donne that post a picture of your error
     
  10. s4siddiqui

    s4siddiqui New Member

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Here are the things which I have done,
    SEUS installed (not running at time of flashing)
    SDK completely installed
    busybox <--- done
    Z4root <-- rooted
    2 files copied to root of SD card
    USB debugging mode 'ON'
    Unmount SD card,

    Here is the picture of dos prompt
    [​IMG]
     
  11. gherre

    gherre Active Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    after the update it seems like the phone keeps refreshing, anybody know what this can be?
     
  12. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    it looks that your usb port doesn`t recognize your phone.

    turn on SEUS and let him running through the proccess.

    if it`s ok, reboot pc and phone.
    also check if you have this files on tools folder if you don`t have donwload them

    adb.exe, AdbWinUsbApi.dll and AdbWinApi.dll
     
  13. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    try run killall servicemanager again if you`ve donne that allready
     
  14. gherre

    gherre Active Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    am i suppose to run this on adb shell while i am on 2.1?
     
  15. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    Run adb on Froyo. Read post 2 ;)
     
    gherre likes this.
  16. gherre

    gherre Active Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    how do i open adb in froyo?
     
  17. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    The same way you' ll do on 2.1;)
     
    gherre likes this.
  18. gherre

    gherre Active Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    okay thanks, ill try.
     
  19. gherre

    gherre Active Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    thanks alot, it worked.
     
  20. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
  21. John Laroche

    John Laroche New Member

    Joined:
    Dec 18, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    So, did you install froyo? if so please indicate the steps please cuz i have tried and still get stuck, also how do you open adb in froyo versus 2.1 ?

    I have gotten to the cmd on pc part or the direct terminal emulator on device, but still get hung up when the responce is cannot find either sdcard/install or cannot find data/install.
     
  22. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    yes i did install Froyo and the way to do that was discribed at 1st post as well the way to open adb.
    you have to get sdk first and make sure that your phone is detected on usb port (sometimes we loose usb drivers on the way).
    if you follow all the steps i think it`s easy to install. please post a screenshot of your problem
     
  23. jeddster

    jeddster New Member

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Anyone know about running this on X10 Mini pro? That would be awesome.
     
  24. rendeiro2005

    rendeiro2005 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Messages:
    131
    Likes Received:
    37
    What I know is that for now it's impossible
     

Share This Page

Loading...