Gmail Won't Let Me Add Multiple AccountsSupport


Last Updated:

  1. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    Running 2.1 - not rooted.

    Gmail keeps telling me "Can't establish a reliable data connection to the server."

    I've had this account I'm trying to add on my phone before but had to delete it while troubleshooting connection problems. Any workaround for this? I've tried rebooting, using the mobile network and using wifi.
     

    Advertisement
  2. dmcduck

    dmcduck Well-Known Member

    Joined:
    Jun 8, 2010
    Messages:
    52
    Likes Received:
    13
    I've had two GMail accounts running successfully on my device for a while now. I had them both set up in the stock GMail application and in the stock generic mail application.

    Are you sure you have the server/port settings correct? Double checked username and password?
     
  3. karlschmidt

    karlschmidt Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I had the same problem and did some research... eventually setup my second account to use IMAP access and then added it to the regular mail app as a second account there. Gmail only has the account that I used when I activated the phone.
     
  4. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    I don't remember doing any port/server settings initially, also I don't see where I would do that in the app.

    Username and password are correct - it's our company's hosted gmail so I'm putting in the whole address: eg: wes@company.com for the username.
     
  5. DaWeav

    DaWeav Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    343
    Likes Received:
    53
    When I first flashed the 2.1 Sprint update to my Hero, I got this same error response you're describing under Accounts & Sync. But, I had the phantom Sense UI reboot and other issues too that most people were saying a reset to factory and a second re-flash could resolve. So, I did the factory reset and re-flash a second time and most all of the problems I was having disappeared, including not being able to add a second GMail account in Accounts and Sync.
     
  6. regression

    regression Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    1,017
    Likes Received:
    126
    After I put 2.1 on my phone, I was able to setup my primary email account, then a few weeks later I put a second gmail account on it, no problems. Just yesterday, I tried to add a third gmail account and I am getting the same error as you. Since this gmail account is just a "nice to have", I am not going to go through the trouble of hard resetting. I guess I'll just try again later. In the meantime I set it up as IMAP in the stock email app.

    I would be interested if anyone else has a fix.
     
  7. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    What a drag to hard reset. I think I'll wait for a legit fix as well.
     
  8. fullcity

    fullcity Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Messages:
    29
    Likes Received:
    4
    Same problem here, no solution (non-rooted 2.1). To me the IMAP solution is a poor workaround so I'm hoping this is something that gets addressed before too long.
     
  9. dmcduck

    dmcduck Well-Known Member

    Joined:
    Jun 8, 2010
    Messages:
    52
    Likes Received:
    13
    My second gmail address is a google apps address, so it is me@myorganization.org. When I set it up, the default inbound server was "myorganization.org". I had to change it to "imap.gmail.com". Likewise, the smtp server was "myorganization.org"; I had to change it to "smtp.gmail.com".

    Hope this helps.
     
  10. regression

    regression Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    1,017
    Likes Received:
    126
    Where do you enter those settings? Are you using the stock mail app or using the gmail app?
     
  11. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    +1 Where do you do this?
     
  12. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    Any solution?
     
  13. regression

    regression Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    1,017
    Likes Received:
    126
    I am still not able to add another gmail account. Any ideas?
     
  14. jwpilly

    jwpilly Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    232
    Likes Received:
    30
    Just a quick thought. Why don't you just forward you second gmail account to the account that still works with your phone. Gmail gives you the option to reply to all emails from the forwarded account with the forwarded address. I know its not exactly what you want, but it is a simple fix.
     
  15. davekaye

    davekaye Active Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    42
    Likes Received:
    4
    I also have this problem. Read some other forums where the solution was basically to do a hard reset and re-install. Not nice. On on my second hard reset; now they want me to do a third.
     
  16. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    Anyone have a fix for this?
     
  17. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
  18. Thialfihar

    Thialfihar New Member

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
  19. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
  20. maxsteele

    maxsteele Active Member

    Joined:
    Feb 21, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Has anyone seen a fix for this yet? Both my phone and my wife's phone are having this issue. I did a hard reset of my wife's phone last week and she still gets the "Can't establish a reliable data connection to the server" error.
     
  21. LLWesMan

    LLWesMan Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    2
    I rooted. Now it works.
     
  22. ooberandy

    ooberandy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    711
    Likes Received:
    77
    im on villain 12 & have this porblem, so maybe rooting isnt the solution
     
  23. ooberandy

    ooberandy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    711
    Likes Received:
    77
    actually, try this it seems to have worked for me...

    "Just try signing into the YouTube app with the account you want to sync and it will automatically add it to the list of your accounts." (Make sure you sign in to the YouTube app, rather than the website. I tried signing in to the website only and that didn't work.
     
  24. Dr Gonzo

    Dr Gonzo Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    11
    Likes Received:
    3

    you sir are a genius...this has been driving me mad for days! cheers!! :D
     
  25. regression

    regression Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    1,017
    Likes Received:
    126
    Thank you very much. That worked great!
     

Share This Page

Loading...