Handcent vs Stock text message app?Support


Last Updated:

  1. EKG

    EKG Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    667
    Likes Received:
    103
    What's the difference in Handcent as opposed to the normal stock text message app? I see a lot of you are using Handcent instead. What is better about it? I want to be ready by the time I get my phone!
     

    Advertisement
  2. Scynthetic78

    Scynthetic78 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    The main reasons for me are the customization level, and the pop up window. You might want to check into swype as long as you're looking at messaging options too. It takes a bit to get used to, but it can speed up your "typing" quite a bit once you get it down.
     
  3. weihl165

    weihl165 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    296
    Likes Received:
    14
    I use handcent for all my texts and the stock app to send out pix and vids. Handcent seems to have a hard time sending the mms files
     
  4. davros

    davros Well-Known Member

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    486
    Likes Received:
    15

    +1
     
  5. enserio

    enserio Member

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    sometimes, when i get a new message - the last message I received appears in the notification bar and quick reply, as if I never saw it. How do I stop that?
     
  6. DawnGP143

    DawnGP143 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    252
    Likes Received:
    26
    The biggest reason for Handcent for me is the ability to customize the notification sound for each person. I know without even looking at the phone when someone "important" to me has texted by the sound my phone has just made.
     
  7. AdmSuvvuk

    AdmSuvvuk Well-Known Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    355
    Likes Received:
    45
    Really? I haven't stumbled across that feature. Would you mind pointing me in the right direction?
     
  8. davros

    davros Well-Known Member

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    486
    Likes Received:
    15
    mmm ya i noticed handcent some times has a hard time with video sending but i still use it with swype... love it


    i belive if you long press the persons txt messages on the first screen you can assign each their own sounds ..... i found it in chomp when i had to use it before handcent updated and fixed its problems... now handcent is back and i am happy
     
  9. DawnGP143

    DawnGP143 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    252
    Likes Received:
    26
    Launch Handcent. If you already have a text from the person you want to customize it, select that person's message thread. Once open, on the top right corner, you will see a gray "person" with a gear button. Select it. Once selected, you can select how it sounds and how it appears on the screen.

    If you DIDN'T already have a text from that person, select them like you're going to text them and follow the same instructions.

    (I'm not real good at giving instructions. Hope that works for you.)
     
    davros likes this.
  10. davros

    davros Well-Known Member

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    486
    Likes Received:
    15
    ya i meant that.... lol it works just like she said..... its different than chumpsms...
     
  11. tdtran

    tdtran New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    The biggest advantages of handcent is the notification option for missed mms messages. You can set the frequency and the interval of the reminders. I have been using it for my on call duty from my work.
     
  12. mrhomiec

    mrhomiec Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2010
    Messages:
    528
    Likes Received:
    60
    i'm facing a problem now, where my Notification Bar is still putting
    an alert by the stock Messages app, so when i receive a text, i get
    2 alerts for the same text. i have every single setting disabled from
    within the Messages app. i even enabled a notification so i could
    manually disable the parts linked to it, then disable the whole thing.
     
  13. Rossco_Pee

    Rossco_Pee Well-Known Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    270
    Likes Received:
    12
    Double and triple check to make sure you have alerts disabled for your stock message app. If that doesn't work, trying clearing cache and data from the stock app from 'manage applications' in your settings.
     
  14. mrhomiec

    mrhomiec Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2010
    Messages:
    528
    Likes Received:
    60
    here are my settings from inside the stock Messages app:
    Delivery reports, unchecked
    Auto-retrieve, unchecked
    Roaming auto-retrieve, grayed out and unchecked.
    Priority setting, normal
    Maximum message size, 1.2M
    Connection settings, everything grayed out
    Received notification, unchecked
    Play notification sound, grayed out and unchecked.
    Notification sound, grayed out.
    Vibrate, grayed out and unchecked.
    Sent notification, unchecked.
    Failure notification, unchecked.
    Play notification sound, grayed out and unchecked.
    Notification sound, grayed out.
    Vibrate, grayed out and unchecked

    i checked the Manage Applications place for the Messages app,
    the Clear cache button is grayed out, i clicked on Clear data,
    but that just reset the above settings to default. Clear defaults
    button is grayed out, and i can Force stop it. and it still does it.
     
  15. Lagos

    Lagos Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Messages:
    195
    Likes Received:
    29

    Its faster, better and has more options than the stock message app. Try it and you'll probably love it too.
     
  16. ExcessiveIdling

    ExcessiveIdling Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    69
    Likes Received:
    4
    I tried handcent way back when I was not rooted and didn't think it was any faster than the default messaging app. I did and still continue to use smspopup though. Works just as fast and obviously pops up the message when I receieve it. I also did try the other messaging app..cant remember its name cosmos? crunch? it was c something. I thought that app was faster than handcent as handcent just seemed to have too MANY features and bogged down. Also I didn't see why I would want another messaging app ONTOP of my default one. I might have to check back with handcent though since I am now rooted and I'm assuming would be able to remove the default msging app and replace it with handcent?
     
  17. rick311

    rick311 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    673
    Likes Received:
    44
    hancent & chomp >>>> stock messaging app. The stock app is SLOWWWW!!! and if you receive a picture message you can only see it as a slide show and it will only stay up for 5 seconds. freakin weak-sauce!
     
  18. busybee

    busybee Member

    Joined:
    May 9, 2010
    Messages:
    18
    Likes Received:
    1
    Just for a different perspective, I'm someone who has tried both the stock messaging app and Handcent. I actually tried Handcent for a couple of days and switched back to the original for several reasons:

    1. I prefer the message notification that shows up on the lock screen with the native app, rather than the popup option Handcent gives you. You can turn that off in Handcent, but you don't get the lock screen notification in exchange. And if I wanted an iPhone popup, I'd have an iPhone. :p
    2. Handcent didn't seem any faster for me. But I'm rooted, so that may be why.
    3. The icon in the notifications bar kept going screwy on me. I tried several different custom icons, and each one would work for one or two text messages, then the image would scramble and no longer be recognizable. Switch up the icon, and the process starts over.
    4. While I had Handcent, I had friends complain that they didn't receive texts I'd sent. It definitely registered as going through on my end, but they never got it. I've never heard of this happening to anyone else, but it happened to me two or three times. And they weren't mms messages, either - just vanilla ones. This was really the dealbreaker for me
     
  19. Demache

    Demache Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    341
    You can turn off pop ups in Handcent btw.

    And my sister said that her messages send as blanks sometimes too. I haven't had that issue yet, but I'll keep a look out for it.
     
  20. CR1050

    CR1050 Member

    Joined:
    Aug 25, 2010
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    I`m surprised that there isn`t more posted on this subject here. Ya know all i want is to be able to assign an alert message of my choice for incoming texts , not just the factory presets which sounds like a dingaling and thats it. Not to much too ask from a smart phone?


    Samsung Captivate
     
  21. Demache

    Demache Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    341
    It isn't. That's why you put your sounds in /sdcard/media/audio/notifications/.
     
  22. ch3l!ss73

    ch3l!ss73 New Member

    Joined:
    Nov 10, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0

    What kind of Droid do you have??

    I have the Droid X.

    All I had to do was go into Message Settings (Stock Messaging App) and under "Text Message Settings" uncheck Notifications -Status Bar-. I no longer get my Stock Messaging App notifications, just Handcent one's.

    Hope that helped!!

    =)
     
  23. CXXV

    CXXV Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2010
    Messages:
    252
    Likes Received:
    10
    I didn't find Handcent to give me anymore benefits than stock. However, I did load Missed Calls which allows me to set all types of reminders and repeats for everything not just SMS.

    So, with one app I was able to resolve all the notification issues that are not available with the stock OS.
     
  24. cmajpwc

    cmajpwc Well-Known Member

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    4
    I posted this in the applications section too, but since it may be device specific and this thread is right here, I figure I'll ask again.

    I just changed from Chomp when I got my replacement phone, and I use the pop up. I would like it private (so I have to click the view button before seeing the message text). However, even with that enabled, it still goes right to the full text. I can see for just a few seconds the "View" button, but it disappears without me even touching it. Any ideas as to how to get this to work right? I love Handcent so far (faster/better pop up) but this is the only qualm I have with it.
     
  25. rick311

    rick311 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    673
    Likes Received:
    44
    anyone else using the popup on handcent notice it becomes laggy when you do? or is that just me?

    i used to use smspopup with it but if i get a message while on a call it will still vibrate so i had to uninstall.
     

Share This Page

Loading...