HELP: EVO Frustrated - AWAKE TIME


Last Updated:

  1. discraleigh

    discraleigh New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    So I have an HTC EVO 4G with all the Sprint Crap that came with it (I hate that stuff). I do really like the phone but I am really frustrated with a few things:
    1. Many times I have found my phone not sleeping. Not sure what app is causing this but it sucks the battery dry. I have installed beautiful widgets, Swype and Handcent. None of those seem to be causing problems on any other phones. Is anyone else have this problem???

    2. The rebooting issue. I will be driving a long with GPS on and get a call and the phone just reboots.

    I have been to sprint and they are no help. Basically - REBOOT with no cause or why the phone is doing what it is doing.. Anyone else having these problems..

    I am running stock HTC and now it seems launcher is gone from Froyo.
     

    Advertisement
  2. tsipa

    tsipa Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    636
    Likes Received:
    111
    Download spare parts from market and check partial wake usage...
     
  3. NSXLA

    NSXLA Well-Known Member

    Joined:
    Oct 4, 2009
    Messages:
    247
    Likes Received:
    51
    I thought Awake time didn't matter on Froyo, as long as it was lower than Up time? =]
     
  4. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2010
    Messages:
    57,614
    Likes Received:
    70,271
  5. discraleigh

    discraleigh New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    EarlyMon, Great information! I will have to give this a go. As far as you know though it is not an application in from the market like Swype or Handcent? I would love to have these apps back but afraid to install because afraid it will start the awake 100% up again! Thanks again!
     
  6. discraleigh

    discraleigh New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Also, is there anyone out there running Beautiful widgets and not having the awake time = uptime? EVO only... with 2.2
     
  7. novox77

    novox77 Leeeroy Jennnkinnns! VIP Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    3,965
    Likes Received:
    3,256
    Beautiful widgets is not responsible for your awake time, if that's what you're asking..... but if you're feeling a bit paranoid, you can try Switch Pro, which IMO is a much more elegant toggle package than Beautiful widgets.

    Here's SwitchPro at the top of my homescreen (below). You can also give it a translucent or opaque background, which makes it look like the default android toggles. There are also way more than the 6 toggles pictured in this screenie.


    [​IMG]
     
  8. myersn024

    myersn024 Well-Known Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    46
    Likes Received:
    9
  9. asaberan

    asaberan Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    228
    Likes Received:
    33
    I have both of these exact same problems. I have followed the entire "How to fix Froyo" thread and have done 3 hard resets. That said, my battery life is not horrendous and I don't use GPS that much. As soon as 2.2 is rooted, I'm moving to another ROM.

    Also, I have neither Swype or Handcent installed and never have.
     
  10. Shawnz

    Shawnz Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2010
    Messages:
    373
    Likes Received:
    38
    My fiance's phone haf the 'awake' problem. I noticed her GPS was going crazy all the time trying to send her location. GPS off = problem solved. She's turned the gps back on and hasn't had the problem since.
     
  11. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2010
    Messages:
    57,614
    Likes Received:
    70,271
    I use Handcent - no trouble. However - others mentioned and I confirmed that if you use the LED and change from the default frequency on that with Handcent - it _will_ whack your battery life.

    Similar to leaving all of your LED notifications on (Menu-> Settings-> Display-> Notification flash).

    Also - never underestimate what a bad download of any app can do to screw with you.

    I had something like that at one point and the next thing I knew, my syslog was telling me that wifi was cycling on/off faster than once per second and that it was trying to establish WiMAX, giving up, and re-trying - repeatedly - as fast as it could - with 4G _off_.

    ThatNewAndroidGuy and asaberan are examples of rational users who have done everything right yet are still plagued by something undiscovered under the hood. Theirs and perhaps a few like them are why we only claim around 95% success with the methods in the How-to-fix thread (and that's not a royal we - that thread has my name on it, but that's all - the info there is result of a great group effort).

    ps - Rangergrrl found that by working with Sprint and reprovisioning her phone she was able to get the right performance where a factory reset alone wasn't enough (page one of the thread) - just putting that out there for whatever reason.
     
  12. mattpsx2

    mattpsx2 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2010
    Messages:
    67
    Likes Received:
    5
    Are you rooted? Have you tried updating your wimax and radio? That sometimes solves the issue. There was also a problem with Facebook, I don't know if that's an issue anymore.
     
  13. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2010
    Messages:
    57,614
    Likes Received:
    70,271
    This sort of cross-link is perfectly acceptable and I've added your reference to the OP in http://androidforums.com/evo-4g-support-troubleshooting/141369-how-fix-froyo.html
     
  14. Brian Rubin

    Brian Rubin Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Messages:
    337
    Likes Received:
    20
    Pardon me, but how does one do that?
     

Share This Page

Loading...