High standby data usage "solution"Support


Last Updated:

  1. callan.a.brown

    callan.a.brown New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi,
    I've noticed a few people have complained about high standby data usage.. ie when you leave the phone on a desk, with nothing streaming, you still manage to use up 1-2mb per hour (as I was!). This is a big problem for people moving from something like a blackberry where it was hard to use up a lot of data even if you tried.

    I tried disabling as much as possible to see what was causing the problem (NetSentry was great for tracking usage but of course can't tell you which programs/services are using it up), and after exhausting all ideas I tried deleting the two non-GMail email accounts I had. On was set up as push Exchange, and the other a 15-minute polling POP account. I have to assume it was the Exchange that was the problem, but I can't be sure. In any case, my usage dropped from about 4MB over 3 hours to about 12kB for the last 3 hours since I disabled the accounts.

    In conclusion, email can be more of a problem than you think! I'm going to forward my other accounts through my GMail to see if that works better.
     

    Advertisement
  2. fejker

    fejker Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    248
    Likes Received:
    50
    It should work better ... I'm able to transfer roughly 100 MB per month with sync turned on and some mild Google maps usage. I'm only using one Gmail account with calendar and contact sync.

    I'm guessing the exchange account doesn't only download headers and downloads the whole message so that could be the problem. I don't really know since I don't use any exchange accounts.

    BTW, APNdroid might help you limit the data usage. When you don't need data transfer simply disable it with this free app.
     
  3. chyau.00

    chyau.00 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    106
    Likes Received:
    2
    how are you checking your data useage? I have found that it differs a lot depending on what app i am using ( still trying to decide which is more reliable).

    i know the dogwatch one was really bad....pretty much tells me i used 30 mb in 3 days or something

    net counter gave me a number of around 20

    and data counter widget said something around 10 mb
     
  4. underdone

    underdone New Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Just out of curosity, what kind of data plans are you guys on? On a high usage month, how much data do you guys use?
     
  5. Szadzik

    Szadzik Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    5,413
    Likes Received:
    715
    I was wondering the same thing. I have a Milestone and have always had an unlimited data plan for just 5GBP/month.
     
  6. hef

    hef Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    99
    Likes Received:
    4
    mine is "unlimited" 3G/H. ammounts to 1GB a month for
     
  7. callan.a.brown

    callan.a.brown New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Ha, guess I'm not talking to too many Canadians on here :)

    My plan (voice/data combo) is $50 CDN (32 GBP) including 500MB. An upgrade to 1GB from 500MB is $15 CDN (9.75 GBP).

    I've been using NetSentry to watch my data usage which lines up perfectly with what I'm seeing on telusmobility.com in my account. An interesting note for those in Canada, the online billing system uses Greenwich Mean Time, so it rolls over to the next day at 7:00PM EST.
     
  8. chyau.00

    chyau.00 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    106
    Likes Received:
    2
    mine is 500mb...canadian here lol.

    voice
    - 350 day time minutes
    - unlimited local incoming
    - unlimited rogers to rogers calling
    - unlimited calling after 6pm /weekends
    - caller id
    - 250 text messages
    - 500 mb

    ~$50 CDN +tax
     
  9. callan.a.brown

    callan.a.brown New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    You have a Milestone on Rogers? Bought it unlocked I guess?
     
  10. chyau.00

    chyau.00 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    106
    Likes Received:
    2
    yeaa.... got it way back in jan....it doesnt do 3g tho...but that doesnt bother me much unless i feel like youtube-ing something.
     
  11. Szadzik

    Szadzik Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    5,413
    Likes Received:
    715
    Geee, you Canadians pay a lot for data plans!
     
  12. chyau.00

    chyau.00 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    106
    Likes Received:
    2
    we pay alot for everything.....................................................
     
  13. Szadzik

    Szadzik Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    5,413
    Likes Received:
    715
    I think that we are just not as lucky as Americans with their ultra-low prices :(
     
  14. callan.a.brown

    callan.a.brown New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    It's a pretty controversial issue up here actually, the government is supposed to be opening up the competition to foreign firms in the near future. We've seen one new competitor called "WIND mobile" but I think their only coverage areas are toronto, calgary and edmonton.
     
  15. chyau.00

    chyau.00 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    106
    Likes Received:
    2
    theres a map on wind's site that shows the area it covers..its actually not bad.. it covers pretty much all the major cities. and the phone still works if its not in the covered area..you just dont get your 'unlimited whatever'.

    but even thenn..wind only supports the1700 mhz band..which isnt all that popular with the good phones out nowadays.
     
  16. fejker

    fejker Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    248
    Likes Received:
    50
    I'm using the SIM Toolkit that comes with my SIM card. I can simply select an option from the menu and my service provider texts me the statistics for call and data usage (roaming and native).
    I also get the statistics for each call and data transfer made at the end of each month.

    I'm on a basic data plan SiMobil (Vodafone for Slovenia)... unlimited free calls and text + 100 MB free data usage.
    I usually search for free WiFi points when I'm not at home and rarely use other types of transfer. When I must I switch on APN and surf away.

    EDIT: I forgot ... the above costs me 10
     
  17. kozjegyzo

    kozjegyzo Active Member

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    32
    Likes Received:
    1
    Hi All,

    I'm experiencing extremely high data usage 20+ MB per day after I installed Froyo. Before my daily max was 6 MB.

    Has anyone experienced this behavior?

    Can you suggest a data monitoring app that tells me data usage app by app? I have watchdog, and Netcounter and Netmonitor, but they are general, and cant tell me what app is doing all the mischief.

    I have an unrooted HTC Desire with OTA Froyo

    Here are my apps:

    kozjegyzo's Apps on the HTC Desire

    I live in Hungary and unlimited plans have been abolished years ago, so I'm stuck with a caped one (500MB) that gets very expensive if I overrun.

    All help would be appreciated greatly...

    Thanks
     
  18. TelusMilestone

    TelusMilestone Well-Known Member

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    663
    Likes Received:
    35
    Your in a Milestone thread you might have better luck in the HTC Desire thread.
     
  19. LifeInAnalog

    LifeInAnalog Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    114
    Likes Received:
    8
    ...ya, but we get free health care to even it out:D


    ...I'm also a sad Telus/Canuck on the same 500Mb plan as most of you. I'm finding it's making me paranoid and constantly stressed out worrying about my usage. I downloaded The Weather Network app 'cause I thought it'd be cool, but later erased it...draining too much data for the amount I was actually using it.

    I started a "Telus Milestone Users" group on Facebook. Join up, and we can bitch on there as well:rolleyes:
     
  20. kozjegyzo

    kozjegyzo Active Member

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    32
    Likes Received:
    1
    Found the culprit!
    It was Facebook for HTC Sense. It has a bug that makes it sync with the calendar in a loop. So if any of you ported Sense be aware of this.
     
  21. Szadzik

    Szadzik Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    5,413
    Likes Received:
    715
    Believe it or not but 90% of European countries have that! Including the UK where I am ATM.

    I will be working in Afghanistan soon and there I just go to a military doctor and get everything for free to, food, a place to crash, Internet, etc.
     
  22. Brendanmurphy

    Brendanmurphy Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    403
    Likes Received:
    16
    Luckily i don't have to worry about data anymore

    400 minutes
    Unlimited text
    Voicemail + Caller id
    6 gb Data ( In Canada )
    Evenings And Weekends After 9pm
    Price = 90.80 $

    I avg about 30 - 40 mb per day. On a day where i go somewhere and im bored i normally use about 100 - 150 because i watch alot of youtube. If i leave my phone alone for a day it usually uses 2 - 3 mb from Twitter, Facebook and Gmail sync
     
  23. TelusMilestone

    TelusMilestone Well-Known Member

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    663
    Likes Received:
    35
    Wow thats crazy usage...
     
  24. marcmilestone

    marcmilestone Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Hey TelusMilestone! I desperately need you bro ;P
    I've tried to pm you but I can see you have disabled this option:cool:

    I just bought my new milestone and am in the process of rooting it. I'm kind of hesitating at this step:
    SBF of your choice (from here)
    (I don't know which one to choose... there's tons of versions...)

    I have Service On Telus, Quebec, Canada....
    I have Bootloader version 90.74 (btw...should I update this ?)


    I took this one: A853_Telus_Upgrade_SHOLS_U2_03.10.0__USASHLSMR2TLS B1B2B505F.0R_Service1FF.sbf
    But damn I want to wait for your approval before going further.. I don't want to **** up my phone.. how can I tell if this is the correct .sbf ?



    please come in PM so we don't **** up this thread..
    I'm on Telus, Quebec, Canada. current Bootloader version 90.74


    (Sorry OP, I really needed to contact TelusMilestone)
     
  25. Brendanmurphy

    Brendanmurphy Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    403
    Likes Received:
    16
    That isn't alot lol. That is about 20 webpages and a few youtube viideos + gmail, facebook and twitter sync. And when you have to go shopping with your mom it saves you from the bordem lol
     

Share This Page

Loading...