How did you get stuck in 1xRTT?General


Last Updated:

  1. erisuser1

    erisuser1 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    759
    I noted that people have mentioned getting stuck in 1xRTT, but today is the first time that it happened to me. (I've had the Eris since 6 Nov '09, and have the Dec 11th OTA update)

    I live in an area with good EVDO service (4 bars / -73 dBm), so I don't think signal fade is the issue.

    The only thing that I can remember being out of the ordinary when it happened to me was that I was on a voice call and purposely tried to surf the web (I didn't know whether WiFi was on - it wasn't - and I didn't check first.)

    Afterwards, I couldn't get it out of 1xRTT - toggling "airplane mode" or toggling the HTC Mobile Network (or WiFi) widgets didn't seem to have any effect. I sort of just "left it" for nearly a full day, and it never showed EVDO any time I checked. Even stranger is that when I finally rebooted it, it didn't solve the problem.

    For that (first) reboot, I had both Mobile Network and WiFi toggled on - and the phone came up in 1xRTT. I turned off the WiFi (using the HTC widget) and rebooted - and the phone came up immediately in EVDO.

    Strange, eh?

    For those of you that have experienced the problem, do you remember anything specific that seems to have triggered it? Was use of WiFi somehow involved?


    eu1
     

    Advertisement
  2. Ataranine

    Ataranine Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    600
    Likes Received:
    7
    Turning on WiFi turns 3G off, I thought.
     
  3. Mortgage_It

    Mortgage_It Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    120
    Likes Received:
    1
    you are correct on this. wifi on will turn 3g off.
     
  4. erisuser1

    erisuser1 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    759
    Yep, that's true - but what I experienced was that the Mobile Network would not revert to EVDO when WiFi was toggled off. May not have checked that after the first reboot, though.
     
  5. Ataranine

    Ataranine Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    600
    Likes Received:
    7
    How long did you wait?
     
  6. erisuser1

    erisuser1 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    759
    Hmmm, don't really remember. Probably not much longer than it takes to watch the HTC Wireless toggle widget turn off, and then follow up with a Settings -> About phone -> Status -> (scroll down)


    Can't reproduce the problem - just tried.

    eu1
     
  7. Ataranine

    Ataranine Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Messages:
    600
    Likes Received:
    7
    Next time it gets stuck, open the Phone and dial *#*#4636#*#* and hit Phone Options and see what it says under Network Type.
     
  8. kinakomochi

    kinakomochi Well-Known Member

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    eu1 -- did you unmount and remove your SD card by chance when this was happening?

    Funny you should mention the problems with 3G -- I've been having similar problems, but also tested the phone today without a card installed to see what it would do. This, and the start of some weird problems on the phone, seem to line up.

    Things like not brightening to set brightness after waking, or being able to use 3G after waking. I was aware of the fact that you can't use the web and shop the Market at the same time, but this was the first time I'd seen 3G not come back with a good signal available (four bars at the mall, and -87/2 bars at home). Rebooting seemed to sort it out.
     
  9. erisuser1

    erisuser1 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    759
    Nope.
     
  10. kinakomochi

    kinakomochi Well-Known Member

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
  11. Busbar

    Busbar Active Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    Maybe this will help... not sure... Shortly after I got my Eris I lost all 3G and was stuck in 1x... but I found an odd fix... In Mobile Network Settings/Network Service I changed "Home only" to "Automatic A" (Data Roaming is unchecked) and 3G popped up. When I switched it back to "Home only" #G changed to 1x... I asked Verizon what this setting did, and they weren't sure, but it solved my problem. I'm not sure what this did, but it sure improved my Eris.
     
  12. kinakomochi

    kinakomochi Well-Known Member

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Yep -- checked that, my Eris has never been in Home Only mode, always Automatic. But since my SD card test, the phone will intermittently stay in 1x rather than come up 3G, even with a good signal. Never did that before the card test, and it still does it after a reboot, albeit less often. May have to do a battery pull, I guess -- opinions?
     

Share This Page

Loading...