How do I flash a ROM onto my phone?


Last Updated:

  1. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    So how exactly do I flash a ROM onto my phone? I rooted my phone using this guide: [GUIDE] How to Root Sprint 2.1 Release for CDMA Hero - xda-developers. It's a Sprint CDMA HTC Hero (duh. :p) and running the 2.1 release. I'm very sure I've rooted it correctly; I've successfully tethered my phone for my laptop and iTouch. So can someone help me? Thanks. :]
     

    Advertisement
  2. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    You download the rom you want and any updates or kernels for it. After download, move these files to your phones sd card via usb, make sure they are on the root directory of the sd card (not inside any folders). Make sure you have backed up any info you don't want to lose as this will wipe the phone. After all this, you power off your phone, once the power is off you have to boot to recovery by holding the home key and the power key. Once you are in recovery, you scroll down to wipe and then pick both wipe data and wipe dalvik cache. If you are on the stock recovery image, you will get an error saying to wipe dalvik via adb but don't worry, it still works, this is just a visual glitch. Once you have wiped these both, press the back button to get back to the main menu and select flash zip from SD card. From this menu scroll down and select the rom file to start the flash, usually about 5 minutes, after its all done select reboot now. This first boot can take anywhere from 3 minutes to like 15 minutes so just be patient. I'd suggest after you have it booted up, power it back off and go back to recovery and re-wipe data just for good measure, this helps fight off any bugs there might be. Good luck to you, post back your results.
     
    cas384 and iEricKim like this.
  3. JB in AZ

    JB in AZ VIP Member VIP Member

    Joined:
    Oct 27, 2009
    Messages:
    1,869
    Likes Received:
    267
    Actually, I believe this glitch is just on recovry version 1.5.2. It has been fixed in version 1.6.2.
     
  4. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Okay thanks! I'm about to try this right after I back up all my data.
     
  5. KitsapAndroid

    KitsapAndroid Well-Known Member

    Joined:
    May 13, 2010
    Messages:
    743
    Likes Received:
    118
    JoeHunni is spot on except for one thing. Before you re-boot you need to choose flash zip from sd card, then let it do it's thing, then choose re-boot now. :)
     
  6. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    So when it says "wipe dalvik via adb" it's okay and I just continue? It worked? I can continue to choose flash zip from sd card and I don't have to "wipe dalvik via adb?"
     
  7. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Okay so this is what happened.
    1) I didn't see KitsapAndroid's post so I didn't do "flash zip from sd card." Yet.
    2) It started up in the factory reset version and turned the power off
    3) I booted to recovery again and did everything over, BUT I did the step KitsapAndroid said to do
    4) After doing those steps, when I rebooted, it got to the white screen with HTC in green. Then the screen became black. Then it made a "whoooooosh!" sound and it repeated a video of the android mascot dancing around. :/ This scared the crap out of me because I thought I brick'd my phone! So I removed the battery, booted recovery and did a nandroid restore.

    So now I'm just at a nandroid restore. WAT DO!?
     
  8. jschill31

    jschill31 Member

    Joined:
    Jun 11, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    I don't think you gave the phone enough time to boot for the first time. Re-wipe and then flash zip from sd card again. The best thing to do when your phone is booting for the first time is walk away... Sometimes it can take 10+ minutes and may even boot cycle again. Just let it do it's thing and relax.
     
  9. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Okay. So the dancing android is okay??? I'm gonna try it again and leave it alone for max of 25 minutes.
     
  10. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    How do I get this version 1.6.2?
     
  11. Kelmar

    Kelmar Done by choice VIP Member

    Joined:
    Nov 28, 2009
    Messages:
    11,815
    Likes Received:
    4,750
    Yes, the dancing android is ok. It'll probably take 5-10 minutes for everything to boot up the first time. If it's still going at 25 minutes there is a problem.
     
    cas384 and iEricKim like this.
  12. Kelmar

    Kelmar Done by choice VIP Member

    Joined:
    Nov 28, 2009
    Messages:
    11,815
    Likes Received:
    4,750
  13. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Okay, thank you Kelmar! I will first try just leaving the phone alone for about 25 minutes with that dancing Android. If that does not work, I'll try recovery version 1.6.2.
     
  14. Kelmar

    Kelmar Done by choice VIP Member

    Joined:
    Nov 28, 2009
    Messages:
    11,815
    Likes Received:
    4,750
    No problem. Sounds like you are trying to run Fresh, correct?

    FWIW, I'm running Fresh with recovery 1.5.2 without an issue. Just make sure to wipe the first 3 options each time you flash a new ROM.
     
  15. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Yup! Fresh 2.3.3! Okay, and what are the first "THREE" options? I thought just two. The data and dalvik cache. :/
     
  16. dpeeps74

    dpeeps74 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 18, 2009
    Messages:
    138
    Likes Received:
    5
    haha that would be funny if the dancing droid was their way of giving the finger while saying nah nah nahnah nah
     
  17. iEricKim

    iEricKim Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    YES I GOT IT TO WORK!
    THANK YOU EVERYONE FOR YOUR HELP.

    @dpeeps74: lol that's what i thought they were doing at first.
     
  18. Kelmar

    Kelmar Done by choice VIP Member

    Joined:
    Nov 28, 2009
    Messages:
    11,815
    Likes Received:
    4,750
    The 3rd one "sd:ext" will be when you set up a2sd. If you haven't set that one up yet it's no biggie. :)
     
  19. SDRebel

    SDRebel Well-Known Member

    Joined:
    Jun 3, 2010
    Messages:
    54
    Likes Received:
    4
    I should probably follow this guide. I rooted a while ago but haven't put the time to flash it...won't probably have time until the weekend though, but saving this thread
     
  20. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    Hahaha, guess that part is kinda important afterall...
     
  21. Joehunni

    Joehunni Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    1,001
    Likes Received:
    77
    I just edited my first post to include every aspect of the procedure, better strike while the iron is hot and still fresh in your memory.
     

Share This Page

Loading...