How much RAM do you have?Support


Last Updated:

  1. jr1125

    jr1125 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 17, 2010
    Messages:
    308
    Likes Received:
    8
    mine is showing right now at 29%
    this is after closing some apps through system manager (apps i havent opened in a while)

    was wondering why is my RAM so low?
    whats your RAM look like?
    any tips to make it better?
    run smoother?
     

    Advertisement
  2. Raptor912

    Raptor912 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    405
    Likes Received:
    76
    Mine is showing 54%. It is usually between 50%-62% consistently.
     
  3. Airmaxx23

    Airmaxx23 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Messages:
    3,142
    Likes Received:
    1,039
    Where or how are you checking this?
     
  4. Raptor912

    Raptor912 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    405
    Likes Received:
    76
    System Panel
     
  5. Airmaxx23

    Airmaxx23 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Messages:
    3,142
    Likes Received:
    1,039
    Hmm, I don't see where to specifically check the available RAM unless it's just the "storage" reading at the top, mine is usually at around 79%.
     
  6. Raptor912

    Raptor912 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    405
    Likes Received:
    76
    yeah, my storage level is at 87%. There is a graph to the left of that showing memory average. I am usually around 52% on average.

    It also shows current CPU usage.
     
  7. Raptor912

    Raptor912 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    405
    Likes Received:
    76
  8. binary visions

    binary visions Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    3,334
    Likes Received:
    1,443
    Free memory is wasted memory.

    Don't worry about it unless you're finding a performance impact.
     
  9. Kellter

    Kellter Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Just checked mine Im Max: 476Mo Free: 51Mo. So I'm using 90%. Plus my quadrants are in mid 1100s, used to get upper 1200s. Is there a way to check what is using ram?

    Edit: Battery pull and I'm 54%.
     
  10. eraursls1984

    eraursls1984 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    800
    Likes Received:
    76
    When my phone gets down to 50 mb left it gets slow. If I don't kill off stuff before I browse I can lose what I'm looking at. I was browsing with 3 tabs open and all of a sudden all the tabs said they were shut down due to memory. When I looked my phone had stuff I've never even opened before in memory and killed the app Iwas using instead of all the crap I don't use or rarely use.
     
  11. rjoudrey

    rjoudrey Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    125
    Here we go again! The task killer debate marches onward.
     
    syntrix likes this.
  12. Dtatch

    Dtatch Well-Known Member

    Joined:
    Jul 23, 2010
    Messages:
    129
    Likes Received:
    25
    Man I wish people really understood how true this is. ITS LINUX NOT WINDOWS!!!!! Performance doesn't depreciate when more memory is in use.
     
  13. eraursls1984

    eraursls1984 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    800
    Likes Received:
    76
    We need a launch manager app so there would be no need for a task killer. Something that would prevent the apps you chose from using up memory, or restarting 5 seconds after you disable them like amazon mp3, blockbuster and other useless apps.
     
  14. Airmaxx23

    Airmaxx23 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Messages:
    3,142
    Likes Received:
    1,039

    The only problem with that is the CPU will be used even more which will cause the battery to drain faster.
     
  15. drhill

    drhill Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    762
    Likes Received:
    186
    On any kernels before .33 you only have access to 256MB ram. This includes the 2.2 froyo leak even though froyo is supposed to be .33
     
  16. colchiro

    colchiro Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    8,886
    Likes Received:
    1,784
    +1.

    [​IMG]

    Sounds like the complaint when Windows 7 came out b/c it used more memory and people were complaining about the instability it was going to cause, which of course wasn't the case.
     
    syntrix likes this.
  17. nitsuj17

    nitsuj17 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 16, 2010
    Messages:
    4,648
    Likes Received:
    654

    the android sdk lists this
    2.6.32 kernel upgrade


    • HIGHMEM support for RAM >256MB
    • SDIO scheduling and BT improvements
    we're running 2.6.32.9 on the leak...where is the .33 coming from?
     
  18. Hrethgir

    Hrethgir Well-Known Member

    Joined:
    Feb 16, 2010
    Messages:
    1,684
    Likes Received:
    225
    I'm running stock 2.1 on my DX, and I can see 476.0 MB of memory with 422.0 MB memory used, so it seems like my DX can see and use more than 256 MB of RAM. Why is that? Kernal 2.6.29, by the way.

    By the way, the phone is running fine with all that RAM used, so I'm not going to sweat it. Not running any task killer, never had a problem. Of course, I've only had it for a couple weeks, but I know Linux is different than Windows, so as long as it's running fine, I'm not going to do anything about it.
     
  19. jr1125

    jr1125 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 17, 2010
    Messages:
    308
    Likes Received:
    8
    no TK here either but wondering how do you all have so much RAM left?
     
  20. sund0wn

    sund0wn Well-Known Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    775
    Likes Received:
    175
    +1. when you clear out the memory, all that means is that your system isnt keeping the most used processes readily available. and when they're not readily available, they take longer to open/process. a properly running system will utilize as much memory as possible, while leaving just enough open for new processes. this will keep the device running at peak capacity.
    it doesnt seem all that hard to understand, but for some reason, people think more free memory = better. but, what good is free memory?? unused memory = wasted memory.
    task killers are counter-productive on high-memory devices. they use valuable clock cycles, only to keep the device from keeping applications readily available for use.

    of course, that's just my $.02
     
  21. syntrix

    syntrix Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    303
    '
    You answered you own question there! :D:D
     
  22. drhill

    drhill Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    762
    Likes Received:
    186
    You know what. I must have got the numbers in my head confused. Thanks.

    2.1 is running .29 which doesn't give us the extra ram though some apps report that it is there.
     
  23. colchiro

    colchiro Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    8,886
    Likes Received:
    1,784
    I have 15% free (72 megs), which (if I did the calculation properly) means that I have a total of 467 megs with OTA Froyo. Guess that's > 256 mb so I'm happy.
     
  24. colchiro

    colchiro Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    8,886
    Likes Received:
    1,784
    (dupe)
     

Share This Page

Loading...