how to install a new rom?


Last Updated:

  1. marco712

    marco712 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    I know this may seem elementary to some ppl, but I thought I would ask for other noobs like me.

    I want to install a different ROM, I have 5.4 villan and want to try something new... what are the steps that I need to take?

    I hear a lot of ppl saying "needs a full wipe", what exactly is that ? and what do i need to do?

    I'm currently looking at the threat "how to root + install custom rom" where should I start since I've already Rooted my phone?


    one more question.. is Modaco a step down from villan 5.4? I realize that it's based on 1.5... but will I miss anything HUGE? liike the market place or bluetooth?


    All i really want is a fast ROM where I can text and browse with no lags
     

    Advertisement
  2. will65mcmanus

    will65mcmanus Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2010
    Messages:
    135
    Likes Received:
    4
    im very new to this myself....like i only rooted it yesterday , you need to put new rom on the sd card (not in any folders) then reboot phone and go into recovery menu, has for wiping you do it all from there, i myself fully wiped because i wasnt sure but had my setting and contacts backed anyway.

    regards will
     
  3. bluenova

    bluenova OK Computer VIP Member

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    1,618
    Likes Received:
    244
    If you are making a small step, for instance from Villain 5.4 to 5.5 you generally don't need to wipe although some claim to have better results if you do. If you are changing to a completely different ROM then you need to boot into recovery (hold Home and Power on) and first make a Nandriod backup (it's good practice to do this every time before installing a new ROM. Then go into Wipe and click through each wipe option. You're then good to apply the update.zip of the new ROM you want to install. FYI it'll take a long time to boot the first time.

    Regarding going to MoDaCo 3.2 you will be back on Android 1.5 and will lose Bluetooth (accept for voice) and will have the old Market and old Maps. You will not be able to run any 1.6+ only apps. Although MoDaCo is much faster than stock 1.5 I've found the 2.1 ROMs to be even quicker.
     
  4. marco712

    marco712 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    thanks for your replies

    blue nova, which 2.1 roms have you found to be quicker? I'm currently runing 5.4 villan and sometimes want to throw the phone out the window when it lags... =D
     
  5. Xyro

    Xyro 4 8 15 16 23 42 Moderator

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    12,760
    Likes Received:
    8,895
    Try villain 6 :)
     
  6. mentaloaf

    mentaloaf Member

    Joined:
    May 30, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Bugless Beast
     
  7. Xyro

    Xyro 4 8 15 16 23 42 Moderator

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    12,760
    Likes Received:
    8,895
    Mentaloaf, that's a Motorola Droid ROM right? ROMs aren't interchangeable between phones, and this is the HTC Hero section.
     
  8. Jaffa

    Jaffa Well-Known Member

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Messages:
    1,185
    Likes Received:
    91
    Dont try Villain 6 Its laggy as hell! 5.5 is very good though
     

Share This Page

Loading...