HTC Desire 3g problemSupport

Last Updated:

  1. Vip8888

    Vip8888 Member

    I've had my Desire for a couple of weeks now, but am experiencing some problems. The main problem is that I'm not always able to access mobile Internet even when there is coverage. When this happens I just can't get onto the net at all (no symbol for 3g etc) even if I try to switch off and on the mobile Internet.

    The only solution I've found when this happens is to reboot the phone, once rebooted I get 3g access. Which brings me to the second problem, in that trying to switch off the phone it just hangs and I eventually have to take out the battery to be able to restart the phone.

    Has anyone else experienced similar problems, or is my phone perhaps faulty?

  2. Sumo

    Sumo Well-Known Member

    Are you in the uk and on tmob??;)
    Vip8888 likes this.
  3. Vip8888

    Vip8888 Member

    Yes, in the UK and on T-mobile.
  4. Vip8888

    Vip8888 Member

    This morning while doing a bit of surfing, the phone decided to crash the Internet browser, switch wallpaper and reboot itself three times in a row. A little bit later I tried to snap a picture only to be told that the camera didn't have write permissions to the SD card. :(

    Trying to do something about the problems, I proceeded to uninstall most of the apps I had installed, and (fingers crossed) this seems to have worked at least to some extent as I could then switch off the phone the normal way and when restarting I again could snap a pic with the camera as well as getting net access.

    Is it a feasible assumption that an app caused the problems? If so, I suppose I'll just have to be careful reinstalling them, doing so one at a time and try to work out which one might have caused the problem.
  5. fazzieng

    fazzieng Member

    Vip8888 likes this.
  6. Vip8888

    Vip8888 Member

    Thanks for the info - the irony was lost on me, and skimming through some forum posts over there makes for really depressing reading. :(

    Not sure that's the same problem I've experienced though(?), as I won't get a connection at all (not even GPRS), whereas the problem mentioned seems to be(?) that 3G doesn't actually work on the Desire on T-Mob while you do have a connection.
  7. brownie1111

    brownie1111 Member

    I too have a desire on t-mobile in the UK, in the week I have had it no problems at all, it's been very stable.

    I wonder if some of the connectivity problems are location specific, wherever I have been along the m4 corridor HSPDA 99% of the time and when 3g this too has worked fine.
  8. Vip8888

    Vip8888 Member

  9. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    No issues here on Tmobile when leaving wifi.
  10. andrewsquire

    andrewsquire New Member

    I'm having this problem with my Desire, but on Orange, so I'm not sure it's a carrier problem.

    As for leaving WiFi - I left the house this morning where I use WiFi and 3G worked fine when I got to work. When I used data, it would switch up to HSDPA (3G icon would change to H icon on notification bar).

    However, while working around town today I had a "Wireless Network Available" notification (WiFi icon with an exclamation mark in the notification bar). I didn't connect and continued walking out of range. Now, I have the 3G icon, it won't change to HSDPA, and I get no data.

    I'm trying different things to see what makes a difference. I'll record here, and on the android bug page.
  11. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    I has the 3G/data loss for the last 2 days.

    Yesterday was after being in a building with no signal. By the time I got home the phone had sorted itself.

    Today, had a brief no signal moment (in a car park, less than 5 mins) and no data after. Tried disabling and re-enabling always on data, in the end and a few hours and having moved some 40 miles away with works Nokia also on Tmob having full data & 3G, I reset it and all was well again.

    A colleague suggested next time to try enabling roaming and see what happens.

    I also have 3G watchdog, and wondered if this could be causing it? I'm well under the 4gb limit!
  12. cs94njw

    cs94njw New Member

    I'm on Three mobile and I'm also seeing really odd 3g problems. At work I get almost nothing, then at home it works, then it stops working. Then it loads pages half way and then stops. Then it works at work.

    Both have same signal strength about 2 out of 4.
  13. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    The signal is for voice, and doesnt mean you have the data carrier. Same applies to GSM. 2 bars doesnt mean you have WAP/GPRS/EDGE ;)
  14. Vip8888

    Vip8888 Member

    I thought I'd managed to sort out the problem with not being able to shut down the phone, and the workaround of switching on/off wifi while having switched off mobile Internet worked for when I didn't get net access.

    No such luck this morning though - coming in to work I didn't get any net access at all, the workaround didn't work, and I tried shutting down the phone about five minutes ago and it's still showing the 'Power off' blurb. Not impressed... :(
  15. Vip8888

    Vip8888 Member

    ...and having popped out the battery, put it back in and switched the phone back on, I immediately got a HSDPA connection.

    I also do have 3G Watchdog installed, I wonder if that could be related? I did notice that with the last update the setting for showing the icon only when 3G is active no longer works, and the problems seem to have started at around the time I installed the last update. If the problems persist I'll uninstall it to see if that helps.
  16. bonerp

    bonerp Well-Known Member

    I have also had some problems connecting to internet even tho there appears to be a signal. Its just opens the browser and does nothing else. I also need to reboot to get it going again.

    I am finding that turning it off every other day helps.

    I'm not sure whether it has problems once new apps have been added as the problem seems to replicate at this point.

    I'm on vodafone for reference.
  17. Kendoji

    Kendoji Well-Known Member

    I'm having similar problems, and it's becoming quite frustrating. Sometimes when I'm browsing the internet, pages stop loading properly. Every time I click a link, it will load halfway, and then I see the phone switching between 3G and HSDPA, with no data coming or going. Occasionally the browser dies completely.

    Rebooting the phone seems to help, but every time I try to power down, it takes forever and I have to take out the battery, which is becoming a rather unpleasant daily occurrence.

    Just now, turning off my exchange push mail and auto-sync seemed to help a bit, but it still wasn't quite right.

    I never use wifi, so for me it's nothing to do with that.
  18. Markg

    Markg Well-Known Member

    I'm having similar problems with 3 Uk. I have the speedtest app installed and that always seems to be able to download data but the browser stops loading pages all the time on 3g. The airplane mode workaround works for a few minutes but then the problem returns. Is there any new news on this?

    EDIT: Also android market never fails to download either. Just the browser.
    With me it seems not to be a problem moving from wireless but a problem moving from hsdpato 3g. It's very annoying!
  19. CharlieCharlie

    CharlieCharlie Active Member

    Exact same here. On Vodafone. And even though I have a decent signal, if it's not showing Edge, HSDPA, I can't get any data. Pain in the arse if you're moving about.
  20. Kendoji

    Kendoji Well-Known Member

    Yes, when my problems occur it's always when the phone is switching from HSDPA to 3G and back.

    I'm on Telfort in the Netherlands, using a SIM card that worked perfectly on my previous phone, so I doubt it's a provider issue.
  21. Markg

    Markg Well-Known Member

    Anyone else getting data downloads from Android Market straight after not being able to downloads a web page in the browser? Is Market different somehow?
  22. bonerp

    bonerp Well-Known Member

    yes - I dont think it can do any harm restarting a device after adding software - may help to tidy up the file referencing at least?
  23. Kendoji

    Kendoji Well-Known Member

    I wonder if it could be browser related. My default browser has frozen on me completely again, and I don't feel like taking my battery out for the second time today, but I just installed Opera and it works perfectly.
  24. Markg

    Markg Well-Known Member

    Opera works fine here too. 3Uk say they noticed the problem and flagged it with HTC, they expect it to be fixed with an update soon.
  25. 1981tom0

    1981tom0 Member


    Just wanted to say I am having the same problem with my HTC Desire on 3. The default browser seems to get stuck quite often and does not load web pages. I have a 3g connection and other programs have no problem downloading /accessing the internet i.e. marker, opera mini, email etc..

    Is it a bug with the default browser?


    note: turning the mobile data on and off seems to work sometimes...

Share This Page