Issues with updating radio and recovery mode?


Last Updated:

  1. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Hi all,

    I'm currently trying to flash my phone to the Android 2.1 ROM in this thread, but am stuck on updating the radio (one of the prerequisites of the howto is having the latest radio firmware).

    I've followed this guide to root the phone (successfully!), however the last step is updating the radio. I've downloaded the latest radio img file and renamed it to update.zip, but when I reboot (holding down the back key) I don't get an option to install this file (I get the three little skater dudes, and press vol-down for HBOOT mode etc). How do I force this to come up?

    As a side issue, I also don't appear to have a recovery mode any more? If I reboot recovery, my phone hangs on the Hero logo and goes no further (I've waited approx 15 mins for it to boot). How can I recreate my recovery profile?

    Thanks for any help :)
     

    Advertisement
  2. vjprakashbe

    vjprakashbe Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    182
    Likes Received:
    9
    Radio needs to be flashed from recovery as exactly like flashing the ROM. Make sure you SHOULD NOT interrupt the update process.
    If you could not get into recovery (and if you use Amon RA) then you need to re-flash the recovery again from normal boot via adb.

    Here are the commands:

    adb shell reboot bootloader
    fastboot boot recovery-RA-hero-v1.6.2.img
    adb shell mount /sdcard
    adb push recovery-RA-hero-v1.6.2.img /sdcard/recovery-RA-hero-v1.6.2.img
    adb shell flash_image recovery /sdcard/recovery-RA-hero-v1.6.2.img
    adb shell reboot
    [Recovery ROM] [07-Mar-2010] RA-hero-v1.6.2 - xda-developers
     
  3. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Hi,

    Thanks for the quick response. It appears that the USB "debug" mode is disconnected at the bootloader?

    adb shell reboot bootloader successfully gets me to bootloader, but the SDK immediately disconnects (and won't reconnect if I adb shell again). I can't see another way of putting in the rest of the commands?

    My screen currently reads:

    HERO CVT SHIP S-ON
    HBOOT-1.76.0007 (HERO10000)
    MICROP-010f
    TOUCH PANEL-SYN0104
    RADIO-6.35.06.18
    Aug 4 2009, 19:43:30


    FASTBOOT USB (USB only appears while the cable is connected)

    <VOL DOWN> HBoot Mode
    <MENU> Reset Device

    Clicking on FASTBOOT or FASTBOOT USB does nothing

    Vol down searches for a bunch of files (HERODIAG.zip etc) the returns to a similar screen (only options are <BACK> FastBoot Mode and <SEND> Simlock)
     
  4. vjprakashbe

    vjprakashbe Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    182
    Likes Received:
    9
    I am not an expert to suggest more from this point.
    But the safest try would be, run the 2.73.405.5 RUU again and that will restore everything as per the factory out device. Then you can go with one click root and flashrec method to flash the recovery again.
     
  5. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Thanks. Before I do this, can someone confirm whether that's safe to do?

    One thing I forgot to mention, I didn't follow the instructions above to the letter. I downgraded to the older firmware, then used FreshKitchen to root the phone. Will that have cocked something up?
     
  6. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Success! :)

    Code (Text):
    1. C:\android-sdk-windows\tools>adb shell
    2. $ su
    3. su
    4. #
    5. C:\android-sdk-windows\tools>adb shell
    6. * daemon not running. starting it now *
    7. * daemon started successfully *
    8. $ su
    9. su
    10. # flash_image recovery /sdcard/recovery-RA-hero-v1.5.2.img
    11. flash_image recovery /sdcard/recovery-RA-hero-v1.5.2.img
    12. # reboot recovery
    13. reboot recovery
    Did this. Phone booted perfectly into recovery mode, and I was (finally) able to install update.zip and update my radio. Which is at the correct level now. All that remains is updating to 2.1. My radio is correct, I have a working recovery partition... wish me luck! :)


    <edit>

    Just to add, had an absolute crap my pants moment after updating the radio. I had a picture of a box with an arrow coming out of it regardless of whether I tried to boot into bootloader, normal boot or recovery boot. Thought I'd bricked it, but it seemed to auto recover?
     
  7. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Awesome, now running at Android 2.1.

    Feels good man
     
  8. phillevy

    phillevy Well-Known Member

    Joined:
    Aug 27, 2009
    Messages:
    501
    Likes Received:
    15
    Welcome to the elite club:D
     
  9. Jaffa

    Jaffa Well-Known Member

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Messages:
    1,185
    Likes Received:
    91
    Which ROM? Loving the Villain ROM currently, the voice stuff is excellent
     
  10. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Running the Sense Hero ROM at the moment.

    Installed a few apps to get it back to how I had it like it was before, just using it normally now to see how I get on.

    The voice dialer works pretty well... I heard you needed to put on an American accent for it to recognise the voices :lol:
     
  11. vjprakashbe

    vjprakashbe Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    182
    Likes Received:
    9
    Enjoy!!!
     
  12. 02keilj

    02keilj Well-Known Member

    Joined:
    Apr 1, 2010
    Messages:
    120
    Likes Received:
    7
    I keep getting an error when trying to run the radio update. Im on MoDaCo 3.2 core atm. When i try to do the update it just says Update failed (Bad) i think it may be something to do with the .zip folder i am downloading? Any suggestions?
     
  13. digger

    digger Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Just updated my colleague's phone (apparently, i'm some sort of expert now.. .wtf?) and his had the same error. I mounted the SD card back to the PC and copied it again. However I didn't rename it to update.zip... I went back to recovery and and selected flash from ZIP and chose file update-hero-radio-63.18.55.06JU_6.35.09.26-signed.zip... seemed to work ok :confused:
     

Share This Page

Loading...