Local Calls appearing as Unknown Contact


Last Updated:

  1. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Hello All

    Just received my Desire yesterday and I cant keep my hands off it. Anyways this is my problem...

    Since I travel and change my SIM quite often, the nos. of my contacts have been saved with the country codes so that I dont have to keep adding digits when I have to make calls. So because of this when I receive Local Calls ie calls without country codes it says unknown contact even though this contact is saved in the phone.

    Example: 00974 123456 is saved in my fone....00974 is the country code and phone no. is 123456. When i receive a local call from this no. it shows 123456, and hence the Desire is not recognizing the contact.

    PS- All contacts are saved in phone memory.

    Please help


    Thanx
    Chris
     

    Advertisement
  2. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    Save them as +974xxxxxxx
     
  3. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    its stil the same story whether u put 00974 or +974.. tried it both ways
     
  4. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    Ask your network why this is happening, as has to be down to their settings.
     
  5. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    ive done some research and ive found out that this has happend before on the HTC touch diamond 2 and HTC released an update for this called caller id issue.

    Anyways ive mailed HTC regarding this, but in the mean time can you please try this in your fone and let me know if its workin?

    Do this- add a contact wit the country code, then in dialer, dial the no. of that contact bt witout the country code, jus lik how u wud make a local call. Check now if the fone is recognizing the contact.


    Let me know
     
  6. Jim255

    Jim255 Active Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    38
    Likes Received:
    1
    I always store all numbers in international format as I travel a fair bit. +44......... always works fine for displaying contacts when they call. The problem you may be having is duplicate numbers. If, say, you have a number stored on your SIM as well as the phone memory, the phone doesn't know which one to display, so it doesn't display either. The same happens if say, your Mrs. calls from home, and you have the home number stored under your own contact details as well as hers. HTH
     
  7. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    @jim255- so in ur fone, wen u receive calls within UK (without +44..), evn though uve saved contacts with +44, the Desire shows u the contact??

    Well ive checked in my fone, I dont have any duplicate numbers. Also my sim is empty thers no numbers stored in the sim.

    Any other fixes?
     
  8. Jim255

    Jim255 Active Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    38
    Likes Received:
    1
    Yes, it does.

    I am sorry, but I am really surprised you are having this problem then!
     
  9. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    This sounds more like a network issues, as the CLI is sent by the network. If it's sent wrongly or incomplete, then the phone cant relate to a contact.

    Is it only on the one network sim it happens?
     
  10. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    no ive tried with another sim of another network and it stil doesnt work.

    Plus its not just while receiving calls.....when Im dialing a contact and typing the first few digits (ofcourse, without country code), the smart dial is supposed to show me that contact as I am dialing. But it doesnt.
     
  11. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    It will only show contacts as entered.

    So if stored as 07970xxxx then you cant start with the xxxx, you must start 079... and the contact should appear.
     
  12. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    well in my previous phones (and they r not at all smartphones).... suppose i have a no. saved as +974 123456...

    +974- Country Code
    123456- Local no.


    When i dial 123456 its supposed to show me the contact, cos the phone shud kno how to differentiate..this is a really silly feature and is available in ny fone.

    hav u tried doin the above?
     
  13. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    Remove spaces and any non numberical characters (apart from +)
     
  14. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    ive tried saving the nos. in evry possible way

    +974123456
    00974123456
    (+974)123456
    +974-123456

    None of them work. I gota reply from HTC support and he asked me to do a hard reset. Did that, but stil no use. I believe they shud release an update lik they did for the Touch Diamond 2

    But this is gettin really annoyin as I don kno whose calling
     
  15. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    What firmware version do you have?
     
  16. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Firmware Version: 2.1-update1
    Kernel Version: 2.6.29-97da29ed
    Build Number: 1.15.405.4 CL155070 release-keys
    Software Number: 1.15.405.5
     
  17. Aleks

    Aleks New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi Chris, I feel your pain. I'm using an HTC Legend (excellent phone btw) and I have the exact same problem. Also, we are not alone - http://androidforums.com/htc-desire/70605-htc-desire-sms-recieved-doesnt-show-senders-name.html

    If you keep contacts with +974, SMS contact will show, but not caller.
    If you keep contacts without +974, SMS contact will not show, but caller will.

    Very frustrating. I've tried everything, with no result. From what I've read it's a general issue with Qatari networks, I'm guessing because Qatar has no dedicated prefix for mobile networks.

    HOWEVER, since 99% of mobile phones can handle this "issue" I don't see why Android shouldn't be able to do the same. I've found the following link on HTC's support site which is supposed to be a fix, but it doesn't work - HTC Legend - How do I setup an extension number in a contact's information?

    Where did you contact HTC? I think if more of us get through to them with the problem, a fix might be more likely. Then again, Qatar can't possibly be the only country with this kind of problem?

    Firmware Version: 2.1
    Kernel Version: 2.6.29-e3993620
     
  18. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    Have you contacted HTC?
     
  19. Aleks

    Aleks New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I've only contacted them today, was surprised not to be able to find the solution online.

    Anyway, a temporary workaround would be adding both numbers for each contact, +974 1234567 and 1234567. Might sound like a pain, but it took me no more than 20mins to copy/paste it for all local numbers in Google Contacts, and then syncing it onto my phone. Should be even easier in a contact manager than can autofill values.
     
  20. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
  21. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,418
    Likes Received:
    172
    Aleks likes this.
  22. Aleks

    Aleks New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thanks for the info! However I think I'll stick with the workaround for now, rather than messing with with anything that involves large blocks of code just yet :) Also, this doesn't seem to be an Android issue, as it has appeared on other HTC phones running Windows Mobile.
     
  23. chrisdoha

    chrisdoha Member This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    @aleks- I mailed HTC at htceuropesupport@htc.com. This guy Mark Bennet has been in touch with me. So far his solutions involved soft and hard reset and all have failed.

    Btw i dint know abt the sms not recognizing contact part...damn now its gettin more irritating.
     
  24. bsabuktr

    bsabuktr Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I am also facing the same issue and i posted the thread HTC desire SMS recieved doesnt show senders name. I am in contact with HTC support, and as they said i tried soft/hard reset, inserted a single contact in phone memory.But not solved.
    I also found that adding an extra number with +974 in every contact will show the contact name in SMS.
    I found a writeup on SMS number formats SMS Gateway - FAQ, 1.4 SMS number formats. Please do post if found a solution.
     
  25. bsabuktr

    bsabuktr Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    hi chrisdoha,
    I am facing the same issue and i am also in qatar.Would like to meet you in person to check the issue.I had send you a private message.Please check.
     

Share This Page

Loading...